Skocz do zawartości
IGNORED

Czy CA 840C spełni se jako DAC. Jeśli nie to co polecacie.

MadOnion

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie

Szukam jakiegoś DACA. Myślałem o DACMagicu. Ale z drugiej strony CA 840C również może pracowac jako DAC, więc patrząc na cenę jednego i drugiego to lepiej wypada MAgic. Z kolei 840C uznawany jest przez wielu za naprawdę wybitny odtwarzacz i w sumie byłoby to rozwiązanie uniwersalne (bo i płyty i pliki po coaxialu czytałby). Chyba ze macie jakieś inne pomysły.

Wszytko ma zagrać z CA840A na MA Rx8. Choć tego pierwszego może za niedługo zastąpi jakaś lampa .. ale jeszcze nie przesądzone.

Jeszcxze dopisze czego szukam .. a czego mi brakuje. Szeroka scena, przestrzeń i niemęcząca detalicznośc. Na razie odnosze wrażenie że to co mam gra "w przód" nie szeroką sceną. Pomijajac barwe (ciepła trochę dodały kolumny) ale brak mi efektu zniknięcia kolumn z pokoju. Wiem że akustyka jest równie waznym elemnetem ale ten problem niedługo rozwiąże.

Co sądzicie

Pozdro

U mnie 840c pracuje jako DAC. Główną zaletą takiego rozwiązania jest to, że zawsze można porównać brzmienie z wejścia cyfrowego i z CD. Można dzięki temu sprawdzić, czy transport i kabelek nie wprowadzają zniekształceń, a nie jest to banalny problem. Myślę, że zwłaszcza rola kabla cyfrowego jest przez wielu niedoceniana.

Tak więc oprócz DACa potrzebny jest dobry transport i dobry kabelek. To niestety konieczność, bez tego nie uzyska się dobrego dźwięku. 840c potrzebuje też dobrego kabla sieciowego.

Natomiast sama możliwość używania CD ma marginalne znaczenie. Wygodniej jest miec płyty zgrane na komputer. Przy okazji oryginały są znacznie bezpieczniejsze.

Gdybym jednak miał od nowa decydowac o zakupie, to bym raczej kupował używany DAC wysokiej klasy, np. Wadie. To oczywiście nie znaczy, że 840C jest zły w swojej cenie.

To jest ostatnie wolne miejsce na forum na Twoją reklamę...

To nie jest tak do końca: n.p. Wadia X32 kosztuje ok. 500 EUR, nawet teraz jest na ebay.de. Będzie miała wprawdzie ze 20 lat, ale może warto, ja bym próbował w tę stronę. Jak nie, to zawsze można sprzedać.

MadOnion, 28 Lut 2010, 22:56

>Tak tylko ile za Magic a ikle za Wadię trzeba dać. Nie mój budżet..

>Zdecydowanie w 2000pln chciałbym się zmiescic ..

Jakim cudem, skoro ceny nowego 840C oscylują wokół 5000zł?

sorry, za wczesna pora jak dla mnie. Ty o Dacmagicu a ja o 840

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Cześć MadOnion

Jeśli masz możliwość to posłuchaj jeszcze Harmana Kardona HD 990 on też ma możliwość wykorzystania osobno przetwornika był jaszcze wcześniejszy model HD970, opisywał go p. Pacuła w High Fidelity online. Jednak trzeba je koniecznie posłuchać. HD970 dosyć tani natomiast HD990 to jakieś 2kzł czyli niewiele.

Pozdrawiam

paweljazz

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

"Beware of all those in whom the urge to punish is strong". Nietzsche.

thx pawel.

poszukam, poszukam. Gorzej z odsłuchami. Hk nie brałem pod uwagę, bo jakoś stylistycznie nie zakochałem się. No bo przeciez prawdziwy audiofil w zakupie i tak kieruje się ... oczami ;-))

W każdym razie warto sprawdzić poczytaj sobie o tym 970 co napisał Pacuła, jednak pamiętaj warto posłuchać bo czasem to co pisze Pacuła nie musi pokryć się z Twoim gustem. Ja kiedyś słyszałem 970 i jak na taką cenę którą miał jak był sprzedawany około 1,4kzł było całkiem nieźle. Obecna 990 kosztuje jakieś 2kzł i na pewno jest większa możliwość jej posłuchania warto sprawdzić.

Pozdrawiam

Paweł

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

"Beware of all those in whom the urge to punish is strong". Nietzsche.

W sumie to sparawa wydaje się prosta ale tylko z pozoru. Bo co innego funkcjonalnoścć DAC-a. NIezaprzeczalnie większa niż CD. Biorąc pod uwagę iż pliki powoli soą coraz bardziej dostepne. Oczywiste. I w końcu DAC + serwer muzyczny (czy cokolwiek takiego) powoli stanie się tak popolarnym żródłem jakim aktualnie jest CD.

Mnie natomiast trapi co innego. Otóż złoty środek, którego nie potrafię na dzis znaleźć. Pomijam kwestię wmzmacniacza, kolumn, kabli itp. skupiając się tylko na żródle.

Czy jest sens kupować DAC (budżet ok. 1000 pln - zakładam Bersfora lub MAgica ew ZERO) po to aby podpiąc go potem pod dobre CD np. CA 740, lub CA840C lub Vincent CDs1.1 Czy to nie będzie sztuka dla sztuki ??!!

Rozumiem, że ma sens angażować DAC-a jak się ma low-endowy odtw lub jakiś wszystko odtwarzajacy kombajn typu CA 659DB??

MadOnion, 1 Mar 2010, 20:01

>W sumie to sparawa wydaje się prosta ale tylko z pozoru. Bo co innego funkcjonalnoścć DAC-a.

>NIezaprzeczalnie większa niż CD. Biorąc pod uwagę iż pliki powoli soą coraz bardziej dostepne.

>Oczywiste. I w końcu DAC + serwer muzyczny (czy cokolwiek takiego) powoli stanie się tak popolarnym

>żródłem jakim aktualnie jest CD.

>Mnie natomiast trapi co innego. Otóż złoty środek, którego nie potrafię na dzis znaleźć. Pomijam

>kwestię wmzmacniacza, kolumn, kabli itp. skupiając się tylko na żródle.

>Czy jest sens kupować DAC (budżet ok. 1000 pln - zakładam Bersfora lub MAgica ew ZERO) po to aby

>podpiąc go potem pod dobre CD np. CA 740, lub CA840C lub Vincent CDs1.1 Czy to nie będzie sztuka dla

>sztuki ??!!

Taki Beresford czy Dacmagic zagrają gorzej niż nawet CA640Cv.2. Jak masz budżet 1000zł, to polutuj sobie DACa DIY wg. Waldiego na PCM1704, to znakomity ogólnodostępny projekt. Na fabrycznego DACa tej jakości w tym budżecie nie ma co liczyć.

>Rozumiem, że ma sens angażować DAC-a jak się ma low-endowy odtw lub jakiś wszystko odtwarzajacy

>kombajn typu CA 659DB??

Nie. Angażować się w DACa jest sens ZAWSZE. Problem w tym w JAKIEGO DACa. Niskobudżetowego DACa oczywiście tylko do niskobudżetowych klocków.

McGyver, 1 Mar 2010, 20:27

>Taki Beresford czy Dacmagic zagrają gorzej niż nawet CA640Cv.2. Jak masz budżet 1000zł, to polutuj

>sobie DACa DIY wg. Waldiego na PCM1704, to znakomity ogólnodostępny projekt. Na fabrycznego DACa tej

>jakości w tym budżecie nie ma co liczyć.

1000zł za części do DACa Waldka to jest bardzo pobożne życzenie.

Mając niewielki budżet kupowałbym na 100% Squeezeboxa Touch. Zagra sam z siebie jak CD koło 2K, a w przyszłości będzie świetnym transportem dla zewnętrznego DACa.

eMiL, 1 Mar 2010, 20:47

>Jak nie wiesz to nie pisz takich rzeczy.

>Wiele części jest niedostępnych w Polsce.

Łomatko, a po co ten ton? Nie można normalnie? Poza tym co z tego że wiele części jest niedostępnych w Polsce? Dziś świat to globalna wioska, dzięki internetowi nie ma problemu z robieniem zakupów na antypodach.

Panowie

Mój - nazwijmy to - problem (oby tylko takie miec problemy w życiu) nie powinien być powodem do zwyżki cisnienia tętniczego;)

Zgodze się (dd6) że tacy jak jak co nie wiedzieliby - do pewnego momentu - z której strony lutownicę trzymać raczej za DIY nie powinni się brać, dla swojego i otoczenia bezpieczeństwa ...

Ale tez dzięki takim jak McGyver i Piotrk Kotek - chyle przed Waszą wiedzą techniczną czoło - nie biegamy ja dzieci we mgle chcąc poprawić walory odsłuchowe swoich systemów audio.

Pozdrawiam ;-)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.