Skocz do zawartości
IGNORED

DAC PCM1794 i inne 179x

Waldi_06

Rekomendowane odpowiedzi

Lista na I/V Spencera:

1. homodelfinus - 1szt

2. m0ty1 - 1szt

3. jankre - 1szt

4. Muzg - 1szt

5. Peja - 1szt

6. mareck - 1szt

7. artmit1 - 1szt

8. jaco2346 - 1szt

9. kiku1 - 1szt

10. nowy18 - 1szt

11. frd__ - 1szt

12. Leszek B - 1szt

13. pittt - 1szt

14. rs2512 - 1szt

15. karsti - 1szt

16. gqsoft - 1szt

17. shark700 - 2 szt

18. Zigi - 1szt.

19. Irek 10 - 1szt.

20. marcineks - 1 szt.

21. zero79 - 1szt

22. rzuf - 1szt.

23. Le_G - 1szt.

24. Arczi35 - 1szt.

25. trebor_m - 1 szt.

26. Jeremy - 1 szt.

27. Rogalaf - 1 szt.

28. koluszkin - 1 szt.

Razem 29 szt.

Z małym poślizgiem, ale może się jeszcze załapię :)

Pytanie może głupie i oczywiste ale wychodzę z założenia że kto pyta nie błądzi, a lepiej głupio spytać niż głupio zrobić. Otóż pytanie parując tranzystory bierzemy pod uwagę tylko hfe ? I drugie pytanie - parujemy tranzystory Q1-Q2; Q4-Q4; Q5-Q5 oraz Q7-Q8 najlepiej dla obu kanałów tak samo? Jaki rozrzut hfe jest dopuszczalny ?

Pytanie może głupie i oczywiste ale wychodzę z założenia że kto pyta nie błądzi, a lepiej głupio spytać niż głupio zrobić. Otóż pytanie parując tranzystory bierzemy pod uwagę tylko hfe ? I drugie pytanie - parujemy tranzystory Q1-Q2; Q4-Q4; Q5-Q5 oraz Q7-Q8 najlepiej dla obu kanałów tak samo? Jaki rozrzut hfe jest dopuszczalny ?

dla markowych tranzystorów BJT (a nie badziewia kupowanego za 1zł za 100szt) spokojnie wystarczy hfe.

ALE!

Parowanie powinno odbyć się dla spodziewanych prądów pracy,

czyli do parowania nie nadaje się zwykły miernik uniwersalny, chociaż by to był wypasiony Metex.

Musisz zbudować własne układ pomiarowy.

Tranzystory wejściowe 2sa1358 parowałem dla trzech występujących charakterystycznych prądów (najniższy, środkowy i najwyższy), o których pisze Spencer, wzmacniacz różnicowy chyba dla 2mA (też Spencer pisze); pozostałe tranzystory nie wymagają parowania aczkolwiek z czystej ciekawości posprawdzałem pozostałe i tak jakoś wyszło, że posegregowałem na najbardziej zbliżone do siebie.

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Koledzy troche lamerskie pytanie w jakim układzie pomiarowym parujecie tranzystory coby miało to sens i dało dobre wyniki? Czytałem powyżej że kolega Rambo robi to dla kilku prądów kolektora.

pozdro

Arturos

• 2 tygodnie później...

Dotarły dzisiaj płytki Spencera.

Nie wdając się w szczegóły cena jednej PCB wyniosła 34zł. Nieco droższa przesyłka z uwagi na to, że nie brałem pod uwagę laminatu o grubości 2mm i przesyłka była cięższa niż zakładałem ale za to VAT był mniejszy niż przewidywałem. Suma sumarum nie jest źle i w miarę szybko.

Zdjęcia jutro.

Koszt przesyłki jednej PCB z Irlandi do Polski wyniesie 1EUR (PCB waży 75g), a dwóch PCB 2EUR (dwa oddzielne listy, wychodzi taniej niż koszty przesyłki do 250g)

Teraz wszystko w rękach kolegi homodelfinus i oczywiście samych chętnych z listy. Ja po otrzymaniu informacji od homodelfinus wysyłam płytkę, która powinna dojść w 2-3 dni.

Wszystkim zainteresowanym wysłałem odpowiednie info na priva. Proszę w odpowiedzi napisać adres do wysyłki - będzie to zarazem potwierdzeniem zamówienia. Cena 34zł + 4,1zł/Pcb. Chyba, że Henryk widzi to inaczej. Jeśli kogoś pominąłem proszę się upomnieć.

Obiecane zdjęcie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

A ja wczoraj zarobiony byłem i nie wpadłem na błachy pomysł... Proponuję żeby koszt 1szt pcb wyniósł 39 PLN. Zostanie Henrykowi chociaż na głupie piwo - może nawet na guinness'a ;). Jeden już wpłacił tyle. Jeśli reszta się zgadza to proszę o korektę w przelewach. W przeciwnym razie ustalamy na 38 PLN i ja robię zwroty do osób które zapłaciły więcej. Henryk nie ma tu prawa głosu!!!! :) Płytki rewelacja.

I jeszcze jedno. Jeśli ktoś umie parować trany albo poprowadzi mnie za rękę jak wykonać taki układ byłbym wdzięczny. Wtedy ja mogę sparować dla określonej grupy osób.

No to ustalone po 39 zeta. Odnośnie układu do parowania trazzystorów też się pytałem na poprzedniej stronie ale no response . Może jakaś pomoc dla kolegów od tych co już mają i wiedzą jak????

Pozdro Arturo

I jeszcze jedno. Jeśli ktoś umie parować trany albo poprowadzi mnie za rękę jak wykonać taki układ byłbym wdzięczny. Wtedy ja mogę sparować dla określonej grupy osób.

Napisz do Rick 'a

On ci podpowie jak to zrobić w prosty sposób, podpowie tez gdzie tanio są markowe tranzystory

Sam się zapisze na sparowane.

Sprawdzam rynek odnośnie tranów do Spencera i sytuacja wygląda co najmniej dziwnie. Nie trafiłem w Polsce sklepu który ma na stanie ponad 100szt. no i sprawa stanęła w miejscu.

Byłbym wdzięczny za namiary na sklepy w której kupię komplet wszystkich tranów na 30 kompletów.

Ilość na jeden komplet:

8szt. 2SC3421-Y

8szt. 2SA1358-Y

4szt. 2SC2240-BL

4szt. 2SA970-BL

4szt. 2SK30A-GR

Czyli zatwierdzone. 39zł. Kto nie zapłaci ten dziad ;)

Człowiek poszedł do pracy i już coś namieszali koledzy od brudnej roboty.

Zamiast niezbyt dobrych 2SA1358/2SC3421 polecałbym w to miejsce 2SA1360Y/2SC3423Y, ale niestety są trochę mniejszej mocy, więc należałoby powiększyć im trochę radiatory!!

A można je dostać wraz z pozostałymi jakie potrzebujesz w sklepie Euroelektronik w Krakowie

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Najprościej parować tranzystory za pomocą miernika uniwersalnego z funkcją hfe. wkłada się tranzystor w przeznaczone do tego celu dziurki i już:)

"A little knowledge inclineth men's minds toward atheism, but greatness of knowledge bringeth men's minds back again to God" Lord Bacon

Najprościej parować tranzystory za pomocą miernika uniwersalnego z funkcją hfe. wkłada się tranzystor w przeznaczone do tego celu dziurki i już:)

Trzeba zrobić zwykły układ w oparciu o jeden rezystor (np. około 6,8 k) + PR-ek i zasilacz stabilizowany i poustawiać z 2-3 wartości prądów charakterystycznych dla tego układu i porównać dla nich tranzystory. Nie ma nic prostszego prócz masy roboty.

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Nie ma nic prostszego prócz masy roboty.

Prostszy jest sposób z miernikiem, Twój jest dokładniejszy za cenę masy roboty.

"A little knowledge inclineth men's minds toward atheism, but greatness of knowledge bringeth men's minds back again to God" Lord Bacon

sposób z miernikiem niewiele daje. porównywałem dwa sposoby .... i trochę nie pokrywają się.

Na dzień dzisiejszy nie otrzymałem wpłat od:

1. m0ty1

2. Muzg

3. nowy18

4. Leszek B

5. karsti

6. shark700

7. Zigi

8. marcineks

9. rzuf

10. Rogalaf

Czekamy na dopłaty od nielicznych ;)

Koledzy - PROSZĘ TAK NIE PAROWAĆ

Najlepiej parować (mierzyć jego parametry) tranzystor prądem nominalnym pracy - tzn takim jaki płynie podczas jego pracy.

Nie pamiętam, czy w manualu są one podane, jeżeli nie to mogę zapodać zakresy tych prądów wieczorem - coprawda dla nieco innych tranzystorów, bo dla oryginalnych nie mam modeli.

LTSpice pokazuje je jak na dłoni.

Przetwornik ze Spencerem uruchomiony. Dźwięk jest taki jak się spodziewałem a raczej jakiego sobie życzyłem. Zdecydowanie lepszy niż z cd Arcam alfa+, bo taki na razie pracuje. Spencer też daje to co najlepsze. Brak szrostkości "opampowej", po prostu podoba mi się :). Wrażenie takie, że chce się słuchać, bas, wysokie, średnica to wysoka klasa.

Ukryta Zawartość

post-667-0-52309000-1312721563_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Przetwornik ze Spencerem uruchomiony...

Gratuluję. Zaczynałem się martwić, że szybciej zostaną uruchomione układy z grupowego zamówienia ale widzę, że znalazłeś czas i cieszę się, że jesteś zadowolony z dźwięku.

Jeszcze taki drobiazg: mam nadzieję, że docelowo skrócisz przewody łączące PCM z ze Spencerem. Informacja dla wszystkich którzy będą składać układ, te przewody powinny być najwyższej klasy i w dodatku krótkie, identycznie ma się sytuacja z przewodami łączącymi wyjście układu Spencera z gniazdami RCA.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.