Skocz do zawartości
IGNORED

Czysty naleśnik do ustawiania anti-skatingu

4321

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Paweł Skurzewski

(Konto usunięte)

Yul,

musisz podrążyć u dystrybutora .Moja wiedza w tym zakresie ogranicza sie do tego co usłyszałem przy zakupie verku i ramienia.Od serii 300 jest AS dynamiczny a jego wartośc ma być tozsama z TF.Tak podaje producent,oraz dystrybutor.Działa to doskonale,więc nie mam powodu wątpić.Na czym polega dynamiczność dynamicznego AS wiedzą najlepiej w Steyning i w Katowicach.

P

Gość miniabyr

(Konto usunięte)

Hej 4321,polecam ten wątek na naszym forum http://www.audiostereo.pl/Optymalna_kalibracja_wkladki__rady!_25280.html. Osobiście polecam zakup płyty testowej do ustawienia min. antyskatingu .To jest duże ułatwienie.Osobiscie używam płyty testowej Hi-Fi News,ale możesz zakupić jakąś inną opcję .Ustawianie na płycie bez rowka jest niewystarczające ,a efekt będzie daleki od stanu rzeczywistego .Posiadam dwa gramofony, i o ile ramie acoustic solid wtb211 ma podziałkę na pokrętle antyskatingu która ,pokrywa się zarówno zalecanymi przez producenta wartościami, jak i z ustawieniami które stosuje po odsłuchu płyty testowej ,to ustawienia na ramieniu clearaudio satisfy są znacząco mniejsze do sugerowanych przez clearaudio. Na clearaudio sprawdzałem te ustawienia na trzech wkładkach: benz micro -glider sl ;ortofon- mc10 super mk2 oraz clearaudio concert i we wszystkich tych przypadkach ustawiałem inną ,mniejsza wartość antyskatingu.

>miniabyr

Rozwiazania techniczne takie jak: ciężarek,sprężynka czy magnesy.

To sprężynka najczęściej spotykane rozwiązanie która ulega odkształceniu i całą skale bierze w łeb.Płyte testową mam, mocno rozbudowaną składa się z dwuch płyt i na słuch wcale nie jest takie proste.

>>>miniabyr,

To że różne ramiona wymagają innego antyskatingu to jest zrozumiałe. Mają inne masy, inne bezwałdności i inne opory na łożyskach poziomego ruchu ramienia. Z moich osobistych obserwacji wynika, że większość ludzi nastawia za duży antyskating. A już ustawienie na pustej płycie mnożone na dodatek razy 1,4, co się na forum często zaleca, to jest jakieś kuriozum. Skali antyskatingu nie wystarcza, ramię jest ciągnięte ku brzegowi płyty jak szalone. Wkładki o dużych podatnościach mają wówczas silnie przeciągnięte body względem igły. Igła jest ułożona nieprawidłowo względem generatorów. To nie może grać dobrze.

Pozdro,

Yul

Witam

Z doświadczenia wiem że,precyzyjne ustawienie antyskatingu nie jest takie proste i nie koniecznie ma taką samą wartość jak nacisk.Zazwyczaj trochę mniej. Różnica dwóch do czterech kresek np. dla nacisku 1,6 antyskating będzie ok.1,3 może 1,2.Wiem to z doswiadczenia a sprawdzam na obojetnie jakiej płycie ale nagranej.

Wykonuje to w ten sposób, może ktoś skorzysta. Opuszczam ramie w trzech miejscach na płycie. Tzn.

Na poczatku, srodkowy utwór i koniec płyty.Za kazdym razem ramie po podniesieniu i opuszczeniu powraca w pionie bez żadnych odchyłów. W uproszczeniu igła spada w ten sam rowek.

Spore problemy pojawiają sie gdy mamy zbyt lekką wkładkę do danego ramienia.Wtedy wymiana głowicy lub dodatkowe obciażenie.

Pozdrawiam

Dla zainteresowanych czystym naleśnikiem.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

1. ustawianie na słuch - pewnie doskonały sposób lecz tylko dla doświadczonych "analogowców"; niestety osoba z małym doświadczeniem (a to m.in. ja) nie ma najmniejszych szans ustawić na słuch.

2. ustawianie na czystej stronie płyty ("czysty naleśnik") - totalna porażka, nawet osoba z małym doświadczeniem analogowym (uwaga j.w.) jest w stanie zauważyć/usłyszeć, że nie ma to najmniejszego sensu

3. płyta testowa (HiFi News) - bardzo dobry sposób dla cierpliwych, przy dobrym ustawieniu wkładki i ramienia musi zadziałać, a jeżeli ktoś nie może poprawnie przejść pierwszych 3 ścieżek, to oznacza, że coś jest źle ustawione. Dodatkowa korekta na słuch.

Tutaj uwaga dot. korelacji pomiędzy ustawieniem pkt 2 i pkt 3:

a) istnieje "wiele" ustawień poprawnych na pustej płycie (pkt 2) ale tylko jedno z nich jest poprawne również na płycie testowej (pkt 3)

b) dla każdego poprawnego ustawienia na płycie testowej (pkt 3) zawsze jest to również poprawne ustawienie weryfikowane przy pomocy pustej płyty (pkt 2).

Z tego wynika zatem, że ustawianie przy użyciu płyty pustej (pkt 2) jest nic nie warte.

pozdr, donic

donic, 22 Lut 2010, 23:53

>3. płyta testowa (HiFi News) - bardzo dobry sposób dla cierpliwych, przy dobrym ustawieniu wkładki i

>ramienia musi zadziałać, a jeżeli ktoś nie może poprawnie przejść pierwszych 3 ścieżek, to oznacza,

>że coś jest źle ustawione. Dodatkowa korekta na słuch.

Zakładam, że nie regulowałeś nigdy ramion SME od serii 300 w górę.

Tam naprawdę żadna płyta testowa nie działa. Setaup tych ramion jest bardzo prezycyjny. Nie mam pojecia jaki współczynnik przyjeto pomiędzy naciskiem a skalą pokrętła regulacji, ale działa. Jak masz 2g nacisku, ustawiasz w ramieniu dokładnie 2 i jest świetnie - reszta to niuanse, które poprawia się w ciągu kolejnych dni odsłuchu. Fakt jednak faktem, AS jest ustawiony poprawnie, odsłuchowo nie ma zadnych wad a ściezek nie przechodzę, albo przechodzę tylko trzecią (co jest kompletnie nie logiczne).

Musi byc tego jakis powód i chciałem sie dowiedzieć, o co chodzi.

A z ciekawości sprawdze dzisiaj jak zachowuje sie ramię z ustawionym AS na blank page :)

Gość Paweł Skurzewski

(Konto usunięte)

jarecki, 22 Lut 2010, 21:52

>Witam

>Z doświadczenia wiem że,precyzyjne ustawienie antyskatingu nie jest takie proste i nie koniecznie ma

>taką samą wartość jak nacisk.Zazwyczaj trochę mniej. Różnica dwóch do czterech kresek np. dla

>nacisku 1,6 antyskating będzie ok.1,3 może 1,2.Wiem to z doswiadczenia a sprawdzam na obojetnie

>jakiej płycie ale nagranej.

>Wykonuje to w ten sposób, może ktoś skorzysta. Opuszczam ramie w trzech miejscach na płycie. Tzn.

>Na poczatku, srodkowy utwór i koniec płyty.Za kazdym razem ramie po podniesieniu i opuszczeniu

>powraca w pionie bez żadnych odchyłów. W uproszczeniu igła spada w ten sam rowek.

>Spore problemy pojawiają sie gdy mamy zbyt lekką wkładkę do danego ramienia.Wtedy wymiana głowicy

>lub dodatkowe obciażenie.

>Pozdrawiam

Taka sytuacja bywała u mnie w przypadku posiadania innych niż SME ramion.Wartość AS nigdy nie była tożsama z TF.Powód?producent nie potrafił precyzyjnie wyskalować przeciwwagi.Nie twierdze,że tamte ramiona to był jakiś szajs,ale dopiero ramię SME uzmysłowiło mi o ile można lepiej(drożej niestety też :))Tam producent zaleca ustawienie podziałki AS na wartość tożsamą z TF i działa to znakomicie.Co do dylematów whitesnakea to sam jestem ciekaw,jakie wnioski powstaną po znalezieniu odpowiedzi na zagadkę z płytą testową.

Pozdrawiam

P

Paweł Skurzewski, 23 Lut 2010, 07:48

Szkoda, ze Panowie z Katowic już się tutaj nie udzielają.

Ostatnio dzięki uprzejmości p.Rogera miałem okazję usłyszeć i zobaczyć SME 30/12 w systemie wlaściciela i zycie nabrało głębszego sensu...

Pozostaje chyba napisać bezpośrednio do SME.

Co pewnie dzisiaj w wolnej chwili zrobię.

whitesnake, 23 Lut 2010, 07:26

"...

Zakładam, że nie regulowałeś nigdy ramion SME od serii 300 w górę.

..."

Zgadza się, jak na razie to tylko i wyłącznie 3009.

pozdr, donic

donic, 23 Lut 2010, 08:26

W przypadku 3009, zgadzam sie ze wszystkim co napisałeś.

Mam 3009 v.III na Linn Sondek i tam sprawdzaja się wszystkie ogólnie znane zasady.

Z ramionami z nowej serii sprawa wygląda całkowicie inaczej.

Napisałem juz do SME.

Zobaczymy na ile poważnie traktują Klientów.

whitesnake, 23 Lut 2010, 08:43

"...

Napisałem juz do SME. Zobaczymy na ile poważnie traktują Klientów.

..."

Pisałem kilkakrotnie do SME, gdy miałem swoje kłopoty i kilka razy mi odpowiadano, aż do momentu, gdy RCM się o tym nie dowiedział (wspomniałem o tym podczas rozmowy telefonicznej z p. Adamkiem). Po tym zdarzeniu i jak domniemam na skutek jakiejś interwencji RCM, moje pytania do SME GB były już przekierowywane do RCM. Co prawda moje pytania były m.in. natury handlowej, a więc być może chodziło o uniemożliwienie zakupu bezpośrednio od SME skoro RCM jest ich przedstawicielem na Polskę, co z punktu widzenia interesów RCM jest zrozumiałe. Czy z punktu widzenia klienta, to już inna sprawa.

pozdr, donic

whitesnake, 23 Lut 2010, 08:43

"...

W przypadku 3009, zgadzam sie ze wszystkim co napisałeś.

Mam 3009 v.III na Linn Sondek i tam sprawdzaja się wszystkie ogólnie znane zasady.

Z ramionami z nowej serii sprawa wygląda całkowicie inaczej.

..."

A czy możesz napisać proszę w jaki sposób ustawiasz AS dla SME 3009?

Wczoraj przeprowadziłem krótki eksperyment, którego wynik jest zadziwiający i nie wiem jak go zinterpretować. Otóż ustawiłem AS zgodnie z siłą nacisku igły, gdyż już w instrukcji do SME 3009 takie zalecenie również istnieje (a więc Producent już wiele lat temu tak sugerował dla ramion SME). Po tej zmianie, która spowodowała zwiększenie siły AS w stosunku do mojego poprzedniego ustawienia:

1) na "ucho" - nie słyszę żadnej różnicy, tak jak wspominałem wcześniej nie potrafię usłyszeć tych szczegółowych i drobnych zmian będących skutkiem takiego zwiększenia/zmniejszenia siły AS,

2) dźwięk ze ścieżki do ustawiania AS na płycie testowej HiFi News:

a) ścieżki 1 i 2, czyli te najprostsze, które przechodzi każda wkładka, bez żadnych zmian tj. idealnie czysto,

b) ścieżka 3 - lekka poprawa czystości sygnału testowego,

c) ścieżka 4 - zdecydowana poprawa tj. dźwięk z tej ścieżki stał się ciągły (poprzednio potrafił przerywać) oraz zniekształcenia są rozłożone równo na obydwa kanały (ścieżka 4 jest to wg opisu Producenta płyta ścieżka, której nie wszystkie wkładki przechodzą i zgodnie z opisem sygnał dla tej ścieżki nie musi być idealnie czysty lecz chodzi o to, aby był jednakowy dla obydwu kanałów - i tak u mnie jest).

Zatem powiedziałbym, że po zwiększeniu siły AS nastąpiła poprawa słyszalna poprzez minimalną poprawę czystości ścieżki 3. oraz zdecydowaną poprawę czystości ścieżki 4.

3) "czysta" płyta bez żadnych zmian tj. obecnie, jak i poprzednio ramię nie odjeżdża ani w lewo, ani w prawo - stoi w miejscu. Zatem zmiana nie wpłynęła w żaden sposób na zachowanie się ramienia i wkładki.

4) zachowanie na wolnej przestrzeni płyty testowej HiFi News - przed ścieżkami do ustawiania AS znajduje się wolny obszar, na którym:

a) dla ustawienia poprzedniego (przed zmianą/zwiększeniem AS) ramię "stało" w miejscu,

b) dla ustawienia obecnego (po zwiększeniu siły AS) ramię zdecydowanie i mocno "odjeżdża" w kierunku zewnętrznym/początku płyty !!!!!!!

Podsumowując zwiększenie siły AS do wskazań sugerowanych przez Producenta:

1)poprawiło czystość i jakość dźwięków z płyty testowej (dot. ścieżki 3 i 4),

2) pozostało bez zmian, jeżeli chodzi o zachowanie na płycie czystej, którą posiadam (Keith Jarrett "Eyes of the heart")

3) wygląda niebezpiecznie - ramię strasznie szybko "zasuwa" w stronę początku płyty - jeżeli chodzi o zachowanie na czystym (dosyć dużym) fragmencie płyty testowej gdzie do tej pory ramię stało jak zamurowane.

Jak to zatem zinterpretować ?

pozdr, donic

P.S.

Mam nadzieję, że pomimo wszystko w temacie, gdyż opisuję również zachowanie na płycie czystej, co było przesłanką rozpoczęcia tego wątku przez jego Autora.

Gość miniabyr

(Konto usunięte)

Hej Donic,wydaje się że największe znaczenie ma dopasowanie wkładka/ramie.A my ustawiając zalecane wartości producentów i korzystając z najróżniejszych przyrządów (płyty testowe,szablony ,wagi i własne uszy)i tak ustawiamy je z pewnym marginesem błędu.Yul wyjaśnił to kilka wątków wyżej.Swoja drogą-dlaczego my winylowcy ,tak bardzo męczymy się z tym typem ramion i nie stosujemy ramion tengencjalnych.

donic, 24 Lut 2010, 09:24

Dla ramienia 3009vIII z wkładką Shure, to jest to takie S-shape (moze być to dosyc istotne bo jest ono sporo lzejsze od innych 3009). Ustawiam poczatkowo zgodnie z zaleceniami producenta, czyli równo z siłą nacisku. Później koryguje na słuch, a na końcu sprawdzam na płycie.

Ustawiajac na słuch zazwyczaj kończę z AS lekko mniejszym niż nacisk.

Np dla 2g nacisku mam na skali AS ustawione jakieś 1,9.

Z ustawieniami 1,9 czyli troszkę mniejszymi od sugerowanych przechodzę wszystkie scieżki płyty bez wiekszych zniekształceń. Choć dzwiek na czwartej sciezce zaczyna troche falować, ale nie przerywając i bez bzyczenia.

Cięzarek do AS mam oryginalny, wiec nie jest to raczej kwestia zmiany siły.

Raczej słabego wyskalowania podziałki na ramieniu, lub nadrabiania braków akustyki pomieszczenia. W kązdym razie tak mi gra najlepiej.

Na płycie testowej ramie stoi pomiędzy scieżkam, wymaga przestawienia ręcznego i faktycznie cofa się w przypadku nietrafienia w kolejną ścieżkę. NIgdy jednak nie sprawdzalem jak sie zaachowuje na czystej płycie - postaram się to przecwiczyc - myślałem dotąd, że tak samo.

To co opisujesz, na razie mozna wytłumaczyć tylko specyficzną gładkością czystych częsci płyty testowej, choć to dość odważna hipoteza :). Gładkośc gładkości nie rowna? Nie przyglądałem sie tej płycie zbyt uwaznie ale to zastanawiające. Skoro na czystej płycie stoi w miejscu, a na czystych czesciach płyty testowej się cofa, musi byc to zwiazane z budowa samej płyty.

whitesnake, 24 Lut 2010, 10:38

"...

Na płycie testowej ramie stoi pomiędzy scieżkam, wymaga przestawienia ręcznego i faktycznie cofa się

w przypadku nietrafienia w kolejną ścieżkę. NIgdy jednak nie sprawdzalem jak sie zaachowuje na

czystej płycie - postaram się to przecwiczyc - myślałem dotąd, że tak samo.

..."

Okey, czyli takie cofanie się u mnie nie jest zjawiskiem jednostkowym i wcale nie musi świadczyć, czego się mocno obawiałem, o złym ustawieniu AS. Jeżeli masz możliwość sprawdzenia cofania na czystym winylu, to napisz proszę czy jest u Ciebie podobnie.

Kolegom badaczom AS przypominam, zeby zadbali aby płyta była pozioma !

>czyli takie cofanie się u mnie nie jest zjawiskiem jednostkowym i wcale nie musi świadczyć,

>czego się mocno obawiałem, o złym ustawieniu AS.

Po dopieszczeniu wartości AS powinno sie cofać, a dlaczego to starałem się wyjasnić już pare razy.

donic, 24 Lut 2010, 11:20

>Okey, czyli takie cofanie się u mnie nie jest zjawiskiem jednostkowym i wcale nie musi świadczyć,

>czego się mocno obawiałem, o złym ustawieniu AS. Jeżeli masz możliwość sprawdzenia cofania na

>czystym winylu, to napisz proszę czy jest u Ciebie podobnie

Nie obawiałbym sie tego, to całkiem normalne zjawisko.

Z ciekwaosci sprawdzę jak sie zachowuje ramię na czystym winylu i dam znać...

>profee

Nadal jednak nie wiem dlaczgo z drugim ramieniem SME, pomimo swietnie ustawionego AS nie zdaję testu z wykorzystaniem płyty. Masz jakis pomysł?

>Nadal jednak nie wiem dlaczgo z drugim ramieniem SME, pomimo swietnie ustawionego AS nie zdaję testu

>z wykorzystaniem płyty. Masz jakis pomysł?

Rozumiem, ze śietne ustawienie jest otrzymane z płyty testowej ew. skorygowane na słuch, a ni pzdaje testn na ale INNEJ płycie całej gładkiej . Szukałbym wyjasnienia w tym, ze:

1) ta gładka płyta może miec inny współczynnik tarcia i pod takim samym naciskiem będzie inna siła dośrodkowa.

2)Ten sam gramofon z innym ramieniem może nie zachować poziomości płyty (jakie zawieszenie?)

3)Inna płyta, np. gładka, może być inaczej niepłaska niż testowa.

profee, 24 Lut 2010, 13:16

To nie do końca tak. Ustawienie jest zgodne z zaleceniami SME czyli równe sile nacisku i dokręcone lekko na sluch. Brzmi rewelacyjnie. Ramie jest zamontowane na werku SME20. To niesamowicie precyzyjne urzadzenia wiec nie ma mowy o nierównościach. Jednym słowem na talerzu mogę kalibrować poziomicę...

Problem polega na tym, że gra świetnie a testu nie przechodzi. Poza tym, nie da się go ustawić tak żeby przechodziło wszystkie 4 ścieżki, mozna wyregulowac dla pierwszych dwóch, dla trzeciej, a czwartej nigdy nie udało mi się przejść od poczatku do końca bez bzyczenia.

Podobno tak musi być i nie nalezy sie przejmowac płytami testowymi... staram sie tylko od dłuższego czasu dowiedziec z czego to wynika.

whitesnake, 24 Lut 2010, 14:17

"...

Problem polega na tym, że gra świetnie a testu nie przechodzi. Poza tym, nie da się go ustawić tak

żeby przechodziło wszystkie 4 ścieżki, mozna wyregulowac dla pierwszych dwóch, dla trzeciej, a

czwartej nigdy nie udało mi się przejść od poczatku do końca bez bzyczenia.

..."

Kiedyś, gdzieś czytałem (w necie opis do płyty testowej HiFi News), iż ta 4. ścieżka jest ścieżką, której:

1) nie są w stanie "przejść" wszystkie wkładki, a więc doskonałe ramię i gramofon wcale nie daje 100% gwarancji możliwości poprawnego (zob. pkt 2) przejścia tej ścieżki,

2) poprawne "przejście" ścieżki 4. dla gorszych wkładek, to również takie ustawienie, w efekcie którego uzyskujemy najmniej pofalowany dźwięk z minimalny i równym bzyczeniem dla obydwu kanałów.

Jeszcze raz, podobnież tylko doskonałe i najdroższe wkładki - cokolwiek to znaczy - mają szansę "przejść" ścieżkę 4. w taki sam sposób w jaki "przechodzą" one ścieżki wcześniejsze.

Ciekaw jestem Waszej opinii na temat tej teorii.

pozdr, donic

donic

Z tą najtrudniejszą "ścieżką" ( u HiFiNews 4.) jest dokładnie tak jak mówisz. B.podobnie zrobione są nagrania testowe innych firm, np. Shure. Im lepiej ustawiony jest AS tym łatwiej wkładce "śledzić" coraz mocniej wysterowane "ścieżki". Nie pamiętam w tej chwili jakie częstotliwości są używane w ścieżkach przeznaczanych do dobierania nastaw AS, ale przypuszczam, że z zakresu średnich bo to przy nich ograniczeniem wysterowania rowka jest maksymalna chwilowa prędkość (poprzeczna) rylca/igły. Dla cz.niższych od tego zakresu oraz wyższych od niego ograniczeniem są odpowiednio: maksymalne wychylenie rylca/igły i maksymalne przyspieszenie rylca/igły.

donic, 24 Lut 2010, 14:37

Chętnie zgodziłbym się z Twoja teorią, bo dobrze swiadczyłaby o Linn'ie i zamontowanych na nim ramieniu i wkładce ;).

Niestety. Na wkładkę na drugim SME nie narzekam. To Dynavector XX2, są lepsze ale juz bardzo niewiele lepsze...a precyzyjniejszego ramienia, czy werku niż SME20 ze swiecą szukać.

Obiektywnie na to patrząc. Linn przechodzi wszystko, a sonicznie ma sie nijak do SME. Ma swoje zalety oczywiście ale wyraźnie odstaje. SME to wogóle inna bajka grania analogowego. Dokładne, precyzyjne, dynamiczne, z pieknie zarysowaną sceną i rozbudowanymi planami w trzech wymiarach - wszystkie te stwierdzenia nabieraja nowego znaczenia. Sonicznie, podczas bardzo trudnych momentów t.j dużych skoków dynamicznych, długich bardzo niskich zejść orkiestry, czy wysokich glisand na skrzypcach, SME jest na o wiele wyzszym poziomie.

...a płyty nie przechodzi, albo przechodzi tylko i wyłącznie trzecią scieżkę.

>>>whitesnake,

To że SME w swoich ramionach SME IV i SME V wykonał precyzyjną przeciwagę, odzwierciedlającą dobrze rzeczywiście występujące naciski to zrozumiałe. Łatwiej im to było zrobić, bo headshell w tych modelach nie posiada podłużnych slotów tylko dwie dziurki w rozstawie 1/2 cala do przykręcania wkładki. Pozycja wkładki w stosunku do headshella, jak i całego ramienia oraz równoważącej go przeciwagi jest stała, zafiksowana, zatem tym samym przeciwaga może być precyzyjna. Trudniej będzie taką precyzję osiągnąć w ramionach o headshellach z podłużnymi slotami (niekiedy dość długimi), gdzie pozycja wkładki względem samego headshella zmienia się w zależności od potrzebnej nastawy przesiegu. W tej sytuacji trudniej o dobrze skalowaną przeciwagę. Jeśli SME ma precyzyjną przeciwagę, to z równie precyzyjnym systemem nasawiania antyskatingu już łatwiej się uporać. Przypuszczam, że ustalili dokładnie jaką wartość musi przyjąć siła antyskatingowa w stosunku do nacisku. Natknąłem się gdzieś na stwierdzenie, że właściwy antyskating odpowiada 5-10% siły nacisku. Ale to zależy też od długości ramienia i kąta korekcji wkładki. Dla ramienia 9 cali dało się to najwidoczniej precyzyjnie wyliczyć, potwierdzić eksperymentalnie i pewnie też odsłuchowo. Lekcje w SME odrobili dobrze, biorą za to teraz nieliche pieniądze. Dlatego warto kupować drogie gramofony, obliczone i skonstruowane nie przez byle kogo.

Pozdro,

Yul

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.