Skocz do zawartości
IGNORED

technics 1210 - wkladka hifi

szczaff

Rekomendowane odpowiedzi

witam.

wiele dobrego na forum mozna przeczytac o wkladce AT440MLa i skutecznym parowaniu jej z 1210.

obecnie korzystam z systemu ortofon concorde elektro i wykorzystuje go glownie do grania w trakcie imprez - podobno dedykowany wlasnie do takich zadan, jednoczesnie organizuje sprzet typowo domowy i wlasnie do technicsa 1210 poszukuje adekwatnej wkladki, oczekuje w porownaniu do dzwieku z ortofona, brzmienia zdecydowanie mniej imprezowego, pelniejszego, bardziej stonowanego, cieplejszego - po prostu domowego.

99% moich analogow to nowa elektronika, w wielu jej odmianach - glownie minimal.

i tu wlasnie pytanie czy AT440 to wkladka uniwersalna i sprawdzajaca sie w roznych profilach muzycznych, moze ktos przerabial podobny temat i znalazl jakies sensowne zestawienie 1210 z jakas inna wkladka?

bede wdzieczny za wszelkie podpowiedzi

https://www.audiostereo.pl/topic/63494-technics-1210-wkladka-hifi/

Witam!

Na przyszłość może pisz w wątku, który już porusza temat danego sprzętu, np tu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Co do AT440MLa, to jest to świetna wkładka, u mnie gra to też z gramofonem Technicsa, dokładnie z SL-D303 (oryginalne ramię), nie słuchałem 1210, ale z tego co wiem, to świetny gramofon, choć dla mnie to już nie to co stare dobre :) Myślę, że powinny się zgrać, ale poczekajmy na resztę ludzi, którzy może już słuchali 1210 z AT440MLa :)

Ukryta Zawartość

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

440 sprawdzi się w w/w gramofonie bardzo dobrze, lecz ... jako ,że

>>>>99% moich analogow to nowa elektronika, w wielu jej odmianach - glownie minimal.>>>

wg mnie będzie za jasno

audiokarma.org

Czyżby lobby AT440 prowadziło krucjatę na AS.:)

Jest tyle innych wkładek które by dobrze grały w ramieniu Techicsa ,a nie maja tak mocnego PR'u.

Ja obstaję przy Shure, choćby V15 II/III.Czyżby mała podaż decydowała o krajowych opiniach.Na forach internacjonalnych jest więcej rekomendacji.

>>>conri,

Na naszym forum jeden fan plus armia potakiwaczy wystarczy, aby była to jedna jedyna najsłuszniejsza wkładka. Odstępcy od jedynie słusznej wiary są natychmiast przypiekani żywym ogniem:)

Pozdro,

Yul

Ja miałem at440 MLa i zmieniłem na denona dl-160 podobnie jak Waluch. muzyka, której słucham brzmiała zbyt sterylnie i było za mało basiska :-) chociaż teraz pewnie bym poeksperymentował z shurami, goldringami czy innymi gradami, ortofonami :-)

"Proszę państwa. Ja nie jestem przeciwny zebraniom, wręcz przeciwnie, nie mam nic naprzeciwko, ale..."

Mam nizsze 2 Audiotechniki i mieska nie ma. Na 440 - wedle relacji - mięska nie ma takoż.

Mam Shure'a 95ED w Technicsie 1210, rekomendowaną przez conriego i jest na tyle mięska, że trzeba czasem mieszkanie wietrzyć... Faktycznie, wciskanie wszedzie wegetarianskich rozwiazan bywa irytujace... Sam nie mam czelnosci polecania czegokolwiek, za male spektrum porownan.

Jesli w tak malych pieniadzach to Red jest naprawde ok a jesli ma byc juz naprawde super i MM ka to Goldring 1042 zalatwi sprawe na amen.

Wbrew pozorom wysokonapieciowe wkladki jak np polecany Denon DL-160 wcwle nie gra dobrze na pre MM a zdecydowanie na MC dopasowanym do jego napiecia wiec jesli nie posaiadsz takowego lepiej jest sie skupic na dobrej wkladce MM i zapominasz o problemach sluchajac juz tylko muzyki (dobre pre niestety to podstawa przekonalem sie o tym dobitnie)

robix

no wlasnie,

od kilku dni zglebiam temat wlasciwego toru analogowego

i jak rozumiem duzo sensowniejszym, niz uzywanie phono w moim ax-497, rozwiazaniem jest zakup przedwzmacniacza gramofonowego,

tylko czy zakup podstawowego urzadzenia ma jakikolwiek sens,

czy nie lepiej zdecydowac sie na przedwzmacniacz i wkladke MC?

co myslicie o przedwzmacniaczach lampowych?

czy ktos z Was parowal 1210 z ktoras z wymienionych wkladek MM: nagaoka mp 110, audiotechnica at120e, sumiko pearl?

U mnie 1210 gra obecnie z AT150MLX na zmianę z Denonem Dl-103. 150-tka jest znacząco lepsza od 440-tki, ale dużo droższa i niedostępna raczej na polskim rynku. Gra dość jasno, bardzo szczegółowo i czysto (kolega - kompletny nieaudiofil wczoraj stwierdził słuchając Niemena "Dziwny jest ten świat" ze wznowienia Polskich Nagrań: "Rany, zupełnie nie słychać, że to analog!" - sam nie wiem - dobrze to, czy źle?), ale też wyraźniej słychać niedostatki płyty, jeśli jest np. porysowana. Dl-103 gra więcej "dołem", do rocka mi jakoś bardziej pasuje. Wymaga zdecydowanie dociążenia ramienia/headshella. AT120E to żadna rewelacja, ale też nie tragedia - ile płacisz, tyle dostajesz. ;-)

Co do pre niewiele pomogę - gra to wszystko na zmianę: na forumowym pre MM, wbudowanym pre MM 30-letniego NAD-a 7060 i wbudowanym pre MM/MC również "schrottowego", również 30-letniego wzmacniacza Sony. Niestety (a może raczej na szczęście) ostatnio priorytety zakupowe mi się pozmieniały... ;-)

dzieki rowniez wszystkim pozostalym za wyrazanie swoich opinii w temacie interesujacych mnie wkladek, obecnie najpowazniej mysle o goldringu 2200 i sumiko pearl, jakies za i przeciw w polaczeniu z 1210?

Musisz dopasowac wkladke pod wlasny gust i rodzaj muzyki ktory sluchasz najczesciej bo jak wiadomo nie ma uniwersalnych rzeczy (sa opony zimowe,letnie a wielosezonowe mozna sobie wsadzic wiadomo gdzie:) bo jesli cos jest do wszystkiego to tak naprawde jest do niczego.

Sluchalem wielu wkladek ale podejmuje sie tylko oceny tych ktore dane mi bylo odsluchac w domowych warunkach czyli dokladniej sie im przyjzec i porownac.

Sumiko mi nie pasuje nie lubie tych wkladek nawet najdrozszych wg mnie maja slaby stos jakosci do ceny. Goldringa stawiam bardzo wysoko bo za pieniadze ktore trzeba zaplacic dostajemy chyba wszystko co potrzebne by cieszyc sie muzyka.

Benz Micro Silver zrobil na mnie duze wrazenie i mysle ze kombinowanie z wkladkami powyzej 2-3 klz jest juz na granicy percepcji i zdrowego rozsadku tym bardziej do Technicsa 1200.

Skoro moj gramofon z budzetowa wkladka MM potrafi juz poprawnie zagrac plyty to inwestujac nieco wiecej mozemy liczyc na bardzo dobry dzwiek z czarnej plyty.

robix

• 1 rok później...
  • 3 miesiące później...

Wznowie temat i także przyłącze się do pytania. Czy Goldringa 1042 da się zaaplikować do ramienia Sl-1210 MkII bez jakiś problemów dociążań itp itd?

Co powiecie o Ortofonie 2MBronz? Te dwie wkładki biore pod uwagę.

Muzyka, rock , blues, troche jazzu. Reszta systemu w o mnie.

Pozdrawiam

Paweł

Ze spokojem da się ustawić te wkładki.

Goldring - suchy i cienki.

Ortofon - bardziej wypełniony, równy.

Warto się zastanowić zamiast Bronze:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ten sam szlif, poziom wyjściowy mniejszy

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) szlif ostrzejszy

Cena też korzystniejsza.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

Krzysztof a jak się mają ortofonowe VMemki do serii 5xx, jeśli jesteś zorientowany to skrobnij proszę kilka słów.

Pozdrawiam,

Paweł

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

"Beware of all those in whom the urge to punish is strong". Nietzsche.

No VM to dokładnie seria 5XX ;-). Różnica tylko w cenie ...

Seria VMS jest podobna w brzmieniu do serii 5XX, ale nie ma takich szlifów ostrych. Gra przyjemnie. Wolałbym 5XX, bo ma większe możliwości.

Krzysztof a jak się mają ortofonowe VMemki do serii 5xx, jeśli jesteś zorientowany to skrobnij proszę kilka słów.

Pozdrawiam,

Paweł

VMS-y Ortofona to wkładki typu Moving Iron (MI), natomiast serie VM i stara seria 5X0 to MM-ki.

Pozdro,

Yul

Goldring - suchy i cienki.

Ortofon - bardziej wypełniony, równy.

Jak kolega widzi porównanie - oczywiście na 1210mk2

- G 1042

- DL 160

- 2m blue

A i jeszcze jedno czy pre amp w marantz pm 75 na mc - odpowiednio zagra z dl 160?

Czy headshell z ciężarkami 2gr lub 4 gr dociąży odpowiednio wkładkę? Czytałem że z headshellem Sumiko gra OK, ale to jest dodatkowy wydatek a ciężarkami dysponuję.

Pozdr olek

DL 160 zagra na zwykłym headshelu z dociążeniem 2g

nie ma potrzeby kupna cięższego Sumiko, aczkolwiek jest on wygodniejszy bo ma możliwość regulacji azymutu.

160tka to HOMC czyli gra na sekcji MM w pre

audiokarma.org

Należy pamiętać, że to nie absoluty a moja opinia. Niezależnie jakiego Goldringa słuchałem była taka sama sygnatura dźwięku. Dlatego wolę Ortofony.

Jakbym musiał z tych 3 wybierać to Ortofon. Jeśli nie ... to zupełnie co innego. ;-)

Marantz ma preamp wbudowany. Tak jak kolega wyżej napisał zagra ten Denon z wejściem MM ... ale nie obciążysz odpowiednio tej wkładki preampem z integry. Wybierałbym taką wkładkę, która jest znana z poprawnej pracy przy 47k obciążeniu.

Tak z ciekawości: po co zwiększać masę dla Denona DL160? To prędzej ją zabije ... niż pomoże. ;-)

ale nie obciążysz odpowiednio tej wkładki preampem z integry.

o tuż to, miałem o tym pisać, przy standardowym 47k ta wkładka nie gra tak jak powinna, wg mnie dopiero przy 1-2k rozwija skrzydła

Tak z ciekawości: po co zwiększać masę dla Denona DL160? To prędzej ją zabije ... niż pomoże. ;-)

:) traktuję jako pyt. retoryczne :)

audiokarma.org

o tuż to, miałem o tym pisać, przy standardowym 47k ta wkładka nie gra tak jak powinna, wg mnie dopiero przy 1-2k rozwija skrzydła

:) traktuję jako pyt. retoryczne :)

Marantz pm 75 ma pre mm i mc kiedyś ktoś pisał że jest to bdb przedwzmacniacz, na mm gra zacnie.

Czytałem dużo na forum anglojęzycznym że pomimo że wkładka teoretycznie daje radę na standardowym ramieniu to 100 % ludzi bezsprzecznie twierdzi że na cięższym headshellu gra lepiej.

Dane pm 75

Phono MC: 250 microvolts/150 ohms

Phono maximum permissible input (1kHz) MC:20mV

Jak masz nie daleko do Białegostoku to zapraszam z pm 75 , ocenisz jakość Twojego pre i wkładki dl-160 (mam ją i używam)

jeśli chodzi o dociążenie ramienia można kupić cięższy headshell tylko ,że na papierze wg obliczeń to właśnie standardowe 12g + - 2g ramienia jest optymalne dla podatności tej wkładki ( która w cale nie wynosi 10 bo Denon podaje tą wartość dla 100Hz )

audiokarma.org

Ja bym kolegę chętnie odwiedził ale :(

pochodzę z okolic Wrocławia to dość daleko, ale jak się zdecyduję to wpadnę na chwilkę - to był żart.

Szukam wkładki:

Obecnie mam

at 120

goldringa 2100

ortofona m 10

Audiotechnica najlepiej mi gra.

teoretycznie zrezygnowałem z 440mla bo nie chcę żeby była sama góra.

zestaw mam ocieplony marantz, audio academy hyperiony lux 3 8 ohm - grają raczej równo - z szybkim środkiem, punktowym basem i nieofensywną górą.

Żeby tego nie zamulić potrzebuję czegoś z kopem, szczegółową górą i basem, który nisko schodzi.

Brzmienie musi być analogowe.

w zasadzie teraz dwaj faworyci to DL 160 i G 1042, może ortofon 2m blue jakbym miał kasę to black.

Opinia o suchym i cienkim goldringu trochę mnie przywaliła.

A słucham: jazz, nowe brzmienia, elektronikę, rock stary, filmową, pop wszystko co dobre.

pozdr

Witam!

Dzięki wszystkim za podpowiedzi.

Mnie także powaliła troche opinia Ahaji o Goldringu 1042. To był mój faworyt. Nie wiem czy nie kupię na początek Ortofona 2M Red , coby naumieć się kalibrować i ustawiać wkładkę. Mam go na PJ RPM 1.3 założonego i dźwięk mi całkiem pasuje. Więc może wyższe modele Ortofona potem będą tez dla mnie. Na razie kupię coś do nauki, ale na tyle przyzwoitego aby dało się tego słuchać.

Acha mój preamp to PJ Phonobox SE MkII, ma możliwości ustawiania parametrów wkładki. Mam tez Musical Fidelity z wbudowanym phono stagem , ale PJ gra znacznie lepiej.

Pozdrawiam i dalsze opinie mile widziane :-)

Paweł

to może 2M Bronze jako alternatywa dla 1042 wg mnie będzie ciekawiej niż właśnie z Goldringiem

teoretycznie zrezygnowałem z 440mla bo nie chcę żeby była sama góra.

wbrew opiniom, podobnie jak Dl-160, obciążona poniżej 47k gra z ładnym nasyceniem

także też bym jej do końca nie skreślał

jednak , wg mnie mając już at 120 goldringa 2100 ortofona m 10 , należało by zrobić krok w przód a nie w bok (kupując 440Mla)

audiokarma.org

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.