Skocz do zawartości
IGNORED

Zestaw audio do 1500zł.

ziom2123

Rekomendowane odpowiedzi

Na początku chciałbym się przywitać ze wszystkim bowiem jest to mój pierwszy post na tym forum.

Witam!

Mój aktualny sprzęt stereo (amplituner Unitra Aida AWS 103 + jakieś kolumny DIY na tonsilach prawdopodobnie) przypominają mi od dłuższego czasu o konieczności wymiany na coś innego. Od razu uprzedzam, że nie mam słuchu muzycznego. Po za tym dochodzi fakt karty zintegrowanej i utworów mp3. Od zestawu oczekuję sporej mocy i brak zjawiska "pierdzenia". Na co dzień odsłuch będzie w pokoju ok 20m2 (4x5m). Sporadycznie wezmę zestaw na jakąś imprezkę ze znajomymi, taka prywatka, sala góra 60m2. Kolumny wolałbym raczej zakupić nowe, by potem nie było konieczności od nawiania, bo po prostu na sprzęcie audio się nie znam, wiec musiałbym jeszcze kogoś wynająć. Wzmacniacz używany, bo raczej za tą kwotę co mam nic sensownego nie znajdzie szukając w sklepie. Wstępnie upatrzyłem sobie te kolumny:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Wzmacniacz może ten:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) albo

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ,

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ,

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .

Kwota w jakiej się chce zamknąć 1500zł z przesyłką (początkowo 750zł, miałem brać solo 7c).

Teraz pytania co myślicie o tych kolumnach jamo s 718, jaki do tego wzmacniacz? A może coś innego znajdzie się, co warto kupić mówiąc o nowych kolumnach?

Pozdrawiam, z góry dzięki za odpowiedź.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/61718-zestaw-audio-do-1500z%C5%82/

No chyba że te

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i 30 zeta przesyłka, albo zobaczyć na allegro, inne czy niema takich za jeszcze mniej a używanych z pół roku-rok np: ex-demo.

Ukryta Zawartość

Te kolumny wezmę stąd:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Dostawa gratis, więc git :)

Teraz pozostaje kwestia wzmaka + kabli. Co wziąć?

No i jak możecie wypowiedzcie się o tych jamo :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) moze taki wzmacniacz?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czyli dobór wzmacniacza z tych co podałeś to teraz kwestia gustu, tak? Wszystkie będą dobre? Biorąc pod uwagę, że to jamo s 718 jest 6 OHM? Mam pytanie czy zakup kolumn + wysyłka kurierem to dobry sposób? Może coś im się stać, czy może ryzyko jest nie większe jak przy wysyłce pc kurierem? Mogę prosić o jakieś opinie o tym jamo? Kable, robi jakąś różnicę co wezmę?

Jeżeli oczekujesz od sprzętu dużej mocy to kolumny wydaje się że w tej cenie hyba odpowiednie.

Co do wzmacniacza to jeżeli chcesz kupować w ciemno z allegro to hociarz poczytaj o nich opinie.

Wzmacniacz powinien być wydajny prądowo poniewarz te kolumny łatwe do napędzenia nie są.

Jesli chodzi o kable to i tak nie poczujesz różnicy przy drogich kablach.Kup solidne,z miedzi beztlenkowej,o przekroju 2x2,5mm i będzie git.

Kiedyś słuchałem tych kolumn w sklepie z jakimś ampli yamachy.Dla mnie grało to katastrofalnie lecz warunki akustyczne żadne,tanie amplitunery też jak wiadomo nie grają za dobrze.Oczywiście jest to moja opinia i nie powinieneś się nią sugerować.

Życzę udanego zakupu.Pozdrawiam.

Ortografia wymiata ;D Sorry, że się czepiam,ale aż kuje w oczy. Jeszcze kwestia wzmacniacza, moje propozycje całkowicie odpadają? Brać coś z tego zestawu zaproponowanego przez kolegę?

Mogę prosić o jeszcze jakieś opinie nt. jamo s 718? Bo w necie próżno szukać bardziej rozbudowanej opinii.

Jamo wg. mnie to porażka, nigdy bym ich nie wziął, płaski, "wychudzony" nieciekawy dźwięk. Nie polecajcie tego koledze, bo będzie żałował.

"Skąpski idzie na ambasadora, wysiada, rozumiesz? A jak on poleci, to poleci Korszul, poleci też Broński i zgadnij kto po nich poleci? Po nich polecę ja! To znaczy ja bym poleciał, gdyby nie Kazik i to dozorostwo."

Może polecisz coś z nówek w tej cenie? Skąd wiesz, że będę żałował? Uwierz mi, mój słuch muzyczny, jest.. e tam, wcale słuchu muzycznego nie mam ;]

Co do wzmaka, denon to kupa, możesz uzasadnić? No i rozumiem, że mam się go wystrzegać?

Dzięki chłopaki za odpowiedzi ;]

Zamiast tego Jamochłona weź lepiej kolumienki Mission M33i, będziesz zadowolony

"Skąpski idzie na ambasadora, wysiada, rozumiesz? A jak on poleci, to poleci Korszul, poleci też Broński i zgadnij kto po nich poleci? Po nich polecę ja! To znaczy ja bym poleciał, gdyby nie Kazik i to dozorostwo."

Poczytaj tutejsze wpisy dotyczące Missionów, wiele Ci to wyjaśni:)

Jednak wezmę jamo s 718, teraz jaki wzmacniacz i kable do tego? Co do kolumn, jak macie coś jeszcze z nówek spełniających moje kryteria, do popu, techno, trance etc. to walcie śmiało, z góry dzięki.

Strasznie tupiesz nóżkami, żeby ktoś ci coś wybrał. Dostajesz dobre rady po czym z nich nie korzystasz i tak bierzesz Jamo.

Do muzyki o jakiej piszesz KAŻDY wzmacniacz będzie dobry. Kup taki na jaki cię stać i jaki ci się podoba. O kablach już dostałeś poradę wyżej. Kup zwykłe miedziane. Kilka linków do wzmacniaczy też się pojawiło. Wszystkie są bardzo dobre. Czego oczekujesz? To my będziemy słuchać czy ty? Czy my wiemy jaki masz gust? Jak słyszysz?

Słuchałeś jakiegoś sprzętu u kogoś? Podobał ci się? A może się nie podobał? Wyciągnąłeś wnioski?

Widziałeś ile jest takich wątków na tym forum?

...

A może zastanowiłbyś się nad jakimś NADEM to zawsze był bezpieczny wybór jak na początek ja miałem dwa NADY i bardzo mile je wspominam. Jeśli chodzi o głośniki nie patrz na wygląd. Jeśli nie masz możliwości odsłuchać to poważnie zastanów się nad Misionami lub Kefami. Odnośnie kabli kup najpierw sprawdzoną budżetówkę a dopiero potem myśl o czymś innym, np. Klotza ja mam takiego między CD a wzmacniaczem i wyparł on VanDenHula 102. Cena trzy razy niższa od VDH.

Pozdrawiam

paweljazz

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

"Beware of all those in whom the urge to punish is strong". Nietzsche.

Kolego "ziom2123"

Jak byś chociaż trochę się zainteresował to wiedziałbyś że firma NAD nie produkuje kolumn i koledze paweljazz chodziło o wzmacniacz.

Popieram zdanie przedmówców żebyś zastanowił się nad innymi kolumnami.Widzę że jeszcze się nie nauczyłeś słuchać muzyki lecz wkońcu dojdziesz do tego że muzyka to nie tylko umca umca i w końcu i tak zmienisz w pierwszej kolejności jamo na coś innego.

Jeśli zdecydujesz się na jamo to wzmacniacz do tego pierwszy lepszy.

Może być któryś z tych proponowanych przez ciebie w temacie,może być NAD.

Zastanów się nad tym wszystkim,najlepiej idź do jakiegoś salonu audio i posłuchaj.

Pozdrawiam.

Przepraszam, moje nie dopatrzenie. Jednak zapewne wezmę jamo s 718 + wzmak + kable, bo co innego zapewni mi głośny w miarę przyzwoity jakościowo dźwięk? W tej cenie, z nówek. Po za tym, jamo s 718 powinien być wytrzymały, a jak znudzi mi się z niego dźwięk to sprzedam, dołożę i kupie coś innego. Po za tym skok jakościowy będzie ogromny, aktualnie słucham na rozwalonych kolumnach z 2/3 membrany ;] Także myślę, że nie będzie źle. Teraz proszę o wypowiadanie się na temat jamo s 718.

Aha, jak będę miał już dobrane kable i wzmak to zapytam Was czy dobrze będzie ;]

Pozdro, z góry dzięki.

Dla ścisłości Nad robił kolumny, są chyba nawet jakieś na allegro.

Chcesz, żeby się wypowiadać o Jamo s718... Pewnie to niewiele lepsze hałaśniki od altusów. Jak już chcesz Jamo to weź wyższy model, a mniejszy wymiarowo.

"Aha, jak będę miał już dobrane kable i wzmak to zapytam Was czy dobrze będzie ;]"

Jak będziesz miał kable i wzmaka, to my się wtedy Ciebie zapytamy, czy jest dobrze ;]

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.