Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki CDek do Yamaha AX700 i Infinity RS4000

Amar

Rekomendowane odpowiedzi

Witam jako, że w mojej leciwej Yamaha CDX-900 padł laser, poszukuję godnego zastępcy o równie dobrym brzmieniu. Do wydania miałbym max 1000 zł i w grę wchodziłyby raczej wyłącznie odtwarzacze używane.. Będę wdzięczny za sugestie odnośnie kupna odpowiedniego odtwarzacza cd. Pewnie wielu z Was miało AX700 bądź wie jak brzmi i będzie potrafiło udzielić mi jakichś wskazówek odnośnie synergii, lub konkretnych modeli dobrze współgrajacych z AX700.

Pozdrawiam

Kuba

Czy będzie to krok w tył to nie wiem. Nie wiem bo nie słuchałem CDX-900, a tym bardziej z zepsutym napędem. To po pierwsze. Napisałem sugestie, żebyś spróbował, a nie kupował w ciemno to po drugie. Po trzecie osobiście jestem bardzo zadowolony z tego modelu i nie zamierzam wymieniać. W/g mnie gra najlepiej ze wszystkich moich dotychczasowych CDków. Uwaga dotyczy mojej konfiguracji, pozostałych klocków, pomieszczenia, i.t.d. Dlatego powtórzę - spróbuj.

Zasadniczo laser sprawiał wrazenie wysłużonego od pewnego momentu... Szczególnie dawały się we znaki lekkie przestery na wysokich tonach i charakterystyczny szum.. laser sam z siebie nie "siadł" poprostu podmianka na mlp-7 sie nie powiodła.. A czy synergia cdx-1030/50/60 z AX-700 będzie dobra? pytanie do Discomaniaca.. ? Przypomnę, ze moje kolumny to RS4000 więc obudowa zamknięta... więc charakterystyczny bas i wstęgowy tweeter..

Dzieki za odpowiedź to mi nieco rozjaśniło poszukiwania. A w kwestii mojego wcześniejszego pytania odnośnie któregoś z modeli Pioneera, czy mógłbyś polecić dobrej klasy cd-ka tej firmy który dobrze zagrałby w tym zestawie?

Amar, 22 Maj 2010, 14:47

Przypomnę, ze moje kolumny to RS4000 więc obudowa zamknięta... więc

>charakterystyczny bas i wstęgowy tweeter..

Miałem nieco większe RS 5000 (bas 25 cm). Zastowałbym CD z łagodna górą. Albo odpowiednie kabelki.

Wstęga dysponuje dużą energią, którą trudno zrównoważyć głośnikami reszty pasma. Stąd czasami odczuwalna jest ostrość, czy przesadna detaliczność w niewielkich skrzynkach. Szczególnie że bas zamknięty nie zabuczy, nie przeciąga (i tym samym nie "przesłania" góry).

Dlatego wybieram większe skrzynie - podłogowce ze wstęgami (dodatkowo na średnicy).

Pozdrawiam!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-7648-100003195 1274792272_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

Dziekuję Zuk Zuk za podpowiedź zatem jaki cd-k grający solidnym basem i łagodną górą w podanym zakresie cenowym polecacie? Czy Pioneer PD-9300 lub PD-8500 lub PD-9700 byłyby odpowiednie?

• 2 tygodnie później...
  • Moderatorzy

kup cd yamahy 5... z układem probit, gra sympatycznie, będzie pasował do piecyka i ma mniej niż 20 lat wiec powinien jeszcze wytrzymać.

kosztuje niewiele więc ryzyko niewielkie

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

Hmm..ale pozostałe walory brzmieniowe są bezdyskusyjne myślę.. zobaczymy, przykręcę regulację wstęgi na 0. Jeśli zdobędę któregoś ze wskazanych cd-ków to wydaje mi się że rozsądnym pomysłem byłoby rozważenie wymiany piecyka na coś o klasę wyżej..ale i tu potrzebowałbym porady. Kolumienki zostają to pewne..

Hmm..ale pozostałe walory brzmieniowe są bezdyskusyjne myślę.. zobaczymy, przykręcę regulację wstęgi na 0. Jeśli zdobędę któregoś ze wskazanych cd-ków to wydaje mi się że rozsądnym pomysłem byłoby rozważenie wymiany piecyka na coś o klasę wyżej..ale i tu potrzebowałbym porady. Kolumienki zostają to pewne..

• 2 tygodnie później...

OK, Yamaha AX700 idzie na sprzedaż.. CD-k jaki zakupiłem to Yamaha cdx-1050. Mając na uwadze ostrawe Infinity jaki wzmacniacz w okolicach do 1000 zł niemodyfikowany moglibyście polecić?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.