Skocz do zawartości
IGNORED

Wiadomy film

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

freepio

na podstawie waszego duchowego uniesienia i oburzenia można wyobrazić sobie film scena po scenie nie wspominając o przesłaniu

komiksy są mniej oczywiste i czekajcie na kolejny papcia Chmiela " Tytus Romek i Atomek wspominają koszmary komuny"

dla mnie to już prawie zakończona historia i mam 2010 rok z internetem .Będąc świadkiem części historii pokazanej w filmie nie potrzebuję propagandowych dokumentów do jej oceny.A miałem przypadkowe szczęście znaleźć się w grudniu 1970r drugiego dnia protestów w Gdańsku jak również stać przed bramą w sierpniu 1980r uczestniczyć w przełomowej pierwszej pielgrzymce Jana Pawła II i zaliczyć stan wojenny.Po za tym życie toczyło się normalnie pomijając materialne braki.Po wyjeździe na zachód i pierwszym zachłyśnięciem się dobrobytem nie zauważyłem większych zmian w otumanianiu ludzi przez rządzących.Tak to działa wszędzie bez względu na system.

Gość

(Konto usunięte)

....na podstawie waszego duchowego uniesienia i oburzenia można wyobrazić...

Tylko, ze ona cię coraz częściej zawodzi.

>od twojej inteligencji zależy jak bardzo zostaniesz wchłonięty przez propagandę czy też reklamę

Z tym się zgadzam, przemyślałeś to czy tak bezmyślnie sobie bekasz...

freepio, 4 Lut 2010, 23:49

>Porównać demokratyczny system rynkowy z real-komunizmem i nie dostrzec "większych zmian w

>otumanianiu ludzi przez rządzących"? Nawet nie będę probował o tym dyskutować.

z tego co widzę to wladz nie porównuje systemów tylko stopień otumanienia. Za komuny tumaniła władza, teraz tumani coś co można by nazwać "systemem" ale pewnie można nazwać to lepiej. Komuna tumaniła po chamsku, teraz jesteśmy tumanieni subtelnie ale na każdym kroku. Nikt nie wali pałą po plerach, ale skutek jest głębszy i trwalszy. Co oczywiście komuny nie usprawiedliwia i nie tłumaczy, świadczy tylko o jej głupocie bo prawdziwe zniewolenie mamy teraz.

Jestem Europejczykiem.

Gość

(Konto usunięte)

...teraz jesteśmy tumanieni subtelnie ale na każdym kroku. Nikt nie wali pałą po plerach, ale skutek jest głębszy i trwalszy. Co oczywiście komuny nie usprawiedliwia i nie tłumaczy, świadczy tylko o jej głupocie bo prawdziwe zniewolenie mamy teraz...

Z tym to ja się mogę zgodzić, ale tylko częsciowo.

Zniewolenie właśnie za komuny było. Można było mówić/słuchać tylko i wyłącznie o jednej prawdzie, innej nie było. Teraz jeśli tylko chcesz i potrafisz to przeczytasz racje wszystkich i wyrobisz sobie własną opinie, trudno to nazwać zniewoleniem.

Jaro_747

mam pasować do jego wyobrażenia i nie ważne kim jestem i o czym piszę.

Niech któryś z nich odpowie co można było zrobić po przypieczętowanej Jałtą zdradzie zachodnich sojuszników.Drugiej w przeciągu zaledwie 6 lat.

W tym strasznym zamordyzmie powstał pierwszy w europie free jazzowy zespół i świat o nim usłyszał.Skoro wszyscy zniewoleni to skąd ten duch spontanicznej wolności na początku lat sześćdziesiątych.

tylko nie wyskakujcie z 56r uważając PRL za nieludzki totalitaryzm od 1945 do okrągłego stołu a co niektórzy do dnia dzisiejszego.

Gość

(Konto usunięte)

>tylko nie wyskakujcie z 56r uważając PRL za nieludzki totalitaryzm...

Eeee tam... prl był super można se było do ludzi jak do kaczek postrzelać, a potem w dzień kobit wdowom po dolarze dać i było gites..taka tam demokracja ludowa.

Jaruzelski odpiera zarzuty: "ubolewam i wstydzę się, że nie mogłem huknąć pięścią w stół, powiedzieć nie pozwalam. Wśród nich było wielu ludzi, którzy byli moimi przyjaciółmi" - powiedział w Radiu ZET generał Wojciech Jaruzelski, odnosząc się do zarzutów dotyczących czystek antysemickich w Polsce w latach 1967-68.

tak, za ten antysemityzm to powinien odpowiedzieć, to skandaliczne jak on mógł przesladować żydow?

jacch, 5 Lut 2010, 02:20

wladz napisał -"..teraz jesteśmy tumanieni subtelnie ale na każdym kroku."

jacch - "Z tym to ja się mogę zgodzić, ale tylko częsciowo. Zniewolenie właśnie za komuny było."

zniewolenie było jest i będziebo to domena każdej władzy, demokratycznej też, kwestia w tym jak dotkliwe i jakich sfer dotyczy;

dziś jest totalne - dawniej byli oni i my, naród miał szanse jednoczenia się w niedoli ucisku

dziś są sami "my" - no i co lepsze jacch?

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

wlaz byłeś w wojsku?

czy jesteś niezdolny?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

"Komisja lekarska uznała, że Michnik jest niezdolny do służby wojskowej. Na czym polegała niezdolność? Jąka się" - wspominał w Radiu ZET Wojciech Jaruzelski. "Kiedy zameldowałem o tym marszałkowi Spychalskiemu - była to nawet zabawna sytuacja - to marszałek powiedział:

Ukryta Zawartość

czcijcie Wojciecha jako niezdolny Adam to czyni

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Kiedy zameldowałem o tym marszałkowi Spychalskiemu"

ależ Michnik był ważny- sam Towarzysz Generał Marszałkowi składał meldonki co ekscelencja żidek poczynia aby się wymigać od woja!

aj waj

a oni chcieli przywrócić

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

parantulla,

Wyjaśniam jak ja rozumiem „malarza” i „mustanga”. Caspian – malarz – zwracający (w ówczesnym systemie) uwagę przede wszystkim bardzo dobrym różnicowaniem barw

wladz, 5 Lut 2010, 08:21

>Jaro_747

>

>mam pasować do jego wyobrażenia i nie ważne kim jestem i o czym piszę.

Wladz,

ja nic nie potrzebuję sobie wyobrażać. Twoje teksty mówią o tobie.

Jaro_747:

„bo prawdziwe zniewolenie mamy teraz.” Nie wiem o jakim zniewoleniu piszesz. Fajnie, że możesz tak otwarcie o nim pisać i się nie bać, prawda? Mam nadzieję, że Twoich słów nie przeczytają ludzie, którzy naprawdę cierpieli w komunie za obronę wolnej Polski, w której przed wojną też był rynek, kapitalizm i wszędobylskie „otumaniające” reklamy. Otóż przed takim niby zniewoleniem można się bronić i żyć godnie. Wszak to „od twojej inteligencji zależy jak bardzo zostaniesz wchłonięty przez propagandę czy też reklamę”. Zaś w komunie prawdziwa niepokorna inteligencja mogła doprowadzić jej właściciela do np. „śmierci z rąk nieznanych sprawców”, a już na pewno nie dawała możliwości godnego życia. To tylko jeden „niuans” różniący te systemy otumaniania.

Wladz,

>Niech któryś z nich odpowie co można było zrobić po przypieczętowanej Jałtą zdradzie zachodnich

>sojuszników.Drugiej w przeciągu zaledwie 6 lat.

A można było na przykład nie przyłączać się do wschodniego okupanta. Można było nie pomagać w tłamszeniu i degradacji polskiej inteligencji. Można było nie pomagać w imporcie ze wschodu „nowej lepszej inteligencji”, która na szybko nadrabiała braki w języku polskim i stawała się nauczycielami narodu polskiego. Można było np. wychowywać dzieci ucząc je szacunku dla tradycji i prawdziwej historii, zamiast uczestniczyć w narzuconej indoktrynacji. Niestety takim władzom nie starcza wyobraźni, aby wiedzieć co można było wtedy robić, a czego robić w żadnym razie nie należało.

Wladz,

„W tym strasznym zamordyzmie powstał pierwszy w europie free jazzowy zespół i świat o nim usłyszał.Skoro wszyscy zniewoleni to skąd ten duch spontanicznej wolności na początku lat sześćdziesiątych.”

Brawo! To już zapominamy, że ten polski jazz rodził się w katakumbach, w konspiracji, w prywatnych domach. Ten "duch spontanicznej wolności" istniał już dużo wcześniej, tylko że przygnieciony buciorem wladz’y, której reprezentantem był m.in. towarzysz generał. A wyjść z podziemia mógł dopiero gdy wladz’uchna łaskawie przyzwoliła na „odwilż”. Faktycznie – powinniśmy być wdzięczni kochanej wladz’y za to, że nie pozabijała wcześniej niewygodnych muzyków. PRL był jednak kochany.

wladz, 4 Lut 2010, 23:14

>A miałem przypadkowe szczęście znaleźć się w grudniu 1970r drugiego dnia protestów w Gdańsku jak również stać przed bramą w sierpniu 1980r uczestniczyć w przełomowej pierwszej pielgrzymce Jana Pawła II i zaliczyć stan wojenny. Po za tym życie toczyło się normalnie pomijając materialne braki.

A to bardzo ciekawe co piszesz. Mieć takie przypadkowe szczęście żeby znaleźć się w tych wszystkich miejscach to coś specjalnego. Nie twierdzę, że tam nie byłeś. Wręcz przeciwnie.

Bardzo charakterystyczne jest to: "Po za tym życie toczyło się normalnie pomijając materialne braki."

POZA TYM?! NORMALNIE?! Czyli, jak rozumiem, to były takie "chwilowe odstępstwa" od codziennej sielanki PRL'u? Gdyby tylko nie te nieszczęsne "materialne braki" to byłoby cacy. Socjalizm tak, wypaczenia nie. Rozumiem. Jednak kochany był ten PRL i jego wladz'e

freepio, 5 Lut 2010, 22:05

>>Wladz, Niech któryś z nich odpowie co można było zrobić po przypieczętowanej Jałtą zdradzie zachodnich sojuszników.

Synku - kiedy Ty siś urodziłeś, że piszesz takie bzdury.

Już gdybyś w podstawówce mocniej się przykładał wymyśliłbyś coś bardziej sensownego

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

mamel, 5 Lut 2010, 23:12

">Już gdybyś w podstawówce mocniej się przykładał wymyśliłbyś coś bardziej sensownego"

W podstawówce historii "uczyła" mnie pani towarzysz - małżonka miejscowego komandanta milicji obywatelskiej. Uczyła mnie między innymi o tym, że Katyń to same kłamsta i wymysły. Uczyła mnie też o przewodniej roli klasy robotniczej. Jako że jeszcze pamiętam, więc chyba musiałem się przykładać.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.