Skocz do zawartości
IGNORED

Audiofilska karta dzwiekowa stereo do PC

kosa

Rekomendowane odpowiedzi

Szukam karty dzwiekowej do pcta, ktora mozna by nazwac audiofilska. Nie interesuje mnie milion kanalow, 5 plyt z wybajerowanymi sterownikami(ktorych i tak nie uzyje na linuxie), w wiekszosci uzywam RH 9.0 wiec miloby bylo gdyby nie bylo rowniez problemow z zainstalowaniem karty pod linuxem. Potrzebuje porzadnej karty stereo z mocnym przetwornikiem C/A, dzwiek bedzie szedl do wzmacniacza Rotela RA-980BX a nastepnie przez kabelki Jamo do Mission 702e. Boje sie kupowac produkow Creative gdyz potrzebuje prostej aczkolwiek porzadnej kart, a live oraz audigy oferuja dla mnie przerost formy nad trescia. Pozdrwaiam i z gory dziekuje za pomoc.

mam hercules fortissimo III i bardzo sobie chwale, co prawda nie jest to karta audiofilska ale twoj sprzet tez nie wiec beda pasowac. Karta ma plaska charakterystyke do 20k Hz, wg mnie nie znieksztalca dzwieku, jesli mozna tak powiedziec o sygnale z kompa... kosztuje nieco ponad 200zl a jest to porzadny sprzet (jak za te pieniadze). jak masz wiecej gotowki to polecam karty terratec ale godne uwagi sa od 600 zl. masz racje ze na live i audigy nie warto patrzec:]

Audiofilska karta do PC..chyba takie pojęcie nie istnieje..każda karta dźwiękowa ma swoje granice..Ale jeśli chodzi o wybór jak najlepszej względem cena dla zwykłego użytkownika to na pewno Terratec DMX 6 fire 24/96, lecz jeśli nie stać cię na wydanie ok 600zł, to jak wyżej polecam karte Herculesa Fortissimo III 7.1 -trudno tu mówić o audiofilskim brzmieniu ale za ok. 200zł nic lepszego raczej nie dostanisz..sam jestem również posiadaczem tej karty i jestem z niej zadowolony, SB Live! którego miałem przed Herculesem jest wyraźnie w tyle przy tej karcie. Zamieszczam jeszcze linka..poczytaj i sam wybierz..

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Większość kart z chipem ENVY24H (obsługa do DVD-A i przetworniki D/A poza chipsetem). Ale wszystkie jego aplikacje są wielokanałowe (nie ma musu korzystania :-).

Ceny to od ok.350zł. za najtańszego Terratec Aureon 5.1 Taki z dobrymi przetwornikami D/A klasy dobrego odtwarzacza CD/DVD kosztuje ponad 700zł.

Sprawdź na www.kartydzwiekowe.com.pl lub www.mono-digital.pl

i jeszcze może tu: www.lynxstudio.com , www.m-audio.com , www.digitalaudiolabs.com , www.audiotrak.com ,

www.terratec.com

pozdr.

W kartach za 700-1400zł. choćby w tej Waveterminal - wspomnianej wyżej są komponenty w torze D/A jak w najdroższych odtwarzaczach CD. Puryści mogą wyprowadzić sygnał na zewnętrzny przetwornik. Poszukaj w adresach internetowych które zmieściłem powinny być jakies testy - może jeszcze na www.mojepc.com.pl Wszysko wskazuje na to, że zabawa jest opłacalna. Gdyby komputer nie szumiał byłoby jak z 3-5 razy droższego CD (a tak będzie tylko jak z 2 razy droższego :-)))

pozdr.

Chyba dokonalem wyboru uderze w Terratec DMX 6fire LT, mam pytanie do uzytkownikow jak ma sie sprwa instalcji tego cuda pod linuxem, na oficjalej stronie sterownikow dla pingwina nie ma:/

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

znalazlem, pare dni zmarnuje na postawieniu karty, ale przynajmniej sterowniki sa:)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

odnośnie wpływu zasilacza komputerowego na dźwięk, tylko proszę się nie śmiać ;) ostatnio podkusiło mnie i poszedł do wymiany zasilacz z Feel'a 300W na cichego i wydajnego Chiefteca 360W i usłyszałem to na sprzęcie audio który jest podłączony do tego samego gniazdka, widocznie poprzedni zasilacz wprowadzał jakieś zakłócenia bo inaczej tego wytłumaczyć się nie da, pozytywna zmiana którą zauważyłem trochę mnie zszokowała, ponieważ na początku nie skojarzyłem tego z wymianą zasilacza, jest to jedyne wytłumaczenie niezrozumiałej, minimalnej (ale jednak) poprawy dźwięku, nie mam na myśli mp3;) tego nie słucham, chodzi o poprawę na sprzęcie audio bez udziału komputera, tylko podłączony jest do tego samego gniazdka, jednak teraz jak próbowałem odsłuchiwać bez podpiętego komputera to żadnej zmiany nie odczuwam na gorsze czy lepsze

Prawdopodobnie nowy zasilacz po prostu mniej szumi. Stąd wrażenie lepszego dźwieku :-)))

(może też daje stabilniejsze napięcia). O ile wiem zasilacze impulsowe są powszechne w sprzecie elektronicznym i można je znaleźć nawet w drogich komponentach. Od zawsze są stosowane w TV i wczytałem również (chyba nawet na forum), że w odtwarzaczach CD się zdarzają - i to nie tych tanich ;-)

pozdr.

na dzień wczorajszy to większość wypowiedzi jest słuszna. Jednak już na jutro sytuacja przedstawia się trochę inaczej. Wydaje się iż to komputer może zapewnić najwyższą jakość brzmienia za niewielkie pieniądze. Karta Audigy posiada złącze FireWire , którym można, po zainstalowaniu najnowszych sterowników przesłać bezpośrednio (cyfrowo) dane DVDAudio do odpowiedniego, chociaż dość drogiego (o drogich rozwiązaniach tu mówimy) amplitunera z odpowiednim wejściem. Wszystkie najnowsze amplitunery to mają, więc nie powinno być problemu. Podobne możliwości w sprzęcie stacjonarnym ma tylko odtwarzacz DVD Panasonica 75 (o tym w nr. 1/04 Audio). W takim świetle komputer i muzyczna karta komputerowa chyba jednak trochę inaczej wyglądają, czyż nie ? Po prostu trzeba być na czasie, a nie operować utartymi schematami sprzed lat.

Pozdrawiam.

Porządna karta z wyjściem cyfrowym (ja mam zoltrix night-in-gale - wyjścia i wejścia cyfrowe na osobnym śledziu optyczne i elektryczne) + jakiś używany przetwornik C/A z ebay.de - jest tam tego sporo.

Zgodzę się z Andrzejem w tym, że jeżeli komputer ma być źródłem, to należy od niego przetwornik c/a jak najbardziej oddalić. Tyle tylko, że aby osiągnąć jakość brzmienia zapewnianą przez wzmacniacz klasy Rotela 980BX, trzeba by kupić amplituner za takie pieniądze, że całą oszczędność szlag trafi.

Audiofilska dzwiekowka do sluchania stereo z domowego pc to czysta abstrakcja. Karta moze sobie i byc 'audiofilska', ba - moze byc nawet profesjonalna i kosztowac kilka tys. - co z tego skoro cala reszta toru (siejacy zakluceniami zasilacz impulsowy + silniki napedow) z ktorym przyjdzie jej wspolpracowac to dzwiekowy horror. Z podobnym skutkiem moznaby podpiac Nautilusy do miniwiezy panasonixa z bazaru. Oczywiscie mozna sie pobawic w zlozenie kompa dedykowanego do zastosowan audio ale taka zabawa z finansowego punktu widzenia przestaje miec jakikolwiek sens. No, chyba ze ktos bedzie chcial na sile udowodnic calej audiofilskiej konserwie, ze pc do hifi sie nadaje tak samo dobrze jak zwykle klocki. Z tego co widze to kilka takich osob by sie na forum znalazlo.

Zeby nie bylo niejasnosci - to wszytsko powyzej dotyczy pc w roli zrodla sygnalu analogowego. Jezeli natomiat komputer ma robic tylko jako transport do wspolpracy z zewnetrznym DAC, to jakosc karty dzwiekowej nie ma zadnego znaczenia, bo stereofoniczny sygnal cyfrowy mozna wyprowadzic bezposrednio z napedu cd-rom. Niewiem jaka w ten sposob uzyska sie jakosc dzwieku, ale przynajmniej finansowo takie rozwiazanie jest tansze niz kupno dedykowanego transportu. Oczywiscie pod warunkiem, ze ten DAC i tak i tak sie juz posiada, bo w pzreciwnym razie to znowu bedzie dzialanie dla idei pt. "udowodnic audiofilskiej konserwie..." itd.

w moim systemie BumBox2000 podmuch powietrza z rury br jest tak silny ze czysci skutecznie kanaliki w uszach i nie tylko, wiec o to sie nie martwie. jakbys chciała szerzej o tym porozmawiac to pisz na priva.

-----> Kazik

czy mozesz podac jakies parametry tej karty zoltrix night-in-gale (znalazlem tylko ze jest nie droga a co z jakoscia?)

Potrzebuje karte nie do sluchania ale do przegrania wlasnych nagran zrobionych na MD przez komputer na CD.

Dlatego potrzebna mi jest karta posiadajaca WEJSCIE optyczne a nie tak jak wiekszosc kart w umiarkowanych

cenach - tylko WYJSCIE cyfrowe optyczne. Jak z szumami na tej karcie? I gdzie ja kupowales? Pozdr.jacek

Co do jakości nie wiem.. nic nie badałem. Ma dwa wejścia cyfrowe (optyczne i eletryczne) i tak samo dwa wyjścia (jest osobny śledź tylko do wejść/wyjść cyfrowych). W komplecie jest też jakiś kabelek do podłączenia MD, więc chyba się da. Jedyne miejsce jakie znalazłem gdzie ją sprzedawali, to chyba www.apollo.pl ale coś ich tam nie widzę, ale zobacz

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ja kupowałem za jakieś 150 zł więc chyba staniała. Mowa o Zoltrix NIG Pro 6. Przegrywając z MD na CD cały twój tor będzie chyba cyfrowy

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.