Skocz do zawartości
IGNORED

technics 1210 - wkladka hifi

szczaff

Rekomendowane odpowiedzi

Niestety część pochodzi z drugiej ręki, nie jest łatwo kupić nową płytę np. Nurse with Wound z lat '80.

Do Throbbing Gristle to styka spokojnie Ortofon 2M RED :O

MUSIC NON STOP

Niemiaszki ostanio pomierzyli prawie całą rodzinę 2M Ortofona i uzyskali następujące wyniki poziomów wyjściowych tych wkładek:

2M Bronze - 9,0 mV (przy 8 cm/sek),

2M Blue - 9,6 mV (j.w.),

2M Red - 11,5 mV !!! (j.w.).

To daje do myślenia.

Testy tutaj:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pozdro,

Yul

Ukryta Zawartość

W zasadzie spędziłam dzisiaj dużą część dnia dokształcając się zarówno na tym forum jak i na vinylengine.

Jak na razie zawęziłam wybór do dwóch wkładek: Goldring 1042 albo Audio Technica 440MLA. Posiadacze Technicsów Sl 1xxx wypowiadają się o nich raczej bardzo dobrze, mieszczą się także w moim założonym przedziale cenowym.

Powinnam brać jeszcze jakieś inne pod uwagę?

Wkladka ma sie wpasowac w reszte systemu a nie sama w sobie odgrywac glowna role to tak niestety nie dziala,sa rozne gusta i roznej muzyki sie slucha a jak wiadomo ma to znaczenie przy wyborze.

Musisz miec jakis punkt odniesienia i wiedziec czego potrzebujesz bo nikt za Ciebie tego nie zrobi a dawanie rad na odleglosc to wrozenie z fusow.

robix

Musisz miec jakis punkt odniesienia i wiedziec czego potrzebujesz bo nikt za Ciebie tego nie zrobi a dawanie rad na odleglosc to wrozenie z fusow.

robix

Nie wiem co rozumiesz przez punkt odniesienia:)

Nie oczekuję, że mi ktoś wybierze wkładkę, nie zrozumiałeś mnie - pytam tylko czy mam po prostu rzucić monetą i wybrać w ten sposób jedną z dwóch, wybrać tą, która mi się bardziej wizualnie podoba (Audio Technica ma brzydki kolor;-)), czy może są jakieś konkretne wskazania co to tego, że jedna z tych wkładek lepiej współpracuje z tym właśnie modelem gramofonu. Niemniej dziękuję ślicznie za wsparcie:)

To mój shure M 32 z 1962 roku też daje ponad 10mV. Czyli historia stoi w miejscu ? :)

>>>Ricon,

Chodziło mi z tymi poziomami o to, że uzyskanie tak wysokiego poziomu wyjściowego z wkładki najczęściej generuje też pewne, że tak powiem, "koszty". Płaci się za to np. utratą rozdzielczości. Widę, że zauważył to forumowicz >Robinson< (post nr 56). Panował kiedyś swoisty wyścig na poziomy wyjściowe, firmy starały się uzyskać ze swoich wkładek coraz głośniejszy dźwięk, bo podłączenie wkładki z wyjątkowo wysokim poziomem wyjściowym po takiej która ma poziom normalny (względnie nawet dość niski, np. około 3 mV), zawsze da złudne wrażenie większej dynamiki. Czyżby Ortofon z serią 2M wracał do tego absurdalnego wyścigu? Wiem, że oceniasz tę nową linię Ortofona (2M) dość krytycznie (no chyba że zmieniłeś poglądy). Ja podobnie to widzę. Uważam, że w stosunku do starszej linii Ortofonów (510-520-530-540 mk II) jest to pewna zniżka formy, natomiast w stosunku do serii OM jest jakby postęp.

Pozdro,

Yul

>>Yul

Nie krytykuję serii M bo nie słuchałem ich.Porównanie Uwyj było w kategoriach "elektrycznych".A marketingowo wydaje się posunięciem idącym w kierunku efekciarstwa a nie finezji brzmienia.

Icicle, jeżeli chcesz raz, a dobrze - i jeszcze szukasz wkładki MM, to z czystym sumieniem polecam Tobie Audio Technikę AT150MLX, ponad 2x droższa od 440, ale gra znacznie klarowniej, bardziej rozdzielczo, w ogóle z dużą kulturą, z tym, że nie spasuje się raczej z systemem grającym ostro, górą (sama ma przechył w tym kierunku pasma). Ma też fajny, pańsko-cygański złoty kolor, a nie obleśny fiolecik 440-stki. :-D Niestety do kupienia raczej za granicą (USA, Japonia) - zatem ryzyko oclenia i ovatowania dochodzi...

lcicle >>> Skoro tak sprawa wyglada to za kwote ktora przeznaczasz na wkladke kup ze 4 kazda w innym kolorze zeby pasowaly do koloru paznokci jakiego bedziesz w danym dniu uzywac :)

A teraz bez zartow ,kup Ortofona 2M Bronz ,bedzie muzykalnie z dobra podstawa basowa a co najwazniejsze nieprzerysowanym dzwiekiem ktory przy ostrej rockowej muzyce sprawdzi sie lepiej niz AT z wysunieta gora pasma.

Punkt odniesienia wg mnie to nic innegoo jak porownanie z czyms co juz znasz a chcesz lepiej i wiesz w jakim kierunku isc:)

robix

Icicle, jeżeli chcesz raz, a dobrze - i jeszcze szukasz wkładki MM, to z czystym sumieniem polecam Tobie Audio Technikę AT150MLX, ponad 2x droższa od 440, ale gra znacznie klarowniej, bardziej rozdzielczo, w ogóle z dużą kulturą, z tym, że nie spasuje się raczej z systemem grającym ostro, górą (sama ma przechył w tym kierunku pasma). Ma też fajny, pańsko-cygański złoty kolor, a nie obleśny fiolecik 440-stki. :-D Niestety do kupienia raczej za granicą (USA, Japonia) - zatem ryzyko oclenia i ovatowania dochodzi...

Argument bardzo zacny;-) Czy "grać górą" to znaczy, że wyeksponowane są wysokie tony?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Przepraszam, jeśli pytanie jest lamerskie, ale co ta wkładka ma na "głowie" (dociążenie?) Czy jest to konieczne? Mam w zestawie ten element firmowy i mam nadzieję, że wystarczy taki jaki jest.

Oprócz gramofonu oraz przedwzmacniacza ProJect, mam jeszcze dość stare głośniki Avance (wysokie kolumny, kupione w latach '90 w Szwecji - nie mam pojęcia jaki to model). Najgorszy jest chyba wzmacniacz (Sony), który po prostu znalazł się w domu, więc nie zawaham się go użyć:). Pewnie kupię jakiś porządniejszy w niedługim czasie, ale na razie kompletuję akcesoria okołogramofonowe.

Ukryta Zawartość

Tak, są wysokie tony dość dobrze wyeksponowane (już nawet w 440-stce - a po zmianie na 150 miałem wrażenie zrzucenia jakiejś firanki z kolumn). :-) Te AT są z drugiej strony przez wielu nielubiane - jako "mało muzykalne". Moim zdaniem po prostu mało dodają od siebie, dźwięk jest dość wierny, więc "kompaktowaty", więc ujawniają się niedostatki realizacji, chyba też wyraźniej słychać zanieczyszczenia - tym samym dla wielu miłośników analogu może być nie OK. Dla mnie (podkreślam!) póki co 150-ka jest nie do pobicia w tej cenie.

Uprzejmie informuje, ze ostatecznie zainwestowalam w zloty pierscionek:) (G1042), ktory juz do mnie jedzie. Zadecydowalo okolo 5 roznych kryteriow (pozaurodowych;-)), a przede wszystkim pozytywne opinie w sieci. Obiecuje dac znac jak dziala po zlozeniu i ustawieniu calosci, gdyby ktos sie rowniez zastanawial nad kupnem.

Jesli ktos z Was ma takie polaczenie, to serdecznie prosze o glos, bo z instrukcji gramofonu i wkladki nie wynika jednoznacznie czy mam stosowac dodatkowa plytke (ciezarek) czy nie (w jednym miejscu mam napisane, ze ciezarek jest do 6 g, w drugim, ze do 6.5 g, wkladka ma 6.3...)

Icicle, nie stosuj dociążenia headshela (blaszki) , bo nie ma takiej potrzeby, 1042 to dość miękka wkładka

Może być potrzebne zastosowanie dociążenia (wkręcanego) przeciwwagi , nie pamiętam jak było u mnie, wydaje mi się że dało się wyważyć bez dociążenia

audiokarma.org

Icicle, nie stosuj dociążenia headshela (blaszki) , bo nie ma takiej potrzeby, 1042 to dość miękka wkładka

Może być potrzebne zastosowanie dociążenia (wkręcanego) przeciwwagi , nie pamiętam jak było u mnie, wydaje mi się że dało się wyważyć bez dociążenia

Dzieki, wazna informacja! W instrukcji do gramofonu mam napisane, ze przeciwwaga (ta malutka) od 9g dopiero (czy cos takiego, nie mam jej przed soba w tej chwili).

Do kalibracji/montazu posiadam instrukcje, malutki plastikowy zybcyk do oznaczenia polozenia wkladki (jest w zestawie z gramofonem), waserwage (taka budowlana) oraz zestaw z HiFi News (plyta+kolko ze skalami). Nigdy wczesniej tego nie robilam, ale powinnam dac rade:)

Dzyndzel Technicsa niby jest OK (brzmiało dobrze - ale ustawiałem nim sferyczną Dl-103 i AT440, która -jak to ktoś tu kiedyś chyba napisał - gra dobrze nawet założona tył na przód), z tym, że daje za krótki overhang. Wg szablonów z vinylengine wkładka jest mocniej wysunięta w headshellu. Tak obecnie ustawiam, bo też i dzyndzel mi się gdzieś zarzucił. :-D

Gratuluje Goldringa, chyba dobra decyzja, bo nie słyszałem jeszcze negatywnej opinii na jego temat.

a masz ten taki biały 'dzyndzel' technicsa do ustawianiu przysięgu (overhang)? jak nie, to proponuję wydrukować szablon z forum vinylengine

Tak, mam dzyndzel (kryje sie pod nazwa zybcyk;-) w poprzednim poscie, nie wiedzialam ze to sie po polsku nazywa przysieg). Gramofon jest nowy i wszystkie dzyndzle mial spakowane w pudelku. Taki szablon tez mam, byl w zestawie z plyta testowa, moge na wszelki wypadek ten z vinylengine tez wydrukowac.

robix, np. tu

Ukryta Zawartość

z tym, że daje za krótki overhang. Wg szablonów z vinylengine wkładka jest mocniej wysunięta w headshellu

bo tam są różne rodzaje szablonów :) dlatego

ustawiałem i tak i tak , u mnie przy użyciu tego białego dla djów nie słychać IGD ( Denon DL-160 )

Ukryta Zawartość

audiokarma.org

Dlaczego pytam ,bo w sobote bede mial Goldringa 2100 ktory jest obly i ustawienie szablonem moze sprawiac klopoty a tym ustrojstwem z tego co wiem robi sie to szybko i przyjemnie (i wcale nie jest to dla DJ jak i caly gramofon nie byl z ta mysla projektowany)

Dzieki za linka.

robix

Do kalibracji/montazu posiadam instrukcje, malutki plastikowy zybcyk do oznaczenia polozenia wkladki (jest w zestawie z gramofonem), waserwage (taka budowlana) oraz zestaw z HiFi News (plyta+kolko ze skalami). Nigdy wczesniej tego nie robilam, ale powinnam dac rade:)

waserwaga to po polsku poziomica :)

Argument bardzo zacny;-) Czy "grać górą" to znaczy, że wyeksponowane są wysokie tony?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Przepraszam, jeśli pytanie jest lamerskie, ale co ta wkładka ma na "głowie" (dociążenie?) Czy jest to konieczne? Mam w zestawie ten element firmowy i mam nadzieję, że wystarczy taki jaki jest.

Oprócz gramofonu oraz przedwzmacniacza ProJect, mam jeszcze dość stare głośniki Avance (wysokie kolumny, kupione w latach '90 w Szwecji - nie mam pojęcia jaki to model). Najgorszy jest chyba wzmacniacz (Sony), który po prostu znalazł się w domu, więc nie zawaham się go użyć:). Pewnie kupię jakiś porządniejszy w niedługim czasie, ale na razie kompletuję akcesoria okołogramofonowe.

Nic nie ma. To wkładka Goldring jest tak zbudowana i daje takie złudzenie. To mocno podrasowany Technics z luksusowym drewnianym headshellem Yamamoto Sound Craft Wood Headshell hs - 1a

Uprzejmie informuje, ze ostatecznie zainwestowalam w zloty pierscionek:) (G1042), ktory juz do mnie jedzie. Zadecydowalo okolo 5 roznych kryteriow (pozaurodowych;-)), a przede wszystkim pozytywne opinie w sieci. Obiecuje dac znac jak dziala po zlozeniu i ustawieniu calosci, gdyby ktos sie rowniez zastanawial nad kupnem.

Jesli ktos z Was ma takie polaczenie, to serdecznie prosze o glos, bo z instrukcji gramofonu i wkladki nie wynika jednoznacznie czy mam stosowac dodatkowa plytke (ciezarek) czy nie (w jednym miejscu mam napisane, ze ciezarek jest do 6 g, w drugim, ze do 6.5 g, wkladka ma 6.3...)

W układzie - ramię Technicsa + Goldring 1042 broń Boże nic nie dociążać. Obliczenia teoretyczne i wątki z forów zachodnich, ktore przed chwilą przeleciałem mówią o rezonansie dla tej kombinacji ramienia z wkładką w zakresie częstotliwości 9 - 11 Hz a więc samo optimum !! Mało tego, anglojęzyczni ludzie twierdzą, że ten rezonans jest ledwo widoczny, ma bardzo małą ampltudę, czyli jest jeszcze korzystniej ! Nie ciesz sie jednak zbytnio, mimo tych sporych pozytywów na wstępie - czyli dobrego wyboru wkładki - i tak czeka cię droga przez mękę - kalibracja, dopasowanie do pre, zgranie ze wzmacniaczem, kolumnami, słuchawki itd itp. Długie tygodnie, jeśli nie miesiące mozolnej, mrówczej pracy i nauki własnej. A może zresztą nie, może przesadzam?

W moim Technisie używam wkładki MC Benz Micro, odrobinę droższej od Goldringa 1042 (ok. 3 razy) i też jest bardzo dobrze, plyta testowa i odsłuchy pokazują, że zgrywa się doskonale z tym ramieniem bez żadnych dociążeń.

Taka pierwsza, wstępna rzecz w podrasowaniu układu z tym gramofonem, w którą warto sie pobawić gdy ma się wkładkę tej klasy co Goldring 1042 to masywna podstawa-płyta pod Technicsa, jakiś ciężki kamol (marmur, granit) na zamówienie, albo co najmniej jakaś naprawde gruba i bardzo ciężka decha, to przy dobrych wkladkach rzeczywiście słychać, mimo, że Technics sam jest ciężki i ma niezłą amortyzację.

Ukryta Zawartość

waserwaga to po polsku poziomica :)

Pochodzę z Bytomia to mi wolno mieć waserwagę, co?;)

Ryszard_pp, dzięki za wskazówki. Mam dość masywną szafkę, ale ewentualnego kamulca wezmę pod uwagę. Nie wiem jak te nagrobkowe klimaty zniesie moje poczucie estetyki;)

Icicle, spokojnie, akurat ten typ gramofonu, naprawdę dobrze się sprawuje out of the box, jak to mówią zagraniczni. Teoretycznie ZAWSZE można lepiej, ale nie pozwól by perfekcjonizm zabił przyjemność słuchania. ;-)

Icicle, spokojnie, akurat ten typ gramofonu, naprawdę dobrze się sprawuje out of the box, jak to mówią zagraniczni. Teoretycznie ZAWSZE można lepiej, ale nie pozwól by perfekcjonizm zabił przyjemność słuchania. ;-)

Biorąc pod uwagę, że na razie wszystko stoi w pudełku i czeka na wkładkę to faktycznie te rady nieco przerażają:)

Jeżeli mogę zapytać prywatnie, to Twoja fretka w awatarze?

Pochodzę z Bytomia to mi wolno mieć waserwagę, co?;)

Ryszard_pp, dzięki za wskazówki. Mam dość masywną szafkę, ale ewentualnego kamulca wezmę pod uwagę. Nie wiem jak te nagrobkowe klimaty zniesie moje poczucie estetyki;)

Niestety, mam mniej masywną szafkę, więc u mnie to była konieczność, było to po prostu słychać, szczególnie w lepszych słuchawkach. No tak, masz rację, te nagrobkowe klimaty, z drugiej strony z audiofilskiego punktu widzenia to taki bardzo rasowy widok. Ale kolega ma rację, nie ma co przesadzać, szczególnie na początku, akurat dla tego konkretnego gramofonu to wszystko może bardzo dobrze zagrać od pierwszego kopa, a na niuanse, smaczki i mini niuansiki przyjdzie spokojnie czas potem.

Jeżeli mogę zapytać prywatnie, to Twoja fretka w awatarze?

To jakiś wypchany pokrak z mojego ulubionego zagłębia płytowego, czyli graciarni w Czaczu. Urzekł mnie łasiczą urodą, a jeszcze ten globus w tle nadaje mu należytego światowego wyglądu!

Tak jak pisalem wczesniej ,powiesilem,, dzisiaj odkupiona wkladeczke Goldring 2100 od forumowego kolegi i pierwsze co uslyszalem to bardzo rowny dzwiek z nutka szlachetnosci co rzeczywiscie moze sie podobac ,pewnie ze to zaden cud miod ale jak pisza poprawia budzetowe systemy to ja sie z tym w pelni zgadzam.

Ustawienie niestety nie nalezy do przyjemnosci za sprawa oblosci...ale da sie zrobic uzywajac do tego oslonki na igle (ktora notabene wcale sie zle nie zaklada jak ktos pisal w sieci) ktora daje juz mozliwosc wylapania linii,rame Technicsa ja akceptuje a przeciwwaga bez problemu rownowazy.

Obecnie koszt Ortofona 2M Red to 400zl a Goldringa 2100 500zl (mozna jeszcze dostac taniej lecz jak sadze to ostatnie sztuki po starej cenie) wiec z punktu widzenia ekonomicznego ten pierwszy jest dobra alternatywa do drozszego rywala ale pomimo ze graja na zblizonym poziomie to zdaje sie ze Goldring jest bardziej ,,wyrafinowany,, a jak dodamy do tego jeszcze naprawde ladne opakowanie (nie majace wplywu na dzwiek:) poczucie udanego zakupu jest spotegowane.

robix

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.