Skocz do zawartości
IGNORED

Denon 1603 i Wharfedale 8.3 - co z tym zrobić?

Devon

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,

Mam problem z tym co posiadam :) Zachęcony kiedyś doskonałymi recenzjami Denonów i Wharfedali kupiłem amplituner Denon AVR 1603 + komplecik Wharfedale Diamond 8.3+8.1+center (kable ProCaby oraz Sonic Link AST 75). Słuchałem tego z pewną dozą samozaparcia, nie było i nie jest to to co cenię w dźwięku. W spokojniejszej muzyce jakiś jazz, chillout jeszcze ujdzie, średnica bardzo ładna, góra do wytrzymania, bas taki sobie, ale już przy muzyce popowej, rockowej jest tak sobie. Wszystko jakieś takie za mgłą, zlewa się, nie ma prawie żadnej przestrzeni. Oczytałem się przez te 7 dni forum i ciągle nic nie wiem :) Ale.......pokój mam 20 m2, w miarę prostokąt. Pożyczyłem w międzyczasie Jamo S606 do przesłuchania i po podpięciu do Denona i przełączaniu A B okazało się, że owszem jest już przestrzeń, instrumenty są bardziej wyraźne, oddzielone od siebie, ale...jakiegoś skoku jakościowego nie zauważyłem. I stąd moje pytania. Co wymienić? Kolumny? Ampli? Słucham 75% muzyki (Floydzi, Peter Gabriel, Porcupine Tree itp.) reszta kino. Zastanawiałem się nad kupnem Denona 1509 + jakieś kolumny (budżet całkowity ograniczony do góra 3 tys.) W kręgu zainteresowań cenowo forumowych myślałem o:

- Jamo S606 (ale jak nie słychać różnicy większej to po co? ;)

- Jamo C407

- Tonsil Siesta/Fiesta (to z tego oczytania, chociaż przekonania brak ;)

- Koda 702 v2

- JBL E80, ES80

- Kef C5

W razie czego mogę zrezygnować z kina i kupić używany wzmacniacz stereo plus kolumny. Tylko jaki/jakie?

Z góry dzięki za jakieś podpowiedzi.

.............nie o to chodzi by złapać króliczka, ale by ciągle gonić go!

Jeśli szukasz przestrzeni w muzyce i nie masz majątku na 5 wysokiej klasy kanałów to lepiej pozostać przy 2-ch. Z kolumn ... Wharfedale 8 to bardzo niski model ... nic dziwnego że nie ma rozdzielczości (dodatkowo mają podbity bas który też nie ma kontroli), w serii 9 już jest lepiej pod każdym wzgl. ... ale może lepiej byś wskoczył na jeszcze wyższą klasę np. Pacific Evo2?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

ps. do tego oczywiście wzmacniacz stereo ... za 1 tys. powinna się znaleźć ciekawa używka (tylko radzę podwójnie uważać na handlarzy używkami, a najlepiej ich w ogóle unikać)

Ten Denonek to niski model.Tylko 210 W poboru mocy.Bez szans na rozpędzenie tych Wharfedale.Poza tym te kolumny maja niską skuteczność. Zagrają nie najgorzej, ale z czymś zdecydowanie bardziej wydajnym.Problem leży zdecydowanie po stronie amplitunera

Kyle dobrze mówi najlepiej stereo.

Jeżeli chcesz zostać przy 5.1 Możesz za ok 7 stówek wyrwać o wiele bardziej wydajny prądowo i lepiej grający Cambridge Audio 540R

Te 3 tys. to liczysz od tego stanu czy wliczasz już w to ewentualne sprzedanie tego co masz?

Niestety wliczam sprzedanie tego co mam :( Czyli jednak amplituner do wymiany na dzień dobry. A gdyby wymienić go powiedzmy na CA 540R to jakie kolumny do tego proponujecie, na razie mogą to być same fronty. Chodzi mi o to co współgra dobrze z CA?

A wynalazki typu Denon 1509 całkiem odpuścić?

Tak, 1509 daruj sobie i inne niskie modele

Najlepiej żeby amplituner miał wyjście pre-out (preamp out) dla przednich kanałów.Jak urosną Ci wymaganie to podłączysz tam wzmaka stereo albo końcówkę mocy.Odciąży amplituner przy filmach i będziesz miał "prawdziwy" zestaw stereo do muzyki tylko

540R to też taniocha ale wyjątkowo dobra taniocha :) da radę w stereo i w kinie w pomieszczeniu takie jak masz. Ma też w razie czego wyjście pre-out.Jest duża szansa,że Cię zadowoli w połączeniu z tymi Wharfedale

Podłącz kolumny w bi-wiringu/bi-ampingu z jakimś posrebżanym kablem na górne pasmo, o ile jeszcze tego nie zrobiłeś - tanim kosztem można w ten sposób poprawić scenę i detaliczność diamondów serii 8.x. Jednak jeżeli nie zależy mocno na kinie to jak przedmówcy polecam przejście na stereo, a jeżeli chodzi o konkretny wybór to chyba w każdej kategorii cenowej i o każdym popularnym sprzęcie jest tu jakiś wątek ;-)

Zrobiłem już dawno, podłączyłem w bi-wiringu, doły na ProCabach 2.5 a górę na AST (chyba jest posrebrzany :)), muszę powiedzieć, że jest trochę lepiej niż normalnie, ale i tak...to nie to :( Zastanawiałem się jeszcze nad dociążeniem piaskiem, ale z tego co widzę, to trochę zmasakruje kolumny (dziwne zaślepki z tyłu), a później gdyby je sprzedawać to będzie pewnie problem.

Nie katuj na razie tych kolumn piachem :) Mówię Ci problemem jest ten naprawdę słaby amplituner.Prawie każdy to potwierdzi.To chyba najniższy model denona z tamtej serii i do tego amplituner kina a nie wzmacniacz stereo :)

OK. Piachu nie będzie ;) Rozglądałem się za CA 540, są w kilku wersjach v2 v3, czy zwracać uwagę na wersję? Aż tak bardzo się różnią? (cena zdecydowanie różna :(). Gdyby nie CA to co jeszcze zagra dobrze w muzyce i da radę w kinie? Marantz, Harman, Onkyo? Tak do góra 1000 zł, reszta pójdzie pewnie na kolumny.

Wersja mniej istotna.

v3 ma hdmi, ale to nie jest hdmi przesyłające dźwięk HD, więc olej to.Do 1000zł będzie ciężko wyrwać coś lepszego dla Ciebie.Kolumn nie skazuj od razu na sprzedaż.Nie są aż takie tragiczne

Z czego puszczasz muzykę i filmy? To ważne

Najlepiej zamieść fotkę pomieszczenia ,jak masz to rozstawione.Będzie łatwiej rozwiązać problem doboru sprzętu

Fotki, nie najlepsze ale zawsze coś :)

Ukryta Zawartość

post-27517-100006217 1272377140_thumb.jpg

post-27517-100006218 1272377140_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Hmmmm hmmmm

Widzę, że jest dzidzia na dywaniku,kotek i żona chyba w kuchni :)

A co do ustawienia to nie jest zbyt dobrze...Za dużo gołych ścian,kolumny za blisko ścian i za wąsko rozstawione. Zaraz coś pokombinujemy :)

Gdzie masz telewizor ? :) To musi tak stać ?

Tydzień temu kupiłem AZUR540Rv2 za 900zł w idealnym stanie, był zakupiony z myślą o kinie oraz jako stereo okazjonalnie i muszę powiedzieć iż ampli jest miłym zaskoczeniem w pomieszczeniu ok.20mkw spisuje się znakomicie ,stereo b.poprawne bez naleciałości typowych dla ampli. do kina.W cenie do 2tyś. jako system brzmiący dobrze w stereo trudno znaleźć coś lepszego, w wersji V3 dodano HDMI ale jest to tylko przełącznik ,nie odbiera audio po HDMI, tak że dopłata do tego modelu jest mocno dyskusyjna.

Witam, TV brak, ma być nad centralnym i ampli na ściance (42 cale). Reszta zdjęć poniżej. Rozstawiałem bardziej, ale wtedy brak basu kompletny (nie wiem w tym miejscu jest podwieszany sufit i trochę może przez to, bo bas jest znacznie lepszy). Co do napędu to niestety tylko stare DVD Thomsona, z wyjściem cyfrowym. Dzidzi brak, kocyk się zaplątał ;)

Ukryta Zawartość

post-27517-100006211 1272378824_thumb.jpg

post-27517-100006212 1272378824_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeżeli te wejścia są symetryczne to kolumny fajnie gdyby stały szerzej.Tylko wtedy chyba kable musiałyby pójść górą :/

Kanapa 1m w prawo żeby tylne były symetrycznie za głową.Chociaż i tak jak satelity są tak blisko glowy to nie jest dobrze.Lepiej żeby stały w kątach zwrócone w stronę kanapy

Ogólnie z 5.0 i 5.1 to jest często duży problem... I chyba tez będziesz miał problem...Żeby to fajnie grało trzeba to umiejętnie rozstawić a tu bez dużych zmian będzie bardzo ciężko uzyskać dobry efekt.

Lepszym pomysłem byłoby odwrócenie całego systemu o 90 stopni i telewizor też na boczną ścianę.Łatwo by było wtedy rozstawić kolumny frontowe i satelitki (zamontować na ścianie albo na stojakach)

Zapędów audiofilskich chyba nie masz :) więc bierz śmiało używanego 540R.Używane wzmacniacze w podobnych cenach nie będą aż tak dużo lepsze.W 540R masz wszystko w jednym.Będzie radio,cyfrowe wejścia,dobre 5.0,dobre stereo,jak za mało będzie basu to suba można podłączyć...

Twoje kolumny na razie są najmniejszym problemem.Większym jest ten denon i niestety wytłumienie pomieszczenia oraz rozstawienie wszystkich elementów

Wejścia do końca nie są symetryczne niestety. Kable mogą iść podłogą, jest szczelina jeszcze między parkietem, a płytkami (mają iść listwy progowe). Satelity też tak myślałem na jakiś podstawkach do kątów. Odwrócenie odpada (powód: druga połowa ;)) Wytłumienia też chwilowo brak. Czyli zostaje zapolować na 540R. A gdyby udało się tak sprzedać kolumny to co do tego ampli możecie polecić?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.