Skocz do zawartości
IGNORED

Ariston Audio RD II S

mikowaj

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałbym na łamach tegoż forum przedstawić zainteresowanym czytelnikom pewną konfigurację sprzętową toru analogowego, której jestem obecnie bardzo szczęśliwym użytkownikiem. Tym bardziej może się to wydać ciekawe, że sprzęt, który udało mi się skompletować jest odrobinę mniej znany, a przy tym (wydaje mi się) bardzo godny uwagi. Przy okazji oczywiście niniejszy temat służyć ma mej próżności, gdyż cały czas, jak dziecko cieszę się nowym (starym) sprzętem i chciałbym się z tego powodu pochwalić.

Zacznę jednak od krótkiej opowieści o tym w jaki sposób zdecydowałem się właśnie na taki zestaw. Otóż rozpoczynając analizę pozycji dostępnych na rynku, moja uwaga krążyła wokół gramofonów ze stajni Thorensa, szczególnie, że model 145 był do tej pory w moim posiadaniu i byłem z niego co najmniej zadowolony. Zabrałem się więc za zbieranie info na temat modeli 160B oraz 160 super, jako bazy do ramienia SME 3009 II. Wybór ramienia był o tyle prosty, że używam wkładki dl-103 i z tegoż przywileju nie zamierzam na razie rezygnować. A ponoć wymienione ramię całkiem miło z ową wkładką współgra.

Przeglądając ebay natknąłem się jednak na egzemplarz decku nieznanej mi zupełnie marki, czyli omawianej tutaj Ariston Audio. W stanie niemalże idealnym. Zacząłem więc zbierać informację na temat tej firmy oraz jej produktów i skończyło się na tym, że Ariston wylądował u mnie w salonie, a ja zostałem z lekko przekroczonym budżetem. Zaraz potem znalazłem ramię SME i tak oto nowy zestaw gra już u mnie od kilku dni.

Niewiele znalazłem informacji na temat gramofonów Ariston na audiostereo, zatem pozwolę sobie podlinkować krótki artykuł na temat owej marki oraz jej legendarnego modelu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-9689-100000231 1267999506_thumb.jpg

post-9689-100000232 1267999506_thumb.jpg

post-9689-100000233 1267999506_thumb.jpg

post-9689-100000234 1267999506_thumb.jpg

post-9689-100000235 1267999506_thumb.jpg

post-9689-100000236 1267999506_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/62218-ariston-audio-rd-ii-s/

Przepraszam, że nie do końca na temat, ale mam pytanie:

Na zdjęciu widzę, że kolega dociążył koszyk 2g ciężarkiem. Pewnie głupie pytanie (pytam ponieważ posiadam w swoim gramofonie też koszyk reloopa i dwa ciężarki: 2g i 4g których nie używam), ale kiedy należy dociążać koszyk. Dla mnie jest to tym bardziej niezrozumiałe, że przecież teoretycznie ciężarek na koszyku nie powinien mieć wpływu skoro i tak siłę nacisku regulujemy przeciwwagą.

Spoko, spoko, też kiedyś zadałem to pytanie.

Polecam prześledzić uważnie wątek:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ahaja, 8 Mar 2010, 01:52

>To zdaje się kupiłeś ... Thorensa.

?

>Żeby dl103 zagrał fajnie kup ciężki headshell Nagaoki, magnezowy.

>K

Ciężki headshell już jest. Co daje magnezowość?

• 4 miesiące później...

apasio, 4 Sie 2010, 22:12

>Witam !

>Ile gramów powinien ważyć "ciężki" headshell i dlaczego ma być z magnezu. Z magnezu wyrabia się

>właśnie najlżejsze, a ni e ciężkie ?

>pzdr

Tak jak wspomniał Kolega Ahaja szukaj headshela z magnezu zwanego czasmi ceramicznym headshellem. Ich waga to około 18 gram. Wtedy zobaczysz jaki potencjał jest w DL-103.

mikowaj, 8 Mar 2010, 16:50

>ahaja, 8 Mar 2010, 01:52

>

>>To zdaje się kupiłeś ... Thorensa.

>

>?

>

>>Żeby dl103 zagrał fajnie kup ciężki headshell Nagaoki, magnezowy.

>>K

>

>Ciężki headshell już jest. Co daje magnezowość?

Fajne klasyczne stare ramię a headshell reloop - koniecznie do wymiany...

Witam !

1. nighttrain69 masa i ciężar to nie to samo. Masa jest własnością charakterystyczną ciał, zaś ciężar to masa x przyspieszenie ziemskie.

Z masą związane jest pojęcie bezwładności, żeby to najlepiej wytłumaczyć posłużmy się przykładem z kosmosu:

rozpędzonego do 100 km/h obiektu o masie 1 tony nie zatrzymasz rękami, a przecież w stanie nieważkości nie waży on nic: unosi się swobodnie w przestrzeni, nie spada na ziemię, więc nic nie waży ?

Podobnie w ramionach: nacisk igły na płytę to siła, czyli ciężar, (wyrażane w G) zaś masa ramienia to właśnie masa, wyrażana w g.

I teraz: wyregulować możesz nacisk na typowe 2 G, a masa ramienia będzie miała n.p. 15 g.

Mało tego, bezwładność ramienia jest wprost proporcjonalna do masy ramienia, wkładki, headshella i przeciwwagi, zsumowanych do kupy (sorki). I do tej bezwładności dobiera się podatność wkładki.

Oczywiście w uproszczeniu dobiera się do masy ramienia, bo ona stanowi podstawę wyliczeń.

Tak to w moim tępym łbie kiedyś skumałem, jeśli jest inaczej, proszę Szanownych Kolegów o poprawienie.

2. Zważyłem oryginalny head od SME3009 (stały) i wyszło 5,5 g. No to chyba lekki. Korzystając z faktu, że ramię SME3009 mam rozmontowane, zważyłem je i ma (sama rurka) 8g.

No to, rzeczywiście, założenie headshella wymiennego + tulejka da razem 18 + 4 (tulejka) + 8 = 30g

w stosunku do 13,5 SME.

Jeszcze raz proszę o wyjaśnienie, dlaczego ciężki head ma być z magnezu, a nie ze zwyczajnego duralu, który jest równie sztywny, może to po prostu chwyt reklamowy, jak ten "ceramiczny" ?.

pzdr

P.S. Może chodzi o kolor tego heada, mam Pioneera w takim kolorze.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.