Skocz do zawartości
IGNORED

Denon 2560 vs Philips Cd-960

czolgista778

Rekomendowane odpowiedzi

Ktory gra lepiej wedlug was ?

Philips: CDM-1 , TDA1541

Denon 2560: KSS-151A, 4xAD1862

Pytam bo mam mozliwosc kupna tanio 960-tki ale nie chce zeby to byl krok w tyl.

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

https://www.audiostereo.pl/topic/64037-denon-2560-vs-philips-cd-960/

Nikt ?

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Mam teraz oba, slucham i slucham.Philips jest energiczniejszy, ma wiecej kopniecia i lepsza kontrole basu, jest naturalniejszy.Denon to ciepla klucha, niezaprzeczalnie, znowu niektore rzeczy brzmia na nim lepiej, czasami ma lepszy atak wokali.Ale ma jeden minus - zbyt duzo srednicy co skutkuje efektem pelnych uszu przy muzyce typu Katie Melua.

W srodku 960tki same drogie elementy, np. najlepsze Elny for audio,duze trafo.Dziwi tylko DAC, zwykly TDA1541, ani "A" ani S1/S2 a przeciez to najwyzszy model.

Kosztowal mnie 175 ojro, uwazam ze nie ma co narzekac, musze wymienic w nim paski bo nie dociska do konca plyty czasami i nie chce odtwarzac.

Jutro napisze troche wiecej, usiade na spokojnie i bede sluchal dalej.

Ale nie spodziewalem sie ze CDM1 bedzie bardziej kaprysil na porysowanych CD-R niz KSS-151A, moze CDM jest brudny.

p.s Okazja, szczegolnie patrzac na to ze za Marantza CD-94 chca juz 400, kiedy to w srodku to samo.Denona tez dosc tanio kupilem, za 125.

Czy ty myslisz ze mnie stac ? :-)

Philips podejrzewam ze po dobrej robotce i zmiany TDA na S1 czy S2 bedzie kosil duuuzo drozsze playery.

Posluchalem sobie dzisiaj troche dluzej i uwaga.........Denon DCD-2560 zostaje.

Mimo swojej misiowosci jest przyjemniejszy w odbiorze, bardziej wciaga i otacza dzwiekiem, kiedy Philips jest chlodniejszy, dodatkowe smaczki sa znacznie cofniete w tyl.Nie powalil na kolana, od taka jakby przereklamowana legenda.Albo mi po prostu taki dzwiek nie pasuje.Cos pomiedzy 2560 a Phlipsem byloby zlotym srodkiem.

czolgista778 - wlasnie mialem pisac po tym jak napisales ze philips bo modyfikacji bedzie rozwalal duzo drozsze playery o jednej rzeczy: dzwiek to sprawa subiektywna i rzecz gustu,

ale sam do tego doszedles i zostaje cos co podobno jest slabsze - gdyz gust dzwiekowy to podstawa - nie ma co wpadac w ta chorobe,

a napisz jak radzi sobie z wysokimi ten philips? jest przejzysty szczegolowy bo teraz szukam odtwarzacza cd i tego philipsa tez mam na uwadze?

chwilowy brak działalności w audio.

Właśnie mam Denona DCD2560 na warsztacie. Znakomicie zbudowany player na bardzo dobrych DACach Analog Devices AD1862. Takie same kostki stosowało Audio Note w swoich najlepszych źródłach, a także Esoteric, Counterpoint i EAD. Są cztery monofoniczne DACki, więc Denonka da się przerobić na w pełni zbalansowanego, co właśnie czynię. Stopień analogowy będzie miał rzecz jasna lampowy. Spodziewam się znakomitego dźwieku.

Spodziewalem sie wiecej po najwyzszym modelu ze slynnym TDA.Co do DCD-2560, moj chyba pojdzie na tuning.Po prostu ma cos w sobie, ten dziwek jest angazujacy, Fikus postawil go w kategorii wyzej niz Marantza CD94/Philipsa 960 i moim zdaniem nie bez powodu.

Zawsze jest jeden plus, Philipsa moge sie z ladnym zyskiem pozbyc ;) zostanie na full tuning.

Gora w Philipsie jest jakas taka lagodniejsza, troche przyjemniejsza niz w Denonie gdzie zdarza sie wlasnie efekt zatykania uszu przez gloske "s" .W 960 ani razu mi sie to nie zdarzylo, nawet przy glosnym sluchaniu.

Problem z paskiem rozwiazany, akurat mialem w szufladzie gumke recepturke, troche krotsza ale o tej samej grubosci, naciagnalem i dziala jak marzenie.

Powiem wam ze wystawilem tego Filipka na sprzedaz i po 30 minutach cena doszla juz do 220 ojro, poczekam jeszcze pare dni.

P.S

Eureka !

Nareszcie po 2h walki naprawilem szuflade w Denonie, rozebralem caly naped, odtluscilem paski i zebatki.Dziala jak marzenie.

• 2 tygodnie później...

Wklejam przeróbkę Denona DCD2560 na w pełni zbalansowanego playera (w oryginale był niezbalansowany i miał tylko wyjścia RCA) z lampową analogówką. Wyjścia RCA również działają, zarówno fixed jak i variable, działa także wyjście słuchawkowe i regulacja z pilota.

-cedek

-cztery przetworniki AD1862

-wmontowane przeze mnie gniazda XLR

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-3550-100000059 1277301487_thumb.jpg

post-3550-100000060 1277301487_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Lampowa analogówka jest w pełni dual mono, każdy z kanałów ma własny niezależny zasilacz z oddzielnym trafem. Jako że we wnętrzu nie było za bardzo miejsca na dodatkowe zasilacze, to powiesiłem je "na nietoperza" na poprzecznej belce.

-całe wnętrze

-podwieszone zasilacze

-lampki

Ukryta Zawartość

post-3550-100000056 1277301511_thumb.jpg

post-3550-100000057 1277301511_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A na pokrywie playera możnaby smażyć naleśniki. Przyznam, że ja jednak nie dążyłem do przerobienia cedeka na grill.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

cd960 - jak dla mnie to w srodku sporo mniej powietrza

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Main: CD880, Alpha 9 ---> Arcus

Head: CD880, Alpha 9 ---> HD600, K340

jeckylandhide, 23 Cze 2010, 19:43

>cd960 - jak dla mnie to w srodku sporo mniej powietrza

I przez to że jest tak nakitowane płytek na każdej ściance, to tam jest monstrualna wręcz ilość kabli.

A tu cedek w którym jest jeszcze więcej powietrza, a gra jak marzenie:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A Philips akurat dzisiaj poszedł do ludzi, zarobiłem jeszcze na nim 15 ojro :D

Wyglada nieglupio, ale opcja piekarnika odpada, dlugo w takiej temp. nie pociagnie, przyznam ze lampy na wierzchu ala Fikus sa praktyczniejsze.

E tam. Przy czterech ECC88 w środku pokrywa jest ciepła, ale nie gorąca. Temperatura w sam raz na legowisko dla kota. Mam obok Philipsa CD880 na TDA1541A-S1, ten nie ma w środku żadnych lamp a grzeje się wcale nie mniej niż zaintubowany Denon 2560. I grzeje się tak już od ponad dwudziestu lat, a mimo to funkcjonuje bez zająknięcia jakby go wyprodukowano w tym roku ;-)

Jak wypada w takim razie konfrontacja CD880 vs DCD-2560 ?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.