Skocz do zawartości
IGNORED

Jaką replikę INTEGRY radzicie do DIY ???

eskwadrat

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Ponieważ ostatnio mam sporo wolnego czasu, dość dużo (jak na hobby) wolnych środków z przeznaczeniem na DIY, praktycznie nieograniczony dostęp do nawet wyrafinowanych podzespołów tak elektronicznych jak i mechanicznych, także do zaprzyjaźnionego porządnego warsztatu mechanicznego (łącznie z obróbką laserową materiałów) oraz dobrego stolarza....

...

a także jako ze do tej pory w moim życiu "brakuje" porządnego pieca tylko do Stereo oraz że nosze się z zamiarem kupna dobrego odtwarzacza CD (powiedzmy do 15.000)

... w związku z powyższym chciałbym przed "emeryturą" ;-D wykonać DIY replikę wzmacniacza - porządnego pieca, albo jakiejś znanej dobrej integry, oczywiście z radością powitałbym możliwość wykonania konstrukcji dzielonej.

Bardzo proszę szanownych kolegów o jakieś propozycje, co byście radzili.

Aha dodam, że jestem z praktykującym od lat (niestety... w mikroelektronice) inżynierem elektronikiem, jednak do tej pory moje zainteresowania (ze wzgl. na wykonywany zawód) głównie skupiały się na elektronice cyfrowej i cyfrowej obróbce sygnałów. Precyzując , marzy mi sie wykonanie repliki dobrego wzmacniacza wg. sprawdzonej recepty, integry , która miałaby oryginalnie dość wyszukane sterowanie (np. tekstowy displej, itp.) gdzie mógłby włożyć trochę wlasnego "ja" tworząc od podstaw sterownik i oprogramowanie takiego sterowania. Resztę - czyli cz. analogową - wolałbym zostawić oryginałowi ;-)

Proszę o porady

P.S. Dodam że chętnie pomogę w wykonaniu otrzymanej propozycji, drugiej zainteresowanej osobie jeśli tylko się taka pojawi i wyrazi chęć posiadania takiej repliki. Może nie będzie to "2 for the price of 1" ale z pewnością koszt wykonania od razu 2 zestawów będzie znacznie niższy niż podwojony koszt jednego. Nie wliczam ew. oprogramowania i kontrolera sterowania, który przekażę praktycznie nieodpłatnie.

Aleph to mała moc, problemy z odprowadzaniem ciepła i kiepski dźwięk bez wygrzania.

Jesli chcesz coś naprawdę endowego to polecam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Aleph zostaje daaaleko w tyle ;-)

Ukryta Zawartość

>igod

Porównywałeś lcaudio z Alephem 2??? Czy ta opinia jest wyssana z palca???

100W na kanał - to dla Ciebie mało? Może masz kolumny o skuteczności cegły, albo chcesz nagłośnić katowicki Spodek?

A świstak siedzi i zawija sreberka...100W to dużo i mało. Zależy od kolumn, pomieszczenia, muzyki...W zdecydowanej większości to aż nad to...Audio Note ma niewielkie moce (najczęściej) a gra rewelacyjnie...

mrrod

igod pisał o XLS-ach!!! i dlatego rozważania o audio notkach są w tym kontekście śmieszne.

darkul

Ty także prowadzisz dosyć aktywny i agresywny marketing na tym forum i mi to nie przeszkadza.

Przyznam nawet, że robisz to inteligentnie i z pozoru mimochodem.

pozdrawiam

Proponuję Krella KSA 50. Ja zbudowałem Naima Nap 135, ale nie jestem do końca zadowolony. Teraz przymierzam się do Krella, tylko nie mogę nigdzie zdobyć rysunku płytki drukowanej.

Bogdan >

mam dość duże doświadczenie w projektowaniu pcb, a dostęp to niezłych narzędzi pozwalających na symulację rozkładu EM na zaprojektowanej pcb pozwala na uniknięcie wielu niespodzianek. Jeśli dysponujesz schematem tego krella, to chętnie nawiążę kontakt aby taka pcb powstała. Wykonanie nawet kilkunastu prototypów pcb , 2-stronnych z metalizacją i porządną maską a jesli trzeba także ze złoceniem nie będzie stanowić problemu.

>Bogdan

Weź swoje klony NAIM-a NAP135 i porównaj z orginałami.Zobaczysz wtedy,że dzieli je przepaść.

Skopiować Naima jest prawie niemożliwe.Naim stosuje wiele różnych sztuczek i trików o których praktycznie nikt nie wie.Schematy Neil'a Mcbrida nie sa do końca zgodne z orginalnymi,poza tym w kilku kwestiach się myli.

Nie wspominając już o tych bzdurach jakie są wypisywane na stronie Avondale Audio.

Znajomy który doskonale zna Naimy orginalne (od 20 lat je serwisuje) kilkakrotnie próbował i dopiero 4 czy 5-ty wzmacniacz zbliżył się dźwiękowo do orginału,ale i tak jest słabszy (do czego sam się z niezadowoleniem przyznaje).Wszytskie regulatory 317/337 i tranzystory są w orginale specjalnie parowane Naimowi znanymi tylko technikami,nie wspominąc o technikach prowadzenia masy i wielu innych sprawach,bardzo rozległy temat i niewiele osób zna jakiekolwiek szczegóły.

Pozdr.

Dobrze znam Naimy,i kolega ma racje.

Naim dawniej byl znacznie lepszy od nowszych klockow,w szczegole CD.

I byl odmienny konstr.od wielu mu podobnych brytyjskich konstrukcji.

Dzieki wlasnej ciekawosci i serwisowaniu m.innymi w Decibelu znam kruczki,ale czy wszystkie?

Z reszta Naim nigdy niestaral sie robic jakis nowoczesnych klockow,a jedynie grajace poprawnym zrown.brzmieniem.[schematy traca czasem archaizmem,ale sa dopracowane]

Plik ze schematem jest za duży, więc chętnym wyślę go z emaila. Prosze o kontakt na [email protected] Sam nie podejmuję sie projektowania płytki, więc będę bardzo wdzięczny za takowy. Powodzenia

zainteresowała mnie konstrukcja LC audio Millenium XP.

przyznam że wszystko jest prawie jasne, poza jednym

tranzystorami typu Z, które oznaczono na schemacie jako S1D (npn) i S2D (pnp)

niezależnie od tego ile o nich napisano w treści oraz ile udało mi się znaleźc w sieci n.t. temat , mam pytanie, czy ktoś wie kto je produkuje ? ewentulanie gdzie szukać źródła zakupu, takowych

pzdr

P.S. na razie napisałem do duńczyków żeby mi podali ew. koszt zakupu w/w lecz nie spodziewam się ze zechcą rozmawiać przy zakupie poniżej minimum, czyli płytki z smd.

[obrazekLUKASZ-88432_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

no i znalazłem... he,

S2D to oznaczenie tranzystora smd typu: SMBTA92 (PNP 300V 0,5A 0,36W B>25 obud.SOT23)

a

S1D to oznaczenie komplementarnego : SMBTA42 (NPN 300V 0,5A 0,36W B>25 obud.SOT23)

oba do kupienia wszedzie, np. w Protonie (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )

Chyba się skuszę, w dodatku że to konstrukcja zbalansowana... ;-D

Pzdr

Ukryta Zawartość

>>eskwadrat

Zobacz na diyaudio:

Ukryta Zawartość

Tam również udziela sie Pan Lars Clausen - szef LC

pozdr

Jarek

Ukryta Zawartość

Eh, gdyby Lars był tak samo skłonny do odpisywania na maile, jak udziela się na tym forum byłbym zachwycony.

Pzdr

P.S. Właśnie wziąłem się za pcb tego mileniaka ;-D

Przyznam się, że od pewnego czasu kusi mnie budowa naprawdę dobrego wzmacniacza. Przypatrując się schematom różnej maści "wynalazków" moja uwaga koncentrowała się głównie na konstrukcjach Nelsona Passa. Być może z powodu ich popularności wśród zwolenników DIY. Jednak na nich świat się nie kończy i inne konstrukcje są równie ciekawe. Przyznam się, że również wzmacniacze LC Audio mnie zainteresowały, choć nieco bardziej zaciekawił mnie ZAPsolute Mk4. Być może wynika to z faktu iż posiadam obecnie wzmacniacz pracujący w klasie A. Być może jest to konstrukcja nieco kosztowniejsza od Milenium (?), lecz jest już ona zaliczana przez rodzimą prasę (AV) do High Endu. Nie jest to niestety tak dobrze opisana kontrukcja jak wcześniej wspomniana, przynajmniej na stronie LC - mam tu na myśli głównie brak rozmieszczenia poszczególnych elementów na płytce drukowanej, co dodatkowo utrudniło by mi w miarę zgodne jej wykonanie z oryginałem. Być może warto by było się jednak bliżej zainteresować tą konstrukcją?

czy ktoś z forumowiczów kiedykolwiek zabieral się za ten wzmak Millenium XP z LC Audio ?

bo po wczorajszej analizie schematu i zdjęć oraz rysunków pcb wyszło mi, że na schemacie

brakuje 2 rezystorów oraz jednego kondensatora. sprawdziłem 2 razy.

Gdyby było odwrotnie nie byłoby problemu, bo niektóre części w XP sa poza pcb albo po stronie

lutowania, ale jak na schemacie brakuje , tzn. że autor chyba sobie coś "na wszelki wypadek"

wymazał żeby taki eskwadrat przypadkiem nie zrobił repliki bez kupowania od jansena kitu.

>:-[

Spokojnie może nie jest tak źle. Tutaj

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) na str. 9 jest pokazane jaka część (nr i wartość) w jakim miejscu płytki siedzi. Na zdjęciach widać dość wyraźnie ścieżki łączące elementy, więc powinno się dać dorysować na schemacie te tajne części, no chyba że połączenia prowadzą poprzez 2 stronę płytki, której to strony fotki nigdzie nie znalazłem. Trzeba by było ją gdzieś odnaleźć i wtedy nie byłoby problemu, żeby tylko jeszcze na tej drugiej stonie nie było jakiś tajnych, nie uwzględnionych na schemacie elementów. Najlepiej by było pomacać taki kit - te fotki i schemat może przedstawiać jakąś starszą i koślawą wersję wzmaka. Może to tłumaczy rozbieżnośći między zdjęciami płytki a schematem.

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...

Symulacja THD końcowego stopnia Millenium LC Audio

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 lata później...

Nowy2, 30 Mar 2004, 10:24

>Symulacja THD końcowego stopnia Millenium LC Audio

>

Ukryta Zawartość

Piękny ruski schemat na tej stronie (poniżej LC)!

Gość próbował wsadzić Hawksforda, ale mu nie wyszło, boki zrywać!

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.