Skocz do zawartości
IGNORED

identyfikacja monitorów magnat

alx77

Rekomendowane odpowiedzi

no to jeszcze kilka pytań od kompletnej nogi w dziedzinie elektroniki :D

czy możesz mi zrobić listę tych lementów... z tego schematu wiem tylko które to rezystor i domyślam się że to czarne to cewka . jak zamontować to na desce ?? zwrotnice w moich kolumnach są przytwierdzone do terminala (o ile to to o czym myślę) jeżeli zrobię to inaczej to czy ma znaczenie że układ będzie po prostu leżał w obudowie "na podłodze" ??

czytałem że wygłuszenie musi być 1 cm od ściany czy tak tez muszę robić czy po prostu przykleić do scianek wełne klejem. do wszystkich scian ??

jeżeli chodzi o tłumienie wysokich tonów... lubię jak talerze brzmią miekko i naturalnie i to zarówno w czajkowskim jak i u davisa ... trabka ma brzmieć jak najbardziej naturalnie :)

Cewka 1mH rdzeniowa, drut 0.8mm

Cewka powietrzna 0.15mH, drut 0.7mm

Cewka powietrzna 0.33mH, drut 0.7mm

Rezystor ceramiczny 2.2Ohm 10W

Rezystor metalizowany 3.3Ohm, 4.7, 6.8, 8.2 (10W)

Kondensator 3.3 uF MKT

Kondensator elektrolityczny bipolarny 8.2uF

>jak zamontować to na desce ??

To do tego dojdziemy, jak kupisz części. Rozrysuję. Deseczka pójdzie na dół obudowy. Z najważniejszych rzeczy to osie cewek muszą się przecinać pod kątem prostym.

>czy ma znaczenie, że układ będzie po prostu leżał w obudowie "na podłodze" ??

Nie ma.

>czytałem że wygłuszenie musi być 1 cm od ściany czy tak tez muszę robić czy po prostu przykleić do

>scianek wełne klejem. do wszystkich scian ??

Przyklejenie nie jest obowiązkowe. Z tym 1cm to pierwsze słyszę...

Obudowa tutaj powinna być mocno wytłumiona czyli nie tylko na ściankach tylko po prostu wypchane całe wnętrze. Oczywiście bez przesady. Ma być wypełniona watą, ale bez jej ubijania czy upychania na siłę. Za wooferem należy trochę więcej przestrzeni pozostawić.

Ten zabieg powoduje akustycznie to samo, co powiększenie obudowy. Dzięki temu bas nabierze lepszej kontroli i głębi. Nie będzie plastikowy.

>czytałem że wygłuszenie musi być 1 cm od ściany czy tak tez muszę robić czy po prostu przykleić do

>scianek wełne klejem. do wszystkich scian ??

Przyklejenie nie jest obowiązkowe. Z tym 1cm to pierwsze słyszę...

Obudowa tutaj powinna być mocno wytłumiona czyli nie tylko na ściankach tylko po prostu wypchane całe wnętrze. Oczywiście bez przesady. Ma być wypełniona watą, ale bez jej ubijania czy upychania na siłę. Za wooferem należy trochę więcej przestrzeni pozostawić.

Ten zabieg powoduje akustycznie to samo, co powiększenie obudowy. Dzięki temu bas nabierze lepszej kontroli i głębi. Nie będzie plastikowy.

>oczywiście bardzo Ci dziękuję za wszystko co dla mnie zrobiłeś :)

Liczy się efekt końcowy. Kolumny zagrają dźwiękiem znacznie bogatszym, kulturalniejszym, z głębią, lepszym basem. Wtedy będzie za co dziękować :)

Jeszcze dodam, że skoro ścianki obudowy są dość cienkie to warto i polecam wkleić wzmocnienie pomiędzy bocznymi ściankami. Można na przykład dać listwę o boku 3x3cm. Nie zaszkodzi też częściowo wykleić ścianki wewnątrz matą bitumiczną.

alx77, 28 Lut 2010, 23:44

>no dobra to jeszcze tylko napisz gdzie to wszystko (części do zwrotnicy} mogę za jednym zamachem

>kupić ...szukałem w googlach i mi nie szło za bardzo

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

-> alx77

"lubię jak talerze brzmią miekko i naturalnie"

Akurat w przypadku talerzy "miękko" i "naturalnie" się całkowicie wykluczają...

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

nedj, 1 Mar 2010, 00:39

>-> alx77

>"lubię jak talerze brzmią miekko i naturalnie"

>

>Akurat w przypadku talerzy "miękko" i "naturalnie" się całkowicie wykluczają...

To zależy od talerzy ale nie mieszajmy w temacie.

gdzieś spotkałem się z określeniem "piaskowy dżwięk" okreslający właśnie talerze... to właśnie jest moim zdaniem okreslenie przeciwstawne mojemu :) proszę nie łapcie mnie za słoowka, taki ze mnie audiofil jak z koziej dupy trąbka (sorry miles)

alx77, 1 Mar 2010, 18:17

>moja ciekawość nie zna granic ...czy mozesz wykonać symulację (chodzi mi o ten wykres) jak sprawa

>wygląda u mnie teraz ??

To już niewykonalne w tej chwili. Musiałbym to sam zmierzyć.

Pomiar wyszedłby koszmarnie. 6dB wysunięte średnie częstotliwości względem basu, liczne dołki i górki, wynikające z kiepskiej współpracy fazowej głośników i z niestłumionych rezonansów papierowej membrany woofera. Ta konstrukcja ma zbyt wiele błędów, że nawet mierzyć nie warto.

Podstawowy błąd - niedobrane wielkością, parametrami głośniki. Pomijając ich jakość. Ta kopułka nadaje się do podziału przy około 5kHz, bądź wyżej. Woofer natomiast najlepiej dzielić przy 2-3kHz, bądź niżej. W ten sposób niemal (lub co najmniej) cała oktawa zostaje odtworzona z potwornymi zniekształceniami. Nie ma prawa grać dobrze.

czy montaż elementów bez uzycia płytki z obw. drukowanym wyglądałby tak ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jest spora dowolnośc prawidlowego wykonania zwrotki. Sam uzywam mostków lutowniczych, połączeń bezpośrenich na owych mostkach i mocowania elementów na klej silikonowy.

Ukryta Zawartość

post-14350-100000643 1267620145_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Przykładowe rozplanowanie elementów. R - jak pisałem, należy dobrać do własnych upodobań.

Osie cewek powinny się przecinać pod kątem prostym.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

alx77, 5 Mar 2010, 20:28

>kolejne pytanie ... czy cewki powietrzne mają być zamontowane "na stojąco" jak u Krs 47 ?? to nie

>jest schemat do moich elementów prawda ?

To jest rozkład elementów do Twojej zwrotnicy. Jedynie na schemacie masz kondensator w torze tweeter'a 3,3uF, a w przykładowym rozplanowaniu elementów jest 4,7uF.

I tak jak napisał juzefkania, osie cewek powinny się przecinać pod kątem prostym. Ja robię tak jak na zdjęciu powyżej, osie cewek nie przecinają się i względem siebie są pod kątem prostym.

Tak mają być ułożone i rozmieszczone cewki jak tu:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Moja strona audio - kondrax.mayhem.net.pl

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.