Skocz do zawartości
IGNORED

Jakie słuchawki do discmana?

ciambrela12

Rekomendowane odpowiedzi

A co sądzicie o Philips HE 590 (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ). Ciekawy jestem jaki efekt daje dźwięk przestrzenny w tego typu słuchawkach?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Drogi Ciamciaro!

Do dismana proponuje najlepiej zestaw kolumn ZG-b 40 produkcji Tonsil na wysięgnikach....

To bardo proste w budowie, jednakowoż wymaga wyrobionych mięśni przywodzicieli obojczyka....

Co prawda snoby chodzą po ulicy w Senheiserach HD 600 ale moj kolega targa na plerach Altusy 140 i jest bardzo zadowolony... A i panny na to lecą więc upieczesz dwie pieczenie na jednym ogniu...

To zalezy jakiego masz tego noszonego cd,ja optowalbym raczej za tanszym modelem PX 100, niz 200,te drozsze sa wyraznie gorsze dzwiekowo( dzwiek stlamszony jakby odfiltrowany z detali,dzieki owej redukcji szumow,redukuje ona znacznie wiecej...)dlatego ich nie kupilem, a roznice uslyszy nawet gluchy.

Kossow nie znam zbyt dlugo,ale jak na moj gust dzwiek jest mocno niezrownowazony,jesli chodzi o balans tonalny,stad bas i jeszcze raz bas,ale jakosciowo taki sobie. Te douszne MX 500 sa rzeczywiscie znakomite,niewiarygodnie namacalny,otwarty dzwiek, zadnych zaslonek,ale tu wiele zalezy od klasy cd.

Sprawdz tez beyery dtx 900,jesli nie beda jak na Twoj spacerowy gust byt duze, to jest to brzmieniowo znakomite rozwiazanie.

Kupilem pare dni temu Koss'y Portapro i jestem bardzo zadowolony z brzmienia. Rozwazalem jeszcze zakup Sennheiserow PX-100 ale przewazyla "dozywotnia" gwarancja na Kossy. Wyglad maja nieco archaiczny ale to akurat nie mialo dla mnie zadnego znaczenia. Na pewno moge polecic tylko ta cena;/

Koss Porta Pro i tylko te - kiedy ponad 5 lat temu szukałem najlepszych dostępnych w Polsce słuchawek do discmana, przesłuchałem chyba z 10 modeli, ale już przy pierwszym kontakcie z PortaPro wiedziałem, że niczego więcej mi nie trzeba. Duża cena? Używam ich już szósty rok i na nic zdała się obietnica wiecznej gwarancji - do niczego jej nie potrzebowałem. W tym czasie pewnie kupiłbym ze cztery komplety "wypasionych" budżetówek. Pomimo tego że jak większości z nas nie przelewa mi się, nie żałuję tej inwestycji, bo jak to mówią: "biedny dwa razy traci" kupując taniej, ale częściej.

Pozdrawiam

No dobra, ale zwróćcie uwagę na to, że SENNHEISER PX 200 są zamknięte zaś KOSS Porta Pro otwarte. Czy nie lepiej odciąć się od hałasów z zewnątrz niż zagłuszać je głośnością muzyki? I jeszcze super prymitywne (jak dla speca) pytanie, ale chcę się upewnić: czyli im większa impedancja, tym mocniejszy sprzęt jest potrzebny do uzyskania głośnego, dobrego dźwięku? (w przypadku discmana, gdzie moc wyjściowa nie jest tak mocna, logika nakazuje wybrać słuchawki o mniejszej impedancji) Mam ja rację, czy nie mam ja racji? Pozdrawiam.

Prawda w tym przypadku mniejsza impedanca jest sprzymierzeńcem. A może 50-ohmowy Technics F 30 by się sprawdził?- są zamknięte, na wyprzedażach chodzą po 299 zł, a dźwięk dla mnie bomba, komfort użytkowania niestety nie najlepszy - są dość ciężkie.

Prawda w tym przypadku mniejsza impedanca jest sprzymierzeńcem. A może 50-ohmowy Technics F 30 by się sprawdził?- są zamknięte, na wyprzedażach chodzą po 299 zł, a dźwięk dla mnie bomba, komfort użytkowania niestety nie najlepszy - są dość ciężkie. No i ta skuczność -106 db !

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Przylaczam sie do glosu moich ( niektorych ) przedmowcow w tym Zegarmistrza ktorego zdanie bardzo cenie i takze w tym przypadku sie z nim zgadzam. Do discmana tylko Koss Porta Pro i zeby cie nie podkusil Sporta Pro tanszy o jakies 100zl sam sie kiedys nabralem. Porta Pro w niczym nie odbiegaja od dobrych sluchawek do porzadnego sprzetu stacjonarnego: sa jasne cieple maja niezla przestrzen i bardzo mocny bas. Wysoki poziom wykonania sprawia ze jak juz pewnie przeczytales uzytkuje sie je przez wiele lat ( odwrotnie niz Sporta Pro - te sie rozlecialy po roku jak drugi raz bylem nad morzem zbieralem gabki i kleilem calosc ). Dzwiek Porta Pro jest tez lepszy nie znam tych Sennheiserow- firma teraz produkuje coraz lepsze elementy- sam mam HD 600 i nie zamienie na inne rozgladam sie tez za studyjnym mikrofonem Sennheisera. Reasumujac Kossy sa sprawdzone a ja podpisuje sie pod jak najlepszymi ich ocenami. Pozdrawiam.

• 3 tygodnie później...

do discmana Koss Porta Pro (co prawda ja znam SPorta ale powyżej ostrzegają przed jakością wykonania)

jeżeli są lepsze niż SPorta to nie ma lepszych słuchawek do discmana (bo typowe "stacjonarne" po prostu wymagają dobrego wzmacniacza, źródła etc)

niedawno kupiłem narzeczonej, jest zachwycona :)

• Redaktorzy

Jako użytkownik Koss Sporta Pro popieram kandydaturę. Solidne i wygodne w użyciu słuchaweczki, chyba jedyne z przenośnych które mają ambicję oddania wrażenia masy dźwięku. Lepiej odtwarzają muzykę niż posiadane przeze mnie również ogromne referencyjne Sony MDR-CD1700.

Także przesłuchiwałem kiedys małe i nie za drogie słuchawki do discmena i Sennheiser PX 200 wypadł w moim odczuciu najlepiej. Koss Porta Pro zdecydowanie dodawał własnego brzmienia (niskie tony) przez co kompensował naturalne braki discmenów w tym zakresie, natomiast w muzyce powiedzmy klasycznej lepiej wypadały Sennheisery PX 200. Wcześniej ktoś pomylił je z modelem PXC 250, który faktycznie ma tę funkcję redukującą zewnętrzne szumy i dźwięki - NoiseGard™, ale nie chodzi tu o PX 200. W przypadku discmanów nie ma idealnego rozwiązania - i tu trzeba trochę dobierać słuchawki do muzyki jakiej się słucha. Ale najlepiej wypadły słuchawki Grado SR-60, w Polsce drogie ok. 600 zł, a w Stanach już 70$, jednak różnica na korzyć bardzo duża.

Siema wlasnie dzis bylem w Medii posluchac sennheiserow px100 (199zl) i px200 (chyba 242zl).Po podlaczeniu sluchawek do discmana i odpaleniu plytki stanalem jak wryty nigdy bym nie spodziewal sie ze sluchawki przenosne moga grac w tak piekny sposob;z tego co zauwazylem to px 100 duzo bardziej przypadly mi do gustu basy w nich wyadawaly mi sie glebsze przez co bardziej podpadly mi do gustu... i to chyba bedzie moj typ. Niemialem natomiast przyjemnosci odsluchu koss-ow P-pro pewnie graja rownie dobrze a nawet lepiej ale wydaje mi sie ze te px sa naprawde super a do tego niewygorowana cena....

• 10 miesięcy później...

Właśnie zakupiłem KOSS PORTA PRO na aukcji za prawie darmo. Słuchawki poprostu ZASKAKUJĄ! Odsłuchiwałem je długo i próbbowałem porównać z SPORTA PRO i sennheiser Px100. SPORTA odpada, Px100 grają super - ale jednak jakimś cudem nie ta głębia, nie ta dynamika co w PORTA PRO. Gorąco polecam KOSS PORTA PRO, jak ktoś chce taniej to podaję link do aukcji:

Ukryta Zawartość

[obrazekLUKASZ-256469_1.jpg]

post-6241-100000010 1170264170_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

NIKE PSA => KOSS PORTA PRO czy SPORTA PRO to dokładnie te same słuchawki tylko jedne zostały zrobione dla powiedzmy ludzi bawiących się w sport.

Jedne mam ,a drugie ma mój bliski znajomy ,zapewniam dźwięk identyczny, podłączałem obie pary do McIntosha i nic więcej nie usłyszałem w tych droższych czyli KOSS PORTA PRO.

Tylko KOSS PORTA PRO wydają się trwalsze.

SPORTA PRO po roku zaczeły mi się rozpadać, poduszki-osłonki głośników i kabelek-trochę szybko!!

Powtórze z sąsiedniego tematu .....

Ja używam od dłuższego czasu KTX Pro1. Wyglądają może delikatnie, ale w rzeczywistości są bardzo solidne. Już wiele przetrwały (szczególnie kabel i jego mocowanie). Bardzo wygodne. Opierają się na głowie na elastycznej podkładce (czy jak to nazwać) żelowej pod pałąkiem.

Przetworniki mają identyczne jak Porta/Sporta pro. Grają ocieplonym, bardzo przyjemnym dźwiękiem. Może lekko eksponują bass, ale całość jest spójna. Przed zakupem porównywałem z HD500 Sennheisera na wyjściu słuchawkowym we wzmacniaczu NADa (CD NAD 520), tylko nie pamiętam już oznaczeń. HD500 odpadły. Grały tak sucho, zimno jakoś.

Świetne do discmana i w domu też mi się dobrze sprawiały. Bardzo telerancyjne dla źródła. Już z badziewnego boom-boxa potrafią cos wyciągnąć. Używałem ich z Sony D-EJ611, teraz Grundig 4302 AS45 (jest brzydki,ale ma lepszą jakość dźwięku niż Sony :) ).

Nie muszę rozkręcać na max głośności w discmanie. Też się tego obawiałem zanim je kupiłem,że bedą grały cicho bo są 64Ohmowe, tu się pozytywnie zaskoczyłem dzięki skuteczności na poziomie 103 dB/1mW.

Jestem z nich bardzo zadowolony. To napewno jedne z najlepszych słuchawek przenośnych.

..shure e3..koss porta pro..koss the plug..sony mdr ex71sl..proponuje stronke:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ...

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.