Skocz do zawartości
IGNORED

Czy SUB - jest bezwzgledny

Avathar

Rekomendowane odpowiedzi

To zależy co chcesz uzyskać. Mój się akurat zepsuł i wcale mi go nie brakuje. powiem więcej - wreszcie mam spokój z sąsiadami :-)

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

To zależy od wielkości pomieszczenia i własnych preferencji w tej dziedzinie. Aby uzyskać prawdziwy wykop w najniższej oktawie dobry subwoofer jest niezbędny. Ale trzeba liczyć się z wydatkiem rzędu 5kzł.

Z moich obserwacji wynika, że pomieszczenia poniżej 15-18 metrów kwadratowych mają tendencję do uwypuklania wyższego basu, przez co zasadność montażu suba staje pod znakiem zapytania - zwłaszcza jeśli system ma porządne wolnostojące kolumny i amplituner z dużą rezerwą mocy. W większych kubaturach zaczyna się odczuwać potrzebę solidnej pompy z własnym potężnym wzmacniaczem.

Ja zmienilem odleglosc siedzenia od suba na mniejsza i stwierdzam oslabienie odczuc zwiazanych z niskimi tonami. Na moj rozum lacze sobie ten fakt z dlugoscia fali dzwieku o niskich czestotliwosciach.

spliner

>z moich obserwacji wynika, że pomieszczenia poniżej 15-18 metrów kwadratowych mają tendencję do uwypuklania wyższego basu, przez co zasadność montażu suba staje pod znakiem zapytania

gorny bas jest odtwazany przez glowne glosniki a nie przez subwoofer tak ze nie ma to nic wspolnego z subwooferem!!! Sensowny zakres dla suba to 20-60Hz

piotr

>Ja zmienilem odleglosc siedzenia od suba na mniejsza i stwierdzam oslabienie odczuc zwiazanych z niskimi tonami. Na moj rozum lacze sobie ten fakt z dlugoscia fali dzwieku o niskich czestotliwosciach

zobacz pod

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

tam mozesz (po wprowadzeniu danych o wielkosci pomieszczenia) "wizualnie" sprawdzic rozklad modow pomieszczenia czyli gdzie jest "ile" basu

Ukryta Zawartość

A czy odleglosc sluchacza od suba a dlugosc fali dzwiekowej nie maja wplywu na sposob odczuwania dzwieku ?? Co bedzie jesli odleglosc sluchacza od suba bedzie mniejsza niz dlugosc fali dzwiekowej ???

>A czy odleglosc sluchacza od suba a dlugosc fali dzwiekowej nie maja wplywu na sposob odczuwania dzwieku

ma o tyle ze, czestotliwosci rezonansowe beda roznie odbierane (rozna glosnosc) w zaleznosci od polozenia sluchacza w pomieszczeniu - widoczne pod:

Ukryta Zawartość

xajas

www.jaschiks.com

Ukryta Zawartość

"Nie ma czegoś takiego - w przypadku niskich częstotliwości większość dźwięku który cię dobiega, to fale odbite ze wszystkich stron."

Nie koniecznie...

dokładniej... niskie częstotliwości nie dobiegają do Ciebie jako fala, tylko jako zmiany ciśnienia jeśli długość fali dla danej częstotliwości jest dłuższa niż najdłuższa odległość między ścianami w pomieszczeniu.

Jesli słuchasz w typowym małym pokoju to poniżej 50Hz nie ma żadnych fal.

>Avathar ..czy sub jest bezwzględny? :) ...stalin był bezwzględny i zero jest bezwzględne :)) ..a sub jest względny;p A tak poważnie mówiąc..do słuchania muzyki nie jest "bezwzględny" i jeżeli Twoje kolumny Cię zadawalają (w basach) to się nie musisz stresować i nie zaryzykuję wiele twierdząc że np. w koncertach fortepianowych Chopina nawet nie zauważyłbyś jego obecności (suba nie Chopina) :)) ...

jeżeli chodzi natomisat o kino ...a to już inna bajka...oczywiście taki "Vabank" czy inne "Psy" można obejrzeć z powodzeniem bez suba (zresztą wszystko można obejrzeć bez suba;p) ale już produkcje typu "Władca Pierścieni" czy inna "Godzilla" to już nie będzie to:(

Wg mnie oglądanie tego typu filmów bez suba nie uzasadnia kasy wydanej na ampli i pozostałe kolumny... (to jest moje subiektywne zdanie a nie zachęta do dyskusji :D). Do KD musi być komplet.

A w kwestii wielkości pomieszczenia - oglądałem cz.1 Tolkiena w ok15m2 pokoju u znajomego (z subem KEF-a chyba cresta 100w coś tam, coś tam...nie pamietam modelu) to wyrywało mi włosy na grzbiecie z wrażenia...

Nie analizowałem uwypukleń czy innych odbić...po prostu byłem razem z tymi hobbitami w środku przygody...i jak wszedł trol to prawie zwialiśmy z kumplem do kuchni...;)))

I oto w tym chodzi moim zdaniem...i dlatego potem trafiłem tu :)

pozdr,

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.