Skocz do zawartości
IGNORED

Nasze analogowe ustroje

Rekomendowane odpowiedzi

jeckylandhide, 17 Sie 2010, 20:38

>elektro:

>to te zrobione przez philipsa gorsze sa jakies? czy po prostu dyskryminowane przez Ciebie ? :D

jest bezpiecznie: już się tłumaczyłem z tego z płaczem powyżej, dodam tylko że marantz'e philips'a są młodsze a starego ciągnie do starych. mam cd-73 i jest kul, dla moich bezzębnych uszu gra on dobrze: hula na dwóch 300DC wraz z denon'em CD-3910 i jakoś daje rady. cd-73 jest wybredny bo rysy go bardzo męczą i wtedy kica za to denon czyta wszystko nawet jak się pomylę i włożę płytę odwrotnie albo w poprzek.

arnipl, 17 Sie 2010, 20:59

>O chrust mi chodzi ;P

szanowny arnipl'u. ja też kiedyś chciałem szyć ubranka dla swoich milusińskich bo myślałem że kilka zamachów siekierą wystarczy by stworzyć kieckę ale okazało się to nie takie proste i sam topór to za mało. jeżeli drzazgi to dla ciebie nie nowość to wiesz co trzeba by pudło było trafione - po zdjęciu wymiarów danej sztuki wiesz co i jak. jeżeli zaś nie, to cała zabawa rozbija się o ten załamywany pod kątem front i to właśnie bardzo wszystko komplikuje. niestety nie mam żadnego papieru o tym. mam kilkanaście pudełeczek to jestem trochę spoko póki co, na rozpałkę wystarczy.

Kiedyś swojego czasu dopasowałem do modelu 7T obudowę od centralnego od kolumn tlc wyglądało to zacnie -kanty były, naturalny fornir też jednak 7t miał bodajże 38 cm szerokości [lub36 już nie pamiętam] a obecny 1122 jest niestety szerszy :/

There is no dark side in the moon, really. As a matter of fact it's all dark

jak już wysmyram swoje wszystkie kosztowności, co zajmie kilkaset lat, to kupię sobie motur moich marzeń: drewniano-żelazny, bym miał czym godnie wozić swoje skarby.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

>Elektrospiro

W podnoszeniu oglądalności wątków to Ty masz drugi fakultet. Pozazdrościć kolekcji. Ja ze swoimi zestawem Marantza 2100, 1050, 5010, 6025 przy Tobie to mały miki jestem. A masz może jakieś miłe, stare Marantze w kolorze czarnym? Mi się trafił piękny 5010 w rzadziej spotykanej wersji czarnej. Srebrnego klasyka też mam.

Pozdrawiam

Harry z Tybetu

Harry z Tybetu, 19 Sie 2010, 12:06

>>Elektrospiro

>W podnoszeniu oglądalności wątków to Ty masz drugi fakultet. Pozazdrościć kolekcji. Ja ze swoimi...

niestety nie, nie upolowałem jeszcze żadnego mużyna.

Haha dobre komentarze, uśmiałem się. Generalnie to odsłuch odbywał się w spartańskich warunkach stąd tyle kurzu i w ogóle. Całość sprzętu wraz z 2 takimi pudłami czarnych naleśników została przypadkowo znaleziona i automatycznie zabrana przeze mnie na tydzień do przesłuchania w porach wieczorno-nocnych. Aktualnie wygląda to inaczej... Analog rulez!

Ukryta Zawartość

post-16260-100000074 1282735783_thumb.jpg

post-16260-100000075 1282735780_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

I oto chodzi, widać, że się coś dzieje, a nie jacyś plastikowi ludzie z paprotkami na kolumienkach:-)

"Skąpski idzie na ambasadora, wysiada, rozumiesz? A jak on poleci, to poleci Korszul, poleci też Broński i zgadnij kto po nich poleci? Po nich polecę ja! To znaczy ja bym poleciał, gdyby nie Kazik i to dozorostwo."

Sprężyny + pianka :D konstrukcja zawieszenia oklepana do bólu wśród producentów gramofonów w XX wieku

Kontunuacja dyskusji z tematu MAGNETOFONY SZPULOWE z 28 Sie 2010, 17:22

"Pawle jeśli możesz podaj wymiary swojej pieczary. Piramidki doskonale nadają się do dotłumiania i rozbijania rezonansów. Dla zwiększenia pochłaniania tył podkleja się fizeliną, lub nawet watą mineralną. Mniej szpecą wykonane jako moduły w drewnianych ramach. Pamiętaj, że równie ważne, a może ważniejsze są elementy rozpraszające."

Z tego co czytałem wszyscy odradzają używanie piramidek jako głównego "wytłumienia" ponieważ może to spowodować niezbyt ciekawą akustyke ze względu na właściwości. Pianka pochłania tylko wyższe częstotliwości pozostawiając bez zmian średnie i bas. Najtrudniejszym tematem jest niestety ujarzmienie niskich tonów.Chociaż opcja podklejania czegoś gęściejszego pod piankę wydaje się mieć sens

ja sam muszę jeszcze zaopiekować się drzwiami które straszą szybą i golizną ;(

U mnie skromnie:

Ukryta Zawartość

post-13822-100000012 1283017542_thumb.jpg

post-13822-100000013 1283017536_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czy ten PC jest analogowy? coś się zmieniło w temacie Pecetów od kilku dni?:)

"Skąpski idzie na ambasadora, wysiada, rozumiesz? A jak on poleci, to poleci Korszul, poleci też Broński i zgadnij kto po nich poleci? Po nich polecę ja! To znaczy ja bym poleciał, gdyby nie Kazik i to dozorostwo."

arnipl

>Kontunuacja dyskusji z tematu MAGNETOFONY SZPULOWE

Arniplu, ja napisałem (Piramidki doskonale nadają się do dotłumiania i

>rozbijania rezonansów.) nic o głównym wytłumieniu. Natomiast miło, że zauważyłeś sensowność zwiększania pochłaniania niższych częstotliwości przez podklejanie odpowiednich materiałów.

Prosiłem o wymiary pomieszczenia, aby zorientować się jaki jest mod główny. W zależności od tego ile sprzętów i o jakich właściwościach akustycznych zainstaluje Paweł, może okazać się, że przerwanie płaszczyzn odbijających dźwięk kilkoma panelami piramidek w zupełności wystarczy. Bardziej korzystne jest rozbicie głównych rezonansów na większą ilość słabszych, niż przetłumienie pokoju.

Serdecznie pozdrawiam Vlado

vlado, 28 Sie 2010, 20:42

W dużym pokoju nie mogę sobie za wiele pozwolić na różnego rodzaje rozpraszacze czy pochłaniacze, więc zajmijmy się tym mniejszym o rozmiarach 3x3,5 m.Wiem,że to niewiele, ale tu mogę zaszaleć i zrobić co zechcę.Już wstawiłem część sprzętu i muszę powiedzieć,że brzmi to dobrze,ale pogłos jest jeszcze za duży.Nie mam tutaj aparatu, więc na razie nie wkleję fotek.

Na początek daj jakieś grube zasłony i firanki - bez tego u mnie był pogłos jak cholera

Im grubsze tym lepsze ale jak nie masz jakiś cudownych to powieś jakie masz - odczujesz różnice zapewniam Cię :)

Na razie nie mam żadnych, ale muszą być nie tylko ze względów akustycznych.Głupio się czuję w pokoju bez zasłon.Jakiś dywanik też będzie potrzebny.Tu nie mam żadnych mebli nie licząc biurka, szafki na sprzęt i racka.Różniej dojdą jeszcze półki na płyty.To też powinno coś dać...

paul_67, 28 Sie 2010, 22:01

Najpierw się zainstaluj. Wstaw i powieś wszystko co zaplanowałeś aby było w pokoju. Jeśli możesz dbaj aby za głośnikami było jak najwięcej elementów rozpraszających dźwięk, a na ścianie przeciwległej pochłaniaczy. Regał z płytami, książkami itp. jest doskonałym pochłaniaczem naturalnym. Nie podałeś mi wysokości pokoju. I jeszcze ilu par i jakiego rodzaju kolumn będziesz tam słuchał?

Pozdrowionka, i uważaj na przepuklinę. Tej kontuzji nasze Perły nam nie darują.

• Pokaż nowe odpowiedzi