Skocz do zawartości
IGNORED

Katastrofa Tu 154M, teorie spiskowe...

foxbat

Rekomendowane odpowiedzi

disco, piszę to w oparciu o moje własne doświadczenia a nie o media. Przez ostatnie 4 lata sporo czasu spędziłem podróżując na pokładzie samolotu i siłą rzeczy zacząłem się interesować jak to wszystko działa i na czym polegają standardy bezpieczeństwa w lotnictwie. Przyjmij to do wiadomości: procedury są rzeczą świętą, a zwłaszcza procedury przy starcie i lądowaniu. Pilot może je złamać, ale gdyby się okazało że złamał je bezpodstawnie - to koniec jego lotniczej kariery i koniec wygodnego życia, to wykluczenie z elitarnego środowiska z wilczym biletem. Tego nikt nie robi dobrowolnie.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

jest potwierdzenie Błasik aktywnie uczestniczył w procedurze ladowania

Błasik nie reagował na ewidentne łamanie regulaminów przez pilotów choc Caban twierdzie ze to był formalista

dlaczego ?

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

discomaniac71

2 Cze 2010, 22:59

O mnie » Ignoruj » PW »

stat: 2303 / 11120 / 30

mlb to jest najprostsza i najwygodniejsza teoria. Zbyt wiele jest znakow zapytania zeby w nia wierzyc tylko dlatego ze tak kaza oficjalne media.

otwórz oczy, może wymyślisz jakąś "własną" teorię, bo poparcia to ona raczej mieć nie będzie.to co pisał mbl jest wielce prawdopodobną przyczyną,

"...na pohybel gównozjadom po obu stronach lady..."

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Co do procedur rzecz jasna zgadzam sie. Reszta to sa tylko przypuszczenia i dywagacja tak samo prawdziwe jak domniemania o ktorych pisalem powyzej. A ze sa wygodne politycznie wiec systematycznie sie je lansuje.

opinia chciała otrzymać jakieś szczątkowe info, więc je otrzymała, zresztą musiała wybory tuż tuż

mysle ze prawdziwa bomba wybuchnie przed wyborami

padło dzis stwierdzenie ze te stenogramu sa rosyjska wersja roboczą z poczatku maja a mamy czerwiec

czekamy na wersje polska stenogramów po opracowaniu szumów :)

tu nie ma rzeczy wygodnych politycznie. Tu zachodzi pytanie dlaczego doświadczeni piloci złamali procedury - co w efekcie doprowadziło do katastrofy.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

posiłkując się stenogramami, można wnioskować, że zrobili pod presją obecności kaczora i innej świty na pokładzie, choć kto wie czy pilot osobiście nie został poinformowany "ŻE MA WYLĄDOWAĆ", bowiem innego wytłumaczenia nie.nie przypuszczam aby tak SAM podjął decyzję o lądowaniu w takich warunkach

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

terror twins

3 Cze 2010, 00:07

O mnie » Ignoruj » PW »

stat: 595 / 1002 / 2

imho winę ponoszą prominenci pisu za katastrofę,

Jak dla wszystkich sympatykow PO dla Ciebie sprawa jest jasna. Zalosne.

głowny hit przemilczany dzis to dlaczego Protasiuk zamilkł

bo zastapił go Błasik w sensie dowodzenia nie rąk oczywiscie -tak obstawiam :)

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

terror twins

3 Cze 2010, 00:13

O mnie » Ignoruj » PW »

posiłkując się stenogramami, można wnioskować, że zrobili pod presją obecności kaczora i innej świty na pokładzie, choć kto wie czy pilot osobiście nie został poinformowany "ŻE MA WYLĄDOWAĆ", bowiem innego wytłumaczenia nie.nie przypuszczam aby tak SAM podjął decyzję o lądowaniu w takich warunkach

Tak tak poprosimy wiecej poprawnych politycznie domyslow :-)

hola, nie jestem sympatykiem ani pisu ani po, ale takie narazie nasuwają się wnioski z mediów, a jak jest u Ciebie?

o czym tu rozmawiac, jak dowodca mial minima 1800/120, a podchodzil przy 400/50....

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

disco pisałem to moje spostrzeżenia,

jak i ja, Ty masz również prawo do swoich, podziel się nimi

cir

3 Cze 2010, 00:16

O mnie » Ignoruj » PW »

stat: 1241 / 3077 / 0

terror

zrozum wreszcie Błasik miał prawny obowiazek zakazac lądowania Protasiukowi

hehe;-)), szyderca

• Redaktorzy

"Com napisał to akurat wiem,a co ty interpretujesz to ju z twoja wyobrażnia raczej i nie mam zamiaru juz niczego tłumaczyc,a pod swoim się podpisuje ,wężykiem..."

Po prostu życzę sobie dowiedzieć się, co to znaczy, że jakoby (cytuję z oryginalną pisownią) "prezemntuję takie morale, jak z kremla"? Dowiem się jednak?

terror

to nie szyderstwo to znajomsc zaleznosci słuzbowej ktora ustalaja regulaminy

wojsko to nie zabawa moze to smieszne ale po to wymysla sie regulaminy

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

terror twins

3 Cze 2010, 00:17

O mnie » Ignoruj » PW »

hola, nie jestem sympatykiem ani pisu ani po, ale takie narazie nasuwają się wnioski z mediów, a jak jest u Ciebie?

Chwala Ci za to:-) Ja mam podobnie. Czytam i analizuje. Kilka cytatow zamiescilem na poprzedniej stronie. Daleki jestem jednak od obarczania wina bylego prezzydenta.

>imho winę ponoszą prominenci pisu za katastrofę,

To zbyt duże uproszczenie. Na pokładzie byli ludzie z różnych opcji politycznych. Osobiście gdybym chciał szukać źródła potencjalnego nacisku to raczej podejrzewam że byłoby to na linii prezydent-wojskowi (czyli jego podwładni) - reszta pasażerów mogła o niczym nie wiedzieć.

według prawa chyba wine czy wspołwine moze ponosic 5 osob czyli te ktore wiedziały co sie dzieje i miały kwalifikacje do racjonalnej oceny sytuacji

mlb, masz racje zagalopowałem się

tak czy owak jak każdy chcę wiedzieć zaspokajając ludzką ciekawość jak doszło do tego.poglądy moje raczej kieruję na lewo.

cir>>>

najbardziej dziwi jak wspomniałeś obecność naczelnika blasika do ostaniach sekund, widział i nie reagował, dziwne

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Piloci do samego konca nie zdawali sobie sprawy na jakiej wysokosci sa naprawde... Czy to skutek ich niekompetencji? Nie sadze. Zbyt wiele niewiadomych zeby tak po prostu zrzucic na nich odpowiedzialnosc. Z kolei obwinianie Kaczynskiego jest wielu osobom zwyczajnie na reke.

• Redaktorzy

Ależ skąd. Odczyt wysokości jest akurat jak byk, czyta podobno nawigator, plus sygnały elektroniki. Mogli nie zdawać sobie sprawy z polozenia poziomego, ale pionowe mieli.

discomaniac71, 3 Cze 2010, 00:24

>...Ja mam podobnie. Czytam i analizuje.

No no, to dopiero spiskowa teoria. Ale ok disco, jeżeli rzeczywiście tak jest to odpowiedz na pytania zadane Ci przez foxbata:

foxbat, 2 Cze 2010, 19:20

>disco, a teraz moj standardowy zestaw pytan...

>

>1) w jaki sposob zamachowcy opoznili start Tu154M 101?

>2) w jaki sposob wplyneli na polityke kadrowa w spec pulku?

>3) w jaki sposob wplywali na brak treningow sytuacji awaryjnych?

>4) w jaki sposob wplyneli na dobor tak malo zgranej zalogi?

>5) w jaki sposob wytwozyli "atmosfere" nerwowosci wsrod zalogi?

>6) w jaki sposob zmusili zaloge do ladowania ponizej minimow?

Ech najgorzej jak ktoś bez predyspozycji zabiera się za czytanie i analizowanie.

Przeczytałem wątek, niektóre posty śmieszne, niektóre próbują podejść do tematu na poważnie, parę jest skrajnie chamskich, a'la onet.

Tak się zastanawiam czytając czasem tego typu posty (zdarza mi się spojrzeć na komentarze w polskim necie)

jak można się dobrowolnie tak zeszmacić za kilka groszy od postu ? Bo nie sądzę, żeby ta czy inna partia płaciła więcej - może któreś płatne pióro (klawiatura) się pochwali jakie są stawki ???

A wracając do tematu, moim i tylko moim zdaniem prawdy nie dowiemy się nigdy.

A nawet gdyby ktoś teraz podał tą prawdę na talerzu, co drugi rodak by nie uwierzył.

I to nie z powodu poglądów politycznych - bo Polacy, wbrew nadziejom rożnych speców od p.r. w danej partii nie żyją polityką - to najwyżej n-ty temat przy spotkaniach rodzinnych. Po prostu za dużo było kłamstw, zmienianych wersji, cudów nad wrakiem. Bardzo dużo złego można powiedzieć o mediach które z każdej plotki robiły dowód sądowy, a czasami wręcz z cienia, cienia robiły temat dnia.

Tak mają media na całym świecie, ale czy w UE, czy w stanach gdzie media potrafią zrobić niejedno świństwo, nikt nie robi z niusów polityki, nikt nie tworzy faktów, jedna taka ujawniona próba i stacji nie ma.

U nas każda stacja ma swoje interesy i chroni je popierając tych, albo tamtych, a dokopując drugiej stronie. Do tego upubliczniła się nagonka na zmarłego prezydenta.

Także mediom ludzie wierzą jak sprzedawcom używanych samochodów, politykom podobnie, do tego każdy ma jakieś poglądy, przekonania i te wyniesione z domu i te wyrobione przez lata.

Także nawet widząc prawdę - większość w nią nie uwierzy.

A to w perspektywie czasu zaszkodzi stosunkom Polska - Rosja (hipoteza zamachu, bądź zaniedbań które doprowadziły do katastrofy) będzie wypływać co jakiś czas przez lata.

Niestety ekipa rządowa, raz, do odważnych nie należy, dwa była złakniona każdego sukcesu (stan państwa polskiego widzi każdy z nas) że dla dobra kilku "misiów" z panami Kremla poszłaby na wiele...

Nawet nie mam o to pretensji, taki urok "demokracji", co 4 lata wybory, a Polacy od lat dają się wodzić na sznurku, dziś rządzą Ci - narozrabiają, zmiana rządzą tamci i taka rotacja co 4 lata.

I zasada nietykalności jaką stosują obie strony wobec siebie, no, ale to inna historia...

P.S. Nie jestem sympatykiem żadnej partii. Także proszę mnie nie wkręcać w żadne sympatie z tymi, czy tamtymi.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.