Skocz do zawartości
IGNORED

Bi-amping a wpływ na bass

krzysiekol

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

chcialbym sie podpytac nad taką opcją:

zeby podłończyć końcówki mocy po złączach pre-out zasilając kolumny w systemie bi-amping a wzmacniaczem zasilić górę a końcówką mocy bas.

Z tąd pytanie co by było warte uwagi, jaki model sprzętu ok. kilku tyś zł żeby uzyskać efekt dynamicznego szybkiego bardzo mocnego zwartego basu? - i czy takie rozwiązanie znacznie pomoże? - bo teraz z basu jego dynamiki itp nie jestem zadowolony

posiadany sprzęt to Denon 1500AE i MA GS20

https://www.audiostereo.pl/topic/61356-bi-amping-a-wp%C5%82yw-na-bass/

Przykro mi to mówić ale najpewniejszym rozwiązaniem jest wymiana kolumn... niestety. GSy w ten sposób raczej nie zagrają a próbowałem kilka wzmacniaczy. Przypominasz sobie jak przestrzegałem Cię przed tym?

Pozdrawiam

JK

GS-y taki mają charakter basu, ciężko to zmienić. Ja mam GS60 i chwilkę trwało, zanim przyzwyczaiłem się do jego sposobu grania "na dole". Ale też chciałbym go troszeczkę utemperować. Na najbliższy miesiąc mam do realizacji taki pomysł: marmur pod spód i postawić je na kolcach, z góry dociążyć płytą granitową. Może zmiany dźwięku pójdą w pożądanym kierunku? W przyszłości myślę o Naim Nait XS, ewentualnie Krellu S300i, może one lepiej będą kontrolować bas...

"Tynk pożera dźwięk" 747

U mnie bi-amp (pasywny) na bas miał niewielki wpływ. Jedynie dźwięk stał się mniej krzykliwy. Też miałem problem z basem (zamulony,nieczytelny) i wiele poprawiła korekcja elektroniczna (YPAO) - akurat w ampli kina taka korekcja nie jest najwspanialsza i było to raczej "coś za coś" ... ale mimo wszystko lepiej jest z korekcją.

U Ciebie można albo wymienić kolumny (na takie bez góry na basie), albo dokupić procesor korekcyjny do tego wzmaka stereo (efekt jakościowy będzie lepszy niż w amplitunerach, choćby z powodu lepszego mikrofonu itp. ... choć taki procesor kosztuje więcej niż cały amplituner), można też spróbować tłumić te podbicia (odsuwanie od ścian, pułapki basowe). Zatykanie bassreflex też może pomóc ale poza wyciszeniem podbicia zawęża pasmo od dołu ... czyli idzie się na kompromis.

EmilioE, 3 Lut 2010, 07:51

>GS-y taki mają charakter basu, ciężko to zmienić. Ja mam GS60 i chwilkę trwało, zanim

>przyzwyczaiłem się do jego sposobu grania "na dole". Ale też chciałbym go troszeczkę utemperować. Na

>najbliższy miesiąc mam do realizacji taki pomysł: marmur pod spód i postawić je na kolcach, z góry

>dociążyć płytą granitową. Może zmiany dźwięku pójdą w pożądanym kierunku? W przyszłości myślę o Naim

>Nait XS, ewentualnie Krellu S300i, może one lepiej będą kontrolować bas...

koniecznie pierw odsłuchaj te wzmaki bo ja słuchałem z Naimem XS i jakoś na basie też nie usłyszałem pożądanego efektu, a o Krellu 300 słyszałlem opinnie ze tez basem wcale nie powala w przeciwienstwie do modelu 400

Witam,

Sam mam GS60 i gralem przez jakis czas na ampli Onkyo 906 i bylo tak sobie, przede wszystkim ze wzgledu na bas. Bieganie z kolumnami po pokoju mialo duzy wplyw na stereofonie i jak najbardziej ilosc basu (przysuwanie i odsuwanie od scian), ale nie mialo prawie zupelnie wplywu na jego jakosc. Jako rozwiazanie radykalne dokupilem koncowke mocy parasound a21. Wzmak szczegolnie na polskich forach ma opinie mocarnego ale bez finezji. Coz - mi jego gora i srednica pasuje, natomiast bas ;-) Bas zrobil sie taki jak chcialem. Jest szybki i zwarty, szczegolnie przy muzyce rockowej wrecz czuc pompowanie powietrza od stopy perkusji. Przy kontrabasie w koncu nie ma waty na dole tylko sluchac te drobne zmiany dzwieku naawet przy najnizszym basie.Zgadzam sie z obiegowa opinia ze GSy maja bas raczej duzy niz wyczynowy, ale nie martw sie jest nadzieja - potrzebujesz po prostu odpowiedzniej lokomotywy zeby popedzic drivery basowe.

pozdrawiam,

bascule, 3 Lut 2010, 11:38

>Witam,

> Sam mam GS60 i gralem przez jakis czas na ampli Onkyo 906 i bylo tak sobie, przede wszystkim ze

>wzgledu na bas. Bieganie z kolumnami po pokoju mialo duzy wplyw na stereofonie i jak najbardziej

>ilosc basu (przysuwanie i odsuwanie od scian), ale nie mialo prawie zupelnie wplywu na jego jakosc.

>Jako rozwiazanie radykalne dokupilem koncowke mocy parasound a21. Wzmak szczegolnie na polskich

>forach ma opinie mocarnego ale bez finezji. Coz - mi jego gora i srednica pasuje, natomiast bas ;-)

>Bas zrobil sie taki jak chcialem. Jest szybki i zwarty, szczegolnie przy muzyce rockowej wrecz czuc

>pompowanie powietrza od stopy perkusji. Przy kontrabasie w koncu nie ma waty na dole tylko sluchac

>te drobne zmiany dzwieku naawet przy najnizszym basie.Zgadzam sie z obiegowa opinia ze GSy maja bas

>raczej duzy niz wyczynowy, ale nie martw sie jest nadzieja - potrzebujesz po prostu odpowiedzniej

>lokomotywy zeby popedzic drivery basowe.

>pozdrawiam,

w końcu jakieś pozytywne światełko w tunelu:)

Ma pytanie odnośnie SONY MDS-JA3ES.

Wizualnie prezentuje sięświetnie, w środku też pewnie podzespoł wyższej klasy, w końcu to ES. Ale za kompresję odpowiedzialny jest ATRAC w wersi zaledwie 3.5.

Czy w takim razie jakość nagrywania na tym sprzęcie będzię o wiele gorsza niż w takim chociażby MDS-JE520, który ma na pokłądzie ATRAC v4.5?

A moze ten ES ma inne podzespoły tak dobrane, że mimo iż jest tam ATRAC 3.5 to zagra on bardzo dobrze?

rugie pytanie odotyczy przenosnych MD z możliwością nagrania HIMD. Czy tak nagrana płyta będzie odtwarzana na każdym stacjonarnym odtwarzaczu MiniDisc, który niema możliwości zapisu HiMD?

Ja znalazlem swoj w .uk za niecale 2ke (nowka od dystrybutora) - niby tez nie tanio, ale nie tak strasznie jak w .pl Na zagranicznych forach czytalem ze dobre efekty z Monitor Audio uzyskuje sie tez z Bryston'ami czy chocby Moon'ami (Sim Audio) to generalnie duzo drozsze klocki niz Parasound, ale moze latwiej znalezc uzywki za rynku wtornym.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.