Skocz do zawartości
IGNORED

Wasze typy lamp KT88

Hon666

Rekomendowane odpowiedzi

To i ja dorzuce swoje 3 grosze. Otoz, Harmonixy warte sa polecenia tylko dlatego, ze maja niewygorowana cene i dosc maly odsetek dead-on-arrival ;) niestety, graja tak nudnym dzwiekiem ze pozal sie Boze.. Z moich doswiadczen wynika, ze Genalexy Gold Lion warte sa inwestycji.I nie powiedzialbym, ze lampy mocy najmniej wplywaja na dzwiek. Pozmieniajcie sobie lampy 300B (trioda SE) a wtedy stwierdzicie, ze maja nie mniejszy wplyw niz te z preampu.

Co do zakupow polecam tubedepot.com -> blyskawiczny serwis, swietna obsluga klienta.

--

Jeśli chcesz poznać cywilizację...posłuchaj jej muzyki - Konfucjusz

Twoja opinia bardzo mnie zaciekawila, bo jest przeciwna do moich wnioskow. Tyle ze ja doszedlem do nich jedynie czytajac opinie w necie. Zwykle harmonixy sa raczej chwalone, a doplata za golden lion-y oceniana jest jako sprawa dyskusyjna.

Moge zatem zapytac na czym testowales?

Co do tego ze lampy mocy maja wplyw na gre wzmacniacza, to nie mam watpliwosci.

• 1 miesiąc później...

hajer to mówisz ze 6550 ma lepszą rozdzielczosć i kontrolę ... ?

zastanawiam sie nad kupnem KT88... i teraz po twojej wypowiedzi mam dylemat:-)

a jakiej firmy byś polecił 6550 ???

mam wzmacniacz Amplifion WL60... i kolumny JBL L890...

W życiu piękne są tylko chwile...

Osobiście polecam 6550 Tung Sol obecnej produkcji - sam takich używam. Wcześniej grałem na 6550 Electro Harmonix które to grają ciut ostrzej. Uważam że Tung - Sol grają z większą kulturą, są spokojniejsze i mają lepszą przestrzeń od Electro Harmonix. Electro Harmonix 'y nadają się do systemów ciemniejszych którym brak "pazura". W różnych systemach te lampy mogą zagrać zupełnie inaczej.

Można jeszcze lepiej ale i drożej np:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 3 tygodnie później...

kupiłem Genalexy GOLD LION i musze powiedziec ze graja naprawde zacnie... :-)

Coz, "zacnie" to niewiele mi mowi. Moze cos wiecej o nich.

Ile potrzebuja czasu na wygrzanie? Jaka jest rownowaga tonalna? Na jekich sluchales wczesniej i co sie zmienilo w porownaniu? Ewentualnie inne spostrzezenia.

Pozdrawiam

panowie a co powiecie o lampach KT88 TAD TUBE AMP DOCTOR ???

fafarskid

jak się wygrzeją to dam Ci znac co i jak, ale od razu po włozeniu tych lamp jest różnica i to duza pomiędzy SVETLANA(S) 6550 :-)

• 1 miesiąc później...

czy ktoś zamawiał z tej strony lampki

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 1 rok później...

Witam. Ktoś może przechodził z KT88 Gold Lion na KT88 Svetlana (C ) lub może miał okazję porównać te lamy , mam w tej chwili Gold Lion i nadchodzi czas je wymienić na nowe i tu moje pytanie czy lepiej pozostać przy GL czy może warto dopłacić i brać Svetlany ( C )

Witam. Ktoś może przechodził z KT88 Gold Lion na KT88 Svetlana (C ) lub może miał okazję porównać te lamy , mam w tej chwili Gold Lion i nadchodzi czas je wymienić na nowe i tu moje pytanie czy lepiej pozostać przy GL czy może warto dopłacić i brać Svetlany ( C )

Nie warto... pozostań przy GL....a jak chczesz taniej to nie wiele ustępuja KT88 Electro-Harmonix tym GL

Miałem GL i Harmonixy. Ja stawiam na Harmonixy. A tu masz audiofilskie przemyślenia :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tranzystor to ciemna strona mocy... strzeżcie się jej... I nie dajcie się zwieść, jakoby mocniejsza była... bo jest tylko szybsza... łatwiejsza... a przez to pociągająca tak bardzo... Podczas gdy jasna, lampowa strona trudna jest... cięższa... wyrzeczeń licznych wymaga... ale bać się jej nie musicie... by Twonk

Porównywałeś je z GL, jakie były twoje odczucia?

Tak... miałem i uwierz mi ze nie warto sobie Svetlana © zawracać sobie głowy... z obecnej produkcji to tylko GL lub Harmonix...

u mnie przy GL były bardziej gładsze i wyrafinowane wysokie tony w porównaniu do Harmonixa...

Svetlana była ostra i bardziej taka sucha w średnicy...

• 3 lata później...

Witam. Odswieze watek bo akurat testuje kolejny lampy.

Zasadniczo chce sie odniesc do stwierdzenia ze goldliony graja podobnie do elekcroharmonixow.

Moim zdaniem electroharminixy sa duzo gorsze od goldlionow. Co znaczy gorsze. Dla mnie sa gorsze bo maja za duzo gumowatego dolu i za duzo gory, srednica jest bo jest a przez dominujaca gore i mocny dol nie ma tez przestrzeni, jest oddech na gorze ale nie ma glebi srednicy, taki jazgot ale do zamulonego systemu moze byc pewnie fajnie.

Godliony maja mniej dolu i mniej gory i piekna nie tlusta srednice a wszystko podane jest bardzo przestrzennie i kulturalnie. Zaleta electroharmonixow jest dynamika natomiast goldliony mogly by miec lepszego wykopa. Testowalem kiedys swetlany i sam dzwiek mialy super ale graly strasznie ale to strasznie plasko. Teraz tesuje tung sole 6550 bo tung sol nie robi kt88. Tung sol gra troche jak electroharmonix ale wszystko ma w dobrych proporcjach dzieki czemu fajnie sie tego slucha. Barwa slabsza niz w goldlionach. Tung sol nie ma kultury goldlionow ale ma fajny wykop i dynamike. Musze kupic teraz 16szt nowych lamp do koncowki mocy bo moje godliony juz swoje wygraly wiec kupilem na probe 4szt 6550 tung sole do drugiego systemu do canora tp106 i na poczatku tung sole zawladnely mna (min dlatego ze porownywanie wygranych lamp do nowych zawsze stawia w lepszym swietle nowe z powodu ich powera) ale pomimo roznic w zuzyciu lamp slychac wyraznie inna szkole grania. Tung sole za plytko graja jak na moj gust i boje sie ze mnie zmecza przy gestym aranzu co juz raz sie stalo i zapalila mi sie kontrolka:-) Kolege ktory slucha teraz ow tung soli podsumowal je fajnie ze graja jak tranzystor a goldion gra jak lampa. Mysle ze to w miare trafne stwierdzenie. Chyba znow kupie goldliony bo mam jasny system a glebie i klimat bardzo sobie cenie.

PZdr

Pzdr

P.S. Jak czytam takie bzdury ze lampy mocy graja mniej niz sygnalowe to mnie skreca. Lampa mocy to baza ktora modyfikujemy sygnalowkami wiec jak dla kogos fundament nie jest wazny:-)

• 3 tygodnie później...

Tak... miałem i uwierz mi ze nie warto sobie Svetlana © zawracać sobie głowy... z obecnej produkcji to tylko GL lub Harmonix...

zgadzam sie z ta opinia.... bardzo podobne doswiadczenia z GL, Harmonics i Svetlana C w Mcintosh'u MC275..... Tung Sole z nowej produkcji tez wypadly dobrze.

Wydaje sie z ruskie lampy z bierzacej produkcji sa naprawde OK....

P.S. Jak czytam takie bzdury ze lampy mocy graja mniej niz sygnalowe to mnie skreca. Lampa mocy to baza ktora modyfikujemy sygnalowkami wiec jak dla kogos fundament nie jest wazny:-)

Jeśli mogę, to się z kolegą nie zgodzę, lampy mocy, owszem, mają swoją sygnaturę brzmienia, ale jednak ustawiłbym procentowo 70/30 wpływ lamp przed lampami mocy.

Moje www.seozmagania.blogspot.com dla wszystkich ciekawskich

Nie o to chodzi by się zgadzać lub nie . Choć osobiście skłaniam sie do czasem nawet większego podziału niż Elmero. Ile masz do porównań tych lamp mocy , z ilu fabryk - z 2 może 3 ?Rosja, Chiny i Słowacka JJ. Te same linie , te same konstrukcje. W preampach choćby na stare produkcje siedzi tony różnych producentów. Jakich to kombinacji słuchałeś z lampami wejściowymi że twierdzisz autorytatywnie że to lampy mocy są tak ważne - a raczej ich producent.

Pozdrawiam

Nie ma trudnych głośników - tylko prądu czasem brak

Ja

Witam. Nie chodzi o autoratywnosc. Nie odpisalem koledze wczesniej w sprawie wplywu proporcji lamp na brzmienie bo to nie mam sensu. Nie bede sie z nikim licytowal o procenty. Grunt ze kolega slyszy ze lampy mocy graja a tzn ze sie rozumiemy, kolega nie pisze bzdur ze lampy mocy nie graja etc.

Nie bede Ci pisal skad sie biora moje wnioski bo to sa moje wnioski i nie mam potrzeby nikomu nic udowadniac ale podam przyklam Ci fajny przyklad jak bardzo je slysze.

Jak sluchalem canora na kt88 goldlionach (sygnalowki ecc83 czy 81marconi - przejrzyste i szybkie , dobre i nie szukam lepszych na razie) to dokupilem pare goldlionow na zasilanie 5ar4 i dzwiek stracil bo sie za grzeczny zrobil. Sprawdzielm jeszcze 5ar4 sovteka i tung sole i obydwa z kt88 goldlionami graly dobrze tylko ze tungsol lepiej i tak sobie sluchalem dlugooo. Teraz mam w canorze juz dobrze wygrzane 6550 tung sole i sluchalem ich caly czas z tung solem na zasilaniu 5ar4. Niestety pare razy zmeczyl mnie dzwiek bo za bardzo do przodu zbyt natarczywie (w moim systemie podkreslam) i wsadzilem w zasilanie goldlion 5ar4 i stalo sie:-)

Gra super. Tak samo jak zasilajacy tung sol dopalal goldiony kt88 tak samo obecny goldion uspokaja 5ar4 uklada dzwiek tungsoli 6550.

Tu do rownania mozna by jeszcze dopisac lampy prostownicze jesli wzmacniacz jest w nie wyposazony:-)

Kocham lampy ale kupie pi.....nia z nimi:-(

PZdr

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.