Skocz do zawartości
IGNORED

Gramofon Marlux Mx-86 - dobór wkładki

musiko

Rekomendowane odpowiedzi

Dochodzi moment kiedy wszystko już podłączę i wreszcie zagra (kombinowałem kable itd.),

mam jeszcze się okazało wkładkę AT12XE - ta zamontować czy tą powyższą ? ,

i dylemat - posiadam drugi gramofon Akai AP-306C - a któregoś muszę się pozbyć ze względu na brak miejsca :-( - zostawić Akai czy Marluxa ?(na moje oko lepiej zostawić Marluxa...) :-)

Audio-Technica

ATS11

Genuine replacement for AT11

Spherical .7

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

fonomasterek - O to nie za dobra informacja, ale dobrze wiedzieć :-)

A jak jest z tą AT12XE? Jaka igła w niej tkwi i czy ją lepiej zamontować niż AT11 ?

conri - dziękuję za info - już mi się trochę "przejaśniło" w tej kwestii,

dla pewności jutro wstawię zdjęcie tej 12XE (można "przypadkiem" założyć igłę sferyczną zamiast eliptycznej?)

• 2 tygodnie później...

Ostatecznie zamontowałem AT12XE, gra wyśmienicie, mam jednak problem z antyskatingiem -

na "pustym" obszarze płyty przy jej środku ramię "wędruje" czyli jest źle ustawiony antyskating,

regulacja jest tu rozwiązana na zasadzie ciężarka na druciku i miejscach na ośce przez które ten drucik przechodzi - problem jest w tym że nie mogę tego ustawić bo nie mam juz "miejsca" na ośce by poprowadzic drucik, a na granicznym ustawieniu antyskating na "pustym miejscu" nadal występuje.

Gramofon jest wypoziomowany.Co z tym zrobić?

vasa - "wędruje" ku zewnętrznej krawędzi płyty, czyli nie mogę ustawić antyskatingu o najmniejszej sile działania. Z kolei jak zdejmę ciężarek - hulaj duszo po płycie :-)

Co do wagi - skalę regulacji siły nacisku na ramieniu mam niezależnie kręcącą się od ciężarka (na ramieniu) - jak prawidłowo to ustawić? (przepraszam za takie pytania ale wcześniej się z taką sytuacją nie spotkałem - skala zawsze była "jednością" z ciężarkiem i kręciła się razem z nim)

>>>musiko,

Dałbyś radę wkleić ze dwa zdjęcia pivotu ramienia w Marluxie, takie aby było widać dobrze przeciwagę i mechanizm antyskatingu? Te foty wklejone na początku wątku są za małe aby się z nich zorientować o co chodzi.

Pozdro,

Yul

Jasne, oto fotki, jak trzeba będzie jeszcze, wstawię

Ukryta Zawartość

post-19017-100005118 1273172048_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Najpierw doprowadź ramię do stanu równowagi.Demontując uprzednio samą igłę dla bezpieczeństwa.

Opuść windę podnoszenia i pokręcaj chromowanym walcem , aby było zrównoważone (pływało) równolegle do plaszczyzny plyty.

Nasrtępnie pokręć samym czarnym pierścieniem ze skalą tak aby na znaczniku ramienia ostawić 0 skali.

Ostatnia czynność. pokręcasz walcem obciażenia uwazajac aby nie ruszyc skali tak aby na znaczniku znalazła się cyfra 1,6g.Icałe wyważenie nacisku. A przewieszka do antyskatingu tak jak na foto daje największą siłę odciągu na zewnatrz.

conri - bardzo dziękuję za rzeczową poradę,

zrobiłem po kolei jak pisałeś i dodatkowo zmieniłem położenie linki (czyli na mniejszą siłę działania antyskatingu ), niestety nadal na "pustym" polu przy środku płyty ramię wędruje ku zewnętrznej :-(

>>>musiko,

Im bliżej pivotu zaczepisz żyłkę antyskatingu, tym mniejsza będzie jego siła. Jeśli na pustym longplayu, gdzieś w pobliżu środka strefy zapisu, ciągnie ramię na zewnątrz, to nie jest powiedziane, że to jest złe ustawienie. Przy brzegu płyty może być o.k. Moim zdaniem szukanie prawidłowego antyskatingu na pustej płycie (bez rowków) jest nonsensowne. A propagowana na tym forum teoryjka, aby jeszcze go zwiększać o 1.4, jest mnożeniem tego nonsensu przez 1.4. Zamiast tego posłuchaj uważniej muzyki czy wszystko jest w porządku - czy masz dokładną, równo rozłożoną na oba kanały stereofonię, czy masz dobry (ciasny) focus pozornych źródeł dźwięku, czy nie ma zaburzeń barwy, rozfazowania dźwięku, rozpływania się basu, itp. niekorzystnych efektów. Jeżeli antyskating przeszkadza słuchać muzyki, bo np. ramię/igła samo wyskakuje z rowków, to może być tak, że masz nieoryginalny ciężarek antyskatingu (za ciężki). Można eksperymentować z czymś lżejszym założonym na żyłkę w miejsce ciężarka, np. jakąś nakrętką, itp.

Pozdro,

Yul

Igła we wkładce nie jest nowa, ale prosta,

ramie w opisanej przez Ciebie "sytuacji" ma słabą tendencję do uciekania ku zewnętrznej,

tj.jeżeli ramie ustawię tak by wkładka znajdowała się nad końcem nagrania i delikatniutko pchnę ramię ku zewnętrznej - "poleci" z wolna ku zewnętrznej i zatrzyma się nad początkiem nagrania.

Jeżeli ustawię ramię np. na środku nagrania - stoi w miejscu, nie leci.

Yul - czyli co do siły działania antyskatingu jest odwrotnie niż napisał conri ? (czy źle rozumuję)?

Nie było tu sytuacji by igła wyskakiwała z rowka, i słychać było wszystko bardzo dobrze, ale nie chciałem by w jakikolwiek sposób płyta była "niszczona niepotrzebnie" i by wszystko było ustawione jak najbardziej optymalnie.

W moim byłym akai szło ustawić, że przy końcu płyty ramię pomiędzy rowkami nie "wędrowało" i tak tez chciałem ustawić tu.

Jeżeli chodzi Ci o to zdanie :

"...A przewieszka do antyskatingu tak jak na foto daje największą siłę odciągu na zewnatrz..."

to nie ma On racji. Jeżeli żyłka jest założona tak jak na górnym z nowo wklejonych zdjęć, to masz najmniejszą dźwignię i ramię będzie ciągnięte najsłabiej na zewnątrz. Najsilnieszy będzie antyskating jak dasz żyłkę na koniec pręcika z wycięciami. Stosuje się go tylko dla bardzo dużych nacisków.

Yul - dziękuję za sprostowanie, taki też teścik jeszcze zrobiłem -zdjąłem ciężarek zupełnie i na pustym polu "postawiłem ramię" - efekt - wędruje ku środkowi , czyli może faktycznie ten ciężarek jest za ciężki, lub fabrycznie może dostarczono 3 różne ciężarki by dobrać odpowiedni?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.