Skocz do zawartości
IGNORED

Ustawienie kolumn 5.1 kilka ciekawostek mojego pokoju.

daro896

Rekomendowane odpowiedzi

Oto mój pokój napisze kilka rzeczy które poprawiły i pogorszyły dźwięk w moim pokoju:

- Frontu im szerzej rozstawione tym lepiej większa selektywność dźwięku + przestrzeń. To co ma być z lewej strony jest z lewej nie zlewa się z kolumną centralną i prawą.

- Fronty i central lepiej wypadają w odległości 2,40 m ode mnie niż 3.60 co bardzo mnie zdziwiło. Fronty zaczęły scalać się z tyłami dzięki czemu uzyskałem efekt zamkniętej kuli,a nie tak jak to było wcześniej-(fronty grały sobie a tyły sobie) Tu nasuwa się pytanie, co gdybym miał salon 40m a nie 20m kino musiało by stać na środku pokoju????? bo kolumny rozstawione tak szeroko i daleko od kanapy nie zdałyby egzaminu efekt byłby taki jak pisałem (fronty grały sobie a tyły sobie).

- Central lekko cofnięty za fronty. Super sprawa!

-Sub na środku pokoju. Brak basu na ścianach i w rogach pokoju nie trzęsie sąsiadów. Bass Jest słabszy i lepiej kontrolowany.

Niedługo wkleję real foto.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Nie bardzo rozumiem. L/SL/SR/R zlewają się i masz kulę (z tyłu i po bokach) i to (słusznie) uważasz za zaletę, ale L/C/R nie zlewają się, bo gdyby się zlewały - byłaby to (Twoim zdaniem) wada. Zdecyduj się.Albo kula albo jakiś jej wycinek.

Nie musiał byś ustawać w środku dużego pokoku. Wsyatrczy pomanipulować opóźnieniami.

Zajrzyj na normę ITU.R-B.775.2 jakie jest zalecane rozmieszczenie głośników. SL/SR a kącie +/- 100* do +/- 120* Ja je sobie ustawiłem na +/- 135*, gdyż to mi bardziej odpowiada.

kolega daro896 chce miec KD i Stereo w jednym tzn. w ustawieniu ale tak raczej sie nie da, jeszcze jak mialem jedno i drugie problem byl taki .Co do KD fronty staly pod sciana im to nie przeszkadzalo , cala akcja kierowal central i wspomagal subwoofer . Efektowe wspomagaly akcje z frontow. A kolega zapomnial ze aby w stereo dobrze zagralo to kolumny musza miec miejsca troche wokol siebie, ja podczas odsluchow w stereo wysuwalem kolumny prawie na srodek .Ci co sie znaja wiedza o czym pisze, a tak wogole nie mozna kd porownywac do stereo .Ja pozostalem tylko przy stereo bo kd w/g mnie jest gorsze .Zaraz zwolennicy kd mnie zjedza. Na obrone swej wypowiedzi napisze ze mialem b.db kd i bdb stereo. W stereo sa inne zasady ustawienia kolumn i w kd inne, dlatego majac jedno i drugie cos zaczyna przeszkadzac , mi przeszkadzalo kd.

Witam a napisz ile calowy masz LCD czy plazme ? I jaka masz elektronike do kina domowego? Pozdrawiam.

Lolek

"Przyszłość należy do tych, którzy wierzą w piękno swoich marzeń."  Eeleanor Roosvelt

Ponad 50% światowego rynku nowych telewizorów jest w rozmiarze 40" - 42". Zwykło się to uważać się to za optimum w normalnych warunkach domowych.

Mam LCD Samusung. Wiem, jest cała burzliwa dyskusja co lepsze. Ja nie lubię plazmy, w moim odczuciu ma wyblakłe i wypłowiałe kolory, ponadto z tego co wiem - nie do końca jest prawdą, iż problem wypalających się pikseli został całkowicie rozwiązany. A tak naprawdę to czekam na OLED, to jest technologia przyszłości mająca zalety LCD, plazmy i starego kineskopu - ale bez wad tychże. Samusung w tym roku na Boże Narodzenie zapowiedział wypuszczenie pierwszego TV OLED 42". Amplituner i DVD (czytający również SACD oraz DVD-A) Pioneer. Tuner SAT Golden Interstar.

Tak naprawdę to ja nie mam kina domowego, gdyż mnie to mało bawi. Mam wielokanałowy zestaw skonfigurowany na słuchanie wielokanałowej muzyki. To są inne głośniki i inaczej rozstawione. Owszem, zdarza mi się z rzadka coś na tym obejrzeć i ze skutkiem (moim zdaniem) lepszym niż na klasycznej konfiguracji kinowej, gdyż wielokanałowa muzyka ustawia znacznie wyżej poprzeczkę wymogów jakościowych.

Bobcat to racja nie wiedziałem o co chodzi a wystarczyło fotel na środek pokoju wystawić a nie z kolumnami latać. Tylne kolumny muszą mieć przestrzeń. Nie wieszajcie ich od razu za sobą dajcie je jakieś 180cm nad głową i jakieś 2m od siebie(super efekt) nie wieszajcie ich tak wysoko gdy macie je od razu za sobą(marny efekt) lepiej zostawcie je na wysokości uszu. A co do ustawienia kolumn po bokach kanapy: dno kompletne.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

daro896, 29 Lip 2010, 11:09

Na fotelu masz klasyczne rozstawienie muzyczne (jeśli wszystkie głośniki na poziomie uszu).

Na kanapie - kinowe (jeśli obrócisz surreoudy frontem do słuchacza i powiesisz je 1 m ponad głową).

A sub-woofer gdzie?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.