Skocz do zawartości
IGNORED

Josquin des Prés

PiotrS

Rekomendowane odpowiedzi

trochę z pozycji laika.

Jak przeprowadzacie granicę pomiędzy renesansem a barokiem.Chodzi mi szczególnie o wiek XVII. Czy Moteverdi to jeszcze renesans? A np.Cererols, którego Missa pro defunctis wpadła mi w rękę to już barok?

• 2 tygodnie później...

Ano miałem to szczególne szczęście uczestnictwa we wczorajszym koncercie zespołu Orlando Consort

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) który odbył się we wrocławskim kościele św. Elżbiety, w ramach festiwalu Forum Musicum (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ). Tytuł koncertu "The Call of Phoenix" odpowiada tytułowi jednej z bardziej znanych płyt kwartetu, zawierającej raczej mało znany repertuar angielskiej muzyki religijnej, głownie z XV w.

Oprócz utworów znanych z płyty, kompozytorów całkiem anonimowych, jak i tak mało znanych jak Pyamour, Forest, Benet, Dunstaple, Plummer, Frye, Mowere, Trouluffe, Lambe, repertuar koncertu wzbogacony został o utwory z manuskryptów zakonnych z lat 1230-1350, czyli - średniowiecznych.

Wykonanie urzekająco piękne, rzekłbym, iż znakomita akustyka świątyni dobitnie dodała mu blasku, w porównaniu chociażby do nagrań płytowych... Było naprawdę bardzo audiofilsko ;-)

Swoją drogą, to zdumiewające, co czterech facetów śpiewających a capella jest w stanie uczynić ze słuchaczami... Dla mnie to w każdym razie, jak dotąd, wydarzenie roku tu we Wrocławiu, choć na koncercie publika wyniosła góra 100 osób :-)

P.S. Przy okazji uzupełniłem swoją dyskografię o parę nagrań tego, chyba niesłusznie troszkę niedocenianego, zespołu...

post-2292-100004564 1170272917_thumb.jpg

post-2292-100004565 1170272915_thumb.jpg

post-2292-100004566 1170272913_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 5 miesięcy później...

Nowa płyta Huelgas Ensemble!

Niestrudzony pionier Paul van Nevel na początku XXI w. odkrywa dla świata zapomnianego mistrza kontrapunktu, zmarłego w 1591 w Pradze Jacobusa de Kerle. Współczesny dla twórców takich jak Orlando di Lasso, Clemens non Papa i Philippe De Monte, zanim osiadł w Pradze działał we Flandrii, Włoszech i Niemczech. Pozostawił utwory o pięknie ponadczasowym, a nowa płyta HE jest na to dowodem...

Tak mówi opis na okładce płyty, a ja sam dziś się przekonałem, jak bardzo trafny. Piękna płyta.

Polecam

:-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nevelowi należy się jakiś medal. Za to, że odkrywa rzeczy, które niezasłużenie pokryły się kurzem albo zupełnie uległy zapomnieniu. Mam większość płyt Huelgas Ensemble i zawsze jest to wykonawstwo najwyższej próby. Cierpię jednak niewymownie, bo Nevel nagrał wiele lat temu dzieła wszystkie Johannesa Ciconii (3CD) i dziś jest to już pozycja nie do zdobycia. Nawet Darcy, przebywając z misją specjalna w Londynie (otrzymała ode mnie stos zamówień na płyty wycofane z katalogów) nic nie wskórała w tej kwestii uśmiechając się zalotnie do pana z HMV. Nie ma i już. Na osłodę przyzwiozła mi wygrzebane spod ziemi motety Philipa de Vitry i historyczne już dziś "The Art of Courtly Love" Munrowa, ojca chrzestnego wszystkich dzisiejszych "autentystów".

• 4 miesiące później...

Dobra wiadomość dla tych którzy nie posiadają dwóch znakomitych płyt z muzyką Josquina des Pres pod Peterem Phillipsem i jego The Tallis Scholars - Gimell wydał je w jednym pudełku, więc cena zapewne także jest mniejsza tak jak to było w przypadku wydania Palestriny.

A na płytach same perełki Josquina:

Missa Pange lingua (29.41)

Missa La sol fa re mi (28.44)

Missa L'homme armé super voces musicales (40.24)

Missa L'homme armé sexti toni (33.05)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dobra wiadomość dla tych którzy nie posiadają dwóch znakomitych płyt z muzyką Josquina des Pres pod Peterem Phillipsem i jego The Tallis Scholars - Gimell wydał je w jednym pudełku, więc cena zapewne także jest mniejsza tak jak to było w przypadku wydania Palestriny.

A na płytach same perełki Josquina:

Missa Pange lingua (29.41)

Missa La sol fa re mi (28.44)

Missa L'homme armé super voces musicales (40.24)

Missa L'homme armé sexti toni (33.05)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

re >gutten

>Cierpię jednak niewymownie, bo Nevel nagrał wiele lat temu dzieła wszystkie

>Johannesa Ciconii (3CD) i dziś jest to już pozycja nie do zdobycia. Nawet Darcy, przebywając z misją

>specjalna w Londynie (otrzymała ode mnie stos zamówień na płyty wycofane z katalogów) nic nie

>wskórała w tej kwestii uśmiechając się zalotnie do pana z HMV. Nie ma i już.

jeśli kopia złagodziła by Twoje cierpienia - to lekarstwo by się znalazło ;-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 5 miesięcy później...

Gimell wydał na CD część telewizyjnego nagrania koncertu Tallisów dla BBC (wydano je tylko na DVD) z 1996 roku z muzyką Byrda "The Elizabeth's Tune". Byrda w swej kolekcji mam niewiele, jego Reqiuem specjalnie mnie nie zachwyciło, ale przesluchawszy fragmenty tego krążka postanowiłem płytę zamówić. I nie żałuję bo muzyka Byrda dobrana przez Petera Philipsa jest tu po prostu piękna, zwłaszcza poruszająca jest ponad dziesięciominutowa "Tristitia Et Anxietas" oraz "Ne Irascaris, Domine" (8.06) - niektórzy uważają, że wyrażają głeboką tęsknotę Byrda za powrotem na łono kościoła katolickiego. Tak samo właściwie mozna traktować bardzo nastrojową mszę "Mass For Four Voices" (23min), ponieważ jak wiadomo tradycje katolickie w Anglli w tym czasie próbowano usunąć, on podjął jednak ryzyko pisząc ją i wydając (podobno jednak bez publikowania tytułu). Na płycie znajduje się jeszcze "Magnificat, from the great servives", najbardziej rozbodowany utwór nagrania śpiewany przez dwa chóry - (9.57) oraz kilka innych krótszych kompozycji. Wykonanie doskonałe, a brzmienie zespołu chyba jedno z najlepszych jakie u Tallisów słyszałem - może to zasługa nieco większego pogłosu, jest bardziej miękko, choć lekkie niedostatki głosów basowych tradycyjnie pozostały. Po prostu uczta dla ducha.

Polecam jeszcze:

Ukryta Zawartość

post-1186-100003897 1170303805_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>pentaton

>Podzielcie się słodką tajemnicą NA JAKIM SPRZECIE SŁUCHACIE UDUCHOWIONEJ MUZYKI. Od roku biegam po

>audiofilskich sklepach i nim mi uduchowionego nie wpada w ucho, a być może czegoś takiego szukam...

No dobra, podziele sie moja slodka tajemnica.

Otoz, do sluchania Uduchowionej Muzyki idealnie

nadaja sie kolumny - Audiostatic (Holandia) !

Sluchalem tylko ich starszych wersji (bodajze 300 i 600),

nie wiem jak graja nowe DCM 5 (podobno - lepiej) !

Wymagaja b. dobrego wzmacniacza (podobno sprawdza sie - Ayre).

Nie slyszalem nigdy bardziej "uduchowionego" dzwieku.

Idealne do sluchania Harmoni Sfer Niebieskich i rzeczy jeszcze

subtelniejszych.

Moze beda na AS 2006 ?! Radzil bym nie przegapic okazji.

Pozdrawiam

>Marek_W

Ponad rok temu napisałeś:

>Chciałem dołączyć do dyskusji - z moim ostatnim "odkryciem" - nagraniem Mszy "de septem doloribus" Pierra de la Rue i "Stabat Mater" Josquina, dokonanym przez Capill`e Flamenca.

Czy płytę kupiłeś w Polsce?

Mialem okazję rok temu być na ich koncercie w Warszawie i do dziś go wspominam (pisałem nieco o nim w tym wątku)

Warto zajrzeć na ich stronę www.capilla.be , jest kilkanaście fragmentów do posluchania.

Nagrali kilka płyt które wpisałem na swoja listę: "Missa Ave Maria, Vespera" Pierra de la Rue, "Chansons, Songs, Motets" Obrechta, "Priest an bont vivant" Celemensa Non Papy oraz "Dulcis Melancholia" różnych kompozytorów.

• 3 tygodnie później...

Tak podejrzewałem. Niedawno podliczyłem, że na mojej liście "płyt do kupienia" jest już 48 krążków, z czego 40 to muzyka XV-XVI wieczna. I większa połowa nie do dostania w Polsce.

Przy okazji, czy słyszałeś czegoś z twórczości Heinricha Isaaca?

Interesują mnie dwa nagrania, słyszałem jedynie fragmenty...

1. Heinrich Isaac: Missa De Apostolis, The Tallis Scholars

2. Heinrich Isaac: Missa Paschalis, Ensemble Officium

Pozdr.

Ukryta Zawartość

post-1186-100002250 1170306074_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 miesiące później...

>AntonioVi

Requiem Edngarandusa Juvenisa (osobnik przywędrował chyba z księżyca bo praktycznie nic o nim żrodła nie mówią). Requiem owoż należy moim skromnym zdaniem do najpiękniejszych mszy żałobnych okresu renesansu jakie słyszałm. Słuchając wczoraj tej płytki małżonka co chwilę musiała mnie pociągać za stopę w kierunku ziemi, bowiem poziom lewitacji zaczynał się stawać niebezpiecznie wysoki - a sufit to zaledwie 2,70 m. Polifonia utworu jest bardzo oszczedna, spora część to chorał gregoriański, słuchając tego można by pomyśleć, że jest to jakiś kompozytor ze szkoły Rzymskiej (która miała dopiero nastąpić - jako, że utwór jest z przed 1490). Myslę że zwolenicy skomplikowanej polifoni mogą być trochę zawiedzeni. Wykonanie jest natchnione, pełne skupienia - saaami panowie - cuuuudowne. Płyta była chyba zupełnie niedostrzeżona przez krytyków (z pod ciemnej gwiazdy). Prawdopodobnie jest to pierwsze znane kompletne Requiem (czyli zawierające sekwencję Dies Irae)...

Nabyłem kilka dni temu... i nie opuszcza odtwarzacza...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 1 rok później...
  • 10 miesięcy później...

Uwaga - "meloman o sobie": w kolejności - radia, The Cranberries (sporadycznie), foklor na żywo - (serio jak mam okazję lubię foklor mazowiecki). Jeśli chodzi o muzykę dawną - cóż nie jestem znawcą. Przykładowo Philippe de Vitry jednak chwytam.

• 2 tygodnie później...

Czy znacie płytę Désir d'aymer Love Lyrics around 1500, from Flanders to Italy Capilla Flamenca

Eufoda 1369 ? Byłbym wdzięczny za wasze opinie plus bardziej szczegółowy opis tzn. m.in. ile jest utworów instrumentalnych, a ile z wokalem? Czy ona jest do namierzenia w Polsce?

• 2 tygodnie później...

Witaj Celtix

Szukam kontaktu z osobami zainteresowanymi muzyką dawną, mam ciekawą kolekcję kilkuset płyt z MD i szukam kolejnych interesujących nagrań. Szczególnie lubię okres 1000-1500. Ale oczywiście kilkadziesiąt wybranych renesansowych płyt równiez posiadam.

Mam płyte o której piszesz. Co dokładnie Ciebie interesuje? Prosze ułóż pytania a ja posłucham jej i odpowiem na wszystkie. Osobiście płyty sprowadzam poprzez Amazon. To najtańszy sposób (był do czasu spekulacji walutami przez bandyckie banki). Wiele płyt jest po 7-8$ i to dobrych. W Polsce 60PLN to ostra przesada, a teraz to chyba z 80 będą kosztować?

Szkoda, że jest tak mało zainteresowanych tym okresem w muzyce. Mam nadzieję poznac tu takie osoby i pomóc w poradach lub udzielić informacji. Pozdrawiam wszystkich melomanów.

Cris2105

Dla: Celtix

Płyta Désir d'aymer Love Lyrics around 1500

Posłuchałem ją sobie na spokojnie i uważam, że jest wartościowa. 50% wokalu i 50% instrumentalnej, tak na zakładkę. Bardzo dobrze nagrana, każdy głos dobrze słychać. A to bardzo wazne przy tego rodzaju wielogłosowych utworach wokalnych. Wyraźnie słyszy sie udział wysokich męskich głosów. Wykonanie ani delikane, ani nerwowe. Złoty środek.

Jak z dostępnoscią? Nie mam pojecia. Płyty sprowadzam z zagranicy...taniej i wybór jaki chcę.

[email protected]

>Celtix

Tak jak pisał Przedmówca - określ się, a "pomożecie?pomożemy!";) 18 utworów w 3 częsciach, `Padoana Bellissima` instrumentalny, potem już wokal w `Baises moy`. Bodaj 50/50 wychodzi to ogółem:)

Kim jest mój przyjaciel, który jest nieprzyjacielem?

>moreno1973

Nie zauważyłem Twojego wpisu, stąd zdublowałem odpowiedź.

Polecam do odsłuchania - Orlando Consort "Popes & Antipopes":

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kim jest mój przyjaciel, który jest nieprzyjacielem?

drodzy moreno1973 i kezlok

Dziękuję za odpowiedź, słucham muzyki dawnej od niedawna :):)

Moje doświadczenia i kolekacja jest bardzo skromna. Próbuję zatem różnych epok. Choć najbardziej interesująca jest dla mnie muzyka trubadurów i ars nova. Nie pogardzę też ars subtilior, czy ogólnie rzecz ujmując XV wiekiem. Renesansu nie znam zbyt wiele, ale odsłuchiwane mp3 w różnych miejscach netu uświadamiaja mi, że to nie jest epicentrum moich zainteresowań muzycznych. Żeby być jednak tego pewnym, trzeba zaopatrzyć się w parę wartościowych płyt.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.