Skocz do zawartości
IGNORED

NISKOPOJEMNOŚCIOWE WTYKI I GNIAZDA (?)

jac660

Rekomendowane odpowiedzi

Gość rochu

(Konto usunięte)

To w takim razie jeszcze jedno pytanie.

Ekran podpinam po stronie gramofonu czy preampa?

Gramofon zasilany jest kablem dwu-żyłowym a preamp trój-żyłowym - nie wiem czy to ma w tym wypadku znaczenie?

>>>rochu,

Spróbuj najpierw bez ekranu. Nie jest powiedziane, że koniecznie będzie brumić. Wiele zależy od "zaśmiecenia" polami elektromagnetycznymi sąsiedztwa gramofonu i pre gramofonowego. Szczególnie trzeba uważąć na przebieg kabli sieciowych, o czym zapewne dobrze wiesz. Ostatnio właśnie coś takiego przerabiałem - pojawił mi się "ni z gruszki ni z pietruszki" cichy brum. Myślałem, że siadło pre gramofonowe lub wkładka. A to tylko kabel (Linn) dotykał do nieekranowanego kabla sieciowego. Przez nieuwagę źle je ułożyłem coś przełączając.

P.S. Kable solid core (np. Reson) pomiędzy gramofonem a pre mi się nie sprawdziły. Używam cienkich skętek (linek) miedzianych.

Pozdro,

Yul

• 2 tygodnie później...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) do kupienia w sklepie onstage.pl

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

• 3 tygodnie później...

No wątek nie o kablach ... ale zrobiłem sobie IC do swego toru z tego kabla. Mogę polecić.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

>Zawsze mnie zastanawiało dlaczego producenci większości preampów dają na wejściu pojemność 100-150pF, wg mojej wiedzy i doświadczenia nie jest to działanie racjonalne, powoduje to tylko nienaturalne przerysowanie góry pasma

tak wiec o wplywie kabla na prace wkladki mówimy dopiero wtedy kiedy wiemy cos o indukcyjnosci wkładki a wplywie interkonektu nie mowimy WCALE bo jego wplyw jest zaden przy pojemnosci kabla 30-100pf/m a interkonektu rzedu 3-5pF.

skoro nie na temat, to po co tu śmiecisz? tak trudno wpisać się we właściwym wątku? kilka tematów niżej jest wątek o interkonekcie, tam pytaj (chociaż wydaje mi się, że tam jest właśnie odpowiedź na twoje pytanie, wystarczy poczytać)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.