Skocz do zawartości
IGNORED

technics sl1210 i PMA 1060

maciek79

Rekomendowane odpowiedzi

To pewnie nie bardzo pomocne ale zawsze coś :-) jaki sprzęt, jaka muzyka, jaka reszta

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

co do at 120 to nic nie znalazłem...

Ukryta Zawartość

"Proszę państwa. Ja nie jestem przeciwny zebraniom, wręcz przeciwnie, nie mam nic naprzeciwko, ale..."

kupuj Shura, wg tego co piszą na forach generuje dźwięk ciemniejszy od AT120, co w rockowej muzyce powinno się sprawdzić lepiej

AT-120 ma tendencje do uwydatniania wysokich tonów, co nie zawsze jest przyjemne w odsłuchu

audiokarma.org

Mialem u siebie jakis czas ,,szczura,,97 i nie podoba mi sie ta wkladka kompletnie bowiemjest mdla bez dynamiki gora obcieta bas nawrt niezly ale calosc mulowata a na dodatek jest cicha i trzeba podkrecac gale we wzmaku mocniej niz zwykle co jeszcze poteguje efekt jej zamulenia.

Z drugiej jednak strony jesli bas jest slaby to analogi graja plasko i beznadziejnie bez wypelnienia i nie wyobrazam sobie tak sluchac gdy ma sie kolekcje niezbyt idealnych tloczen ktore na starcie graja plasko (slabowity bas) na wkladce ktora to poteguje.

Wyglada na to ze 2M Red powinna sie u mnie sprawdzic z budzetowym gramiakiem i plytami o nienajlepszej kondycji:)

robix

Zgadzam się z przedmówcą, shure mx97xe brzmi ciemno i mało wyraziście (wysokie tony przytłumione). Grałem ją z 13 gramowym ramieniem alphason i pre CA640p. 40 godzin później ją sprzedałem. Prawdopodobnie znowu producent podał najbardziej neutralną wartość obciążenia (47k ohm), by opchnąć ją jak największej ilości ludzi. Z opinii użytkowników na vinylengine.com wynika, że wkładka "otwiera się" przy wyższym obciążeniu. Zrównoważone tonalnie brzmienie uzyskałem z nagaoką mp11 boron, ale niestety nie jest już produkowana (mp11 odradzam, zbyt jasno brzmi). Ostatnio na ebayu widziałem nową (nos) nagaokę mp20 za 90 funtów. I uważam, że to byłby świetny wybór do twojego pre i technicsowego ramienia : )

W budżecie do 300zł należy pójść na kompromis niestety, każda wkładka będzie miała swoje wady i zalety, bardzo trudno jest dokonać wyboru opierając się o opinie innych.

Najlepiej by było posłuchać w swoim systemie

audiokarma.org

A czy ktos sluchal tych goldringow 2100 i 2200 i czy do tego dl160 musze zmienac headshell jakos dociazac ramie specjsalnie i czy na starych plytach jakas super wkladka nie bedzie problemem. czy nie bedzie za duo trzaskow itp

>czy do tego dl160 musze zmienac headshell jakos

>dociazac ramie specjsalnie i czy na starych plytach jakas super wkladka nie bedzie problemem. czy

>nie bedzie za duo trzaskow itp

Do Dl-160 raczej nie musisz kombinować, ma znacznie wyższą podatność niż 103.

Co do staroci - "zrąbane" płyty generalnie zmniejszą znacząco żywotność igły - będziesz szybciej musiał ją wymienić (tu pewna istotna wada wkładek MC - nie ma wymiennych igieł, najwyżej retipping, jest tu gdzieś wątek o tym). Trzaski - gdzieś tam czytałem jakieś teorie, że wymyślne szlify redukują nasilenie trzasków. W życiu bywa różnie - u mnie np.: AT150 (szlif MicroLine) przenosi znacząco więcej trzasków niż sferyczna Dl-103. I bądź tu mądry.

To wlasnie lepsze szlify i tzw bardziej zaostrzone igly wyciagaja z rowka wiecej szczegolow ale z czystych dobrze utrzymanych plyt a z tych slabszych niestety trzaski i w takiej sytuacji ratowac sie trzeba szlifem sferycznym np wymieniony Denon DL 103 ktory dociazony zagra z Technicsem 1200 calkiem ,,grzesko,, .

Denon jest wkladka ktora naprawde wiele wybacza i jest latwa w ustawieniu dzieki prostemu szlifowi oraz korpusowi o prostych sciankach wyjustowanie nie jest skomplikowane i nawet gdy niedokladnie to zrobimy bedzie grac nie orajac plyt - niestety lubi sie z dobrymi niskoszumowymi preampami z mozliwoscia dopasowania paremetrow do wkladki.

robix

>To wlasnie lepsze szlify i tzw bardziej zaostrzone igly wyciagaja z rowka wiecej szczegolow ale z

>czystych dobrze utrzymanych plyt a z tych slabszych niestety trzaski

Logiczne. Ale znowu gdzieś tam tłumaczono, że sfera biegnie po powierzchownej części rowka, tej najbardziej zmaltretowanej, a wymyślne szlify sięgają tam, gdzie rowek jest w lepszym stanie. Oczywiście do tego schematyczny obrazek z rowkiem, a obok katalog z cennikiem, he he.

dl-160 ma już bardziej wyszukany szlif 0.07 x 0.14mm special elliptical solid diamond :-] poza tym jeśli nie miałeś do czynienia nigdy z patefonem, ustawianiem wkładki i tego typu sprawami to nie polecam od razu wkładki za 600, bo w przypadku uszkodzenia (a może się zdarzyć "samo" ;-) ) będzie tragedia :-) ja zacząłem od at440 ale kosztowała mnie przy korzystnym kursie $ jakieś 160 pln nowa :-) a i tak było parę niebezpiecznych sytuacji :-D może powalcz z jakąś tańszą i sam będziesz wtedy wiedział czego generalnie dalej szukać (jakaś at95, czy inne z tego przedziału)?

"Proszę państwa. Ja nie jestem przeciwny zebraniom, wręcz przeciwnie, nie mam nic naprzeciwko, ale..."

Ukryta Zawartość

Jak piszą tyle dobrego o nije to chyba nie jest możliwe żeby szefowie aż tak dobrze "posmarowali" :-) Ja mam jako taką "zapasową" i aktualnie czekając na denona dl-160 słucham na niej i jest bardzo ok. na niemieckim ebayu kupisz ją za ok 100 pln razem z przesyłką, więc na początkowe testy, naukę ustawiania będzie spoko. Nawet jak uwalisz igłę, spadnie Ci ramię z nią na talerz patefonu, obok talerza, na płyt, trącisz ja rękawem itd. to nie będzie większa strata, gorzej kupić wkładkę za parę stów i ja uwalić, np. taki denon dl-160 ma niewymienną igłę więc do kosza :-) Po ustawieniu wg szablonu z vinylengine nie mam na niej inner groove distortion, a myślałem że jak szlif nie będzie mega zaawansowany to jest to niemożliwe :-)

Ukryta Zawartość

nie wiem, wyjątkowo pasuje do wielu ramion pewnie, jest mocno uniwersalna i tolerancyjna. ale to jest spojrzenie "z dołu" czyli jaką wkładkę założyć do mojego średniego ramienia, żeby nie było IDG. patrząc "z góry" zakładając do dobrego ramienia jakąkolwiek wkładkę, bez patrzenia na szlif i cenę żadnych IGD nie uświadczysz.

pzdr.

Chciałbym "z taką nieśmiałością", nieśmiało zaznaczyć, że wzrost zniekształceń pod koniec vinyla jest STRUKTURALNĄ WADĄ PŁYTY GRAMOFONOWEJ. Problem zniekształceń IGD narasta na płytach z gęsto upakowanymi rowkami i czasem zapisu powyżej 20 minut. Trzeba podkreślić, że dla utrzymania jakości hi-fi zakłada się, że na jednej stronie longplaya fi 30 cm, odtwarzanego z prędkością 33,3 RPM, czas zapisu nie powinien przekraczać na jednej stronie 12-14 minut. Na maxi-singlu (fi 30 cm, 45 RPM) powinno to zamknąć się w 4-5 minutach. Tymczasem producenci płyt wydłużali te czasy w nieskończoność, do nawet 30 minut na 1 stronie LP. Na szczęście, w niektórych nowych tłoczeniach odchodzi się od takiej polityki, i to co dałoby się zapisać na 1 longplayu, mamy na dwóch, po 2-3 nagrania na stronie i jest cacy.

Z problemem wzrostu zniekształceń pod koniec płyty musi się zmierzyć każda wkładka, i taka za 100 zł, i taka za 30 000 zł. Jak pomierzyć zniekształcenia w przebiegu całego rowka, to pod koniec płyty każda wkładka, w jakim by nie było ramieniu, pokazuje pewien ich wzrost oraz towarzyszący temu spadek szerokości przenoszonego pasma (od strony tonów wysokich). Inna sprawa, to na ile te rzeczy słychać, można jednak przyjąć, że nawet bazowa wkładka uznawanego producenta, takiego który wytwarza dobre wkładki od kilkudziesięciu lat, radzi sobie z tym problemem na tyle, aby przeciętny użytkownik gramofonu mógł spokojnie wysłuchać longplaya do końca.

Pozdro,

Yul

mmm, jak milutko się tu zrobiło :))) Yul, mała poprawka. z trudnościami z odtwarzaniem końca płyty musi się zmierzyć nie tyle każda wkładka, co każdy system ramię - wkładka, to robi różnicę.

Dzięki za ten post bo już mnie cholera brała. Mam Ortofona 2M Red ustawiłem go według wszystkich prawideł i zagrał pięknie na początku ale jak zapuściłem sobie Quicksilver Messenger Service, prawie 26 minut na stronie to powyżej 20 minuty jakość odtwarzania wyraźnie spada.A teraz to wiem, że po prostu vinyl tak ma, chociaż pewnie budżetowa konstrukcja ramienia mojego Reloopa 4000 tu nie pomaga

Mam podobne "myślenice" jak te z OP. No może z tą różnicą że ja już 1210 nabyłem (ma jakiegoś wstrętnego didżejskiego stantona po poprzednim właścicielu).

Po przeczytaniu połowy internetu, do czerwoności gałek ocznych, skłaniam się w stronę wkładki denona 103.

Nie mam w tej dziedzinie doświadczeń z odsłuchu wielu wkładek (niestety) ale przekonuje mnie fakt iż jest to konstrukcja "staromodna" czyli przeznaczona do ramion z dużą masą, tak jak to oferowane w standarcie z 1210tką. Denon 103 powstał w 1962 roku (!) i występuje w bardzo wielu wariantach (zobacz *częściowy* katalog tu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ). Doczekał się wielu pozytywnych recenzji, z których część powstała po odsłuchaniu go właśnie na Tech1210.

O jakości wkładki świadczy też fakt, iż doczekała się swojego własnego, osobistego maniaka, który stworzył toto:

Ukryta Zawartość

Bardziej wyważona recenzja:

Ukryta Zawartość

Zaznaczam że nie mam pojęcia (ani kompetencji) by stwierdzić jak będzie taka wkładka grała z PMA1060.

Powodzenia!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Grac bedzie ale oczywiscie do tego ramienia znajdzie sie wiele bardziej pasujacych podatnoscia wkladek o Denona 103 chocby Goldring 1042.

Wbrew pozoram ramie Technicsa 1200 nie jest wcale takie ciezkie i dobrze graja z nim wkladki o sredniej podatnosci co akurat jest zaleta bomozliwosci ich wyboru sa duze.

Trzeba pamietac ze to wypadkowa 3 rzeczy wplywa na efekt koncowy czyli ramienia,wkladki i przedwzmacniacza (ten mozliwie powinien byc najlepszy)

Moj 100% oryginalny CEC z Ahaja gra naprawde zacnie a nie zawsze tak bylo wiec smiem twierdzic ze bez dobrego pre nie ma co szukac w analogu ,,chorow anielskich,,:)

robix

Co do IGD jeszcze: wszyscy, Koledzy, macie rację, że jest cechą winylu przypisaną temu nośnikowi i tej formie zapisu dźwięku, że zależy od szlifu, i że od ramienia, i że od prawidłowego ustawienia wkładki, jeszcze pewnie i od tego jak skonstruowano zawieszenie cantilevera itp. Tyle, że zależy od wszystkiego razem, i różnie można pewnie kombinować jak to denerwujące diabelstwo zwalczyć w swoim systemie.

Dla mnie największym zaskoczeniem było założenie Dl-103 do 1210-ki i odkrycie, że IGD jest prawie nieistotne, spodziewałem się, że będzie dużo gorzej. A jest tylko nieznacznie gorzej niż w przypadku AT440 i AT150.

Poniżej porównam IGD na tym, co mam, skala od 0 do 3 (0 - brak słyszalnego IGD, 1 - lekkie IGD, 2- umiarkowane, 3 - b. nasilone; 2-3 jest dla mnie nieakceptowalne)

1. ramię Pro-Ject 8.3c, gramofon PJ 1Xpression II

wkładki:

- PJ K4 (Grado Black), Goldring Elektra - 2, na niektórych płytach 3, wyjątkowo (na bardzo nielicznych krążkach) - 1

- Fonica Mf-101, Audio Technica AT3600 - konsekwentnie prawie zawsze mocne 3, wyjątkowo 2 :-D

- AT125LC - 1-2, zależnie od płyty

- AT440MLa, AT150MLX - zwykle 0, wyjątkowo 1, skrajnie wyjątkowo 2 (tylko na płytach "zjechanych", efekt najprawdopodobniej wskutek nieodwracalnych uszkodzeń rowka, najpewniej albo po rżnięciu szafirkiem, albo po prostu po nader długoletnim rżnięciu)

2. Technics 1210 Mk.2, ramię standardowe

- Fonica Mf-101 (tak! sprawdziłem!), PJ K4, Goldring Elektra - jak wyżej

- AT125LC - 0-2 (rzadko 0, zwykle 1)

- AT440MLa, AT150MLX - j.w.

- Denon Dl-103 (dociążony w stosunku do standardowego zestawu o ok. 7-8g) - 0-1, wyjątkowo 2 (1 trochę częściej niż w przypadku AT)

Jako, że jestem niebogaty, to porównuję zestawy i wkładki tanie, może poza AT150, która jako jedyna w zestawieniu przekracza 1k pln. Widać wyraźnie, że dolna półka generalnie nie radzi sobie w tych gramofonach. Ciekaw jestem Waszych doświadczeń. Jeżeli bylibyście w stanie podać dane w podobnej skali (0-3), to może dałoby radę stworzyć coś w rodzaju bazy danych. Zaznaczam, że zupełnie abstrahuję od brzmienia poszczególnych wkładek. Myślę, że mogłoby to wielu niezasobnych miłośników analogu uchronić od zbędnych wydatków.

Z powyższego porównania wynikałoby, że najlepsze wkładki do low budget turntables to AT z micro liear :-) radzą sobie w każdej sytuacji, pomijając zjechane płyty, bo z tym to nie poradzą sobie pewnie nawet wkładki za kilkadziesiąt tysi. Jak zainstaluję denona dl-160 do technicsa 1210 to podłączę się do testów i zastosuję skalę 0-3. Fajna inicjatywa.

>Z powyższego porównania wynikałoby, że najlepsze wkładki do low budget turntables to AT z micro

>liear

1. z tych, które słyszałem (a nie było ich aż tak znów wiele)

2. najlepsze, jeśli idzie o IGD, niekoniecznie o urodę brzmienia

3. nie są one takie do końca low budget, niestety

Pisząc "low budget" nie miałem na myśli gramofonów, na których testowałeś :-) sam mam 1210 i nie zaliczam go do tej grupy :-) chodziło mi o to, że jeśli ktoś zaczyna przygodę z gramofonem i nie ma 10 czy więcej tysi do wywalenia na graty, to może kupić sprawny technicznie z przyzwoitym ramieniem patefon za kilka stów, do tego jakaś at z ML i ma grający zestaw, który go nie zrazi IGD :-) aczkolwiek ja sprzedałem at 440 MLa na rzecz denona dl-160. Każda delikatna ryska, pyłek cokolwiek było na niej słychać, poza tym na moich dudniących basem magnatach tego dołu było bardzoooo mało na at440. Zobaczymy może do niej wrócę kiedyś :-)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.