Skocz do zawartości
IGNORED

Wytłumianie kolumn!

Zydelek

Rekomendowane odpowiedzi

Moja opinia jest zbliżona do borysago2 tyle ,że ja uważam,że nalezy tłumic i to mocno ale w zakresie fal rzędu 50-300 Hz . Do tego nie nadają się zwykle stosowane materiały tłumiące ( maty , włókniny itp ) a solidna warstwa miękkiej maty bitumicznej - min 4mm.

Obecnie ćwicze różne rozwiązania z basem ze scan speaka 8531 ( moim zdaniem najlepszy bas z 18 cm głosnika , naprawdę Revelacja ;p )

Najlepsze rezultaty osiągnąłem wytłumiając ścianke tylną za głosnikiem dwoma warstwami 4 cm włókniny ( czarnej ) w sumie 8 cm , jedna warstwa na ściankach bocznych i oczywiście 4mm mata bitumiczna na wszystkich ściankach na całej powierchni wewwnetrznej kolumny ( na przedniej też ) Natomiast cała dolna komora ( poniżej wieńca wzamacniającego pod wooferem ) jest wytłumiona tylko mata biyumiczna , brak miękkiego wytłumienia . Efekt w stosunku do sytuacji gdy miękkie wytłumienie było na dole jest taki ,ze po jefo usunięciu bas stał sie krótszy , bardziej zwarty i konturowy , nie schodzi tak nisko ( stracił z 10 Hz na zejściu ale przy tym głosniku to i tak 40Hz przy -3dB )

PS

Joachim Gelhardt ( niegdys Audio Physic ) stosuje płytki ceramiczne do wytłumienia swoich monitorów sprzedawanych obecnie pod marka Sonics - czy jakos tak.

...there is no spoon...

• 2 tygodnie później...

Właśnie wytłumiłem wszystkie scianki w komorze B-R swoich kolumn 2mm matą bitumiczną i jestem pod wrażeniem. Bas zrobił się lepiej kontrolowany i bardziej zwarty, ma więcej energi i dynamiki. Co ciekawe stał się jednocześnie bardziej wyrównany przez zwiększenie głębokości (moje kolumny mają troche nierownomierny bas - podbicze przy 100 i 200 HZ ale przetwarzeją efektownie do ok. 30Hz, Maty pewnie wytłumiły okolice 100-200Hz).

Wytłumienie pianką oczywiście został to samo. Jeszcze nie robiłem z różnymi jej warantami.

Gdzie można kupic sprasowany filc?

Co sądzicie o tym

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

czy nadaje się do wytłumiania rogów scianek - miesc trudnych do oblepienia matą bitumiczną

Ukryta Zawartość

Istotnie, pokrycie ścianek masą tłumiacą musi dać efekt w postaci krótszego basu, bo w przenoszeniu fali traci na znaczeniu obudowa. Nie wiem, czy wiecie dlaczego stosuje sie materiały typu wata czy filc we wnętrzu obudowy. Otóż nie tylko do wytłumienia dźwięku czy eliminacji fal stojących, ale głównie do zmniejszenia prędkości dźwięku w jej wnętrzu, co z kolei przekłada się w praktyce na możliwość zmniejszenia obudowy przy niezmienionej dolnej częstotliwości granicznej.

co to za tajemnicze okreslenie krotszy bas? jesli ktos chce na powaznie robic cos przy basie musi przeczytac inf. o br na mojej stronie. Przeczyta i zrobi se dobrze to co zamierza.

almado

To tak raczej teoretycznie , bo praktyka pokazuje że zmniejszenie obudowy raczej jednak podnosi dolną częstotliwość graniczną. Pewnie chodzi o to że stosując mniejszą skrzynke i mocną ją tłumiąć można oszukać głośnik , który jakoby widzi wtedy większą objętość.

Fakty są takie że mocne tłumienie jednak odbija się najczęściej na dynamice i tej umownej szybkości basu mam na myśli obudowy B-R.

Nie mam takowego podręcznika gdyż chodziłem do technikum.

I nauczyli mnie tam ,że zanurzanie celulozy w wodzie to złym pomysł.

Wytłumienie Tidala Piano dosyć powszechne rozwiązanie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

przeciez kolega wyraznie ci napisal ze material wytlumiajacy powoduje zmniejszenie szybkosci dzwieku i wplywa to na wymiar obudowy. Wez ksziazke Witorta i poczytaj na ten temat a moze nawet policz budke z pianka i bez a potem moze papieroska?

Marko3T

Mamy tutaj do czynienia z rzadką sytuacją, gdzie teoria pokrywa się z praktyką :) Zmniejszenie obudowy oczywiście podnosi częstotliwość graniczną, wynika to i ze wzorów i z praktyki. Materiał tłumiący pomaga zmniejszyć stałą c występującą we wzorach, co w praktyce daje możliwość zmniejszenia objetości obudowy. Teoretycznie, wypełniając całkowicie obudowę dobrym materiałem tłumiącym, jesteśmy w stanie zmniejszyć obudowę przy zachowaniu częstotliwości granicznej o 25%, praktycznie o jakieś 5-10%, maksymalnie 15% jak mnie pamięć nie zawodzi. Ta uwaga ma znaczenie przy monstrach rzędu 200 litrów, gdzie, 5% oznacza 10l mniejszą objetość... chyba się opłaca :)

Największą "szybkość" basu uzyskamy w obudowie zamkniętej, najgorszą w "przedobrzonej" obudowie z bass-reflexem, gdy częstotliwość graniczna znacznie odbiega od częstotliwości rezonansowej głośnika (uwaga, różnicę należy rozpatrywać nie w hercach a w stosunkach jednej częstotliwości do drugiej, np 25Hz/30Hz to różnica rzędu 17%, cholernie dużo).

Pamiętajmy, że materiał tłumiący jest również materiałem stratnym i to jest jego cecha z jednej strony pożądana (tłumienie fal stojących) a z drugiej nie (straty w sygnale użytecznym). Zatem dobór ilości i jakości materiału tłumiącego jest de facto poszukiwaniem kompromisu. Dasz za mało - nie będzie efektu, przedobrzysz - efekt do dupy.

Warto czasem wiedzieć, co i dlaczego trzeba zastosować, by mieć satysfakcję z osiągniętego efektu. Osobiście np. śmieszy mnie wypełnianie obudowy pianką - materiał tego typu w zasadzie zmniejsza objętość obudowy, natomiast nie jest dobrym materiałem stratnym dla fali akustycznej, czyli opisany wcześniej rachunek zysków i strat jest na starcie przesunięty na naszą niekorzyść (subiektywnie "szybki" bas najprawdopodobniej wynika z poprawienia odpowiedzi impulsowej bedącego efektem zmniejszenia obudowy). W odróżnieniu od materiału włóknistego składa się z pęcherzyków powietrznych o twardych sciankach, dla fali akustycznej to nie przeszkoda. Materiał włóknisty składa się z kolei z tysięcy rurek różnej średnicy i długości, co powoduje mikroskopijne rezonanse tłumione mechanicznie przez elastyczne ścianki (tak w dużym uproszczeniu).

Zauważyłem właśnie, że ktoś proponuje otworzyć temat o zapisach na baranicę długowłosą :) Prześmiewca chyba nawet nie wie, ze wełna owcza jest jednym a najlepszych materiałów włóknistych :)

jesli welna okrywa owce to sloma okrywa ziemie. mala owca moze wytlumic tylko mala fale ale ziemia moze wytlumic dluga fale i z tego dowodu wynika ze sloma sluzy do wytlumiania dlugich fal.

Widze ze kolega lepszy cwaniak i dobrze, bedzie weselej. A zta sloma niestety ale prawda. Nie ma lepszego materialu na wytlumianie kolumn jak sloma. Na mojej stronie jest dokladny opis co i jak.

senicz

A czy moze wykonales choc jedna kolumne glosnikowa w zyciu z ta sloma zeby twierdzic ze taka dobra ? Jak narazie to nie popisales sie zadnym zestawem grajacym, doslownie zadnym. Wiecej robic mniej gadac.

iAMP, iPSU, iSMPS i kto tam wie co jeszcze :D

Niestety, słoma ma jadną wadę praktycznie eliminującą ten materiał do zastosowania w głośnikach, mianowicie palność. Co do właściwości akustycznych - zgoda, może być. Co do własności palnych - nie do przyjęcia.

Tak przy okazji, w tzw. akustyce środowiska duże znaczenie mają skoszone trawniki - bardzo dobra tłumienność hałasu i dobre walory estetyczne.

na mojej stronie jest opis takiej kolumny problem w tym ze jest duza ale miala byc wzorcem do oceny innych pasywnych wiec wymiary nie graja roli. Niestety skrzynia bardzo sie dociazyla po zlozeniu. Moze kolka dokrece? Zasada jest prosta duza skrzynia z pelnym wytlumieniem sloma. Dostaje sie wtedy niski rezonans a spadek f na dole podbijamy przy pomocy basrefleksu strojonego nizej niz fr np. na storjonego na 15-18hz. calosc gra pieknie choc duze. No i tandem. koniecznie.

owcza już nie tak super, do tego jak zauważyłeś podczas palenia śmierdzi, co jest tutaj akurat zjawiskiem pożądanym... w projektowaniu każdego urządzenia należy wziąć naprawdę wiele czynników pod rozwagę, bezpieczeństwo użytkownika również.

zawsze zaczyna sie od jakosci najwyzszej a potem bez straty jakosci eliminuje sie zle elem. przez zastapienie innymi np. niepalnymi. Sloma ma jedna wade nikt takich kolumn nie kupi bo wypchane sloma ha ha ale ci ludzie sa glupi. Nawet na tej liscie dostalo mi sie sporo za slome. A co do tandemu to przy tak niskich cenach glosnikow warto ten uklad stosowac i wytlumianie nie musi byc tez takie super same glosniki chodza nisko. Czasami zamiast calej kolumny warto wytlumic glosnik/glosniki tandemu scisla kolderka z welny/waty daje to naprawde niezle tlumienie glosnika bez spadku skutecznosci na najnizszym basie. Wystraczy zrobic i posluchac. Naprawde warto to zrobic. Jesli sie dysponuje duza kasa to mozna oczywiscie kupic glosniki o malym qts ale po co wydawac kase kiedy mozna to samo osuiagnac inaczej a kase wydac na wzm.

Tandem stosujemy w celu obniżenia parametru Vas głośnika o połowę, co w efekcie pozwala na zmniejszenie objętości obudowy prawie o połowę (trzeba uwzględnić objętość zabraną przez tandem). Trzeba jednak sparować głośniki, bo inaczej zmniejszy się wypadkowa dobroć, nie pamiętam tylko która...

Jak tylko pojawia sie dyskusja o wytłumieniu to zaraz pojawia się senicz ze słomą .

Parafrazując>>>senicz słomę czujesz konia masz w rodzinie?

Tak na poważnie ja jestem zwolennikiem wytłumień raczej twardych i nie objętościowych.

Stosuję sprasowany filc ,a gąbke tylko w niewielkich ilościach. Za dwa miesiące powinienem skończyć 3dr. i tam komora średniego będzie wytłumiona wełną naturalną.

zawsze mozna robic nie wedlug mojego opisu super kolumny a wedlug programow dudnioce badziewia. Wasza wola. Co co wytlum. nieobjetosciowego. Ile spadnie w db dudnienie po zastodowaniu filcu na sciankach? sloma daje hi-end a reszta to sa polsrodki. Ot takie zabaweczki dla grzecznych dzieci. Rozne pasty filce podpaski .............

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.