Skocz do zawartości
IGNORED

Czysty naleśnik do ustawiania anti-skatingu

4321

Rekomendowane odpowiedzi

Temat pewnie będzie powracał jak bumerang, ustawienie anti-skatingu czym i jak?

1.Płyta testowa HI-FI test

2.Na słuch

3.Czysta płyta winylowa

Przy każdej zmianie wkładki pojawia się problem z ustawieniem tego mechanizmu.Brak takiego narzędzia jak czysty naleśnik sprawia że motamy się jak małe dzieci.

Więc po wielu poszukiwaniach naleśnika, ogłaszam że udało mi się zamówić takie cudo.

Pozostało teraz czekać na dostawę.Dodam jeszcze płyta bez zapisu 12" gramatura 140g + koperta i okładka.

Paweł Skurzewski, 22 Lut 2010, 16:06

>Posiadam ramię SME i siłę anty skate nastawiam na taką samą, jak siła nacisku igły.Działa doskonale

>:)

Zgadza się. Masz nacisk 2g, ustawiasz na pokrętle 2 ...niuanse doregulujesz na słuch i gra...

Pozwól, że zapytam tak przy okazji - próbowałeś jakiejś płyty testowej?

a wygląda to tak,

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

C15 - blank page

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pusta płyta bez rowków nie nadaje się do ustawiania antyskatingu. Nie nadaje się dlatego, że...jest bez rowków właśnie. Ustawiać należy wstępnie według tego co podaje producent ramienia, a czasem także wkładki. Właściwe dobranie antyskatingu wykonuje się na słuch.

Pozdro,

Yul

Gość Paweł Skurzewski

(Konto usunięte)

whitesnake, 22 Lut 2010, 16:25

>Paweł Skurzewski, 22 Lut 2010, 16:06

>

>>Posiadam ramię SME i siłę anty skate nastawiam na taką samą, jak siła nacisku igły.Działa

>doskonale

>>:)

>

>Zgadza się. Masz nacisk 2g, ustawiasz na pokrętle 2 ...niuanse doregulujesz na słuch i gra...

>Pozwól, że zapytam tak przy okazji - próbowałeś jakiejś płyty testowej?

Witaj,

jedyna płyta testowa goszcząca w moich zbiorach to vinyl essential,nie ma tam tracków do ustawiania AS więc opieram się na wiarygodnych danych SME.Tak jak pisałem działa doskonale.

W kwestii czystej płyty popieram zdanie YUL-a,brak rowków nie służy ustawieniu AS.Bardziej pomocna będzie dobiegówka(do labela)i słuch oczywiście :)

Pozdrawiam

P

Yul, 22 Lut 2010, 19:02

Koledzy pytali o płytę, a ze ostatnio dostałem taką właśnie, to prosze bardzo.

Sam nigdy nie musiałem ustawiać w taki sposób antiskatingu, wiec nie wiem czy to działa.

SME są na tyle precyzyjne, ze wystarczy ustawić dokładnie wg. siły nacisku.

Tak przy okazji, wiesz może dlaczego płyty testowe nie zdają egzaminu z ramionami SME?

Pytałem juz kiedys o to ale odpowiedzi były raczej wymijające.

Paweł Skurzewski, 22 Lut 2010, 19:17

Ja ostatnio własnie próbowałem z ciekawości płytę HI-FI Analog i nie przeszedłem poprawnie ani jednej ściezki pomimo tego, że odsłuch normalnych płyt jest poprawny. Słyszałem, że SME tak juz ma i że poprzez antiskating dynamiczny nie mozna ustawiac ich na płytach... Myślałem, ze masz w tym jakieś doświadczenia.

Gość Paweł Skurzewski

(Konto usunięte)

>whitesnake, 22 Lut 2010, 19:25

>Tak przy okazji, wiesz może dlaczego płyty testowe nie zdają egzaminu z ramionami SME?

>Pytałem juz kiedys o to ale odpowiedzi były raczej wymijające.

Przyznam szczerze,że nigdy nie spotkałem się z takim problemem ale wynika to z faktu,że nigdy nie używałem płyty testowej :)Zaintrygowałeś mnie jednak na tyle,ze chętnie poznam "tajemnicę mundialu"Jak ktoś wie,nich powie :)

Pozdrawiam

P

>>>withesnake,

Nie mam żadnej własnej płyty testowej, a ta którą kiedyś pożyczałem (Image Hi-Fi), nie zawierała ścieżek do ustawień antyskatingu. Nie umiem odpowiedzieć dokładnie na Twoje pytanie. Sądzę jednak, że na właściwe dobranie siły antyskatingowej nie tylko nacisk ma wpływ. To zależy także od innych czynników, np. miejsca na płycie, podatności wkładki, itp. Może to dlatego.

P.S. Pamiętam dyskusję o tej płycie testowej. W opisie do niej chyba zawarta jest uwaga, że pomimo zaliczenia wszystkich czterech ścieżek, a więc teoretycznie idealnie dobranego antyskatingu, producent nie gwarantuje jednak, że odbiór muzyki będzie prawidłowy. Nie uważasz, że to jest trochę bez sensu?

Pozdro,

Yul

Gość Paweł Skurzewski

(Konto usunięte)

whitesnake, 22 Lut 2010, 19:29

>Paweł Skurzewski, 22 Lut 2010, 19:17

>

>Ja ostatnio własnie próbowałem z ciekawości płytę HI-FI Analog i nie przeszedłem poprawnie ani

>jednej ściezki pomimo tego, że odsłuch normalnych płyt jest poprawny. Słyszałem, że SME tak juz ma i

>że poprzez antiskating dynamiczny nie mozna ustawiac ich na płytach... Myślałem, ze masz w tym

>jakieś doświadczenia.

AS dynamiczny to może być własciwy trop.Mam nadzieję,że nie martwisz się zbytnio "testem"Posiadasz ramię któremu pod względem precyzji odczytu nie wiele innych może sprostać,niech martwią się inni. :))

Pozdrawiam

P

Yul, 22 Lut 2010, 19:42

>Co to jest antyskating "dynamiczny"? SME ma ciężarek na żyłce i koniec. Czy się mylę?

Mówimy o SME V, IV, 300- w tych ramionach nie ma już żyłki.

Żyłki były w 3009 - też dobre ramiona swoją drogą.

Mam takiego klasyka na Sondeku i gra świetnie.

Gość Paweł Skurzewski

(Konto usunięte)

Yul, 22 Lut 2010, 19:42

>Co to jest antyskating "dynamiczny"? SME ma ciężarek na żyłce i koniec. Czy się mylę?

Od serii 300 wzwyż nie ma ciężarka jest tylko w lini M-2 I OCZYWIŚCIE W STARSZYCH SERIACH NP 3009.

http://www.rcm.com.pl/sme/sme_arms.htm

Pozdrawiam

P

Gość Paweł Skurzewski

(Konto usunięte)

whitesnake, 22 Lut 2010, 19:50

>Paweł Skurzewski, 22 Lut 2010, 19:40

>

>Martwić sie nie marwie, gra wybitnie. Tylko wiesz, pytanie pozostaje bez odpowiedzi...

Tak gra wybornie,a że są pytania bez odpowiedzi,to chyba lepiej dla świata :)

zrobiliśmy niezły off top mam nadzieję że Autor się nie pogniewa.

Pozdrawiam

P

Gość Paweł Skurzewski

(Konto usunięte)

Yul, 22 Lut 2010, 19:51

>To co jest zamiast żyłki i ciężarka? Magnesiki? Sprężynki? Na czym polega "dynamiczność"

>antyskatingu "dynamicznego"? Jak to jest nazwane po angielsku?

Ja rozumiem,że jego siła jest różna w zależności od miejsca ramienia na płycie.

P

>Yul

Problem w tym ,że siła działająca na igłe w każdym jej punkcie ma inna wartość oraz prędkość z jaką porusza się w rowku.Dodatkowo wkładki posiadają różną masę,co nie jest bez znaczenia.Myslę że płyta testowa + oscyloskop było by najlepiej.Płyte testową mam ale oscyloskop to droga impreza dlatego postawiłem na czystą płyte.

>>>Paweł Skurzewski,

Z podesłanego przez Ciebie linka dowiedziałem się, że "dynamiczne" to jest ustawianie nacisku w ramieniu SME V (nacisk VTF reguluje sprężyna). Antyskaing to jest: włókno plus sprężyna. Czyli jest to jakiś zmodyfikowany przez użycie tajemniczego włókna antyskating sprężynowy. Wynika z tego, że co sprężynowe to dynamiczne.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.