Skocz do zawartości
IGNORED

Prosze o pomoc w doborze sprzetu

Johny84

Rekomendowane odpowiedzi

WItam , jestem poczatkujacym forumowiczem, prosze o pomoc w doborze sprzetu ktory bedzie mi sluzyl w 70 % do muzyki w 30 % do filmow. Moje pomieszczenia ma 18 m i jestem w stanie przeznaczyc na sprzet ok 3 tys zl. Czytalem dobre opinie o kolumnach Monitor Audio Bronze BR 5 i moglbym sie na nie zdecydowac, ale moze doradzicie mi cos lepszego ?

Dziekuje z gory za pomoc

https://www.audiostereo.pl/topic/63626-prosze-o-pomoc-w-doborze-sprzetu/
Gość Audiozakupy

(Konto usunięte)

Monitor Audio BR5 maja przejrzysty dzwięk, całkiem niezłe wysokie tony i robiący wrażenie bas, ale też lekko cofnięty środek. Do 18m2 spróbowałbym może Dynaudio DM 2/7 albo Paradigm Monitor 7v6. Podałeś kwotę 3000zł a prawie, że tyle kosztują same kolumny a gdzie elektronika ? Nic też nie wiadomo do jakiej muzyki mają to być kolumny.

jezeli chodzi o rodzaj muzyki jaki slucham to od rocka po muzyke klasyczna. Prawie wcale nie slucham mocnego metalu i tzw "łupanki" czyli muzyki techno. No wlasnie w cenie do ok 3 tys chcialbym zmiescic sie rowniez z elektronika, wiem ze to niewiele ale jestem poczatkujacy i z biegiem lat mam nadzieje ze uda mi sie rozbudowac sprzet. Jezeli jest taka szansa zmiescic sie w tej kasie to kupilbym amplituner + 2 kolumny frontowe (w przyszlosci chcialbym powiekszyc i ze stereo zrobic kino domowe ale narazie nie stac mnie na 5 dobrych kolumn+subufer)

pozdrawiam i dziekuje z gory za odpowiedzi

Johny84

Początki budowy systemu stereo u młodych ludzi którzy nie mogą liczyć na wsparcie finansowe, są niezwykle trudne. Pozostaje wziąć coś dobrego na raty (jeśli to udźwigniesz), lub zacząć jak większość z nas, budować system małymi kroczkami. Przy gotówce jaką posiadasz, proponuję Ci Yamaha Pianokraft, to bezpieczny zakup i dodatkowo pozostawi trochę grosza na lepsze czasy, kiedy już będziesz wiedział czego oczekujesz od dźwięku.

Mariusz.

Jeżeli pasuje Ci dźwięk MA, ja bym brał radził wziąć nówki

SONY STR DH800 - 1300 PLN

Monitor Audio Bronze BR2 - 1300 PLN

Pewnie mnie tu wsyscy skrytykują, ale przy Twojej wizji dochodzenia do zestawu wielokanałowego i ograniczonym budżecie będzie to na początek moim zdaniem zestaw optymalny. (nie wtopisz na początek zbyt wiele, a możliwości rozbudowy będą duże).

Yamaha piano do pokoju 18m2 ? litości - i pewnie do tego ma być z niezłym bassem ???

Bez urazy, ale aktywności sprzedawców w/w wieżyczki może pozazdrościć nie jedna firma, partia, kościół, itd., można by pomyśleć iż pianocraft jak specyfik babci Zuzi i na serce i na odciski i na nieszczęśliwą miłość - lol.

rafał

Kolega pytający o poradę sam napisał: "... (w przyszlosci chcialbym powiekszyc i ze stereo zrobic kino domowe ale narazie nie stac mnie na 5 dobrych kolumn+subufer)

pozdrawiam i dziekuje z gory za odpowiedzi...."

Doradzasz nie czytając ??? ;P

Pewnie niektórzy mnie skrytykują, ale ostatnio przesłuchałem wiele mini-wieżyczek - łącznie z pianocraftami. Przykro mi - jak dla mnie to nie gra. Chudość, sztuczne próby nadrabiania, generalnie lipa... Polecam już bardziej używany Rotel - np.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

plus jakieś kolumenki wg uznania forumowiczów....

Ukryta Zawartość

Shrek777, 20 Maj 2010, 12:15

>rafał

>

>Kolega pytający o poradę sam napisał: "... (w przyszlosci chcialbym powiekszyc i ze stereo zrobic

>kino domowe ale narazie nie stac mnie na 5 dobrych kolumn+subufer)

>pozdrawiam i dziekuje z gory za odpowiedzi...."

Nie przyuwazylem na dole.

?👈

Odnośnie miniwieżyczek pełna zgoda mam Denon DF-107 i gra tak sobie. Jeśli komuś zależy na dźwięku wielokanałowym, w grę będą wchodzić "gęste formaty" i HDMI. Jak budżet krótki, to się zaszaleć nie da, ale "wiecej radochy" będzie miał "w dłuższym okresie czasu" z posiadania "w miarę poprawnego amplitunera i pary kolumn, które w miarę grają", a potem "kompletu kolumn, które w miarę grają" niż z czegokolwiek innego.

rafal735r

to ja przepraszam za nieeleganckie zwrócenie uwagi, mea culpa.

A pomysł: amplituner + póki co 2 kolumny + pc - do takich planów jest chyba najsensowniejszy (finansowo i nie tylko).

Ale to zdanie prostego ogra.

Witam Johnny!

patrząc na Twoje fundusze i upodobania muzyczne popieram propozycje przedmówcy - Pianocraft z czytnikiem DVD na początek pozwoli Ci słuchać muzyki bez obrzydzenia (ale i bez uniesień bo Piano Craft to bardzo grzeczna i uładzona - wybacz szczerość i kolkwializm - "pierdziawka" z punktu widzenia audiofila). Jak sobie czasami włączysz film to również bedzie OK ale unikaj jak ognia wydawania kasy na tragicznie brzmiące i równie tragicznie drogie kolumny do kina domowego. To zupełna popelina. W kinie domowym 2.1 całkowicie wystarczy a 2.0 na początek też jest OK. Poszukaj sklepu który sprzeda Ci PC z innym zestawem kolumn - są takie np TOP HiFi. Te oryginalne to śliczna porażka pomalowana lakierem fortepianowym i to lakier jest główną wartością dodaną tego produktu głośnikopodobnego. Weź swoją płytke z dobrze nagraną muzyką i filmem i w miasto. Powodzenia !

PS jest oczywiście sposób aby za pe pieniądze dojść do jakości przyprawiającego o ciary na plecach ale to nie śliczniutki sprzet ze sklepu....

Dokladnie jak pisze moj przedmowca! Za te pieniadze nic nowego sensownego nie kupisz. Mozesz za to kupic naprawde przyzwoite klocki ale z drugiej reki. 70% muzyki to szukaj uzywek. Nie mam pojecia czy w polsce mozna kupic Klocek ARCAM XETA za to w angli bez problemu za nie duze pieniadze. Co prawda to jest 5.1 ale bardzo przyzwoicie sprawuje sie w stereo i masz mozliwosc rozwoju w kierunku kina domowego.Chociaz jesli o mnie idzie to STEREO;-) wracajac do klocka ARCAMA XETA to przeszukaj ebay uk dosc czesto mozna tam go ustrzelic ostatnio 3 tygodnie temu poszedl za 80 funtow choc cena sklepowa byla znaaacznie wieksza.Co do pianocrafta coz moja zanaczam moja opinia to jak by powiedziec szkoda zachodu.

dziekuje bardzo za zainteresowanie moim watkiem, a co sadzicie o "tym sprzecie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ? Dzwonilem do wlasciciela i faktury Vat nie da sie wystawic, ale jest gwarancja i zwykla fakturka ktora sobie moge w koszty wrzucic. Wiec gdybym sie decydowal na uzywke to ze sklepu tego typu.

Dziekuje

Ukryta Zawartość

Ostatni miesiąc spędziłęm na przesłuchiwaniu głośników w przedziele cenoym £350-£700 (co w polskich warunkach odpowiada jak sądzę 2000-4500zł). Po przesłuchaniu 7 czy 8 różnych modeli wybrałem B&W 685, które nie dość, że moje ucho polubiło najbardziej, to jeszcze były najtańsze w zestawieniu. Heavy metal nie brzmi na nich najlepiej, ale jazz, muzyka akustyczna... Mniam! Wyłołują u mnie gęsią skórkę. Zdecydowanie polecam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.