Skocz do zawartości
IGNORED

Na co wymienic starego DUAL'a??

mkorek

Rekomendowane odpowiedzi

Zastanawiam sie nad zmiana gramofonu. Obecnie posiadam stary model CS 508. Lepiej doluzyc kasiorki ( ile?) i kupic cos innego, pytanie co? Czy moze dokupic system np. ortofona z wkładką seri MM ( i tu pytanie aki model?)Czy jeszcze cos innego. Ile trzebaby zainwestowaci w co, żeby jakością dorównać odtwarzaczą CD?

https://www.audiostereo.pl/topic/6398-na-co-wymienic-starego-duala/
  • Redaktorzy

W tej branży nie ma górnej granicy kosztów, tj. jest o tyle, że najdroższy znany mi gramofon kosztuje 70 kilo USD (Rockport Sirius). Dorzucając co nieco na ramię i wkładkę otrzymasz coś niezłego, co z pewnością dorówna dźwiękowi z cd, a może nawet go przewyższy. :-) Idąc nieco niżej - najtańsze nowe gramofony to produkty Pro-Ject, ewentualnie najnowszy Goldring który powinien stać około 1000 PLN. Zdaje się że istneje też budźetowy Thorens, po zmartwychwstaniu tego producenta rok temu.

Jeśli masz kilkaset złotych do wydania to kup coś używanego, ja kupiłem CEC BD 2200 za 450 pln i jestem bardzo zadowolony. Jest na allegro podobny model CEC 3200 za 350 pln - chyba nieco starszy (ma gniazdo DIN, mój ma już chinche) - spróbuj odsłuchać jeśli masz możliwość - CEC znany jest z solidnego sprzętu.

>>> mkorek :możesz zapodać zdjęcie tego DUAL'a? Miałem chyba właśnie ten model. Trochę pamiętam wygląd,napewno był to 1-szy direct drive w historii firmy,sprzedawany bodaj z kultowym Shure V15 III. Potem zmieniłem na taki sam ale paskowy z chyba 95 ED.

• Redaktorzy

Budżetową serię Thorensa sprzedaje m.in. Audio Forte w Warszawie. Nie znam dokładnej ceny, ale nie sądzę żeby dużo droższe nić tysiąc. Jednak jeśli możesz kupić np Thorensa TD 280 za 500 zł z drugiej ręki, to będzie i tak lepszy. Te nowe tanie T. to skrajna budżetówka z automatycznym ramieniem a la stary Dual. Według mnie za te same pieniądze kupisz lepszego ProJecta, byle nie Debut, bo to też bardzo tania zabawka (słabiutkie ramię).

To jest bardzo dobry gramofon, stary ale bardzo solidny:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

narazie tylko zaporzyczne zdjecie ale to ten model :)

[obrazekLUKASZ-90304_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

->mkorek

"Co to znaczy b. solidny? I czy ten model 295 chyba z 2001 nie bedzie bardziej solidny??"

Pisząc o solidności miałem na myśli ciężki aluminiowy talerz wraz z metalowym talerzykiem napędowym,

bardzo dobrze wykonane, precyzyjne łożysko z możliwością łatwej wymiany jego dolnej części( chociaż sporadycznie tego

wymaga), jest to konstrukcyjnie brat Lina 12- ma takie samo zawieszenie sprężynowe i podstawę ramienia,

silnika i talerza. Wyposażony jest w sinik synchroniczny, w którym nie się co popsuć. To właśnie jet solidny

Thorens. Nowym modelom daleko do tej solidności. Wyposażony w przyzwoitą wkładkę potrafi

zagrać jak niewile innych urządzeń. Nieporozumieniem jest porównywanie Thorensa serii td150-160

z Dualami. I jeszcze jedno cena na ogół nie przekracza 500zł za gramofon w bardzo dobrym stanie.

TD295 będzie jak sądzę droższy.

>>>Alexander

Wobec czego powinienem swoaj uwage skupisc na tym modelu 165 a nie 295??Jesli juz bede mial go kupic to na co zwrocic szczegolna uwage?A odnośnie cony rozumie ze nie powina przekroczyc 500 zl I czy np za 500 zl lepiej 295 czy 165?

Na własny użytek wolałbym TD165, sprawdzić w nim wypada , czy nie ma uszkodzonych

sprężyn zawieszenia, czy trzpień nie ma uszkodzonej powierzchni, w jakim stanie jest

dno łożyska, czy ramię nie ma uszkodzeń zawieszenia. Stan paska - na ogół jest ten sam, który założony

został w fabryce, więc i tak wypada wymienić.

TD 320 z ramieniem TP16 III był produkowany w latach 1984 - 1986,

potem przyszła kolej na TD 320 z nową wersją ramienia TP16 IV to lata 1986 - 1988,

i wreszcie TD 320 II od 1988 - 1991 i ostatni z serii: TD 320 III od 1992 do końca firmy

w pierwszym wcieleniu ;-). Ta wersja była często sprzedawana bez ramienia lub z ramieniem

SME 3009

Wszytkie miały auto-stop , zewnętrzny zasilacz 16-biegunowe silniki i całe talerze ze stopów cynku. Zawieszenie sprężyste

w postaci kombinacji żyłki i trzech metalowych płytek wyglądających i działających jak trampolina.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.