Skocz do zawartości
IGNORED

Zmiana wzmacniacza su-a700,

baller44

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, jakieś pół roku temu nabyłem sprzęt audio, tj. wzmacniacz Technics SU-A700, kolumny JBL E60. Mam to podłączone do komputera kablem 2xchinch do karty dźwiękowej m-audio 2496 audiophile. Kolumny do wzmacniacza są podłączone zwykłymi kablami miedzianymi. Słucham generalnie rapu i mieszanki innych styli. Głównie w mp3, flac.

Czytałem pare innych postów i wiem jakie są opinie o moim wzmacniaczu, że to szajs itp. itd. ale czasem tak bywa, że nie każdego stać na sprzęt za X tysięcy złotych. Z resztą to mój pierwszy konkretniejszy zestaw w życiu więc nie zawsze wybierze się najlepszego zestawu od razu.

Wracając do tematu, chciałbym się dowiedzieć co zmienić/dokupić żeby poprawić jakość dźwięku lub coś zyskać. Na tą chwilę myślę o zmianie wzmacniacza na amplituner harman/kardon hk3490 oraz zmiany kabli na jakieś lepsze (nie mam pojęcia jakie). Na "upgrade" sprzętu chciałbym wydać do 1500zł, z resztą nie wiem dokładnie ile będe miał. Może troche więcej, może troche mniej.

Podsumowując, co powinienem kupić/wymienić żeby najwięcej zyskać za najmniejszą kasę? Z góry dzięki za odpowiedzi.

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/62112-zmiana-wzmacniacza-su-a700/

Cokolwiek to będzie to w tej cenie nie uzyskasz jakiś wyraźnych rezultatów in plus. Generalnie jednak powinieneś przestać słuchać muzyki z plików audio za pośrednictwem komputera i dokupić odtwarzacz CD. ze wzmacniaczy na początek dobry będzie np. Creek 4330 albo NAD 325 BEE, które używane kosztują około 700-800 zł. do tego kolumny np. Tannoy M2 no i koniecznie CD, ale wtedy zakładany budżet na pewno przekroczysz.

Nie do końca o to mi chodziło. Nie chcę zmieniać kolumn. Może nie spełniają jakichś audiofilskich wymagań ale mi starczają aż nadto. Wiem, że lepiej mieć osobny odtwarzacz cd ale natenczas nie mam kasy na zmianę wzmacniacza i kupno cd także na razie będę używał komputera jako odtwarzacza.

W pierwszej kolejności chciałbym zmienić wzmacniacz i kable, później może dokupię CD i subwoofer. Słyszałem, że do JBL pasuje h/k, z resztą mam możliwość odsłuchu oraz kupna troche taniej. To co Ty poleciłeś może i jest dobre ale na allegro tego ani widac ani słychać.

Po pierwsze, czy do kolumn JBL e60 wzmacniacz hk980 lub amplituner hk3490 to będzie dobry wybór?

Po drugie, jakie powinienem kupić kable żeby wzmacniacz podłączyć do kompa chinchami oraz kolumny do wzmacniacza? Najlepiej max za 30zł/metr.

Dzięki.

Witam

Jeśli chcesz poczuć różnicę wymień JBL E60. Znam te kolumny i wiem jakie maja wady (podbarwiony sopran, ciężki do skontrolowania bas i brak sceny). Opisz pomieszczenie w którym odsłuchujesz sprzętu oraz jakiej muzyki słuchasz. Pytam, bo rzeczywiście Tannoy M1 to bardzo udane konstrukcje i grają o kilka klas wyżej niż posiadane przez ciebie E60, a w niedużych pomieszczeniach to strzał w 10. Jeśli uda Ci się względnie dobrze sprzedać e60 to spokojnie starczy ci funduszy na dobrej jakości kolumny monitorowe z 2 ręki. Co do odtwarzacza CD to również polecam ci zainwestowanie w taki klocek. Warto trochę dozbierać i poszukać już czegoś używanego z wyższej półki. Poczujesz różnicę od razu. W ramach eksperymentu pożycz sobie od kogoś jakiegoś klocka cd, podepnij i przesłuchaj. Pierwsze co rzuca się w uszy to dynamika przekazu, którą ciężko uzyskać na kartach dźwiękowych.

Pozdrawiam

Obawiam się, że dla uzyskania faktycznej poprawy jakości będziesz musiał zmienić kolumny.

Sprzęt wydaje się być na równym (choć niewysokim) poziomie, ale być może jednak ten technics jest lichy - jeśli nie chcesz zmieniać kolumn to pożycz jakiś solidniejszy wzmacniacz ze sklepu czy od znajomego i podepnij - jeśli będzie różnica in plus to znaczy że gra warta świeczki. W takiej sytuacji radziłbym kupić za parę stówek jakąś solidną używkę. Może się jednak okazać że z tych kolumn nie da się wykrzesać więcej i wymiana wzmaka nic nie da, albo da niewiele. A kablami na tym poziomie to w ogóle nie masz co zawracać sobie głowy, zostaw co jest.

Dobrze by też było żebyś określił co konkretnie chcesz poprawić, bo jak piszesz generalnie że chcesz lepszy dźwięk, to odpowiedź nasuwa się równie ogólna - kup lepszy sprzęt :-)

Witam,

Nie słyszałem wielu Technics'ów, ale te, które słyszałem to udawały, że grały (grały nie poprawnie w wielu aspektach, szczególnie mało szczegółów).

Jeśli to ma być zmiana wzmacniacza (myślę, że głównym źródłem odtwarzania muzyki jest komputer, więc CD odpada). Więc zmiana wzmaka i kolumn jest najistotniejsza.

Jeśli chodzi o wzmacniacz to nie zmieniacz jego na amplituner!!!Chcesz mieć lepszy dźwięk to kup wzmacniacz + tuner (w budżecie 1000-1500zł spokojnie kupisz i Ci zostanie-używane).

Musisz napisać jaki dźwięk preferujesz? (poza tym, że do Twojej muzyki wszystko zagra): Ciepły, miękki, mocny, dynamiczny?To podstawa..Wtedy można wskazywać konkretne modele/marki (choć nie ma jak to własny odsłuch).

No to może sprecyzuję jakie są moje wymagania. Słucham głównie rapu więc lubię gdy jest trochę więcej basu. Także często oglądam filmy na komputerze i nie sądzę, żebym przy tych Tannoyach poczuł go za dużo (może grają 100x czyściej, nie wnikam). Przy moim technicsie bas w kolumnach jest dosyć rozlazły i góra trochę syczy (pokrętła treble i bass mam na max bo inaczej się słuchać nie da). Swoją drogą jeśli Wy mówicie, że moje kolumny to już najniższa półka to wiedzcie, że dla mnie są super (może dlatego, że nie słyszałem innych:P).

Z resztą, na razie, nie mam czasu, ani chęci żeby sprzedawać kolumny, wzmak, kartę i kupować niewiadomo co. Chciałbym raczej po kolei ulepszać sprzęt. Myślę, że jeśli najpierw kupiłbym dobry wzmacniacz to i tak poczułbym różnicę w dźwięku, a w przyszłości bym myślał nad wymianą kolumn/cd... Czy z nowych wzmacniaczy się czegoś opłacalnego nie znajdzie? Też ciężko mi określić, której marki bym chciał sprzęt bo nie mam rozeznania, a w sumie jedyny sprzęt, którego słuchałem przed JBL'ami to jakies pyrkacze Creativa.

Oczywiście umówię się na odsłuch w sklepie znajomego i będę miał okazję porównać te JBL'e z harmanem i moim technicsem. Też posłucham innych kolumn żeby mieć jakiś punkt odniesienia i może bardziej będe wiedział czego chcę :-) Jeśli już mam wydać grubą kasę to wolałbym wiedzieć na co.

Mój pokój: 25m2, czasem zniosę do salonu gdzieś z 60m2

Ja też myślę, że pożycz lepszy wzmacniacz i porównaj jak gra z Twoimi kolumnami.A jeszcze lepiej, jeśli masz taką możliwość, umów się w jakimś dobrze zaopatrzonym salonie audio na odsłuch, weź swoje kolumny i posłuchaj jak grają z kilkoma wzmakami.Będziesz wiedział/wiedziała (nie wiem czy mam patrzeć na posty, czy w "o mnie") jak to razem gra, jakie wzmacniacze Ci się podobają, jakie nie, czy te kolumny mogą zostać, czy są do wymiany? Tego nikt Ci na forum nie powie, więc do dzieła.

A jak już się przekonasz co Ci się podoba i czy kolumny zostają, napisz znów i na pewno nie zostaniesz bez odpowiedzi.Kable na koniec, bo przecież nie wiadomo jaki wzmacniacz będzie, jakie kolumny.No i jakiej wielkości jest Twój pokój, w którym słuchasz muzyki?

Jeśli nie chcesz odtwarzacza CD, to pomyśl w przyszłości o lepszym przetworniku C/A.

Jeśli mimo wszystko chcesz pozostać przy E60 to ok, nie będe przekonywał do niczego innego. Z własnego doświadczenia wiem, że najważniejsze w sytemie są właśnie kolumny i dlatego ich dobór do własnych preferencji słuchowych to kluczowa sprawa. Jeśli chodzi o rap to myślę, że te JBL spokojnie dają radę z Pomieszczenie odsłuchowe masz spore więc jednak Tannoy by się i tak nie nadał. Słyszałem JBL e60 na kilku wzmacniaczach. Najlepiej zgrywał się z Pioneerem jeśli dobrze pamietam A-717. Bardzo kiepsko zagrał z Marantzem pm-62 (bas cały czas wymykał się spod kontroli). Z Harmanem można spróbować ale zaeksperymentować z bi-wiringiem bo podobno daje to dobre rezultaty jeśli chodzi o dynamikę i kontorlę basu. Napewno CD harman/kardon będzie dobrym źródłem dla tego typu zestawień. Co do okablowania... to ostatni element którym się należy przejmować. Kable służą do ostatnich, że tak powiem szlifów i nimi będziesz się martwił jak już Twój system zacznie grać blisko porządanego efektu.

>>>baller44,

Mam ten wzmacniacz SU-A700. Kupiłem go kiedyś córce wraz z CD-kiem Technicsa SL-PS740A. Córka żadną audiofilką nie jest, a ja wybierając w komisie z audio poczyniłem założenia że:

1. ma być w pięknym stanie,

2. ma być z pilotami,

3. ma być niedrogie,

4. ma grać przynajmniej jako-tako.

W sklepie słuchałem tego na kolumnach JPW Sonata (monitory z dużym niskotonowcem) i to te w/w założenia spełniało. Do wzmacniacza dokupiłem jej nowe monitorki Gale 3020 i grało już mniej rezolutnie.

Ten wzmacniacz mocno średni jest, ja tak to widzę. Może to przez to, że koncówki ma zrobione na jakiś scalonych modułach, a nie jak należy na normalnych tranzystorach. Pozostałe elementy tego systemu są lepsze od niego.

Wniosek z tego jest taki, że należy się pozbyć w pierwszym rzędzie tego wzmaka. I jak słusznie zauważyłeś, to głównie on Ci kaszani brzmienie.

Pozdro,

Yul

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.