Skocz do zawartości
IGNORED

Obudowy kolum -- jakie materiały ?

swój

Rekomendowane odpowiedzi

Był u mnie kolega i się nasmiewał że mam obudwy kolum plastkiowe (od wierzy samsunga), a moim zdaniem ważne są glosniki, które akurat są ok, ładnie grają, nie pierdzą. Czy matraił uzyty na obudowy ma znaczenie? Czy grają tylko glośniki - a tak sądze.

Prosze o konkrety, bo się załozyłem!

https://www.audiostereo.pl/topic/62862-obudowy-kolum-jakie-materia%C5%82y/

Materiał oczywiście ma znaczenie (a także jego grubość, elastyczność, etc.), co nie znaczy że nie da się zrobić kolumn z plastiku, które zagrają dobrze. Faktem natomiast jednak jest, że z plastiku są robione raczej głośniczki do tanich wież, a nie solidne kolumny.

Mam złą wiadomość- WSZYSTKO gra. Zestawić głośniki i zwrotkę - to wiedza techniczna, doświadczenie, słuch itp. Zrobić dobrą obudowę (nie musi być ładna: ma grać)- to jest prawdziwa SZTUKA

"zresztą wydaje mi się również, że Kartaginy powinno nie być"

No sorki ale nie kumam -- jak obudwa ma grać? Przeciez to tylko pudelko, a grają głosniki, do tego graja do przodu, a pudlo jest ztyłu! To chyba tylko wazne zeby było solidne, a czy plastik czy metal to już bez roznicym chyba . I dlaczego głośniki od wierzy są gorsze jak takie osobne?

Nie umiem tego wyjaśnić naukowo, bo nie mam wykształcenia technicznego. Ale głośniki promieniują energię we wszystkie strony, wibrują itd, a więc także do obudowy. Pozwstają wzajemne zależności i interakcje, czego wynikiem jest dźwięk który słyszymy. Znamy parametry głośników i zwrotnic ale nie znamy wpływu na dźwięk zastosowanego materiału. Najczęściej - o ile mi wiadomo - stosuje się MDF, ale są też konstrukcje otwaete- bez żadnej obudowy, ale to rzadkość

"zresztą wydaje mi się również, że Kartaginy powinno nie być"

Obudowa stanowi pudło rezonansowe i bez niej glosniki by nie zagrały jak trzeba (pomijajac pewne konstrukcje). Wyjmij sobie głośnik i podłącz to zobaczysz jak gra bez obudowy, jego skuteczność bedzie marna... Obudowa, jej solidnosc i materiały z jakich zostala wykonana ma bardzo duzy wpływ na dzwięk, chociażby na przetwarzanie najniższych czętotliwośći tu ma wpływ wielkość, strojenie, a czym sztywniejsza obudowa tym "lepszy" bas tzn nie zostaje on "wygaszony" przez drgania ścianek obudowy. Do tego wszystkiego dochodzi wytłumienie itp itd.

>sztywniejsza obudowa tym "lepszy" bas tzn nie zostaje on "wygaszony" przez drgania ścianek obudowy.

>Do tego wszystkiego dochodzi wytłumienie itp itd.

Heh ... nie chodzi o "wygaszanie basu przez ścianki obudowy" tylko o podbarwienia wywołane drganiem całego "korpusu". Idealna obudowa, to obudowa idealnie sztywna. Obudowa "niesztywna" (np. cienkie , tandetne tworzywo sztuczne) działa trochę jak membrana, jednak dźwięki które emituje są generowane w sposób niekontrolowany i stanowią po prostu zniekształcenia/podbarwienia.

Panowie co Wy tak oględnie tłumaczycie człowiekowi...

Sprawa się sprowadza do tego że obudowa to''odgroda''(dzięki temu nie powstaje tkzw.zwarcie akustyczne,czyli nie znoszą się fale emitowane przez tylną stronę membrany z tymi które emitowane są od przodu membrany.Z obudową głośnik gra na tyle głośno że częstotliwości niskie oraz jeszcze wyższe słychać.Dla częstotliwości których długość jest współmierna z rozmiarami samego głosnika nie potrzebujemy obudowy,będzie je słychać.

Obudowa nie powinna wnosić drgań własnych gdyż to drgania interferują z dalszymi drganiami głośnika.

Kolego jeśli mowa o naprawdę dobrym dzwięku,to obudowa jest tak samo ważna jak głośniki!

Mała errata do wpisu.

Z obudową głośnik gra na tyle głośno że częstotliwości niskie oraz jeszcze wyższe słychać.

Proszę uznać to co powyżej za niebyłe.Przepraszam.

No niech wam bedzie, ale co to ma za znaczenie zczego jest obudowa ? Przeciez plastik jewst tez szytwny, twardy nic nie lata u mnie to przeciez czy plastik czy pazdzież czy inna deska to chyba wszysko jedno ? Czyli że jak bym zrobil nowe skrzynki do tych glosnikow (bassy i syczki ) to by grało lepej?

Do pewnego pułapu cenowego nie ma większego znaczenia, z czego jest obudowa, bo głośniki są na tyle tanie (czyt. tandetne), że tego i tak nie słychać. Dopiero, jak konstruktor się przyłoży a księgowy mu pozwoli- powstaje produkt w którym ścianki skrzynki nie mają prawa wpadać w rezonanse, a głośniki grają wiernie odtworzonym sygnałem. Oczywiście granica tego jest płynna, ale poniżej tysiaka za parkę, trudno o przyzwoite wykonanie skrzynki.

Mozna zrobic dobre kolumny z plastiku. Pudlo rezonansowe musi byc super sztywne i idealnie szczelne pomijajac basreflex oczywiscie. Druga istotna sprawa to odpowiednie wytlumienie watą filcem gąbką.

Ma znaczenie, plastik (czyli ogólna, niepoprawna nazwa dla różnych tworzyw sztucznych) jest zbudowany z włókien polimerów o dosyć stałej długości łańcuchów, dodatkowo ułożonych przestrzennie zazwyczaj w sposób uporządkowany. Taka budowa tworzyw sztucznych powoduje, że łatwo wpadają w wibracje, mają często jedną, silną częstotliwość rezonansową, która będzie zniekształcać dźwięk.

Drewno / sklejka / płyty MDF/HDF są dobrym budulcem na obudowę zespołu głośników, ponieważ włókna w drewnie są bardzo nieregularne, usieciowane w skomplikowany sposób, w płytach MDF/HDF dodatkowo układane w losowy sposób, przez co włókna nie są ułożone w jednej płaszczyźnie itd. To powoduje, że materiał taki nie będzie miał jednej, silnej częstotliwości rezonansowej obudowy, co najwyżej pojawiać się będą częstotliwości rezonansowe wynikające z rozmiarów obudowy, ale to się niweluje poprzez używanie nierównoległych ścianek obudowy.

Oczywiście możliwe byłoby stworzenie odpowiedniego tworzywa sztucznego o cechach lepszych niż drewno, ale obudowa nie jest aż tak istotna, a wymagałoby to dużego nakładu pracy. Nie ma szans, że w kolumnach od wieży używa się jakiegoś dobrego tworzywa, one mają być po prostu TANIE.

Dodatkowo drewno jest po prostu estetyczne.

Inne materiały również są czasem używane, ale mają swoje wady. Metale mają zbyt dużą gęstość i ma silne rezonansy, beton podobnie, a dodatkowo się kruszy, szkło ma silne rezonansy.

REASUMUJĄC

Drewno jest dobrym budulcem na kolumny głośnikowe, szczególnie w formie przetworzonej, jak płyta MDF i ma znaczenie materiał z jakiego zbudowana jest kolumna głośnikowa na jej końcowe działania.

>areczek, 8 Kwi 2010, 19:34

>Na pewno zagrają

>lepiej pazdzieżowe 18-o milimetrowe obudowy,jak plastikowe.;-)

Z tym rodzajem materialu na obudowy, to tak do konca pewnie nie wjadomo ktory najlepszy.

Np. w pewnej tabelce, Tannoy zaleca dla duzej obudowy plyte wiorowa o grubosci tylko 18 mm, natomiast, gdyby ta sama obudowa mialaby byc wykonana ze sklejki, to juz zalecaja 22 mm. Wyglada na to, ze wiorowka jest lepszym materialem niz sklejka. Ja jednak zdecydowalem sie na twarda sklejke w obecnie budowanych obudowach.

Lutku

Dałem porównanie co do plastikowej,tylko porównanie.

Jozek

Mdf posiada większą gęstość,struktura mdf-u jest bardziej jednorodna.Już przy samym opukiwaniu mdf-u a wiurówki słychać ze mdf jest twardszy.

areczek, masz rację. Choć uważam, że przepaści między tymi materiałami nie ma. Poza tym właśnie niejednorodność wiórówki jest moim zdaniem jej atutem.

Gęstość:

Płyta wiórowa 0,67 kg/m3

MDF 0,76 kg/m3.

Ano tak:). pudlo rezonansowe to skrzypce i inne instrumenty takie? . ja zrobilem glosniki z wiorowej 18 mm i wience wzmacniajace trzy zamontowalem w srodku dla sztywnosci. jak poloze dlonie na kolumnach to nie ma prawa poczuc wibracji przy glosnym graniu. ja tak sprawdzam czy obudowa jest dosyc sztywna.

>jozefkania

A masz moze dane, co do gestosci sklejki brzozowej ? Dzieki temu zorientowalbym sie, ile w przyblizeniu beda wazyc moje obudowy - ok. 130 litrow. Dokladnie bez zwazenia nie wylicze, bo pewne zewnetrzne elementy beda z pelnego debu.

Lutek

Sklejka to bardzo dobry materiał,ma swoją sztywność i na stosunkowo dużych płaszczyznach nie rezonuje jak wiórówka.To znaczy,jeśli zależy nam na tym aby głośnik był szerokopasmowy czy z wysoką sprawnością to sklejka wydaje się być najlepszym materiałem dla niego.Zresztą wielu stosuje sklejkę dla głośników wysoko efektywnych.

Jozek

Gęstości faktycznie są takie.Uważam że obudowy z mdf-u brzmią lepiej.Kiedyś możesz sprawdzić i wykonać dwie obudowy,z mdf-u i wiórówki.Takie eksperymenty naprawdę dają wiele korzyści jak brzmi jaki materiał.Porównać to można do pomiarów,bez pomiarów błądzimy po wielkiej połaci i to na dodatek po ciemku.

;-)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.