Skocz do zawartości
IGNORED

5.1 zamiast 2.0? Zalety i wady dwóch i wielu kanałów w muzyce.

Bobcat

Rekomendowane odpowiedzi

Ja o tym Metropolitan Opera to w kwestii wcześniejszych twoich wpisów o wyższości przestrzeni multichannel nad stereo przy odtwarzaniu akustyki sal koncertowych. Jeśli chodzi o jakość dźwięku koncertu z Wiednia, o którym pisałeś trudno mi coś powiedzieć, bo w tym roku akurat nie widziałem, gdyż sylwester był nadzwyczaj udany. Natomiast generalnie przekaz satelitarny gdzie dźwięk jest podany razem z obrazem ma często przeciętną jakość ze względu na pojemność łączy (zwłaszcza jeśli jeszcze obraz jest rozbudowany np. HD). Ten sam dźwięk można przesłać w stereo wyższej jakości lub multichannel w niższej. Pewnie można też wysyłać jeden i drugi razem podobnej jakości lub wyciągać stereo ze ścieżek multichannel.

greenme, 27 Cze 2010, 18:16

Koncert z Wiednia szedł w zwykłej (nie HD) rozdzielczości. Natomiast jeśli chodzi o dźwięk przekazów satelitarnych - jedyne zastrzeżenie, jakie można (jeśli się bardzo chce) sformułować jest takie, że to jest Dolby Digital. W moim odczuciu nie miało to istotnego znaczenia, dźwięk był znakomitej jakości i po przejściu na wersję stereo (wszystko jedno czy z TVP czy z OeRF) - wcale, ani o grosz nie lepszy. Być może było to wtedy nadawane z pełnym bitrate'm, na jaki pozwala DD czyli 640, gdyż zazwyczaj na codzień stosuje się 384.

Spotykane oszczędności w bitrate wynikają nie tyle z przepustowości łączy, ale z faktu że opłaty dla firm eksploatujących satelity są funkcją ilości transmitowanych danych.

Accu, 27 Cze 2010, 11:44

...jeśli komuś się wydaje że osiągnie

>stereofoniczny high-end za pomocą dupianego Tonsila to bardzo mocno się myli...

Accu, nie masz poczucia chumoru? Greenme zażartował, a ty się wpieniasz. Poza tym te tonsile wcale nie są takie dupiane, bo udana konstrukcja chwalona za równą średnicę i t.d. To jest budżetowe Hi-Fi, poprawnie zaprojektowane i wykonane kolumny, nie jakaś tam najtańsza chińszczyzna:) To nie jest forum wyłącznie dla posiadaczy Hi-Endu. Hi-Fi ma różne półki cenowe i jakościowe i ma racje bytu, bo w każdym przypadku to jest Hi-Fi. Nie należy uważać że jest dupiane, bo nie drogie albo że nie jest Hi-Endem:)

Co do Hi-Endowych kolumn MBL, to idea radialnych promienników nie jest tak bezapelacyjnie właściwa do polepszenia holograficzności stereo. Ale na tym polega urok Hi-Endu - ma prawo być kontrowersyjny:)

gatto1 2/3 uczestników tego wątku po odsłuchach normalnego, dobrego stereo zrezygnowałoby ze swoich teorii. Mogą pisać co chcą. To wychodzi ewidentnie. Na Tonsilu nie da się zbudować dobrego zestawu. Podobnie na amplitunerach KD. Ten wątek jest jedynie próbą poprawienia sobie samopoczucia a tak naprawdę drogą donikąd. Poza sceną ważna jest jeszcze namacalność dźwięku, szczegółowość, jakość basu itp. Tego nie da się uzyskać w ten sposób.

Accu, 28 Cze 2010, 00:52

>Ten wątek jest jedynie próbą poprawienia sobie samopoczucia

Nie wiem jak inni, nie mam upoważnienia dla wypowiadania się w ich imieniu. Ale ja mam samopczucie niezmiennie dobre i nie muszę sobie niczego poprawiać.

>nie da się zbudować dobrego zestawu. Podobnie na amplitunerach KD

Ta sentencja jest twórczą transformacją na grunt audio znanego z najnowszej historii myśli politycznej stwierdzenia, że "kłamstwo powtórzone tysiąc razy - staje się prawdą". Oczywiście, że się da. Zależy od jakości amplitunera i innych składników zestawu.

Nie znam się na multichanelach, ale czytając to i owo odniosłem wrażenie, że w zestawach wysokiej klasy nie ma miejsca na amplituner. Jest procesor będący odpowiednikiem przedwzmacniacza i końcówki mocy.

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

żeby było jaśniej

Jest procesor będący odpowiednikiem przedwzmacniacza i są końcówki mocy.

Less is more

Less mówimy tu o sprzęcie dobrym i bardzo dobrym. Nie o jakimś ekstremalnym Hi-Endzie. Amplitunery z górnej półki mają parametry mogące zaspokoić nawet bardzo wymagającego melomana.

Bobcat, 28 Cze 2010, 09:47

>Less mówimy tu o sprzęcie dobrym i bardzo dobrym. Nie o jakimś ekstremalnym Hi-Endzie. Amplitunery

>z górnej półki mają parametry mogące zaspokoić nawet bardzo wymagającego melomana.

Przypuszczam, że wątpię.

To ma być ekstremalny Hi-End?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Less is more

Less ja myślę, że nie bez kozery Bobcat nie napisał czego słuchał z klocków stereo. Świetnym obrazem przeciętnego uczestnika tego wątku jest gatto1 ze swoimi Tonsilami. Zaczyna mi to przypominać gadkę, że wszystko tanie gra tak jak drogie a nawet lepiej.

Zacytuję tylko klasyka tego forum (z pamięci)

Wolę mieć 2 kolumny po 6 kzł, niż 6 kolumn po 2 kzł.

Less is more

Less

28 Cze 2010, 10:34

O mnie » Ignoruj » PW »

stat: 2247 / 1487 / 0

Zacytuję tylko klasyka tego forum (z pamięci)

Wolę mieć 2 kolumny po 6 kzł, niż 6 kolumn po 2 kzł.

100% zgody:-)

--> Accu, 28 Cze 2010, 10:28

>Świetnym obrazem przeciętnego uczestnika tego wątku jest gatto1 ze swoimi Tonsilami. Zaczyna mi to przypominać gadkę, że wszystko tanie gra tak jak drogie a nawet lepiej.

Ty natomiast jesteś przedstawicielem innego (jeszcze bardziej typowego) gatunku Forumowicza, dla którego podstawowym parametrem oceny sprzętu jest cena. Dlatego jak diabeł święconej wody boicie się ślepych testów, które bezlitośnie obnażają Wasze napuszone szpanerstwo.

Poszukaj we wcześniejszych wpisach - tam było o degustacji wina To, które było przedstawiane jako górna półka zdobyło entuzjastyczne oceny, przedstawiane jako tanie wino - zostało schlastane bez litości. Potem organizatorzy się przyznali. To było w jednym i drugim przypadku to samo wino.

Od Gatto1 to możemy się wiele nauczyć.

--> Less, 28 Cze 2010, 10:34

>Wolę mieć 2 kolumny po 6 kzł, niż 6 kolumn po 2 kzł.

A ja wolę mieć 6 kolumn po 6 kzł.

Gdybym nie mógł sobie na coś takiego pozwolić - zdecydowanie preferuję wariant 6 kolumn po 2 kzł niż 2 kolumny po 6 kzł.

Czy wolisz jak samochód ma 4 kołach opony po 300 zł każda, czy też na 2 w kołach opony po 600 zł, na pozostałych - nic, zdjęte koła? Szerokiej drogi!

Kolego Bobcat, te motoryzacyjne porównania są już żałosne. Śledzę ten wątek, od pewnego czasu, tylko ze względu na te idiotyzmy, które serwujesz ludziom z manierą jedynego-wszystkowiedzącego na temat audio. Więc ok, jesli wypowiadasz się na temat swoich sześciu, pięciu czy piętnastu kolumn po 6 zł., ale jesli wypowiadasz sie w kwestii dwóch kolumn - to zamilcz chłopie i się nie ośmieszaj pseudointelektualnymi racjami.

Bobcat,

niestety nie masz racji. 6 kolumn po 2k w miejsce 2x6k, zdecydowanie ilość nie idzie w parze z jakością. Muzycznie to będzie przepaść, kinowo no cóż, nie będzie aż tak źle ...

Sprawdziłem to nausznie na moi systemie, o czym napisałem wcześniej w tym wątku.

Pozdrawiam,

dartman, 28 Cze 2010, 15:59

Dlatego napisałem, że najlepsze jest 6 kolumn po 6k. Znając metodę dyskutowania praktykowaną przez niektórych - zaraz usłyszę, że zamiast 6 kolum po 6k wolą 2 kolumny po 18K. Gdybym napisał, że 6 x 18k będzie jeszcze lepsze - odpowiedzą, że nieprawda, albowiem oni preferują 2 x 54k. I tak dalej.

Wszystko zależy od indywidualnych preferencji. Jesli ktoś jest absolutnie wymagającym purystą dźwiękowym i słyszy takie niuanse - pewnie wybierze 2 x 6k.

Ja najbardziej cenię sobie przestrzenność i wielowymiarowość dźwięku, dlatego wybiorę 6 x 2k. O indywidualnych gustach gentlemani nie dyskutują.

Pozatym od pewnego pułapu cenowego różnice w jakości maleją. Ceny szybują w górę, przyrosty jakości - maleją asymptotycznie do zera. Osiaga się pewien punkt, gdzie dalsze przyrosty jakości są do wychwycenia już tylko na subtlenych przyrządach laboratoryjnych.

Mam dobre kino ,ale to nic w porównaniu z dobrym stereo!!(a gram na tych samych kolumnach w kinie i stereo).Ale takiej barwy,kontroli,"powietrza" nie znajdziesz w cyfsze jak w analogu.Sorry!!

Tak samo blado przy stereo wypada kino w innym systemie u mojego kumpla.Jedno jest dla mnie tylko jasne-jak oglądać film to tylko w kinie domowym z systemem 5.1. To tyle co mam do powiedzenia.

Bobcat, 28 Cze 2010, 11:47

>--> Accu, 28 Cze 2010, 10:28

Ty natomiast jesteś przedstawicielem innego (jeszcze bardziej typowego) gatunku Forumowicza, dla

>którego podstawowym parametrem oceny sprzętu jest cena. Dlatego jak diabeł święconej wody boicie się ślepych testów, które bezlitośnie obnażają Wasze napuszone szpanerstwo.

Uśmiałem się do łez:-) Bobcat, nie pisz o rzeczach o których nie masz zielonego pojęcia bo się pogrążasz. Pisałeś kilka razy, że słuchałeś drogiego stereo podając jakieś tam kwoty ale uciekając od konkretów. Lansujesz to swoje 5.1 będąc tak naprawdę dźwiękowym laikiem. Już nie musisz nikomu niczego udowadniać bo każdy wie kim jesteś. Być może masz w tym jakiś interes, być może nie. O ślepych testach było już na forum nieraz. Ich metodologia została podważona. Wspominają o nich jeszcze tylko userzy o poziomie rbeja - gdybyś Ty taki poziom reprezentował nie byłoby między nami żadnej dyskusji.

Accu, 28 Cze 2010, 19:39

Pogrążam się w Twoich oczach? Cała przyjemność po mojej stronie. Na temat tego czy jestem dźwiękowym laikiem, czy też nie - cenię sobie opinię niektórych osób, Ty się do nich nie zaliczasz. Więc się nie musisz nadymać. Kto to jest ów "każdy" (co to niby wie, kim jestem)? Ty jeden? Gratuluję dobrego samopoczucia.

Pisałem kilka razy, że nie dam się wciągnąć w ulubioną przez niektórych Forumowiczów pułapkę pseudo-dyskusji polegającej na przerzucaniu się sprzętem. Próbuje się bowiem lansować "jedynie słuszny punkt widzenia". Jeśli ktoś wygłasza opinie z tym punktem widzenia niezgodne - wtedy pada pytanie o sprzęt. Oczywiście z braku argumentów, jedyną reakcją na przyznanie się co do sprzętu - jest udawana wesołość,że ktoś wogóle śmie "z czymś takim" wychodzić na Forum.

Metodologia ślepych testów została podważona? Gdzie? Przez kogo? Przez Ciebie? Proszę nie opowiadać bajek. Rozumiem, że są one niewygodne dla lanserów "jedynie słusznego punktu widzenia", gdyż obnażają ich miałkość.

Jeśli ktoś z nas jest pewny siebie, to chyba nie ja. Ja np. nie posuwam się do oceniania Twojej osoby ani Twojej wiedzy. Mogę conajwyżej merytorycznie dyskutować z czyimiś poglądami. W odpowiedzi jakże często słyszę, że "opowiadam głupoty", "nie znam się" itd itp. Zaiste: "argumentacja" godna gentlemanów.

Czy ja kiedyś i gdzieś napisałem, że wszystko gra tak samo? Od początku lansuję tezę, że nie ma sensu sięgać po sprzęt za 300000 zł, bo ten za 30000 zł gra wystarczająco dobrze i jest w stanie dać satysfakcję niemal każdemu. Od początku proszę, aby nie rozmawiać o Hi-Endowych ekstremach, tylko o sprzęcie dobrym i bardzo dobrym.

Accu, 28 Cze 2010, 19:39

...Lansujesz to swoje 5.1 będąc tak naprawdę dźwiękowym laikiem. Już nie musisz nikomu

>niczego udowadniać bo każdy wie kim jesteś...

Accu, chyba zapomniałeś o dobrych manierach. Forum to nie jest miejsce do obrażania innych. W ten sposób dajesz wszystkim do zrozumienia jaki poziom kultury reprezentujesz:( Co do jakości sprzętu i wyrokowania czy nadaje się do stereo, to obawiam się że sam posiadasz budżetowe zabawki i znajdzie się sporo osób na świecie mających sprzęt o zero lub o dwa zera droższy. Według twojej logiki, oni powinni uznać, że twój sprzęt nie nadaje się do niczego:))) Czy z tym się zgodzisz? A może twoja logika jest nie w porządku?

Powiedzmy że posiadam sprzęt który gra muzykę. Nie upiększa, nie zniekształca ale gra. Nie mam potrzeby kupowania niczego droższego. Na wybór klocków poświęciłem sporo czasu. Owszem byłem na etapie kina domowego, wielu kanałów i Tonsilu. Dlatego wiem co tracą ludzie którzy szukają dobrego dźwięku tam gdzie go nie ma. Zasłaniają się nową pseudo technologią a zasady nie zmieniły się od lat. Powiedzmy, że od czasu skonstruowania płyty CD nie było żadnej rewolucji. I nie zapowiada się.

Chyba trudno bÄdzie znaleĹşÄ wspĂłlny punkt widzenia. Accu wie co tracÄ ludzie nie sĹuchajÄcy dobrego stereo. W domyĹle jest milczÄca teza, Ĺźe szukajÄ oni dokĹadnie tego samego co Accu. A moĹźe szukajÄ czegoĹ zupeĹnie innego? I Ĺźadne wspĂłĹczucie nie jest im potrzebne? NiektĂłrzy przeszli drogÄ od Kina Domowego do Stereo. Pomijam juĹź bĹÄd takiego dwoistego podziaĹu, o czym pisaĹem we wstÄpie. Powiedzmy Ĺźe przeszli drogÄ od wielokanaĹu do dwĂłch. Ja przeszedĹem drogÄ w dokĹadnie odwrotnym kierunku. I nie wyobraĹźam sobie sĹuchania 2.0. I nie nawracajmy siÄ wzajemnie na swojÄ stronÄ. KaĹźdemu co innego sprawia przyjemnoĹÄ i daje satysfakcjÄ. A przecieĹź chyba w koĹcu o to w tym wszystkim chodzi.

Przepraszam. Tak to jest, jak się pisze nie ze swojego komputera. Oto poprawny tekst, a tamten (prośba do Admina) o wykasowanie.

Chyba trudno będzie znaleźć wspólny punkt widzenia. Accu wie co tracąludzie nie słuchający

dobrego stereo. W domyśle jest milcząca teza, że szukają oni dokładnie tego samego co Accu. A

może szukajączegoś zupełnie innego? I żadne współczucie nie jest im potrzebne? Niektórzy

przeszli drogę od Kina Domowego do Stereo. Pomijam już błąd takiego dwoistego podziału, o czym

pisałem we wstępie. Powiedzmy że przeszli drogę od wielokanału do dwóch. Ja przeszedłem

drogę w dokładnie odwrotnym kierunku. I nie wyobrażam sobie słuchania 2.0. I nie nawracajmy się

wzajemnie na swoją stronę. Każdemu co innego sprawia przyjemność i daje satysfakcj. A

przecież chyba w końcu o to w tym wszystkim chodzi.

Bobcat, pieprzysz w kółko to samo.

klękaj sobie przed swoim pioneerem, jeśli tak Ci odpowiada.

Zacząłeś wątek lansując twierdzenie że specjaliści z centrum badawczego odkryli rewelacyjny sposób na nagrywanie muzyki wielokanałowej i nagle stał on się snandardem.

Co się okazało? Gówno prawda.

Okazało się że nawet ten Twój pionner nie słyszał o filozofi jaką do tego dorobiłeś, na podstawie przeczytanego gdzieś artykułu w sieci, jak nagrywa dwóch pasjonujących się braci...

Dorobiłeś do tego całą filozofię, nawet wypis z norm ITU już cytowałeś :)

I wiesz co?

ośmieszyłeś się na całej lini.

Po tych Twoich wywodach i pieprzeniu o 135 stopniach, nikt już Cię nie weźmie na poważnie.

Bo dalej gadasz jak potłuczony a w życiu pewnie dobrego sprzętu nie słyszałeś (nie mówię tu o kasie - żeby było jasne) skoro amplituner Pioneera jest dla Ciebie wzorcem dźwięku i do zwymiotowania powtarzasz że wszyscy którzy kupują coś więcej, wydają dużo więcej kasy na znikomy przyrost jakości :)

Wybacz Bobcat, naprawdę nie ma sensu już traktować Cię na poważnie.

Ja po Twoich wywodach o nowych standardach nagrywania, mam swoją opinię na temat Twojej rzetelności.

Nie widzę więc żadnego sensu w dalszym prowadzeniu takiej dyskusji i ze swojej strony proponuję aby całe to czcze gadanie przenieść na bocznicę.

Człowiek ma raptem dwoje uszu istnieją i dwa systemy nagrywania stereo XY i tak zwane multi-mono. Polecam kilka podstawowych pozycji z psychoakustyki np: "Psychoakustyka w pigułce" auyorzy Aleksander Sęk, Ewa Skrodzka, Mariusz Marszałkiewicz Instytut Akustyki UAM 2000 i zaprzestanie wypisywania bzdur. Jako hun Atylla wolę zwykłe mono na pełną szerokość taśmy niż multi-mono podzielone na 4-8 kanałów 1/4".Odsłuchiwałem już ów nowoczesny cud techniki i nikomu nie radzę wywalać pieniędzy w błoto na jego zakup, gra nie jest warta świeczki

Pozdrawiam

Zbyszek

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.