Skocz do zawartości
IGNORED

Tonsil Siesta vs Jamo s606 vs Jamo c405 do pokoju 11m2

plmati

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich,

Tak jak w temacie interesuję mnie czy wyżej wymienione kolumny będą nadawać się do pokoju wielkości ok. 11m2 ? Zależy mi na dobrym basie, a słyszałem, że tonsile potrafią naprawdę ładnie zejść. Ale teraz pytanie czy dadzą rade w takim małym pokoju ? Może lepiej coś ze stajni Jamo ?

Na kolumny mam ok. 1700zł, nie muszą być nowe.

Wzmacniacz jaki posiadam to Yamaha AX-890

Z góry dziękuje za odpowiedz,

Mateusz

Też nad tym myślałem, ale chcę uzyskać porządny bass a z monitorkami w tej cenie sie nie wyrobie (bo będę musiał dokupić subwoofer), poza tym nie mam gdzie postawić subwoofer'a.

Pozdrawiam

W takim metrazu z monitorow mozesz wycisnac lepszy bas jak z podlogowek. A te jamo to zbyt dobrego basu tez nie maja. Za 2tys mozesz miec naprwde fajne monitory.

?👈

Pisałem już że Siesty podłogowe świetnie spisują się w małych (nie tylko oczywiście) pomieszczeniach. Są wąskie i wysokie, wytwarzają wrażenie obcowania z muzykami, a bas nie gubi się i nie staje natarczywy czy zbyt mięsisty nawet w małych pomieszczeniach. Za niecałe 2 tysiące raczej lepszych kolumn nie znajdziesz, choć uzywane B&W lub coś podobnego można przemyśleć. Natomiast wspomniane Jamo to znacznie niższa liga.

A poztatym widze ze masz Quantum 603 i sub. Nie wystarcza ci z nich basu? Po drugie kupujac siesty wcale nie wskoczysz na wyzszy pulap dziwiekowy tylko bedziesz stal w miescu, a moze i sie cofniesz.

?👈

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Do 11m2 tylko monitory. AX 890 nie jest niestety cudem techniki i znacznie ustepuje starszym konstrukcjom. Przydalyby sie kolumny neutralne w strone jasnosci ze zdecydowanym charakterem. 890 ma sklonnosc do przymulania i rozmniekczania basu.

Te Quantumy graja swietnie jak za swoja cene. Zeby kupic cos lepszego lepiej dozbieraj kasy. Jak napisalem wczesniej, jak kupisz ktorekolwiek z kolumn, ktore podales wyzej mozesz sie zawiesc.

A Quantum 605 czy 705 beda raczej juz za duze do takiego pomieszczenia. Malo jest podlogowek ktore dobrze zagraja w malym pomieszczeniu. Trzeba szukac raczej czegos z jednym basem jak juz sie tak uparles.

?👈

discomaniac71, 9 Kwi 2010, 12:44

>Do 11m2 tylko monitory. AX 890 nie jest niestety cudem techniki i znacznie ustepuje starszym

>konstrukcjom. Przydalyby sie kolumny neutralne w strone jasnosci ze zdecydowanym charakterem. 890 ma

>sklonnosc do przymulania i rozmniekczania basu.

Jezeli jest jak piszesz to z Quantum 603 musi byc dosc muliscie na basie. Tym kolumnom brakuje wlasnie jako takiego zrywu w dolnych rejestrach wiec trzeba szukac czegos co jakos je rozrusza.

?👈

discomaniac71 chyba nie wiesz o jakim wzmacniaczu mówisz. Yamaha ax-890 jest wcześniejszą wersją ax-900 jest trochę słabsza, ale na pewno nie zamulona i potrafi dać kopa. Wcześniej miałem nią zasilone Jamo 707i, które miały potężny bass, oczywiscie nie w moim pokoju. Prawdę mówiąc to nie słyszałem niżej schodzących kolumn od tych Jamo. Nowy model to d590, trochę zmieniony.

Lepiej wyjdziesz na monitorach, duże kolumny mogą wpadać w jakieś dziwne rezonanse, a to bardzo nie przyjemne. Nie ma nic gorszego jak dudniący bas i grające sciany. Pamiętaj, że kolumny lubią wokół siebie mieć troche swobody.

To jakie monitory z niskim basem polecacie i powinny być mocne. Powiem tak podoba mi się bas z moich Quantumów jak jest w eq dane 32Hz +12dB i 62Hz -12dB, ale przy takim ustawieniu niestety głośno nie zagrają, bo nie dają rady..

kup sobie jakieś monitorki lub małe podłogówki + dobry subwoofer (najlepiej zamknięty lub z membramą bierną) z 20cm lub max 25cm głośnikiem, powinieneś być zadowolony

raczej ciężko będzie dobrać mocne i "ustawne" podłogówki w takim pokoju

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

plmati

9 Kwi 2010, 13:01

O mnie » Ignoruj » PW »

stat: 938 / 45 / 0

discomaniac71 chyba nie wiesz o jakim wzmacniaczu mówisz. Yamaha ax-890 jest wcześniejszą wersją ax-900 jest trochę słabsza, ale na pewno nie zamulona i potrafi dać kopa. Wcześniej miałem nią zasilone Jamo 707i, które miały potężny bass, oczywiscie nie w moim pokoju. Prawdę mówiąc to nie słyszałem niżej schodzących kolumn od tych Jamo. Nowy model to d590, trochę zmieniony.

Akurat wiem co mowie bo ja mialem. Pochodzi z polowy lat 90-tych. AX 900 debiutowala w roku 1987. Obu wzmacniaczy nie da sie do siebie porownac. Nawet 1090 nie dorasta do piet AX 900. Z tych ktore slyszalem lepsza byla AX 2000 ale to wielka rzadkosc. Poza tym lepsze sa niektore koncowki mocy. Stare modele A 1000 i A 1020 jedynie depcza po pietah AX 900. AX 890 to przy 900 mul nad mulami. Duzo gorsza wydajnosc pradowa lejacy sie rozlazly bas plus wycofana srednica.

Siesty mają 2 głośniczki o średnicy 13cm, licząc razem z całym resorem. Średnica samej membrany to zaledwie 9cm. To są kolumny idealne to niezbyt dużych pomieszczeń. Sam mam je w 13 metrach i jest OK.

Tyle, że za podobne pieniądze (i to pod warunkiem, że dostanie spory upust) kupi tylko najtańsze monitory DM2/6 z badziewiastymi elementami zwrotnicy i "bardzo przeciętnym" głośnikiem wysokotonowym.

Te raczej Siest "basem nie zabiją".

Dynaudio z serii EXCITE to trochę większy wydatek.

kali77 dowodzi jaki jest osłuchany , gnojąc tak przyzwoity produkt jak stare siesty konstrukcji pewnego pana z tonsila , niemcy swoje chwala w polsce swoje sie gnoji :) nie wszystko co polskie to tandeta :) w polsce wiele rzeczy sie robi jedne z najlepszych sa czesci mechaniczne do samochodow malo kto wie ze tuleje cylindrowe pierscienie tlowkowe walki rozrzadu produkuje sie do owiele znanych marek w polskich fabrykach i sa to jedne z najlepszyych wyrobow

siesty to przedewszystkim 15 cm przetworniki i bardzo dobre brzmienei uniwersalne , kto psioczy na te konstrukcje to nie slyszal ich po prostu z mocnym porzadnym wzmakiem ,albo zapewne w ogole ich nie widzial na oczy zwrotnice w siestach sa bardzo wysokiej jakosci jak i same woofery ktore jako wyrobu moze im pozazdroscic nie jedna firma

Gość Audiozakupy

(Konto usunięte)

W 11m2 DM 2/6 da wystarczająco basu, nawet w 20m2 potrafią zadziwić. A odnośnie tej słabej kopułki to faktycznie jest tak słaba, że z pewnością lepszej w nowych kolumnach podłogowych do 2000zł nie widziałem. Dlatego myślę, że to świetna alternatywa do wymienionych podłogówek. Jeśli jednak chce podłogówki koniecznie to Koda K5000. Wygląda i świetnie gra no i zawsze będzie mógł je wysłać na upgrade zwrotnicy i zagrają jeszcze lepiej.

Nexton M100 i STX MX140

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Świetne monitory - za podobnej klasy konstrukcje uznanych marek trzeba zapłacić znacznie więcej.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.