Skocz do zawartości
IGNORED

Polepszenie dźwięku stero w KD! Jaki wzmak?

Bipo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich. Już od dłuższego czasu śledzę i czytam forum dlatego naszła mnie ochota na poprawienie jakości stereo w KD jakie posiadam tj.: AVR Denon 1906, DVD Denon 1940, CD Denon 500 oraz kolumny Jamo s606 5.1. Poszukując zestawu do kina domowego opierałem się przede wszystkim na wskazówkach z forum a następnie na własnym słuchu. Z tego powodu bardzo dziękuje za wyczerpujące informację które pomogły mi złożyć KD w całość. Nie żałuję nawet 1zł na sprzęt który składałem kilka mięsięcy (satysfakcja w 100% na następne kilka lat). Teraz chciałbym wzmocnić sekcję audio ale bez już zmiany sprzętu lecz dokupienia np.wzmaka. I teraz proszę o jakieś cenne uwagi odnośnie tego jaki wzmacniacz mógłby wycisnąć jeszcze coś z moich kolumn. Wiem że istniej możliwość podpięcia wzmacniacza do amplitunera pod pre aut (mój takie posiada) tylko teraz jaki wzmacniacz oraz w które miejsce się wpiąć we wzmacniaczu i jakim kablem. Myślałem nad denonem 700 i 1500 (ten drugi pan w salonie powiedział, że mogę spalić kolumny). I czy ta zabawa ma wogóle sens w przypadku mojego zestawu jaki posiadam, bo jeśli kupie wzmak podepnę go pod to co mam a różnicy nie będzie to kasa wyłożona w boło. Dlatego koledzy ratujcie......jak będzie różnica to jakie modele.

Dlaczego masz spalic kolumny,PMA 1500ae napewno zdecydowanie poprawi twoje stereo,700 tez ale nie tak odczówalnie.Obawiam sie natomiast że PMA1500 potrzebuje troche lepszych kolumn aby mógł rozwinąc skrzydła i pokazać na co go stac.Wszystko zależy ile chcesz przeznaczyć pieniedzy na ten wzmacniacz.Ja miałem obydwa wzmacniacze PMA1500 wczesniej ale nie zabardzo zgrywał sie z mojmi kolumnami,tak jak pisałem potrzebuje kolumn tak za min 4000 tyś aby porządnie zagrał,potem miałem PMA 700 ae grał całkiem niezle nie meczył dobry wzmacniacz w cenie do 700 pln.Do tych Jamo nawet mógłby być.Ale tak wielkiej róznicy miedzy nim a amplitunerem nie odczujesz ,będzie zauważalna napewno.Tutaj słabym punktem u ciebie jest napewno CD ten model jest cieniutki,lepszy będzie każdy starszy Denon nawet za 100-200 pln.np 960,1460,1015.Pisze o tym bo miałem takie klocki i wiem jak potrafia zagrac.

Najchętniej aby było w kolorze srebnym, ponieważ wszystko mam srebne. Kwota na to około 3tyś.+/-. Po prostu chciałbym polepszyć dźwięk stereo na sprzęcie który aktualnie posiadam....z góry dzięki za info.

Zamiast kupować wzmaka, w pierwszej kolejności zmień te Jamo S606 - moim zdaniem wielką głupotą byłby zakup wzmacniacza za 3tyś. do tak kiepskich kolumn.

Za 1000 zł kupisz używane kolumny, które zagrają w stereo znacznie lepiej od dotychczasowych paczek.

Czyli jednym słowem pozostaje przy tym zestawie co jest. Ponieważ jak zacznę zmieniać kolumny przednie to zaraz mi się zapali lampka...i wszystko zacznie się od nowa, czyli może nowy amplituner już z dekoderami HD, następnie BR, większy TV...itd. Kurdę przecież tak można całe życie co chwilę zmieniać sprzęt na nowy, lepszy gdzieś musi być ta granica. Aktualny sprzęt to już mój 3-ci zestaw. Kompletowałem go chyba z pół roku. Następnie wymieniłem wszystkie kable seryjne na te z wyższej półki. Więc dzięki panowie za wszelkie informację. Przynajmniej już nie będzie mi to zaprzątać głowy.

Tak bedzie najlepiej,bo jak kupisz dobry wzmacniacz to te kolumny nie pokaża potencjału wzmacniacza.Więc chyba szkoda pieniedzy na zmiany,bo tak jak ci niektórzy radza ,słabe ogniwo to kolumny i CD.

Popieram poprzednie wpisy. Nie wypowiadam sie na temat Twoich kolumn ale jakiś czas temu miałem podobny problem. Miałem kino domowe: DVD Pioneer DV600, Ampli Yamaha RX-V1800, Fronty Mission M35i. Chciałem lepsze stereo - kupiłem DVD Cambridge Audio DVD 99 - który ma niezłe stereo. Ciągle było mało - kupiłem CD Cambridge audio Azur 640 - poprawa była ale...Kombinowałem dalej i kupiłem Wzmacniacz Audiolab 8000S - który w kinie domowym napędza fronty jako końcówka mocy a w stereo działa jako integra - kolejna poprawa ale...na koniec po roku słuchania Mission M35i zmieniłem je na Triangle Altea EX - bingo- to to jest to - największa poprawa stereo. Czasem warto zaufać innym.Dobrze dobrane kolumny to ponad połowa sukcesu.

Ok. Dziękuję wszystkim za cenne rady. Z kina jestem bardzo zadowolony, dlatego pozostawię kwestię poprawy stereo na później. Chcąc zbudować w miarę konkretne stereo, poczynając od 0 - muszę mieć min.10tyś. a taka suma w danym momencie nie wchodzi w rachubę. Myślę że dozbieram zmienię TV na coś większego min.50"

Bipo, 20 Lut 2010, 16:59

z tego zestawu dvd denona 1940 jest najciekawszym punktem. Podpięty do dobrej plazmy ( w moim przypadku jest to panasonic) pokaże wiele. Jeśli jesteś z dźwięku zadowolony nie zmieniaj nic.

Podpięty budżetowy wzmacniacz niewiele zmieni, końcówka mocy też, wymiana kolumien najbardziej cos wprowadzi. Ale jeśli masz ograniczenia budżetowe nowy TV będzie faktycznie najlepszym rozwiązaniem.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.