Skocz do zawartości
IGNORED

Obudowy kolum -- jakie materiały ?

swój

Rekomendowane odpowiedzi

mam takie pytanie, warto zrobic kolumny uzywajac takich szerokopasmowych starych wysokiej klasy high endowych glosnikow? czasem sa takie na allegro. daja duzo wrazem frajdy takie glosniki? moze to kupic zamiast decydowac sie na zestaw ScanSpeakow ktore wiadomo ile kosztują. chodzi mi o jakosc tutaj, nie o moc.

simon1983, 8 Kwi 2010, 20:47

To jest pułapka w jaką wpadają ludzie nie mający wiedzy teoretycznej. Żaden na świecie głośnik szerokopasmowy nie zagra liniowo po wsadzeniu do zwykłej obudowy. Każdy głośnik umieszczony w zwykłej obudowie ma spadek 6dB ma basie. Lub mówiąc inaczej ma 6dB podbite średnie i wysokie tony. Oczywiście da się to skorygować. Od tego jest zwrotnica. W szerokopasmowcach można zastosować filtr RLC korygujący charakterystykę.

Tam trącał pies gęstość jozefie (moim zdaniem liczy się struktura ... np. dobrze spisują się stopy metali nierzadko dosyć lekkich np. z aluminium) ... ale ... 0,67 kg / (słownie) METR sześcienny ? ... czy może miał być DECYmetr ? ;)

>Oczywiście da się to skorygować. Od tego jest zwrotnica. W szerokopasmowcach można zastosować filtr

>RLC korygujący charakterystykę.

Na szczęście można tego uniknąć stosując filtr aktywny :P (duże szersze pole manewru, więcej (pasmo) można wycisnąć z przetwornika elektro-akustycznego przy mniejszych zniekształceniach)

>Na szczęście można tego uniknąć stosując filtr aktywny :P (duże szersze pole manewru, więcej (pasmo)

edycja:

Na szczęście można tego uniknąć stosując filtr aktywny :P (dużo szersze pole manewru, więcej (pasmo)

Czesto takie glosniki widzialem w odgrodzie wlasnie a nie w obudowie. no wlasnie.. jesli filtrowalbym taki glosnik cewka to obcialbym sobie wysokie tony. akurat na tym sie nieznam jesli chodzi o kolumny, co prawda nawijalem cewki na sluch dobieralem, wiem jakie kond. ale to sie ma nijak do porządnej konstrukcji:). kupilem Rubicon rp 36 bo przynajmniej wiem ze wszystko jest labolatoryjnie zestrojone obliczone. moje 100 litrowe kolumny mialy sliczny bas ale reszta pasma cienka i wogole zwrotnica robiona na oko...

simon1983, 8 Kwi 2010, 21:14

W odgrodzie to już całkiem basu nie będzie. Chyba, że odgroda i głośnik zajmą pół pokoju... Przesadzam. W każdym razie dużo pracy będzie to kosztować.

Kyle

Chyba 650kg/M3,;-)

Zacznij od tego co masz,byleś się nie zatrzymał na tych''jajeczkach''szeroko pasmowych!Od tanich szeroko pasmowców zawsze można i to o niewiele drożej-lepiej.

Cholender,tekst miał byc do Simona1983.

>Zacznij od tego co masz,byleś się nie zatrzymał na tych''jajeczkach''szeroko pasmowych!Od tanich

>szeroko pasmowców zawsze można i to o niewiele drożej-lepiej.

>Kyle

>

>Chyba 650kg/M3,;-)

>

>Zacznij od tego co masz,byleś się nie zatrzymał na tych''jajeczkach''szeroko pasmowych!Od tanich

>szeroko pasmowców zawsze można i to o niewiele drożej-lepiej.

No sześcienny ... ale nie wiem jak tu index górny na tym forum wstawić.

... i o co Ci chodzi z "jajeczkami szerokopasmowymi" ?

areczek, 8 Kwi 2010, 21:33

>Chłopaki,a co powiecie na kulę z gipsu?Cha cha,ja już taką wykonałem.

>W zasadzie z olbrzymiej ciekawości,ale bas jest mało zafałszowany.

Jaką to ma wytrzymałość ? ... jedna buda/beat ? (nowa jednostka x-P )

ja mam dwie Vify 13cm i 4 ohm . to na srednie tony. myslalem kupic te samochodowe Herz 25cm co niby super bas maja. zainspirowal mnie taki zestaw kolumn z wzmacniaczem Audio Acoustic wlasnie z Herzem samochodowym co mnie zdziwilo bo to sprzety do auta raczej a oni to do kolumn i zasilane lampowo. sprzet za 15 tys. chyba. i pomyslalem moze i ja sobie Herza kupie. ale jak obudowe obliczyc skoro to glosniki samochodowe. ale generalnie chce kupic dwie 18 ScanSpeak 8 ohm polaczyc i to wyjdzie cztery ohm razem do tego te srednie tony Vify, kopulke jakas super. a zwrotke to juz nie ja bede projektowac:)sporo kasy pojdzie pewnie na same kondensatorki polipropylenowe. same cztery 18 ScanSpeaka to juz ze 2 tys zl.

Powiem wam że z gipsu można wykonywać fantazyjne kształty,a dzwięk z obudowy gipsowej należytej grubości jest bardzo''czysty''.

Dla przykładu-moja kula ma ścianki grubości 2,5cm.Zewnętrzna średnica wynosi 38cm.

jozefkania, 8 Kwi 2010, 20:07

>areczek, masz rację. Choć uważam, że przepaści między tymi materiałami nie ma. Poza tym właśnie

>niejednorodność wiórówki jest moim zdaniem jej atutem.

>

>Gęstość:

>

>Płyta wiórowa 0,67 kg/m3

>MDF 0,76 kg/m3.

... i dobrze widziałem ... 0,67 kg / metr sześcienny

Z wytrzymałością jest o tyle kłopot o ile nie zastosujemy zbrojenia.Zamiast gipsu szpachlowego który i tak jest niekoniecznie najlepszy należy użyć budowlanego.Jednak mimo budowlanego są na pewno lepsze gipsy typowe dla odlewów.Gipsy można doskonale wykończyć pod malowanie.Tutaj sprawdzonym materiałem wykończeniowym jest szpachlówka uniwersalna samochodowa NOVOL.Bardzo dobrze przylepna do gipsów!

To tak dla maniaków rzezbienia...;-)

Kyle, 8 Kwi 2010, 21:44

>... widzę później poprawiłeś te jednostki ... .... może jaką petycję zrobimy o wprowadzenie

>przycisku EDYCJA na forum ? ;)

Niezły bałagan się porobił z powodu tych jednostek :) Proponuję to wymoderować. Edycja pewnie z czasem będzie. Chyba każdy jest ZA.

Chłopaki,tylko nie zagińcie w tych metrach sześciennych...;-)

Swoja drogą jak powierzchnia rośnie to i masy przybywa,choć powinno być jak objętość rośnie to i ciężaru przybywa.

0,65kg/dm3 to taki sam ciężar właściwy jak 650kg/m3.

ja bym chcial zrobic kolumny z marmuru. przynajmniej przednia scianka. ten zestaw Auido Acoustic wlasnie byly z marmuru. sztywne stabilne ciezkie. no i cos pieknego wstawic takiego ScanSpeaka za 700 zl za sztuke do takiego pieknego marmuru. otwory pod glosniki by sie zrobilo taka ucinarka co tnie wodą z piaskiem. ciekawe ile takie zlecenie bedzie kosztowac.

areczek, 8 Kwi 2010, 21:54

>Swoja drogą jak powierzchnia rośnie to i masy przybywa,choć powinno być jak objętość rośnie to i

>ciężaru przybywa.

Oczywiście chodziło o objętość nie o powierzchnię.

Dokładnie to w tym przypadku chodziło o stosunek tej samej masy do większej objętości. Gęstość pozostała taka sama. Zmalała liczba, bo wyrażona w innych jednostkach. Przepraszam za zamieszanie.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.