Skocz do zawartości
IGNORED

Docisk do płyt

ros123

Rekomendowane odpowiedzi

>>roro-szu

Może dociski jako zykły ciężarek psuje dzwięk, ale ja pisałem o docisku nakręcanym ze specjalna podkładką powodującą lekkie dogięcie płyty do talerza. Akurat to był klamp SME.

>-->roro-szu

>Zauważ, że nie piszę o jakości dźwięku. Nie miałem jeszcze czasu i ochoty, by się w niego wsłuchać.

>Piszę o zachowaniu dociskanej płyty, która przylega pod dociskiem do talerza często gorzej, niż bez

>niego. Tego się nie spodziewałem i tym - i póki co tylko tym - jestem zawiedziony

Pisałem dokładnie o tym samym w sąsiednim wątku o dociskach. Gdy kupiłem gramofon wyposażony w docisk, byłem tym tak początkowo zafascynowany, że nie zwróciłem uwagi na większe falowanie płyt z dociskiem niż bez niego. Od dłuższego czasu nie używam już docisku. Do odtwarzania pofalowanych płyt zrobiłem sobie specjalną matę. Też już kiedyś pokazywałem ją na forum, ale raczej nie wzbudziła ona zainteresowania innych użytkowników. Nie przejmuję się tym, gdyż sprawdza się ona idealnie a jej koszt jest groszowy. Polecane przez innych dociskowe pierścienie zewnętrzne, są drogie i kłopotliwe w użyciu. Nie przesadzałbym także z wpływem docisku na dźwięk. Moim zdaniem służyć on powinien głównie lepszemu ułożeniu płyty. Jeżeli sam gramofon jest odpowiednio solidny, ciężki, stabilny to wpływ docisku na obraz dźwiękowy jest, moim zdaniem, niezauważalny.

Gość Paweł Skurzewski

(Konto usunięte)

Jak widać każdy ma własne doświadczenia,choć smiem twierdzić,że w droższych set-up clamp bardzo potrzebny jest.Moje doświadczenia:Avid Acutus,SME 10,SME 20,SME 30,SME 20/12,SME 30/12,Transrotor Tourbillon,Transrotor Argos.W każdej z tych kombinacji bez docisku było gorzej,nie inaczej tylko gorzej.

P

jac660, 17 Cze 2010, 17:10

>markam,

>napisz coś o tej macie albo daj link do wątku, w którym ją opisałeś.

>pzdr

>j

Mata z cienkiego papieru wyklejona kostkami filcu odpowiedniej grubości. Te zielone naklejki filcowe w środku niwelują nadmierną grubość filcu zewnętrznego, brązowego.

Pofalowana płyta na takiej macie leży tylko na swojej zewnętrznej krawędzi i po nałożeniu docisku jej środek ugina się nieco, dzięki czemu płyta przylega do brązowych kostek filcowych na obwodzie, prostując się przy tym jednocześnie. Wiem, że wprowadza to pewien błąd azymutu, ale nie przesadzajmy, te kilka krzywych płyt znajdujących się w prawie każdej kolekcji można w ten sposób bez problemu odtworzyć.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

hm, to już wiem po co mata w lenco l-78 jest wklęsła, tzn. schodkowo "zapada się" do środka. wygląda na to, że nie trzeba robić wystarczy wykorzystać co się ma. z drugiej strony zdarzają się płyty tak pofalowane, że i to nie pomaga, wtedy tylko zewnętrzny pierścień (którego niestety nie mam).

pzdr

j.

>hm, to już wiem po co mata w lenco l-78 jest wklęsła, tzn. schodkowo "zapada się" do środka.

No właśnie. Widocznie ktoś już wcześniej o tym pomyślał.

Nie mam takiej płyty, która nie prostuje się na mojej macie, a kilka jest naprawdę mocno pofalowanych, z czego większość jest z nowej produkcji 180 g, których nie chciało mi się reklamować.

... a co do azymutu to też wydaje mi się, że waga tego parametru jest mocno przesadzona. ja w każdym razie różnic u siebie nie słyszę, jak usłyszę to odszczekam;) btw czy ktoś wie jaka jest tolerancja ustawiania azymutu (bo jakaś musi być).

pzdr

Po trzech dniach używania weryfikuję nieco swoją opinię na temat docisku - mam w swojej kolekcji takie płyty, którym docisk pomaga (przylegają lepiej i jakby poprawia się trakcja wkładki - ramię mnie się napracuje), ale są i takie, którym docisk "szkodzi" i te odtwarzam bez niego.

Z ciekawości zrobię sobie matę, o której pisze markam. Mam jedna tak pofalowaną płytę, że nie odtwarzam jej bojąc się, by nie uszkodzić wkładki. Jestem ciekawy, czy z taką autorską matą będę mógł tej płyty słuchać. Zobaczymy:)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.