Skocz do zawartości
IGNORED

technics sl1210 i PMA 1060

maciek79

Rekomendowane odpowiedzi

Ten Thorens Velvet będzie najlepsza, przetestowałem różne i w/g mnie najsłabsza jest z samym włosiem, smyra tylko kurz i może co najwyżej służyć do zmiecenia świeżo opadniętego pyłku z powietrza. Ten welwet "wyciąga" kurz nawet z rowków i przede wszystkim nie ma ostrych krawędzi, którymi przez przypadek można uszkodzić płytę.

Co do ustawiania to najpierw:

1. Wyzerowanie antyskatingu

2. Balans ramienia i ustawienie wagi na 0 i dociążenie (w Twoim przypadku na 1,8)

3. Protactor, ustawienie położenia wkładki w headshellu

4. ustawienie antyskatingu na 1,8

a to 5:45 to: 5 minuta i 45 sek. filmu który wrzuciłem :-) od tego momentu facet pokazuje jak zbalansować ramię nie mając wagi.

"Proszę państwa. Ja nie jestem przeciwny zebraniom, wręcz przeciwnie, nie mam nic naprzeciwko, ale..."

No coz sprobowalem ustawic wkladke wedlug szablonu technicsa i nie dziala nie ma dzwieku lub bardzo kiepsko, potem ustawilem wedlug szablonu RCM i gra ale momentami na stereo momentami jeden lub drugi kanal albo wcale. zastanawiam sie powoli czy moze z wkladka jest cos nie tak moze jest uszkodzona i nie gra tak jak powinna.

ustawiam wkladke w nastepujacy sposob,

1 ustawilem wysokosc ramienia na ok 2,2 wg wysokosci wkadki 17,2 czyli 17 odp 2, a 18 odp 3.

2 antyskating ustawiam na zero

3 wywazam ramie

4 ustawiam zero na skali ramienia i krece do ok 1,8g naisku

5 ustawiam wkladke wg szablonow (czy szablon ma byc kladziony na talerzu czy na plycie robilem tak i tak)

6 ustawiam antyskating na ok 1,8

Zapuszczam gramiaka i porazka.

Wszyscy pisza ze montuja wkladek i gra zawsze na dwa kanaly wiec moze to nie problem setupu.

Jeszcze troche i mnie cos trafi.

Bardzo dziwne co opisujesz poniewaz ramie Technicsa jest bajecznie latwe do aplikacji wkladki i praktycznie nie da sie zle ustawic przesiegu bo z tego co zaobserwowalem zazwyczaj ustawiajac wkladke rowno z koncem headshela jest to prawidlowy parametr (czasem trzeba tylko lekko skorygowac)

Niestety azymut musi byc ustawiony na tip top inaczej moga pojawiac sie takie ,,kwiatki,, jak opisujesz dlatego wlasnie sa te szablony by temu zaradzic ,niestety nie zawsze jest to proste i nalezy uzbroic sie w cierpliwosc.

Proponuje zeby na poczatek zrobil Ci to ktos doswiadczony i raz pokazal krok po kroku o co biega bo sie zniechecisz a szkoda gramofon to fajna zabawa :)

robix

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie ma mozliwosci zebys cos zle zrobil wystarczy powoli i uwaznie przeczytac ze zrozumieniem.

robix

Ukryta Zawartość

Tak jak zasugerował Waluch, wrzuć fotkę - robioną od góry - headshella z wkładką.

"Proszę państwa. Ja nie jestem przeciwny zebraniom, wręcz przeciwnie, nie mam nic naprzeciwko, ale..."

oto fotki

Ukryta Zawartość

post-19837-100004313 1273855712_thumb.jpg

post-19837-100004314 1273855712_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

i jeszcze

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.