Skocz do zawartości
IGNORED

Jak zaokrąglić krawędzie w kolumnach.

KrzysiekA

Rekomendowane odpowiedzi

A jeśli chodzi o zaokrąglanie ręczne,jest prosty,skuteczny i jeśli się ma odrobinę zdolności manualnych,sposób.

Tylko że jak widzę panowie doradzają maszynki,warto pomęczyć się z tarnikiem i szerokim klockiem z papierem ściernym,przynajmniej przy pierwszej parze kolumn.

>>porlick, 27 Lut 2010, 19:06

>>Majsterkowicz z filmiku daje dobry przykład chroniąc swój słuch.

>

>...ale również zły przykład, nie chroniąc wzroku...

i mam wrażenie, że robi to pierwszy raz skoro frezuje MDF w mieszkalnym pokoju..

>>Areczek

wyprowadzić zaokrąglenia rzędu 50mm na całej wysokości kolumny (powiedzmy średnio 900mm dla floorstand'ów) to już jest problem, albo lata wprawy, chociaż w bardziej niż w wprawę uwierzę w sposób.

saczek_XTRM .....nie nie robi tego pierwszy raz.... najzwyczajniej w świecie ...nie ma gdzie tego robić... a tak bardzo "lubi to robić" ...ze nie przeszkadza mu potem kilkugodzinne sprzątanie hehe...

jak chcesz zobaczyć co do tej pory zrobił.. to wejdź sobie do działu gotowych konstrukcji na diyaudio.pl

filmik ma być częścią tutoariala którego Pawel po trochu montuje "dla zielonych" ....

choć fakt jak na filmik instruktażowy to BHP na nim powinno być "na wyższym poziomie" :D

>choć fakt jak na filmik instruktażowy to BHP na nim powinno być "na wyższym poziomie" :D

właśnie robię kurs na narzędzia m.in frezarkę i widzę że jest sporo rzeczy do których można się przyczepić.

Wg mnie to albo dac to komus kto za pare zlotych zrobi to profesjanalnie, albo sprubowac samemu jedna z wyzej podanych prostych metod : np tarnikiem i papierem sciernym. Chyba ze ktos zamierza wykonac wiele takich kolumn, ale taki to nie zadaje tu chyba pytan,

Najprościej poszukać stolarza w okolicy, który raczej powinien miec frezarkę górnowrzecionową i frezy, i po kłopocie. Bo możesz sie bawić w szablony, tarniki, papier, ale w praktyce będziesz miał z tym sporo roboty i na dobry efekt będziesz musiał sporo czasu poświęcić.

Foto dla przykładu, nie wyobrażam sobie dłubania tych naroży ręcznie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ten stolarz(czyli ja) przygotował sobie w pierwszej kolejności fornir, żeby był podatniejszy na zginanie, bo wenge naturalne jest bardzo kruche, następnie użył kleju przewidzianego do oklejania krawędzi!, czyli momentu. I gotowe.

marko3T

Tu wygląda na to że krawędzi nie oklejałeś.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie trzeba nic zmiękczać! Można to zrobić może mniej finezyjnie ale z zadowalającym efektem. Wystarczy skleić fornir w "listewki", listewki wstawić w wyfrezowane proste rowki na na krawędziach obudowy a następnie frezarką zaokrąglić krawędzie.Słoje trzeba ułożyć na samym początku z głową tak aby pasowały do dużych płaszczyzn i były niejako logiczną kontynuacja struktury drewna.

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

KrzysiekA, 9 Mar 2010, 11:48

>I przede wszystkim jak zakleiłeś rogi? Okleina się tak nie naciągnie nawet jak będzie miękka. Masz

>może zdjęcia z oklejania?

Starzy zawodowi stolarze tez tak mówili, że się nie da. Jak widać da się, kwestia techniki i przygotowania. Zdjęć z etapu fornirowania nie mam, wklejam takie zdjęcie po obróbce , niestety słabo widac, ale jest to fornir i wszystko lakierowane z otwartymi porami.

marko3T, 9 Mar 2010, 12:07

>[email protected]

>

>>Nie trzeba nic zmiękczać

>

>Trzeba jeżeli robi się to moją techniką.

Chciałeś powiedzieć technika znana w stolarstwie :)

A ja będę uparty. Napisz czym zmiękczyłeś ten fornir. Taki gumo-fornir daje duże możliwości. I jakim dokładnie klejem przyklejałeś te krawędzie?

Takie np. krzesła gięte grzeje sie na goraco z para w autoklawie a następnie wyjmuje i na wyprofilowanym kopycie gnie według zapotrzebowania. Moze po prostu sklejkę długo pare dni wymoczona w wodzie ,pózniej zagotować i taką podatną wygiać jak pasuje?

[email protected],

Proszę cie gdzie ty pracowałeś że dajesz takie rady

oki fornir namoczysz ale jak go skleisz i fornir wyschnie na 99 % po pęka i tyle

>marko3T

No nie daj się więcej prosić ,zdradź jak przygotowujesz fornir ? aby wyglądał tak wzorcowo jak na umieszczonej przez Ciebie fotce.Oczywiście w celu no commercial :)

=>utopia., 9 Mar 2010, 15:14

>oki fornir namoczysz ale jak go skleisz i fornir wyschnie na 99 % po pęka i tyle

Kolego to by np grube dębowe nogi z kruchego dębu tez tak by popękały.Polecam np. się skontaktować z technologiem dużej (3000 osób )fabryka krzeseł w Radomsku google przyjacielem (w ogóle to tam "krzesłowe zagłebie")

Drewno parzone ma inne właściwości mechaniczne niż to tylko moczone.Jak myślisz jak robi się fornir? bez moczenia i parzenia to byś nawet metra forniru nie zrobił.Byłeś może tak jak ja chociaż w fabryce sklejek np. w takim Ełku-gdzie takze robia fornir.Potęzne bale drewniane obkrawane z obwodu długimi 6 metrowymi nożami.I tak wiadomo ze drewno ma jakieś wady dla tego sa maszyny do robienia wstawek (choćby po sękach) jak i do zszywania brytów.

Pozdrawiam

[email protected],

tak zgadzam sie ,że drewno sie moczy i daje po parowania

ale z fornirem słabo to wychdzi

jestem z Zawody technologiem drewna to cos wiem na ten temat :)

Panowie nie kłóćcie się. Lepiej zastanówcie się w czym marko3T moczył tą okleinę. Myślę że po dobroci nam tego nie powie a nie znam żadnej formy przemocy która działała by przez internet. Chociaż mam pewne przypuszczenie. marko3T nie zdradza nam tej tajemnicy bo po prostu nie wie co to za specyfik.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.