Skocz do zawartości
IGNORED

Prośba o pomoc - monitorki zamiast ... monitorków

rmgdansk

Rekomendowane odpowiedzi

rmgdansk, 20 Maj 2010, 23:05

>Ciekawe, że Q1 są... droższe od iQ10. Nie wiem, czy seria Q jest lepsza, czy iQ - wsłucham się raz

>jeszcze w te trzy kolumny ... (licząc uszatki)

KEF Q1 mają 165mm woofer a iQ10 130mm woofer. iQ10 mają więc mniejszą objętość, węższe pasmo od dołu, mniejszą efektywność i obciążalność mocową - to dwie inne kolumny. Odpowiednikiem KEF Q1 jest KEF iQ30 - i to te kolumny należy porównywać.

dziękuję, Kyle! trochę mi się poplątało w głowie... zacząłem oglądać B&W 685 / 686, niższe focale i missiony m34i ... czemu ich jest tak dużo? cholerny kapitalizm!

rmgdansk, 20 Maj 2010, 23:20

>trochę inna koncepcja zupełnie bez sensu. czy to jest coś warte?

>a jaki mają charakter brzmienia?

>ile warto za nie dać?

B&W CDM7SE to odświeżona wersja CDM7 (później były jeszcze CDM7NT), poprzedniczka 704 i obecnych CM7. Graja na poziomie, gdy trzeba subtelnie ale i kopa im nie brakuje. Zupełnie inny poziom niż niższa seria 600. Ceny CDM7/CDM7SE w dobrym stanie to ok. 2000-2400zł, CDM7NT są trochę droższe. Generalnie fajne kolumny, warte przemyślenia i posłuchania ale... NIE DLA CIEBIE! W 11m2 się zwyczajnie uduszą, będą dudnić, podbarwiać i spłaszczać scenę. Te podłogówki potrzebują sporo wolnego miejsca wokół siebie oraz wydajnego, trzymającego kolumny za pysk, grającego na poziomie wzmacniacza - póki co, sorry, ale nie zapewnisz im ani jednego ani drugiego.

Jeżeli słyszałeś kiedyś B&W z serii wyższej niż 600 grające ze stosownym wzmacniaczem i Ci się podobało, to pomyśl o używanych CDM1/CDM1SE. Do kupienia za +/- 1500zł. Do Twojego pokoju będą w sam raz a i H/K powinien sobie z nimi poradzić.

Co do brzmienia, tak jak najniższa seria B&W nie nadaje się zbytnio do klasyki i jazzu, których jak napisałeś też słuchasz, to seria 700 i 800 z dobrze dobraną elektroniką potrafi zagrać już baaardzo ładnie.

Jeżeli odpuścisz sobie B&W, to do H/K, moim zdaniem jak najbardziej możesz pomyśleć o KEFach czy Focalach.

Witam

Kef Q1 jeszcze lepiej zagra z taką lepszą zwrotką. ;)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Tu było kilka słów.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Szukaj swojego dźwięku ale... nie wciskaj na siłę go innym :)))

Polecam cos z najtanszej kolekcji Xaviana.

Ostatnio mialem okazje posluchac monitorki Mia II i Primissima, szczena na podlodze za te pieniadze i wykonanie.

robix

Brałbym Usher S-520. Ten Harman Kardon ze swoimi 80W na kanał dobrze je powinien wysterować. Moim zdaniem lekkim błędem jest natomiast podpinanie Usherów S-520 pod słaby wzmacniacz, bo one bardzo lubią moc - dopiero wtedy rozwijają skrzydła i pokazują swój prawdziwy charakter, a ten jest wybitnie piękny. Nawet w ostrym rocku świetnie wypadają a i basu jest co niemiara :)

Inna propozycja to Koda Harmony K-2000B. Tanio, a naprawdę emocjonująco.

Jeżeli Kolega życzy sobie wydać więcej pieniędzy na głośniki to posłuchałbym nowej serii monitorów Dynaudio, ewentualnie nowych Monitor Audio RX-2. Ponoć warto.

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

Ok, dziękuję wszystkim za pomoc:)

Spędziłem dzisiaj 3 godziny na odsłuchach i w końcu wybrałem iQ10 Kefa. Czemu?

1) Mission M32i - tak... plebejsko...;)

2) Usher S-520 - najbardziej zastanawiałem się nad nimi, fakt, że ich nie wziąłem spowodowany odsłuchami Rammstein, których czasami też zarzucę...

3) Kef Q1 - za potężny dźwięk do mojego małego pokoju, imho. Poza tym, jedne stoją już w gabinecie, chciałem pewnej odmiany, choć nikłej...

4) Missiom M35i podpięte na chwilkę - masakra. Tak ciemnego zestawu i mulastego dawno nie słyszałem...

5) Kef C3 - hmm... na pierwszy rzut całkiem ciekawe do niedużego pomieszczenia, to co jednak najbardziej przeszkadzało to... chudość dźwięku...

O innych nie piszę, gdyż... nie miałem okazji posłuchać - albo brak dostępności, albo poza budżetem (w obie strony)...

Przy okazji pytanie - czy kable mają tutaj jakiekolwiek znaczenie? Wziąłem bez konfekcji 2x2 m jakiejś miedzi posrebrzanej, tak dla równowagi i gra ciekawie, aczkolwiek z Kefy są prosto z pudła, więc pewnie wygrzewają się dopiero...

Serdeczności, R.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

witam , stan tych B&W cdm 7se jest idealny , ja je sprzedaje ,jak graja napisze tylko ze B&W 704 nic nie pokazaly aby je kupic i kupilem po opuscie model schodzacy ze sprzedazy czyli B&W cdm 7se pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.