Skocz do zawartości
IGNORED

Odtwarzacze CD Diory - czy warto?

AHS

Rekomendowane odpowiedzi

chłopie a czego ty wymagasz od polskiego sprzetu z tamtego okresu? Wtedy, gdy konstruowano te CD, polski rynek był zamkniety, badż dopiero otwierał się na technologie z zewnatrz. A zbudowanie czegos na takim poziomie - dobrze grającego i brzmięcego było w PRL, nie lada wyczynem...

To tak jakby porównywać Poloneza z lat 80-tych z fordem eskortem, czy fokusem...

Jak nie polski??? A pocztaj wyżej o zasilaczu! Polski był :-)))

Co by nie mówić to te pierwsze na Mitsumi/Sony były uznawane za niezawodne i przy swojej cenie bezkonkurencyjne. Miałem jeden z pierwszych CD w śród znajomych. Pierwszy miał inny gość - Akai 32 (lub 35). I co by nie mówić to Akai wyglądał ładniej, i mimo że teoretycznie miał lepsze parametry (8x oversampling Fonica 4x więc mniejsza dynamika), to nijak sie to nie przekładało na jakość dzwięku. Różnice były tak minimalne że z typowym systemem w którym tej klasy CD mogły pracować, praktycznie pomijalne (może bas był troche obszerniejszy jakby barwa dźwięku nieco ciemniejsza ale trzeba by mieć naprawdę nisko schodzące kolumny żeby to usłyszeć i bardzo duże pomieszczenie)

Akai był ponad dwa razy droższy :-) Acha - i jego cicha mechanika dawno już odeszła w niepamięć ;-)

pozdr.

moj pierwszy cedek to była wlasnie FOnoca CDF001.... sam ja uzywalem chyba z 5 lat (?) i nic jej nie bylo potem wymienilem na pioniera504 roznica w dzwieku byla duza na tyle duza ze owczesna dziewczyna lezac na lozku i czytajac gazete gdy tylko podlaczylem powiedziala ooo jestlepiej :) Natomiast Fonica byla niezniszczalna...przez ten okres kiedy ja ja mialem musialem ja tylko raz przesmarowac a ztego co wiem jeszcze jakies dwa lata temu tenze egzemplarz chodizl bez zarzutu, majac lat 11(?) moze 10.

P.

No tak. Trzeba pamiętać o tym, że w jakiś czas po zbudowaniu pierwszych Fonik i Dior weszły powszechnie do użytku przetworniki niskobitowe (nazwy to chyba np. Technics M.A.S.H. czy Pioneer Legato Link). Przy tym były to konstrukcje znacząco droższe więc oczywiście grały lepiej - Trudno spodziewac się czegoś innego.

Dlatego porównałem Fonicę z Akaiem 32 bo ten miał podobną technologię (przetwornik wielobitowy) a był nieco bardziej zaawansowany i pochodził z tej samej "epoki". Tu nie było wielkich róznic w brzmieniu mimo znacznej różnicy w cenie. Mogę potwierdzić, że 13-14 letnie napędy Mitsumi w Fonikach nadal chodzą i czytają wszystko. Częsci zamienne trzeba łatać klejem (mechanikę) ale lasery chyba są nadal dostepne i tanie.

Swoją droga byłbym bardzo zainteresowany wszelkimi informacjami na temat tuningowania Foniki. Może jakaś wymiana D/A, dorobienie wyjścia cyfrowego, dołożenie X-Clocka, filtrów w zasilaczu, dodatkowe ekranowania itp.?

pozdr.

No tak. Trzeba pamiętać o tym, że w jakiś czas po zbudowaniu pierwszych Fonik i Dior weszły powszechnie do użytku przetworniki niskobitowe (nazwy to chyba np. Technics M.A.S.H. czy Pioneer Legato Link). Przy tym były to konstrukcje znacząco droższe więc oczywiście grały lepiej - Trudno spodziewac się czegoś innego.

Dlatego porównałem Fonicę z Akaiem 32 bo ten miał podobną technologię (przetwornik wielobitowy) a był nieco bardziej zaawansowany i pochodził z tej samej "epoki". Tu nie było wielkich róznic w brzmieniu mimo znacznej różnicy w cenie. Mogę potwierdzić, że 13-14 letnie napędy Mitsumi w Fonikach nadal chodzą i czytają wszystko. Częsci zamienne trzeba łatać klejem (mechanikę) ale lasery chyba są nadal dostepne i tanie.

Swoją droga byłbym bardzo zainteresowany wszelkimi informacjami na temat tuningowania Foniki. Może jakaś wymiana D/A, dorobienie wyjścia cyfrowego, dołożenie X-Clocka, filtrów w zasilaczu, dodatkowe ekranowania itp.?

pozdr.

pozdr.

pozdr.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.