Skocz do zawartości
IGNORED

rega czy pro ject ?

stefan

Rekomendowane odpowiedzi

Dlaczego wlasciwie przywiazujecie taka wage do VTA ? O ile nie stosuje sie jakichs bardzo egzotycznych wkladek co chyba przy tym poziomie cen nie ma miejsca, to nie jest on potrzebny, nie myle sie ?

Zgadza się dudivan. Sama Rega też nie bez powodu nie montuje VTA (uważają że to nie ma znaczenia) - przecież nikt nie zmienia ustawień VTA dla płyt 120g i 180g, a trochę się różnią grubością ;-) Nie mniej jednak wkładki zawsze się różnią między sobą i dobrze jest "wycisnąć" wszystko co można z takiej wkładki. Poza tym za 4k PLN mając różne opcje do wyboru warto się rozejrzeć za najbardziej elastyczną. Oczywiście to tylko moja opinia.

• Redaktorzy

Kult Linna jest wspierany faktem, że Linn jest produkowany, czego nie da się powieodzić o Systemdeku. Który zresztą nigdy nie wchodził w kultowość. A naprawdę kultowy to jest nie Systemdek czy jakiś Linn, tylko Voyd.

Dorobienie regulacji VTA do ramienia Regi nie jest sprawa wielce skomplikowaną, ale co sądzicie o zastosowaniu RB300 lub RB250 do ProJecta. Mam model 6.1 i ciekaw jestem zasadności takiego posunięcia. Co do głosów krytycznych pod adresem ProJecta to dotyczą one ramion tej firmy czy też tz. body.

Pro-ject chyba taki zły nie jest:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Watpliwosci co do Pro-Jecta wynikac moglyby np. z jego niepewnej dlugowiecznosci. Moze one po np. 3 latach padaja mechanicznie. Recenzent nie ma szansy tefo stwierdzic, chyube, ze posiadl gramofon na wlasnosc. Kurcze, co i raz ktos kreci nosem na Pro-Jecty ale konkretow nigdzie nie widzialem i tak sobie gdybam. Moze to taka nieufnosc ksenofobiczna jak wobec wyrobow polskich ?

Z tego co było pisane na Audioasylum najczęściej powtarzającym sie problemem były kwestie wykonania talerza - był poprostu źle wyważony. Tutaj macie w załączeniu link do dosyć symptomatycznej sprawy. Jak użyjecie wyszukiwarki na AA to powinniście znaleźć jeszcze inne opinie w kwestii jakości Projectów

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A tu post podsumowujący różnicę pomiędzy Regą a Projectem w kwestii przyjazności w użytkowaniu. Wystarczy dobrze Regę ustawić (co jest dosyć łatwe) i można o niej zapomnieć na długi czas

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No szkoda że nie znam angielskiego, by wspomniane linki prześledzić. Może kolega byłby tak miły i najistotniejsze fakty zacytował w rodzimym języku.

Z tego co wiem ProJect jest wyrobem austryjackim nie polskim.

No więc mniej więcej chodzi o to że pewien nasz bratanek (tzn. Węgier) był zakupił w swoim kraju P 6.9. z ramieniem P9. No i ten gramofon po pierwsze miał źle wykonany talerz - był nierówny i w czasie obrotów podnosił się do góry i do dołu. W konsekwencji z nierówną prędkością odwtarzana była płyta. Nie trzeba bujnej wyobraźni by sobie wyobrazić dźwięk. Poza tym ramię miał źle wykonaną przeciwwagę która bardzo łatwo się przemieszczała i mogła poprostu spaść. Oczywiście na TT z takimi problemami nie sposób dobrze ustawić wkładki. Jednym słowem gorzej niż źle.

Ja tam o Clearaudio nic nie pisałem. Wkładki mają cienki kliniczny dźwięk (nie w moim guście). I jak patrzę na te TT to od razu przypomina mi się dźwięk z ich wkładek. Brrrr... Poza tym ta nazwa... Clearaudio... pachnie suchym i zimny dźwiękiem. I wygląd też mają taki. A że nie ma to być może nic wspólnego z rzeczywistością i racjonalnym podejściem do tych maszynek to inna sprawa. Zresztą jak to było z AU/RA? To AU/RA robiła TT dla Clearaudio? Czy też TT AU/RY to były klony Clearaudio?

Dzięki za streszczenie.

-> lolo czy twoja rega na talerz na talerzyku pośrednim czy bezpośrednio łożyskowany. Talerz idzie ci idealnie równo czy jest niewielkie pływanie?

Sprawdziłem, mój ProJect nie ma problemów z przeciw wagą, ale talerz faktycznie odrobinkę pływa góra dół

Witam!

Czytam z ciekawoscia watek i osmielam sie dolaczyc pytanie.

Otoz przymierzam sie do kupna nowego budzetowego gramofonu na podmiane mojego wysluzonego JVC.

Myslalem o Project 1.2 lub 1 Xpression, ale czytajac opinie zaczynam watpic w ta marke.

A co byscie szanowni koledzy powiedzieli na Goldring GR1 ?

Bede wdzieczny za kazda cenna wskazowke.

pozdrawiam wszystkich vinylowcow

Mariusz

Co do Clearaudio Emotion, czyli najprostszego modelu, zgadzam się z wcześniejszymi wypowiedziami. Poważnie zastanawiałem się nad kupnem tego TT, cena z ramieniem i wkładką zachęcająca. Ale po dokładniejszych oględzinach i odsłuchach odpadł. Przede wszystkim ze względu na swoją lekką konstrukcję. Postawiony na akrylowych kolcach przesuwał się po blacie podczas podstawowej obsługi, np.przy zmianie płyty. A przesuwał się niezależnie od silnika, który się nie przesuwał. Co do dźwięku, to słuchałem go z dość wysoką wkładką Clearaudio Sigma i phono Symphony. Rzeczywiście brzmienie było trochę "osuszone", bez ładnego wypełnienia, za to dokładne. Natomiast Champion Level II z tą samą wkładką i phono Pathosa grał bardzo ładnie i płynnie, chociaż nie zarzekam się, że nie można w tej cenie zestawić lepszego systemu. Możliwe, że ton tej prezentacji nadał Pathos.

Z ciekawych konstrukcji warto jeszcze wsponieć o aluminiowym Acoustic Signature Samba w dystrybucji RCM. Z ramieniem Regi ok.7700zł. Słyszałem bardzo dobre opinie użytkowników o tym gramofonie.

>Marius

Jak wspomniałem wcześniej porównanie Goldring GR-1 i ProJect Debut III wypadło na korzyść tego pierwszego. Wygląda jak ostatnie nieszczęście, ale gra wyraźnie lepiej. W sumie to jest prosta Rega. Wróżę, że z lepszą wkładką będzie jeszcze lepiej.

• Redaktorzy

Owszem, jeśli chce się wydać w okolicy 1500 to ten Goldrig nie jest zły. Zwłaszcza że można spodziewać się że wymiana wkładki z Elektry na np. 1022 sporo jeszcze poprawi. Co do ProJecta - bo ja wiem? Złych doświadczeń nie miałem, raczej dobre.

Piterski... szczerze mówiąc nigdy mnie nie interesowało jakie łożyskowanie ma Rega. Jedna z głównych zalet o której już pisałem, jest to że jest to prosty do ustawienia TT i po wykonaniu takiej czynności można o tym zapomnieć na dłuuugi czas. I to brałem pod uwagę przy zakupie jako istotne kryterium. Natomiast w innych TT jest to niekiedy never ending story. A co do stabilności to w Redze nic nie pływa - idzie w poziomie jaki battleship Gallactica ;-)

Do tego Goldringa (jak pisał Papamek OEMowska wersja Planar 2 z RB250) dodajemy niskopoziomową wkładkę Denon DL-103, używane phono stage Musical Fidelity i nasz pierwszy audiofilski TT jest gotowy do odpalenia. Denon DL-103 jest - niezależnie od gustów - punktem odniesienia dla budżetowych wkładek niskopoziomowych. Kosztuje 425PLN i jest bardzo dobrym zakupem. Co prawda niektórzy zaraz powiedzą że to szlif sferyczny (szybciej niszczy płyty) ale tak jak pisałem - trudno o lepszą wkładkę w tej cenie (a niektórzy twierdzą że i dużo lepsze wkładki bije na głowę). Poza tym były/są inne wersje DL-103 ze szlifami eliptycznymi (DL-103D)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pzdr.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Przy okazji swoich poszukiwań przerobiłem budżetowe rozwiązania. Do gramofonu Goldringa bym użył wkładkę Stantona pozytywnie zaskoczył mnie jeden dj modelu nie pamiętam ale cena 120 zł za taki dźwięk wydaje się ekstra. Jako pre spokojnie wystarczy Vincent za 350 zł. Mieścimy się w 2000zł i jest zapasowa wkładka.

>lolo

Poruszyles ciekawy watek. Niszczenie plyt przez igle. Jaki szlif jest najlaskawszy dla plyt i najmniej je niszczy? Eliptyczny? Ja np. wole wymieniac igly na nowe niz plyty, ktorych czasem nie da sie wymienic gdy ma sie jakis trudno dostepny rarytas. I co powiesz o wkladce Elys? Dobre to to? Sam mysle na Planarem 3 i najchetniej kupilbym go z jakas wkladka Regi..

Który jest najłaskawszy? No .. nie wiem. Sferyczny jest wytykany paluchami za to że nie jest łaskawy a który jest najlepszy to takich dyskusji się nie prowadzi. Raczej dyskutuje się o tym która z nowoczesnych geometrii najlepiej odda dźwięk zapisany na płycie tzn będzie nabardziej pasowała do geometrii rowka. A z wkładek Regi to albo Elys albo Exact. Żadna z nich nie jest wybitna, ale na te inne są jeszcze mniej wybitne. Wkładka Regi do ramienia Regi to bezpieczny wybór - nie ma problemów z ustawieniem, ale nic poza tym specjalnie dobrego to się nie da powiedzieć.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.