Skocz do zawartości
IGNORED

Czysty naleśnik do ustawiania anti-skatingu

4321

Rekomendowane odpowiedzi

karbidoczaszka, 25 Lut 2010, 12:05

Nie pisałem, ze trzeba ją przechodzić zgodnie z jakas teorią :).

Przeczytaj proszę kilka moich wczesniejszych wpisów, nie chce w kółko zanudzać innych powtarzaniem opisu mojego pytania.

karbidoczaszka, 25 Lut 2010, 12:05

"...

W jakiej teorii się to nie mieści? Jaka teoria mówi o przechodzeniu bez zniekształceń 4 ścieżki?

..."

Whitesnake nie pisał nic o 4. ścieżce lecz pisał o tym, że przechodzi tylko i wyłącznie 3. ścieżkę, przy czym nie przechodzi poprawnie w tym momencie ścieżki nr 1. i 2., co wydaje się jednak nieco dziwne. Moje dotychczasowe doświadczenia z płytą testową pokazują, iż jeżeli przechodziłem poprawnie jakąkolwiek następną ścieżkę, to nie miałem żadnych problemów z przejściem ścieżek poprzednich. U Niego jest inaczej i pewnie o tą "teorię" chodzi.

pozdr, donic

profee, 25 Lut 2010, 12:11

>Przypomnę, że różne wkładki mogą rozmaicie reagować na niedoskonałość kompensacji siły dośrodkowej,

>tj w sposób mniej lub bardziej słyszalny.

a to z czego moze wynikac, jesli mogę zapytac - szlif, nacisk ?

whitesnake

Dla każdego nacisku i szlifu pod względem czysto mechanicznym trzeba wymienić przede wszystkim podatność statyczną. To powoduje odchylenie się położenia obojetnego czy jak kto woli średniego elementów drgających. Pod względem elektrycznym te cechy konstrukcji generatora, które są odpowiedzialne za przetwarzanie ruchu elementów drgających w przypadku przemieszczonego położenia "obojętnego".

profee, 25 Lut 2010, 12:42

Dziękie Profee, ale chyba nie dorosłem do wykładów na tym poziomie :).

Zrozumiałem tak z 50%. A i co do tego nie mam pewności, czy właściwie...

Tak to jest, jak sie opuści kilka lat regularnych lekcji :).

Prosze bardzo, ja uzwam takiej..

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

profee:

"...Przypomnę, że różne wkładki mogą rozmaicie reagować na niedoskonałość kompensacji siły dośrodkowej, tj w sposób mniej lub bardziej słyszalny..."

O! To się nazywa konkret!

>>>jac660,

"...ja tak nieco obocznie, ale w temacie: piszecie (4321, Yul) "rowek wewn./zewn., kanał lewy/prawy". przecież to nie tak, jeden kanał jest "wboczny" drugi "wgłębny" (nie wiem który jest który, może ktoś podpowie). igła się nie rozdwoi i nie będzie odtwarzać jednocześnie różnych lewej i prawej ścianki rowka (nawet gdyby tak były wyryte na płycie). jeśli się mylę, proszę mnie poprawić..."

Jeśli mnie wywołałeś, to chętnie bym Ci odpowiedział, ale wiesz, tu grasuje jeden taki, co na mnie dybie i chce mnie za wszelką cenę do ławki szkolnej wysyłać. Skrobnę Ci później w takim razie wyjaśnienie na priva, no chyba, że , nasza forumowa "Krynica mądrości", głos ex-catedra wyda wcześniej. Wtedy trza cicho siedzieć i uważać, bo posypią się dwóje! Zdaje się, że sesja egzaminacyjna trwa nadal. Profee jest w ferworze!

Pozdro,

Yul

>profee

dla mnie dobrze ustawiony a-s + azymut = prawidlowa, stabilna scena, zrównoważone kanaly, czystość dzwieku, potwierdza to rowniez zaliczenie 3 sciezki z hifi news czystym tonem.

Natomiast metoda ustawienia "na gładkim" tak, zeby nie sciagalo w zadną strone powoduje widoczne przekoszenie igly, pływanie sceny, znieksztalcenia, nie mowiąc o tym ze na testowych sciezkach ramie zostaje wyrzucone z rowka natychmiast - dla mnie EOT.

Yul, 25 Lut 2010, 14:45

"...

Wtedy trza cicho siedzieć i uważać, bo posypią się dwóje! Zdaje się, że sesja

egzaminacyjna trwa nadal. Profee jest w ferworze!

..."

Napisz proszę, również bardzo chętnie przeczytam.

Aktualnie trwa sesja poprawkowa, a i to ku końcowi, tak więc wykładowcy mają najgorsze już za poza sobą i stąd większa tolerancja i akceptowanie błędów. Aczkolwiek należy jednak uważać, gdyż ocena ndst jest już ostateczna i bez szansy na kolejny termin. W końcu to sesja poprawkowa, a nie podstawowa.

pozdr, donic

4321, 25 Lut 2010, 16:19

>Pytanko do tych co posiadają płyte testową HiFI News.

>Jaka jest zawartość zapisu tych czterech ścieżek o których mowa?

W 2 kanałach sygnał 300Hz z poziomem +12, +14 +16 i +18dB.

There are only two kinds of music - good and bad.

- Duke Ellington -

dobra, to i ja się zapytam o ustawienia. mam płytę testową shure'a na której ramię jelco (z obojętnie jaką wkładką)nie jest w stanie dojść nawet do trzeciej ścieżki w teście basu. przerzuciłem to ramię z jednego lenco l-78 do drugiego, popracowałem solidnie nad poziomowaniem ramienia i talerza i basu zrobiło się tyle, że igła nie jest w stanie śledzić poprawnie rowka i od 3-go poziomu "popiarduje". zdarza się to także czasem na zwykłych obfitujących w bas płytach, więc problem jest realny. wszelkie inne dzingle (dzwonki, sybilanty i inne) ramię przechodzi w cuglach. jaka może być przyczyna?

załączam foto mojego testu.

pzdr

j.1

Ukryta Zawartość

post-20076-100001192 1267112414_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

4321, 24 Lut 2010, 18:31 >Jednak przeprowadze testy ustawienia As na płcie testowej + oscyloskop.>>

Które ścieżki z tej płyty są pomocne w temacie (mam ją ale po szwedzku nie panimaju)

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

ABs, 25 Lut 2010, 15:19

>...metoda ustawienia "na gładkim" tak, zeby nie sciagalo w zadną strone powoduje widoczne

>przekoszenie igly, pływanie sceny, znieksztalcenia, nie mowiąc o tym ze na testowych sciezkach ramie

>zostaje wyrzucone z rowka natychmiast - dla mnie EOT.

Podejrzewam, że niewłaściwie rozumiesz ustawianie z uzyciem płyty gładkiej. To dobra metoda uproszczona, do wstępnych zabiegów ;-)

Zatem przypomnę:

1)Płyta musi być winylowa musi mieć dużo pustego. Żadne szyby, lusterka. Chodzi o współczynnik tarcia i chocby przybliżone podobieństwo indentacji igły jak w rowku płyty winylowej.

2) Szukasz takiego ustawienia antysk. (takiej siły antysk.) przy której ramię jest najbardziej obojetne albo wręcz jest nieruchome, ew. zjeżdża tak samo niechętnie do środka jak i na zewnątrz na większości przestrzeni normalnie zajętej przez nagranie.

3) Zmieniasz płytę na normalną nagraną, tę, na której będziesz oceniał efekt słuchowo. W jej wolnych miejscach na ile się da(ta płyta może mieć inną "płaskość") potwierdzasz, że i teraz ramię zachowuje uzyskaną obojetność, ew. korygujesz a-s, żeby tak było.

4)POWIĘKSZASZ AKTUALNĄ WARTOŚĆ SIŁY A-S JAKIEŚ 1,4-1,5 RAZA . To jest sedno!

5)Sprawdzasz na wolnych miejscach tej płyty, że TERAZ ramię idzie NA ZEWNĄTRZ (przeważnie, w praktyce może być różnie na różnych promieniach. Uwaga na "burtę" i niepłaskość w jej poblizu, tu czasem zjeżdża do środka)

6) Grasz tę płytę, oceniasz tym czym dysponujesz: słuchem, płytami testowymi, oscyloskopem. Wyciągasz wnioski. Wprowadzasz korekty, albo i nie.

Kto chce niech stosuje, kto nie chce jego wola.

Inne pytania, np. o zapis wgłębny i poprzeczny i podobne sprawy elementarne może niech wyjaśni Yul. Na pewno zrobi to przystępnie i konkretnie.

A co do sesji to juz jest po. Mamy semestr letni.

profee

czy ta metoda jest uniwersalna dla ramion niezależnie od ich masy efektywnej? rozumiem, że lekkie SME może zjeżdżać do tyłu pod wpływem as ale czy na ramionach ciężkich (20g i cięższych) będzie tak samo?

pzdr

j

profee, 25 Lut 2010, 21:35

>Tak, metoda jest uniwersalna.

Nie jest uniwersalna. U mnie nie działa. Nie jestem w stanie wprowadzic ramienia w stan obojetności nawet maksymalną siła AS, a co dopiero to powiekszać o jakikolwiek współczynnik.

Nie wiem dlaczego tak sie dzieje, ale nadal mam nadzieję, ze tutaj znajdę odpowiedź.

W takim przypadku naukowcy sięgają do opisu (wyprowadzenia, uzasadnienia) metody. Podałem je na forum juz wcześniej. Jeśli nie znajduja błędu w rozumowaniu z którego metoda wynika nie orzekają jej ograniczonej słuszności ("nieuniwersalna") czy niesłuszności lecz szukają wyjasnienia przyczyn odmienności własnych doświadczeń. Czasem znajdują coś bardzo ciekawego, a czasem coś banalnego.

profee, 25 Lut 2010, 21:51

ach... rozumiem całą metodę, logicznie trudno się z nia nie zgodzić.

Podobnie jak z tym, że skoro nie sprawdza się w choćby jednym przypadku to nie jest uniwersalna.

U mnie sie nie sprawdza. Choć, uwierz - nie łatwo byc niechlubnym wyjątkiem.

Nie kieruje mną chęć wzbudzania kontrowersji, chciałbym znalexć odpowiedź.

Niestety w sieci niewiele na ten temat, poza samymi pytaniami. A tutaj, jedyna odpowiedzią jest zawsze stwierdzenie, ze powinno działać. Jeśli mógłbym liczyć na prywatne korepetycje, to będę zaszczycony. Przywiozę, odwiozę - full service :).

"POWIĘKSZASZ AKTUALNĄ WARTOŚĆ SIŁY A-S JAKIEŚ 1,4-1,5 RAZA . To jest sedno!"

ok, rozumiem :-))

pewnie wyrwalo by mi igle i wiuuu w prawą strone...

Najwazniejsze, ze obaj jestesmy zadowoleni i niech tak zostanie.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.