Skocz do zawartości
IGNORED

Wakacje w Polsce co warto zobaczyć

WOJTEK2

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, w tym roku wybieram się na wakacje objazdowe po Polsce. Będzie to wyglądać tak: Oczywiście ja , żona, 7-letnia córka i auto Toyota RAV4 którym nie mam skrupułów jeździć kiepskimi drogami, bezdrożami, leśnymi drogami itd.

Orientacyjna trasa wyrysowana na poniższej mapce. Spanie w motelach, tanich hotelach, ew. na prywatnych kwaterach. Przedstawioną poniżej mapkę należy traktować orientacyjnie.

Jestem nastawiony na:

1.Przyrodę - ptaki, zwierzęta, lasy, krajobrazy fotograficzne, ładne miejsca

2.Ludowość i "prawdziwość" - coś co ucieka a podobnież można to jeszcze uchwycić w naszym kraju

3.Ciekawe miejsca , obiekty techniczne, tamy, mosty zwodzone, młyny ,wiatraki, muzea, stocznie, opuszczone fabryki, koszary i inne warte zobaczenia

4.Dobre regionalne jedzonko -:)

Nie szukam: zgiełku, nadmiernego towarzystwa, "klimatów wczasowych", komercji, chamstwa, autostrad itd

Proszę o wpisy, linki co warto zobaczyć, gdzie warto pojechać i ew. skorygowanie mojej mapki.

Dodam że zeksplorowane całe południe od Bieszczad po Sudety, cz. komercyjną Pomorza, częściowo Mazury i tym razem te okolice chciałbym ominąć .pzdr

Aha - dodam że całodniowe piesze wycieczki jak najbardziej wchodzą w grę.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)

jeśli z Krakowa odbijesz na północ do Jędrzejowa, to znajdziesz tam bardzo ciekawe prywatne muzeum zegarów rodziny Przypkowskich

warto skorzystać z uprzejmości właściciela, który jest świetnym przewodnikiem

wcześniej, omijając zadeptany Kraków można spenetrować tzw. dolinki krakowskie: Będkowską, Kobylańską i Bolechowicką - piękne formy skalne, później jadąc drogą na Olkusz, można skręcić do Czajowic, gdzie po zostawieniu auta na dogodnym parkingu udajemy się do Doliny Prądnika (Ojców), idąc ładną leśną trasą i omijając tłumy, po minięciu Bramy Krakowskiej można się przejść aż do Korytanii

Widzę na mapie że zahaczasz o moje okolice więc może Międzyrzecki Rejon Umocniony:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

> a - dzięki, dolinki raczej nie, jestem z Kraka, w dolinkach, Ojcowie itd byłem już kilkaset razy, ba- nawet miałem epizod w życiu że przez jakiś czas byłem właścicielem starej chałupki w Kobylanach-:) Z dolinek polecam również dol. Brzoskwinki - zwłaszcza dla osób z małymi dziećmi. W muzeum zegarów w Jędrzejowie byłem w liceum (ok20lat temu:(, chętnie kiedyś zaglądne, może w wakacje kto wie.

> marusmk ....Międzyrzecki Rejon Umocniony.... - myślałem już o tym i na 90% będzie na wakacyjnej trasie !

Czekam na dalsze propozycje

Trasa jak dawnego WOP-isty.(Dzisiejsza Straż Graniczna )

Na rubieżach raczej małoatrakcyjnie.

Ale ciekawie może być w cześci południowo wschodniej.Choć bida i nie wiadomo jak z bazą.Krajobrazowo i kulinarnie- plus..To dawna Galicja. Warto potem podciagnac sie na sądeczcyznę (słynne Łącko ze śliwowicą na hasło:).

Na mazowszu znam ciekawe młyny i elektrownie wodne z XIX co ciekawe pracujace,z sympatycznymi i chętnymi do turystów gospodarzami. To w okolicach Sierpca,Lipna,Dojazd fajnymi drogami leśnymi z przejazdem po lustrze wody na tamie.Bezpiecznie!.

Mazury widzę szerokim łukiem od północy. Poszukaj czegoś na temat Wiżajn, znajomy myśliwy mi opowiadał. Podobno coś się dzieje w temacie Kanału Augustowskiego i połączenia z Białorusią. Jak ja byłem jakiś czas temu, to im bliżej granicy tym gorzej - ostatnie dwie śluzy tragedia. Może coś cię zmieniło. W Mikaszówce jakieś święto wiochy jest latem, podobno super impreza.

Jestem Europejczykiem.

>Conri - .......Ale ciekawie może być w cześci południowo wschodniej....... - to prawda, piękne okolice, super klimat ale ... byłem tam wiele razy, w Bieszczady jeżdżę od czaów szkolnych byłem również od drugiej strony w Bukovskich Vrchach, Beskid Niski (piękna rzecz, kto oglądał Wino Truskawkowe wie o czym mówię) również znam nieźle, Nowosądeczczyzna to można powiedzieć chleb powszedni - byłem tam wiele razy na wyjazdach, wycieczkach górskich czy służbowo. Sliwowicy Łąckiej już praktycznie nie da się pić, jak już to gruszkówka -:)

>Jaro_747 - ....Mazury widzę szerokim łukiem od północy... na Mazurach byłem 2 razy i właściwie niewiele widziałem, nie wykluczam zmiany trasy i właśnie przejechania przez nie. Na razie wytyczyłem trasę pod kątem miejsc w których nie byłem nigdy lub tylko przejazdem

....W Mikaszówce jakieś święto wiochy jest latem, podobno super impreza... OO!!!

>a - napiszę Ci na priva gdzie miałem domek -:)

>Conri ....Na mazowszu znam ciekawe młyny i elektrownie wodne z XIX co ciekawe pracujace,z sympatycznymi i chętnymi do turystów gospodarzami. To w okolicach Sierpca,Lipna,Dojazd fajnymi drogami leśnymi z przejazdem po lustrze wody na tamie.Bezpiecznie!....

Napisz proszę coś więcej, może jakieś fotki, jak nie tym razem to tak czy tak kiedyś chętnie odwiedzę.

Stratowałem w tych objazdach z bazy domków LOTu w Bledzewie. Ok 6 km za Sierpcem.

Z ciekawych obiektów w okolicy najsympatycznej wspominam młyn.Atrakcją jest winda tak zbalansowana,że możesz przy własnej wadze równej 2 workom ziarna , siłą jednej ręki przemieścić się na piętro.A tam furczą żarna, i pasy latają nad głową bo napęd z zakola rzeki przez spiętrzoną wodę.Wlaściciel Młynarz,chętnie opowiada historie obiektu.Piękne widoki rzeki i żywiołu wody.Scenariusz jak we Wrzecionie czasu Kondratiuka:).Można sobie zrobić baze wypadową własnie z tego ośrodka, bo objazd okolicy to max dwa dni,ze zwiedzaniem sztucznego tworu jakim jest skansen ziemi mazowieckiej,z regionalną szybką ale pewną kuchnią.Rodzina zdrowo i niedrogo się wyżywi.Można przejechać się bryczka po terenie, lubna siodle na lonży,W okolicy jest kilka jazów,spiętrzajacych wodę ze śluzami gdzie zamontowane są agregaty z czasów Bismarcka,choć to kongresówka.Fotki mam ale w wersji papierzanej,i musialbym skanować.Możesz wejsc na strony Sierpc i okolice,

Główna atrakcja

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dla lubiącego trakcję szynową, cmentarzysko złomów EP ET Ok.Czasem udawało się "zwiedzić" Gagarina , lub przejechac się Sm42,ale tak aby głowa nie wystawała zza pulpitu:).Siepc umierający węzeł PKP, ale z sympatycznymi kolejarzami.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ech ten brak edycji i korekty,

W uzupełnieniu:

Ukryta Zawartość

post-3405-100009491 1268780158_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jakaś słabawa ta mapa (mało co widać) ale wydaje mi się ze omijasz Żarnowiec. Sama miejscowość taka sobie, za to niedaleko niewybudowana elektrownia atomowa. Nie wiem czy teraz można wchodzić. W okolicy kaszubskie oko.

Ukryta Zawartość

Przyroda: Białogóra rezerwat. można połapać muchy i nakarmić rosiczki :P

dalej na zachód Łeba. I znów miejscowość - nic ciekawego (tłumy ludzi). Ale zostawiając auto na parkingu idzie się na zachód na ruchome wydmy. Po drodze mija się wyrzutnie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

dzięki, panowie , o takie miejsca własnie chodzi.

Conri - oglądalem w necie inne zdjęcia z Sierpca, fajna sprawa, na pewno się kiedyś wybiorę - czy w tym roku - trochę mi nie po drodze, ale kto wie.

Polkr - dzięki, skorzystam -:)

czekam na dalsze propozycje .

Żarnowiec był do zwiedzania w zakresie niecki jeziora-zbiornika na górze Żar.Nad brzegiem jeziora dolnego jest dobra baza do wypoczynku i wędkarstwa,Ryba bierze.

Teren betonowych wylewek pod atomówkę był jako specjalna strefa ekonomiczna niedostępny turystom.Może sę zmieniło ,Okolice Bialogóry, Łeby,Krokowej,Jeź Zarnowieckiego miło wspominam z czasów gdy miało się 30 wiosen i popylało się 125p,Wtedy można było mowić o wypoczynku.A dziś -to tereny inwazji,

W Białogórze warto rozegrać partyjkę minigolfa "u Wujasa".Bywalcy znają miejsce,

• Redaktorzy

W sumie pozostawiłeś sobie trochę mało sie integrujące rejony - w zasadzie cały zachód, środkowy wschód, trochę pomorza, trochę środka... Sądzę, ze nie da się pogodzić np. Podlasia z lubuskiem, będziesz musiał podzielić na dwa wyjazdy. Możesz wziąć np. zachód Polski (z MRU, dobry pomysł), i zajechać przez Bory Tucholskie po Pomorze, i skończyć np. na Mierzei Wiślanej. I tak spora trasa. A innym razem Podlasie i Kotlina Biebrzy, plus to i owo na Mazowszu.

Polecam Puszczę Romincką i Góry Sudawskie(Gołdap,Wiżajny,Żytkiejmy,Stańczyki). Byłem tam... O Boże... 20 lat temu! Dziko,odludnie i strasznie bidnie,ale tereny przepiękne. W Stańczykach najwyższy most w Europie wybudowany jeszcze przed wojną przez Niemców.Druga propozycja to Podlasie(Czarna białostocka,Czarna wieś kościelna).W Czarnej wsi agroturystyka,garncarstwo,kowalstwo no i też zadupie:-)Pozdrawiam

>jozwa maryn

Niestety, wynika to z pazerności - zobaczyć jak najwięcej w jak najkrótszym czasie. Na wyjazd poświęcam 2 tyg (co jest w moim i żony wypadku naprawdę dużo) , najbardziej zależy mi na Podlasiu (p. Białowieska, Knyszyńska, k.Biebrzy ...) oraz na wybrzeżu na zachód od Gdańska. Myślę że na pełne zwiedzenie miejsc w Polsce w których jeszcze nie byłem nie starczyło by i kilku miesięcy -:)

Po za tym zależy mi też na pokazaniu córce kawałka Polski i "czegoś" co za parę lat pewnie ucieknie(ot chociażby lokalnych Jakubów Wędrowyczów -:) Wycieczka może robić wrażenie długiej ale też nie wszędzie będziemy się zatrzymywać. pzdr i czekam na dalsze pomysły.

>nowy40 - Jurę całkiem przyzwoicie znam - jeszcze za młodych czasów "wyjeździłem się" po w/w na 2 jak i 4 kółkach. Na zamku w Bobolicach też byłem -:)

Marzy mi się natomiast kiedyś wycieczka po industrialnym Śląsku - typu opuszczone kopalnie, fabryki, dzieci na chałdach, usypywacze węgla, familoki(odnowione i te walące się) , zaadoptowane lofty, opuszczone osiedla, kolonie przykopalnianych domków w środku lasu itd - Ale to już innym razem.

Warto kupić przewodnik "Polska egzotyczna".

Świetnie się czyta nawet bez podróżowania.

Miłej wycieczki:-).

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

WOJTEK2

Kliknij sobie zakladke "kluby" a tam wejdz do klubu motocyklistow i tam zadaj to pytanie. Motocyklisci z reguly jezdza w piekne miejsca i znaja ich sporo.

>karbowy - dzięki, dokładnie o to chodzi - na pewno skorzystam, zwłaszcza że jest "na trasie"

>dymu73 - myślałem też o

Ukryta Zawartość

>andrzej paszkowski - Spytam. Moim marzeniem z lat "młodzieńczych" było przemierzyć całe południe Polski górami czerwonym szlakiem a drugie objechać Polskę na motorze(niczym CheGuevara-:)To pierwsze prawie się udało choć nigdy na jeden raz, natomiast to drugie się nie udało i pewnie się nie uda. Choć kto wie, kryzys wieku średniego powoli nadchodzi, czas znowu kupić 2 kółka -:)

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.