Skocz do zawartości
IGNORED

Projekt: SEAS 27TFFC, VIFA: TC14SG49-08, M18WO-09-08-problem ze zwrotnicą

Adam J.

Rekomendowane odpowiedzi

Otworzyłem nowy temat dotyczący zwrotnic, bo po prostu już dostaję szału, zaraz pójdę do sklepu po "słuchawy".

Ok. dosyć żartów.

Jak już wspomniałem, mam problem ze zwrotnicą, w pierwszej fazie projektu poniższe głośniki były podzielone: 3-way, 3-rząd dla średnicy i góry, i 2 rząd na dole.

M18WO-09-08 w 19L-22L bass-reflex(19-22 bo kombinowałem ze strojeniem i objętością)

TC14SG49-08 zamknięty w ...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-4165-100002717 1275121585_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ale w czym tu jest problem?

Tu to trzeba systemu pomiarowego i kogoś kto zaprojektuje zwrotnice. Kalkulatorami albo na słuch nic dobrego nie złożysz.

Moja strona audio - kondrax.mayhem.net.pl

Masz coś takiego na pewno będzie dobrze ,poszukam ci jeszcze w układzie 3 drożnym

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wrzuciłem parametry głośników na x-over I Wyszło coś takiego.Ale trzeba by to sprawdzić programem clio

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Bez pomiarów można sobie te obliczenia wetknąć w ...

Układu dwudrożnego nie zrobimy poprawnie bez mierzenia, a gdzie dopiero trójdrożny. Oczywiście robiąc na ślepo układ dwudrożny jest szansa, że zagra, jednak nie ma mowy by zbocza były prawidłowo wymodelowane.

Proszę bardzo Tomciu.

Najprościej jak się da. Skoro teraz pracuje tylko Vifa TC14 i kopułka Seasa, to po prostu dorzucamy woofer filtrowany pierwszym rzędem.

R1 - trzeba dobrać, w granicach 1 - 6,8 Ohm.

C1 - można modyfikować w granicach 3,3 - 6,8 uF.

L1 - wstępnie nie ruszać.

L2 - do dobrania, 1,5 mH uważam za dobry punkt wyjścia. Wystarczy cewka rdzeniowa z drutu 0,8mm.

C2 - wstępnie nie ruszać. W tym miejscu wypada dać pułapkę wycinającą rezonans Vify TC14 przy 6kHz. Na początek wystarczy sam kondensator.

L3 - może się okazać, że potrzeba większej cewki. Wystarczy rdzeniowa, drut 0,8mm lub 1mm. W tym momencie szkoda pieniędzy na 1,4mm.

Polaryzacja wszystkich głośników zgodna. Na pewno jest to lepszy układ, niż z kalkulatora.

A jak wygląda ten obecny układ dla 14-stki i kopułki ?

>to po prostu dorzucamy

>woofer filtrowany pierwszym rzędem.

Tzn. filtrowany tylko cewką. Można dorzucić korekcję impedancji RC. Skuteczniej to odfiltruje średnie i wysokie tony.

Panowie bez pomiarów to jest zwykła lamerka.

Ostatnio próbowałem łączyć szerokopasmówkę z niskotonowym filtrami pierwszego rzędu. Teoretycznie powinno się podłączyć głośniki w tej samej fazie. Praktycznie musiałem podłączyć w przeciwnej.

Wklejam zrzut ekranu z pomiaru.

Płaska charakterystyka jest dla głośników w przeciw-fazie a z dziurą z głośnikami w fazie zgodnej.

I to by było na tyle na temat kalkulatorów do robienia zwrotnic.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

KrzysiekA, 29 Maj 2010, 18:42

Ja się zgadzam, że pomiary są konieczne. Jestem za pomiarami przecież. Po prostu nic prostszego, tańszego i w miarę bezpiecznego nie da się zaproponować. A jak nie, to niech Adam J. szuka kogoś kto potrafi pomierzyć głośniki i zaprojektować filtry.

"jozefkania" słusznie piszesz. Dzisiaj już późno, jutro postaram się wkleić obecny układ dla 14-stki i kopułki.Jako, że głośniki nie są pomierzone,

o ile to nastąpi, to najlepszym rozwiązaniem byłoby dolepić niskotonowca w 1 rzędzie,

do obecnej zwrotki dwódrożnej, jak kolega pisał. Tyle tylko, że obecna 2-WAY już ma fazy pokręcone, i jak koledzy piszecie bez pomiarów

mogę sobie to w d..e wsadzić.

Chyba, że, jeszcze, mimo wszystko, spróbować się oprzeć na gotowcu Pana Trola.

Projekty Troelsa już przeglądałem, miałem na oku zmianę TC na MCA15RCY, opierając się na projekcie:

Ukryta Zawartość

ale przede wszystkim, musiałbym stłumić górę i środek do efektywności woofera, M18WO - 87,5 dB CA22RNX - 89,5...może warto spróbować.

Szkoda by mi było tylko tej TC.

Dzięki, kolego "tomek0104" , utwierdziłeś mnie w przekonaniu co do pewnego działania. Zrobię może, najpierw, zwrotkę na podstawie tego :Poor Man's Strad - Troelsa,

a później zobaczę co dalej..po niedzieli, oczywiście, jak zorganizuje materiał.

Co myślicie o tym?

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.