Skocz do zawartości
IGNORED

Yamaha DSP-E800 po raz kolejny

mateuszek

Rekomendowane odpowiedzi

wtajemniczeni wiedza co to jest za ustrojstwo

niewtajemniczonych odsylam do wyszukiwarki jesli sa zainteresowni tematem...

dla lekkiego przypomnienia dodam tylko procesor dzwieku z trojkanalowa koncowka mocy sterujaca tylami i centralnym

taki dodatek do stereo - bardzo dobra alternatywa dla kogos kto nie chce robic zbyt wielkich zmian w systemie i zachowujac przyzwoite stereo miec mozliwosc uzywania 5.1

a teraz przejde do meritum...

wszytsko jest w zasadzie ok - podlaczone do calego zestawu tak jak trzeba - na co dzien jako zwykly przedwzmak w stereo a do swieta optyk i z kompa kino. moze ciut za ostro ale z moimi jamo d590 takie polaczenie jest znosne

ale jedna rzecz mnie mierzi - mianowicie brak kodekow. prologic tylko pierszej generacji. Używając dekodera ProLogic można uprzestrzenić materiał 1.0 lub 2.0 do 5.1, jednakże ten procesor nie posiada dekoderów DD i DTS, i to jest wielki minus tego urządzenia. Każdy materiał zapisany w DD i DTS będzie dekodowany w tym procesorze przez dekoder ProLogic, co nie daje najlepszych rezultatów. i troche przeszkadza

szukam podobnego sprzetu ale z nowszymi procesorami - jakies rozsadne propozycje?

https://www.audiostereo.pl/topic/62609-yamaha-dsp-e800-po-raz-kolejny/
Gość jarokar

(Konto usunięte)

Coś podłączyłeś nie teges bo dekoder obsługuje DD i DTS bez problemu mam takowy i używam .

Jak masz podłączone źródło? musi być podłączone w domenie cyfrowej po coaxjalu lub optyku i jeszcze w DVD musisz mieć ustawione żeby odpowiedni sygnał wysyłał.

wszystko puszczam z kompa

przez optyka. rozkodowane audio z filmu jest jest przez AC3 Filter...

mialem kiedys ampli yamahy 740 i mialem podlaczone to identycznie - i hulalo wszytsko ok - teraz jest srednio - moze ja mam zle ustawiony ten AC3...

macie pomysly jak to sprawdzic?

W moim przypadku jest DSP A-596, Jego funkcja to tylko odkodowanie i rozszerzenie o tył i centrę. Front wychodzi z Preout na wzmaka stereo. Niestety ma tylko DD ale jak na 1 taki sprzęcik i 300zł było warto ;). DVD Pioneer'a jest podłączone coaxialem i DSP sam wychwytuje sygnał DD.

a mi sie cos wydaje ze poprostu po optyku nie pojdzie dts itp. po coaxialu idzie na 100%. z tego co pamietam pod ax1 mialem podlaczone dvd po optyku i byl tylko pro logic i dopiero po coaxialu bylo wsio ok

nie da rady

po pierwszenie mam dvd

po drugie nawet jak jesli takowe droga kupna nabede to i tak nie za bardzo mi sie przyda bo ogladam filmy zassane w AVI - najczesciej dwuplytowki lub lepsze. nie mam dostepu po polskich dvd wiec jest to dla mnie jedyne rozwiazanie. obejrzalem tak pare tys filmow wiec system jest ok- nawet laptopa zabylem z wyjsciem optycznym zeby moc sterowac ta yamaha ale cos mi nie idzie...

mateuszek, 25 Mar 2010, 22:48

>czesto jest AC3 - to wystarcza

>ale nawet jak sciagne dvd to cos jest dziwnie...

Co to znaczy dziwnie? Albo masz na wyświetlaczu napis Dolby Digital lub DTS albo nie. Jak masz to jest ok, jak nie masz to nie oczekuj cudów, bo miejsce dla Pro-Logic jest w muzeum.

Coś masz źle ustawione albo niesprawny sprzęt.

Przeczytaj sobie podobny watek, jest w nim dość dokładnie opisane co i jak się podłącza, więc nie będe przepisywał:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

czytalem ten watek wielokrotnie - nawet podczas jego powstawania...

nie rozwiazuje mi to jednak mojego problemu - tak jak piszesz - jest szansa ze problem lezy po straonie ustawien i to kompa. wlasnie wrzucilem dvd z dolby digital i na wyswietlaczy pojawia sie ten napis... ale tych te parszywe AC3 nie sa na sile dekodowane w prologicu... nie mam pojecia jak to poprawic

Gość jarokar

(Konto usunięte)

Jeżeli chodzi o avi to jeżeli zawiera sygnał DD to dekoder powinien go zdekodować bez problemu, u mnie to działa co prawda używam odtwarzacza stacjonarnego i tu upatruję twoich problemów ponieważ korzystasz z komputera myślę, że powinieneś poszukać rozwiązania w internecie i odpowiednio ustawić parametry sygnału wysyłanego do dekodera.

Sprawdź jeszcze czy jeżeli otworzysz avika w tm samym programie co dvd we właściwościach pliku są informacje o dźwięku, power dvd pokazuje w jakim formacie jest dźwięk jeżeli dd to bez problemu powinien być dekodowany i nie ma znaczenia jakim kablem jest wysyłany coax czy optyk.

Format dd jest jeden może się tylko różnić ilością kanałów 2.1 lub 5.1 ew więcej (6.1 i 7.1 ) ale to już tylko w nowych maszynach co nie znaczy że DSP-800 tego nie zdekoduje.

wszystko dekoduje - tylko zamiast na pilocie do czystej opcji dd i dts nie można włączyć - na skrzynce prawym przyciskiem przełącz na czysty dd czy dts - w zależności do gra.

Dekoduje z avi, mkv nagranych w 5.1 - podane optyką lub coaxialem ze źródła- nawet samego tv. Bez problemu. Jak świeci kontrolka dd+prologic to znaczy ze sygnał ma dd, jak sam prologic to 2.0

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.