Skocz do zawartości
IGNORED

Monitory LED, monitory a zmęczenie oczu

jakub102

Rekomendowane odpowiedzi

miałem z CCFL i teraz mam z LED, komfort jest taki sam. (z tym, że ja ustawiam monitory jak najbliżej neutralnego obrazu, wiec w obu przypadkach jasność miałem ustanowią na niskim poziomie).

Jak walniesz kontrast i jasność na max to każda technologia będzie Ci męczyła wzrok.

Z mojego doświadczenia monitory LCD, również LED nie męczą oczy tak jak CRT. Natomiast męczacym może być wyświetlanie tekstu przy braku zgodności rozdzielczości monitoru a ustawieniami karty graficznej. W tym przypadku interpolowany obraz liter jest nieostry i nieregularny, co jest męczące dla wzroku.

to też zależy - LCD nie mruga w sensie obrazu ale ja mam chyba alergie na lampy wyładowcze czy to zwykłe świetlówki, energooszczędne czy CCLF - parę godzin i oczy mi dają znać (pewnie ultrafiolet)

na swoim CRT (odświeżanie 85Hz) potrafię siedzieć kilkanaście godzin i oczy nie są zmęczone

jakub102, 14 Mar 2010, 12:29

>Kto porównywał niech coś napisze, jaki monitor najlepszy dla oczu?

Jak chcesz kupic LCD na lata to kup Eizo. Na rynku nie ma nic coby mogło choć w niewielkim stopniu konkurować z tymi monitorami. W pracy mam 2 sztuki FlexScan S1910. Mają po 2 lata. W miesiącu dostajemy średnio kilka nowych LCD z wyższej półki zamawianych przez innych pracwników. Mimo rozwoju technologii nie ma porównania.

Na Eizo kolor czarny, to kolor czarny. Różnicy nie widać do póki nie postawi się Eizo i jakiegoś drugiego obok siebie podłączonych do tej samej karty graficznej. Jak to zobisz nie ma już złudzeń.

Ja te monitory z podswietleniem LED co widzialem to wyrzucilbym do kosza, bo jesli sie nich nie ustawiala na maksimum jasnosci to strasznie migają (za mała częst PWM) - LED-y nie maja bezwladnosci jak CFL i strasznie meczą... wolabym nawet CRT.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.