Skocz do zawartości
IGNORED

amplituner do MONITOR AUDIO RX6 RX1

czuły barbarzyńca

Rekomendowane odpowiedzi

Wiatm!

Aktualnie posiadam (i nie zamierzam zmieniac) kolumny MA RX6 oraz RX1, do tego dojdzie oczywiscie centralny i moze kiedys sub. Potrzebny jest amplituner, ktory pozwoli cieszyc sie ze sluchania muzyki w 5.1 oraz z ogladania filmow. Do stereo bedzie sluzyl wzmak audiolab 8000s + MA RX6 podpiete do ampli. Chwilowo role odtwarzacza CD/DVD/BD pelni funai M1-B110 a docelowo ma byc OPPO 83. Denon AVR 1908 z tym zestawem gral ladnie ale nie zrobil na mnie wielkiego wrazenia - spodziewalem sie wiecej po glosnikach z serii RX. Zastanawiam sie czy nie pojsc w strone starszych ampli ale z ciut wyzszej polki aby uzyskac dobre brzmienie koncertow DD5.1 i DTS. (avr 3803,pioneer 2014i, rx-v750). Jakie sa wasze sugestie?

https://www.audiostereo.pl/topic/63295-amplituner-do-monitor-audio-rx6-rx1/

Dobra droga tylko troche lepsze amplitunery,lub wzmacniacze wielokanałowe.Ax1,Az1,Denon AVC 1,10,11,Harman 7500,Marantz 8500,9600,Sony 777,Pioneer 10.To byłe flagowce i napewno odczujesz duza róznice,bo Denon 1909 to bardzo przecietny amplitunerek.

Witam,

Sprawdzone oraz stosunkowo tanie konfiguracje Amplitunera kina domowego z głośnikami Monitor Audio Silver to Denon AVR-3310

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ,

Onkyo TX-NR807

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) oraz

Harman Kardon AVR 460

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zakup amplitunera z serii AVR 1910 nie bardzo ma sens bo chodź głośniki MA Silver prezentuja dość wysoką jakość brzmienia biorąc pod uwagę stosunek jakość/cena to jednak wymagają przynajmniej tak samo przyzwoitej końcówki mocy - w tym przypadku amplitunera.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

U mnie MA RS6 grają z Onkyo 805 i jest ok. Nepewno wiele zyskało kinio po zakupie centralnego z tej samej serii. Onkyo dobrze wysterowywuje głośniki które mam spięte w be-ampingu. Napisz co Ci nie pasi w Denonie 1910.

a jak na tle wyzej wymienionych starych ampli wypada ROTEL RSX-1055??? Wpadl mi w oko a cena podobna do HK AVR 7500 czyli ok 400 euro

A jak wyglada sprawa podlaczenia kompa i uzyskania dzwieku 5.1 przy amplitunerach bez HDMI?

no chyba ze ROTEL 1057 ale na to potrzeba co najmniej 550-600 euro

Rotel wydaje sie byc bardzo dobry,5,1 uzyskasz z kazdego wyjscia cyfrowego,chodzi ci bardziej o dekodery Hd tych nie ma,musiałbys puscic sygnał z odtwarzacza blu-rey po analogu,lub z laptopa który ma taki naped.

He he ciężko będzie z tylu propozycji wybrać więc radzę odsłuch i to koniecznie abyś się nie rozczarował. A kolega norek_pl300 chyba nie słyszał dobrze grającego sprzętu w stereo skoro twierdzi, że ten marantz jest w tej dziedzinie bardzo dobry :-)

chyba pojde na kompromis i wezme marantza SR 7002 - mam oferte ok 3400zl za nowy wiec jak nie przypasuje to pojdzie na alegro bez wiekszej straty a wowczas rotel 1057 lub 106x

PS

squad05, 5 Maj 2010, 11:34

>Kup amplituner w preampem i dokup wzmacniacz stereo.

skoro nie chce ci sie czytac to badz tak mily i rowniez nie pisz

W takim razie poszukaj Marantza z serii 8xxx - będzie już pełen "wymiot" i nawet stereo na dobrym poziomie :-)Ostatnio jakiś kolo na allegro miał taki model za coś koło 3k zł. W tej cenie tak jak już wcześniej pisałem można dostać z drugiej ręki wiele flagowych wzmacniaczy sprzed kliku lat. Troszkę poszukać i trafi się w idealnym stanie po pierwszym właścicielu. Różnica w dźwięku w stosunku do nowych ampli jest naprawdę ogromna ! No i co ważne stereo na poziomie :-)

Amplituner do kina nigdy nie bedzie tak dobry Jak wzmacniacz stereo . Nie zrob takiego bledu jak ja kupujac drogi amplituner do kina ludzac sie ze bedzie dobry w stereo . Najlepiej zrob tak , kup sobie tani amplituner do kina a dobry wzmak stereo.

JVC x5500 | Screen 120' Duronic | AVR Marantz 7012 | Media Players - Apple TV 4K - Zidoo Box z10 + HP 24TB server RAID 10 | Monitor Audio RX 7.1.2 | Sub REL 328 - Stereo - Naim XS + Arcam rPlay +Usher Dancer Mini.  

nawet najlepszy wzmak stereo nie zagra mi koncertu DD5.1

Pozatym teoria o wyzszosci kazdego wzmacniacza stereo nad amplitunerem jest smieszna i w praktyce upada szybko na twarz

PS

dobry wzmak stereo juz mam - audiolab 8000s angol

• 2 tygodnie później...

skoro masz dobry wzmak stereo, to kup tańszy amplituner z kodekami HD, szczególnie, że koncerty na BR są coraz tańsze i realizowane w dźwięku HD, wzmak podłącz jako końcówkę do frontów i efekt bedzie super,

U mnie MA RS6 grają z Yamahą 3800, było ok, ale i tak dokupiłem wzmacniacz stereo creek evo 2, efekt powalający i w kinie i w stereo! Sama Yamaha też grała bardzo przyzwoicie w stereo...jednakże róznica na korzyść wzmacniacza stereo jest spora... teraz nauczony doświadczeniem, kupiłbym tańszy amplituner np. HK 255, Yamaha 1900, a za resztę wzmacniacz stereo

opcje z tanszym amplitunerem bralem pod uwage ale raczej sklaniam sie w strone dobrej jakosci dzwieku dla muzyki wielokanalowej. Dlatego aktualna opcja to sprzedaz audiolaba i zakup ladnie brzmiacego amplitunera 5.1 bez najnowszych dekoderow (z czasem bede je mial w odtwarzaczu). Ciagle mi ten rotel RSX po glowie chodzi ...

Aktualnie jestem w trakcie testów Ampa Onkyo TX-NR5007, to troche drogi Amp, ale podłączyłem go do KEFów iQ90(F)iQ60©iQ10®i stwierdzam, że to jest kozak - gra fajnie w stereo i jak ktoś szuka dobrego grania to polecam, jest też model niższy 3007 który właściwie niewiele sie różni a jest sporo tańszy. Właśnie to jest to, że koncertu nie da się puścić na zwykłym piecu stereofonicznym, A słuchanie AERO-J.M.Jarre'a na 5007 to naprawdę uczta dla uszu.

a moze DSP-AZ 1 ??? znajomy chce zmienic sprzet na nowszy i mowi ze odda swoja yamahe jesli dam mu rozsadne pieniadze. Niestety nie mam mozliwosci odsluchu (inne miasto). Ile warto dac za AZ1 w ladnym stanie? na aledrogo widzialem za 4 tys ale to chyba jakies nieporozumienie (w usa ok 2400$ kosztowaly nowe)

PS jak z ewentaulna naprawa takich starych sprzetow? tzn czy czesci sa dostepne bo fachowcy sa

Nie ma rady - trzeba bedzie odsluchac pare ampli. Troche meczace jest kupowanie i sprzedawnie klockow ale od dzisiaj jestem na bezrobociu wiec bede mial na to czas :)

Za namowa szwagra, ktory jest fanem marki onkyo na pierwszy ogien pojdzie TX-SR803 (do wziecia za ok 1500zl)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.