Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki kontroler / pilot do nettopa lub MediaCenter

grzegorzwawa

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

od dłuższego czasu próbuję wybrać jakiś serwer muzyczny, ewentualnie połączony z całym centrum multimedialnym.

po przejrzeniu całej oferty SB / SBT popkornów i innych.

najprawdopodobniej stanie na nettopie typu ASROCK NetTop ION 330HT

i chciałbym dowodzić tym całym centrum za pomocą jakiegoś pilota ale koniecznie z wyświetlacze, przyszedł mi do głowy ipod.

czy są jakieś alternatywy?

ewentualnie jest na rynku jakiś rozsądny przeciwnik dla SBT? (który jest dla moich potrzeb prawie idealny, ale obsługuje tylko audio i jest drogi)

całość dobrze jakby się zamknęła w 2kzł

priorytetem jest odtwarzanie audio w formatach bezstratnych po dobrym prądowym SPDIF do zewnętrznego DACa.

no i skoro jest taka możliwość to również obsługa hdtv.

nowy popkorn jest interesujący ale ma za mały wyświetlacz, a dla mnie priorytetem jest możliwość obsługi bez włączania zewnętrznych ekranów itp.

Jesli bez ekranow to iPod Touch , iPhone, i tak jak kolega wyzej napisal Komorka z Androidem.

Jesli natomiast moglby byc ekranik to moze jakas ramka foto z funkcja monitora i wtedy mozesz sterowac pilotem dolaczonnym do AsRocka ION.

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

z kolei SBT wystarczy kupić, podłączyć i już, żadnych dodatkowych softów itp, tylko że trochę drogi jak na samo audio.

też myślałem o zewnętrznym małym ekranie, ale chyba lepszy pilot z wyświetlaczem...

ktoś miał możliwość porównać ergonomię tych rozwiązań?

Pod ANDROIDEM jest sporo softu którym praktycznie możemy w pełni kontrolować kompa torrenty, VNC itp.itd. Platforma otwarta de'facto jedna z dystrybucji linuksa co gwarantuje nam wsparcie i darmowy soft.Komórki z dużym wyświetlaczem i dotykowym ekranem można wyrwać w cenie 600zł ,ipod ma zaletę iż jest również przenośnym grajkiem ,ale aby wybrać odpowiedni model pod względem dźwięku trzeba się zagłębić w odpowiednie fora.

>grzegorzwawa

Mam również pilota do kompa , te rozwiązanie ma jedną wadę nie jest dwustronny czyli na pilocie nie wyświetla nam nazwy utworu ,playlisty, okładki itp. co do wyświetlacza również mocno dyskusyjne czy z odległości 3m jesteśmy w stanie normalnie odczytać playlistę itp. w pilocie dwustronnym nie ma tego problemu jak dla mnie jest to optymalne rozwiązanie a troszkę przetestowałem.

Akurat mam 5700 ale od 2tyg. i za bardzo nie mogę się wypowiadać :) wgrałem soft 2.1 wszystko co mi potrzeba i powiem iż na dzień dzisiejszy jestem cały czas pod wrażeniem.Ekran jest czuły ,kolorki ładne i jest sporych rozmiarów.

grzegorzwawa, 28 Kwi 2010, 21:52

>zależy mi TYLKO na funkcji pilota, cała reszta zupełnie nie istotna.

Jak tak, to najtaniej kupić pilota uniwersalnego i czytnik podczerwieni, albo pilota kompowego. Zamknie się może i w 50zł :)

tomaszg, 29 Kwi 2010, 15:00

>grzegorzwawa, 28 Kwi 2010, 21:52

>

>>zależy mi TYLKO na funkcji pilota, cała reszta zupełnie nie istotna.

>

>Jak tak, to najtaniej kupić pilota uniwersalnego i czytnik podczerwieni, albo pilota kompowego.

>Zamknie się może i w 50zł :)

Panowie. Trzeba czytac wpisy od poczatku i dokladnie. Kolega pisal przeciez, ze ma byc pilot z ekaranem w celu pominiecia wlaczania dodatkowego monitora(ekranu).

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

>Panowie. Trzeba czytac wpisy od poczatku i dokladnie. Kolega pisal przeciez, ze ma byc pilot z

>ekaranem w celu pominiecia wlaczania dodatkowego monitora(ekranu).

Ano racja, przepraszam. Czyli jak wspomniano, do tego w takim razie starczy dowolny telefon komórkowy z wifi (bez wifi też mógłby być, ale drogo wyjdzie ;) ) i np. javą. Można koło 100-200zl kupić używki.

a rozwazales novatrona (np ntr 82)?

ten player ma wyswietlacz, wyglada na to ze dosc dobrej jakosci. pokazuje struktore katalogow itp.

problem jest taki ze nie wiadomo za bardzo jak sie sprawuje w audio. formaty bezstratne obsluguje, ale gapeless, bitperfect to wielki "?"

tomaszg, 29 Kwi 2010, 21:38

> Czyli jak wspomniano, do tego w takim razie starczy dowolny telefon

>komórkowy z wifi (bez wifi też mógłby być, ale drogo wyjdzie ;) ) i np. javą. Można koło 100-200zl

>kupić używki.

A tak konkretniej to jak, bo też jestem czymś takim zainteresowany. Fona z Wifi i javą mam.

>A tak konkretniej to jak, bo też jestem czymś takim zainteresowany. Fona z Wifi i javą mam.

Ja konkretnie używam klienta ssh (jest parę na javę, symbiana i inne) i w ten sposób kontroluję player o nazwie MOC (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ).

Są jeszcze inne rozwiązania, jak choćby kontrolowanie MPD, amaroka, itd. przez dedykowane programiki, choćby

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) lub

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Widzę, że to i przez bluetootha śmiga. Tej metody nie testowałem - prosty MOC jest bardziej niż wystarczający w moim przypadku.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wetnę się w temat. Ktoś napisał ,że telefon powinien miec Wi-fi bo będzie drogo. Ja mam taki telefon nieuzywany

Ukryta Zawartość

i chętnnie bym go zaprzągł do pracy jako pilota.

Pytanie tylko jak to można zrobić? I czy w ogóle można? (Ten złom nie ma Wi-fi)

Ważne żeby wyświetlał utwory na ekranie i pozwalał przeglądac bibliotekę z dysku.

Da się tak przez bluetooth?

Ukryta Zawartość

Ok. Więc tak. Kupiłem bluetootha za 2zł w Carrefourze :D do tego program Salling Clicker i kontroluje sobie Winampa :) Na telefonie mam tytuł utworu i okładkę albumu, mogę przewijać, kontrolować głośność, wyszukiwać albumy, artystów...w sumie wszystko i jeszcze więcej.

Program Salling Clicker podobno nie obsługuje Samsunga Avili, ale ściągnąłem oprogramowanie dla pierwszego lepszego Samsunga którego obsługuje i zadziałało.

Mogę zmieniać utwory nawet z pomieszczeń obok...

Chm, skoro poszło na Avili to ciekawe czy ruszyłoby na Monte. Inna sprawa to czy można łączyć się Monte-Laptop przez WiFi jeśli w ten sposób laptop łączy się z siecią?

Jeżeli masz sieć w domu WIFI to wystarczy komputer podłączyć kablem do routera i będzie działało.

Ja walczę ze sterowaniem telefonem z Symbianem (Nokia E51) serwerem MPD. Napisałem sobie prosty skrypt w pythonie, ale jest kilka rzeczy, które muszę dopracować, głównie oszczędzanie baterii, jest błąd w pythonie na s60 i nie da się zamknąć połączenia WIFI, dopiero wyłączenie całej aplikacji wyłącza WIFI.

pingwing, 9 Maj 2010, 21:24

A właśnie - bateria w E51 też Ci tak szybko pada z wifi? mi przy stosunkowo małym używaniu ledwo dzień wytrzymuje.

Nie prościej zamiast takiego skryptu zrobić putty z logowaniem po kluczach na konto, które od razu odpala klienta mpd? Nie mówiąc o tych różnych gotowych programach na symbiana do mpd?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.