Skocz do zawartości
IGNORED

Wkladka Denona ktora?

jackk

Rekomendowane odpowiedzi

użyć Technics Arc protractor

do pobrania z

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

audiokarma.org

1. waga jest OK

2. użyj szablonu Technicsa

3. nie mam 1200, ale nie widzę problemu

Ortofon 2M Black jest fantastyczną wkładką, usłyszysz to co

było dla Ciebie do tej pory niewidoczne.

Cena do jakości rewelacja. Rozkłada na łopatki niektóre MC.

Gratuluję

Ukryta Zawartość

post-17946-100003625 1274391264_thumb.jpg

post-17946-100003626 1274391264_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dzieki Vis i Waluch! fajne zdjecia. Zabiore sie za to w Sobote (mamy dlugi weekend tutaj). W koncu jedna rzecz przewazyla na korzysc 2M Black: 'Made in Denmark'. Moze to i glupie ale wierze ze fabryka o takim doswiadczeniu szajsu nie robi (zartem). Dam znac jak to wszystko chodzi. Nawet wszystkie plyty wymylem 'do imentu' (choc i tak byly b. czyste) tak ze sie spodziewm duzej zmiany na plus. A ile to musi sie 'wygrzewac' na oko?

Używam takiej wkładki na ramieniu SME3009 (na Technicsie nie miałem okazji jej instalować) - sam montaż jest bardzo prosty dzięki temu, że nie trzeba się bawić z nakrętkami na śruby montażowe - Ortofon zainstalował gwinty w otworach wkładki, wystarczy przykręcić i już. Jedynym problemem może być dobór odpowiedniej długości śrub. Brzmieniowo to jedna z lepszych, a może nawet najlepsza wkładka MM jakiej używałem i jak wspomniał Vis lepsza niż wiele MC. Bardzo dobry wybór. Wysteruje każdy preamp ze swoim poziomem wyjściowym około 7mV. Mam ją podłączoną do lampowego pre projektu Thorstena Loesch i dzięki takiemu zestawieniu często nie mam ochoty słuchać wkładek MC :-)

Panowie no jakie problemy ogladaliscie zdjecia ktore zamiescilem Ortofona 2M Red ?! przecie to identyczny jak w 1200 ,,koszyczek,,wiec powtarzam jest to dziecinnie proste a dolaczone srubki sa idealne -zero problemu.

Zakladac i szybko nam tu napisac jaki ,,banan,, na twarzy sie pojawi po posluchaniu kilku plyt.

Moja wkladka dotarla sie bardzo szybko doslownie kilka plyt i juz nabrala pelnego blasku i jedynym aspektem jaki sie zmienil to wg mnie gora pasma (zrobilo sie klarownie)reszta raczej bez zmian i dla mnie grala juz jako nowka po zaaplikowaniu co sie chwali:)

robix

• 2 miesiące później...

Witam ponownie

Nie 'strzelajcie' tylko do mnie ze az to tak dlugo trwalo....

No wiec zmienilem wkoncu na 2M Black. Samo zalozenie poszlo gladko, to ze nie ma nakretek robi duza roznice. na razie uzylem 'przyrzadu' Technicsa do ustalenia 'overhang' i blad chyba tylko z 0.5mm (a moze nawet mniejszy). Nie kombinowalem jescze z protractorami, wkladke mam 'na prosto'. Ustawilem na 1.5g najwieksza niewiadoma to antiskating nie widze roznic (slyszalnych) pomiedzy 1.3 a 1.5, wiec ustawilem na 1.4 na razie. Bede musial puscic plyte testowa moze to pozwoli na dokladniejsze dane.

No i najwazniejsze: gra swietnie, gora znacznie lepsza, jakby sie odblokowala, dol schodzi jeszcze nizej. Zadnych znieksztalcen, piano, cymbaly bajka! Sluchalismy Commodores 'Night Shift' dol pieknie schodzil, momentami mialem wrazenie ze Sub gra! Do tego stopnia, a przy tym pelna kontrola.

Sluchalismy tez plyt Phase4 (pamietacie moze te dziwne nagrania) na ktorych popisowo nagrano roznego rodzaju instrumenty perkusyjne, mielismy wrazenie ze muzyce graja w pokoju, doslownie.

Inny przyklad: DSOTM (Mo-Fi, japonskie) na ktora to plyte 'polozylem' laske - nieslusznie!

Na nowej wkladce ta plyta 'odzyla', wlasciwie kazdy aspekt nagrania jest lepszy. Mial ktos racje powyzej ze uslysze dzwieki ktorych poprzednio nie slyszalem. Co do DSOTM (Mo-Fi) zwracam honor!

Zobaczymu co bedzie po 40-50 godz. grania ale jak na razie to dla mnie bomba.

Dzieki wszystki za rady!

P.S.

Jest troche wiecej szumu (nieznacznie) ale jest on nieslyszalny z pozycji udsluchowych, trzeba ucho zblizyc calkiem do kolumn, natomiast niezauwazylem wiekszych 'zaklocen' w trakcie grania, wrecz przeciwnie wydaje mi sie ze 'lapie mniej syfu'.

Na koniec sluchalem wczoraj mojej jednej z ulubionych plyt (Chicago Transit Authority-remastered, nowa) no i to brzmialo fantastycznie!

Milo posluchac zadowolonego czlowieka :)

Ciesze sie razem z Toba bo ta seria Ortofona naprawde jest udana i przyrost jakosci jest wprost proporcjonalny do ceny.

Zycze milego sluchania czarnych plackow:)

robix

Pamiętajcie koledzy ,że nie które wkładki działają lepiej lub gorzej w zależności od epoki z jakich pochodzą płyty i wkładki.To znaczy ,że nie zawsze nowa wkładka działa dobrze na starych płytach i odwrotnie . Oznacza to ,że zmieniały się sposoby tłoczenia i parametry rowka na przestrzeni lat.

Wiec stare ze starymi , a nowe z nowymi działają najlepiej choć nie jest to regułą.

roro-szu, 12 Sie 2010, 21:29

>Pamiętajcie koledzy ,że nie które wkładki działają lepiej lub gorzej w zależności od epoki z jakich

>pochodzą płyty i wkładki.To znaczy ,że nie zawsze nowa wkładka działa dobrze na starych płytach i

>odwrotnie . Oznacza to ,że zmieniały się sposoby tłoczenia i parametry rowka na przestrzeni lat.

>Wiec stare ze starymi , a nowe z nowymi działają najlepiej choć nie jest to regułą.

Niektóre firmy stosowały różne "wynalazki" w trakcie tłoczenia.

Np. tzw. Dynagroove - w zasadzie przewidziany tylko do igieł sferycznych.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.