Skocz do zawartości
IGNORED

NAD za Yamaha RX797, a może ...?

KotD

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Na poczatek: ma dobrze zagrać rock oraz metal.

Do niedawna mój zestaw to Tonsil Siesta, Yamaha RX797 i Yamaha CDX 397MKII. Siesty juz wymieniłem na Celestion F38 (jestem zadowolony), teraz przychodzi czas na wzmacniacz i tu moje pytanie.

Po przeczytaniu wielu tematów na tym forum zdecydowałem wstępnie, że będzie to NAD. Zastanawiam sie nad modelem C372 (używany) lub C355BEE (nowy). Pokój odsłuchowy to ok. 25m2. Niestety nie mam możliwosci odsłuchu, ale gdy decyzja już zapadnie to postaram sie takiego odsłuchu dokonać, tylko muszę wiedzieć jake model wybrać.

A może nie warto wymieniać Yamahy na coś innego?

Dzięki za rady:)

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/62584-nad-za-yamaha-rx797-a-mo%C5%BCe/
Gość

(Konto usunięte)

Taka zamiana u mnie nastapiła, z tym że posiadam kolumny Bowers & Wilkins 685 :-)

Pokój 20 m2, muzyka - rock, filmowa, rock elektroniczny.

U mnie "przewinęły się" amplitunery Yamaha RX-497 oraz RX-797. Najpierw zamiana na wzmacniacz

NAD C326, a obecnie na C375. Obydwa NADy brzmią o wiele lepiej niż tamte amplitunery Yamahy.

Lepsze stereo, lepsza scena, lepszy bas, "wykop" oraz spokojniejsze wysokie tony :-)

I jeśli osobiście miałbym taki wybór jak Ty, to wziąłbym nowego NAD C355.

Ja mam ampli RX-797 z NAD C542. Źródło zostaje, a apmli będzie służył jako tuner. Jego miejsce najprawdopodobniej zajmie Rega Brio3.

Grac to będzie na razie z takimi samymi głośnikami jak ma ememka (685).

najlepiej to jakbyś wymienił na Nada ale takiego starego, do 500zł (modeli kupa)

dźwiękowo bajka, dobry i tani - pół-darmo albo przeciętny i drogi, tylko nowszy

soczyste, dynamiczne brzmienie vs suche i zmulone - zastanów się jeszcze bo zwyczajnie szkoda kasy marnować ns te dwa modele

Test porównawczy (przy dokładnie równej głośności) ampli YAMAHA RX-V 540 vs Mark Levinson No 38S + Mark L. Levinson 333 :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

don,

jeżeli stare jest lepsze od nowego to jaki model NAD'a polecasz? Musi spełnić warunki jak napisałem. Używany sprzęt raczej muszę kupić bez odsłuchu.

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi.

Ja powoli się też zastanawiam nad wymianą mojej RX-797. Drażni mnie jazgotliwy dźwięk w zakresie wyższej średnicy, ogólnie bardzo rozjaśnione brzmienie. Może w dużym pomieszczeniu to by tak nie przeszkadzało, ale w małym 13m2 niektórych utworów nie da się słuchać. Często odnoszę nawet wrażenie że jest po prostu mało basu i całość brzmi jak "jamnik". Kolumny Siesta Front, źródło prodigy HD2 (3x lm4562). Jaki wzmacniacz byście polecili, o brzmieniu raczej ciemnym, może nawet lekko mulącym, z dużym basem i gładką wyższą średnicą ? Harman ?

KotD - Nad 3080, 3060, 3240PE, 3140, 3130 mniej więcej w takiej kolejności

ewentualnie 3040, 3020

koledze wyżej polecam to samo, a jeśli ma być z nowych to chyba przypasowałyby Xindak a06, Advance Map 105, HK niekoniecznie przypasuje do tych preferencji (może ze starych modeli HK 665 by pasował), z nowszych warte uwagi są 680/690 ale one grają już dosyć neutralnie (nie tak soczyście i ciepło jak Nady)

Mikkonen, 24 Mar 2010, 11:18

>Często odnoszę nawet wrażenie

>że jest po prostu mało basu i całość brzmi jak "jamnik"

A od jakiej głośności to zauważasz ? bo może być tak że krzywa impedancji tych kolumn opada dosyć nisko i wzmak dość wcześnie zaczyna wchodzić w tryb przeciążenia ,a wtedy właśnie krzywa niskich częstotliwości zaczyna mocno opadać i wraz ze wzrostem głośności ,rosną przesłuchy i bardzo wzrastają amplitudy harmonicznych wysokich rzędów co daję właśnie skrzekliwe brzmienie . W takich przypadkach mocną poprawę w jakości da wymiana na znacznie bardziej wydajny prądowo wzmak .

To co daje do myślenia w testach ABX gdzie nie można rozróżnić budżetowych wzmaków i ampli od high endowych wzmaków ,to to że były w nich używane kolumny z co najmniej 10" gł niskotonowymi tak jak np użyte w teście z matrixhifi :

Ukryta Zawartość

Albo w wielkopolskim z audiostereo tannoye :

Ukryta Zawartość

Zobacz też temat z poradami projektanta z firmy yamaha odnośnie wielkości kolumn w małych pomieszczeniach :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tu jest główny test porównawczy z audiostereo na dużych kolumnach :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Krak_oN, 24 Mar 2010, 12:21

>Zobacz też temat z poradami projektanta z firmy yamaha odnośnie wielkości kolumn w małych

>pomieszczeniach ...

Wklejam ten link jeszcze raz bo wcześniej wszedł inny niż miał być :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gdy jest cicho, skrzekliwość nie daje się tak bardzo we znaki. Gdy zrobię głośniej, bardziej rzuca się to na uszy. Kolumny oznaczone są jako 6ohm. W RX-797 mam przełącznik min. 4ohm, lub min. 6ohm. Raczej nie słyszę wpływu położenia tego przełącznika na brzmienie. Jak powinien być ustawiony najlepiej ?

O działaniu przełącznika impedancji w ampli Yamaha RX797 możesz przeczytać w poniższym teście :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...

Słucham hard rocka rocka metalu blusa mam nada 320bee i nie ma problemu z łojeniem tej muzy polecam ci nada model weż 355 nowy to nowy gwarancja 80 wat w domu wystarczy a i inną muzę też zagra jazz poważną akustyczną do imprez w domu super też nady są uniwersalne

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.